SZÜLŐSÉG

A mellem a szexuális vonzerőm és nem szoptatásra szolgál!

2010. július 1., csütörtök 09:18 |

A szoptatás hátborzongató, írta az egyik legnépszerűbb brit gyermekgondozási magazin szerkesztője egyik cikkében, majd kifejtette, hogy szerinte a mellei elsősorban nem a kisbabája szoptatására valók, hanem a nőiességének jelképei. Leírta azt is, hogy inkább tápszert ad a kicsinek, mert nem akarja, hogy mellei a hasáig érjenek a szoptatás miatt. Az írás világszerte nagy felháborodást keltett, írja a Gyermekévek

.

Bár az köztudott, hogy az első időszakban az anyatej a legjobb táplálék a csecsemő számára, Kathryn Blundell a Mother & Baby szerkesztője nyíltan vállalja a magazin hasábjain azt a véleményét, hogy ennek ellenére fontosabb neki a saját teste, mint a kisbabája szükségletei. „Minél előbb vissza akartam kapni korábbi életemet és alakomat (és persze némi bort is szerettem volna végre kortyolgatni). Miért akkora baj, hogy legalább esélyt akarok adni magamnak arra, hogy melleim ne lógjanak a hasamig, hanem maradjanak ott, ahová a természet teremtette őket?” Blundell kifejtette azt is, hogy a mellei nem elsősorban szoptatásra valók, hanem szexuális vonzerejének fontos részei, ezért nem tetszik neki, hogy egy másik ember táplálékforrásnak tekinti.

A „Tápszert adok a babámnak, na és?” című írás akkora felháborodást váltott ki az olvasókban, hogy a médiában megjelent tartalmakkal kapcsolatos panaszokkal foglalkozó hatóságnál is bejelentést tettek. A magazin főszerkesztője védelmébe vette kolléganőjét, arra hivatkozva, hogy magánvéleményről van szó, és a cikket ellensúlyozásnak tekinti a számtalan szoptatással foglalkozó cikk mellett, amik szerinte hatalmas nyomást gyakorolnak a szoptatni nem tudó vagy nem akaró kismamára. A szoptatás kontra tápszer kérdés megosztja a világ baba-mama oldalainak olvasóit, ékes példa erre maga a Poronty is, ahol vérre menő csatákat vívnak a tápszeres táplálás és a kizárólagos szoptatás elkötelezettjei.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.02 21:26:17Ziebi

  Amúgy pont nálunk mormonföldön van nagyon sok helyen az, hogy apu dolgozik, anyu meg otthon a fészekaljnyi gyerkőccel. Néha irigylem őket, néha meg nagyon nem. Bár ők könnyebben maradnak otthon, az egyházon belül nagyon erős a szociális háló. :)

 • 2010.07.02 21:28:57Auguszta Romanova_2

  Kérdés 2010. május 24. - 274.
  Tisztelt Doktornő!

  Avval a problémával fordulok önhöz, hogy a férjem a szülés óta nem kíván.
  Két éve vagyunk házasok. A férjem 36 éves én nála tíz évvel fiatalabb. A terhességem előtt minden rendben volt a szexel. Mióta megszületett a baba nem akar együtt lenni velem a férjem. Folyton kifogásokat talál, hogy fáradt meg ő már öreg a szexhez. Soha nem kezdeményez, örülök ha havonta ki tudok könyörögni nála egy alkalmat. de az is olyan mintha kényszerből csinálná meg hogy a kedvemben járjon.
  Nem rég kiderült, hogy interneten pornó oldalakat néz és arra elégíti ki magát.
  Mikor beszéltünk a problémáról el mondta, hogy már anyaként tekint rám nem nőként.
  Nem tehet róla, de képtelen velem a szexre azt mondta. Nagyon szeret de már csak szeretettből és nem akar elveszíteni.
  Én nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mi lenne erre a megoldás. Nem érzem nőnek magam mellette, pedig még az alakomat is visszanyertem és csinosan öltözök. De az sem izgatja fel.

 • 2010.07.02 21:42:12aranyhajú

  másutt: nem tudom, mi az a birálkodás, de nem hiszem, hogy ítélkeztem. Azt a véleményemet fejtettem ki, hogy lehet összefüggés a között, hogy a gyereket mindenféle külső okból háttérbe szorítják és a között, hogy ugyanezek a gyerekek nem túlzottan kötődnek a szüleikhez. És saját szememmel is láttam, hogy amerikában hogyan működnek a dolgok. Vannak olyan korlátok, amiket például a munkahelyek állítanak, de van több olyan, amit az anyák maguknak választanak. És összességében nincsenek igazán kedvező körülmények a kismamák-anyukák számára. Nem állapítottam meg felelőst ez ügyben, csak megfogalmaztam a meglátásomat,vagy tévednék?

 • 2010.07.02 21:50:53kukabúvár【ツ】

  A falloszom sem és mégis...

 • 2010.07.02 21:51:38Wish1973

  aranyhajú, az amerikai rendszer egyszerűen annyira antihumánus, főleg egy, az emberi jogokra , demokráciára ennyire kényes országban, h fel sem foghatom. de az itthoni 3 év előnyeit nem sikerült még senkinek bizonyítania, sztem az a ló másik oldala. én vhol a másfél évnél húznám meg a határt. de tény, h a gyes sokkal kisebb költség, mint a bölcsiüzemeltetés. arról nem beszélve, h így is mennyi munkanélküli van. ha kikerülne a húspiacra az összes gyeses anyuka, akkor lenne csak igazán nagy baj

 • 2010.07.02 22:03:26másutt

  aranyhaju
  ez egy nagyon nehez kerdes es nem hiszem, hogy meg lehetne itt valaszolnia kereteken belul.

  1 NEM minden no megy vissza dolgozni
  nem egy es nem is 2 szemelyes ismerosom OTTHON van a gyerekkel evek ota.
  majd "egyszer' talan visszamegy. vagy nem, mint a legjobb baratnom anyj, otthon 40 eve, (pedagogus csalad, kozeposztaly, kicsi haz, 4 gyerek, 10 macska)

  2. sokkal tobb opcio van mas allasra, reszidos, otthonrol, stb... es nagyon sok NO vallalkozik, sikeresen.
  ex kolleganom, informatikus, iszonyu jo aggyal, a 2. gyerek szuletese utan, 1-2 eve egy nagyon sikeres vallalkozasba kezdett, SUTIKET csinal otthonrol, ez a webszajtja:
  [link]
  masik ismerosom, KUTYASETALTATO es allatvigyazo bizniszt kezdett, egy kicsi lanya van, jol megy neki, jol keres, sikeres, o is.
  egyetemi vegzettseggel rendelkezik. most meg napi 12 kutyussal rohangalnak a hegyoldalban. boldog.
  3. csaj, csak hogy visszamenoset is emlitsek, 1/2 ev utan ment vissza, annyit tudtak megsporolni, hogy kivehessenek. elvan. mivel mindenki korulotte kevesebbet kapott otthon, o nagyon nagyon boldog azzal a 1/2 evvel. minden relativ!!!

  A munkahely, ha valaki a taposomalmot valasztja, a multit, akkor visszavar. Ha karriered volt, es nem egy vakvagany allasban gurizel.
  Mondhtasz viszlatot, ha nem mesz vissza egy even belul. Nyilvan sokan meg is teszik.

  DE nem ez az egyetlen ut.

  Ja es egy kozepesen jol kereso pasi, nem kell hozza milliomos, szepen el tud tartani 1-2 evet.

  Olyan meg, aki vissza AKAR menni, indenutt van. Magyarorszagon is. Mindig is volt.
  parom anyja ES az en anyam is dolgozott, mire 6 honaposok voltunk. 70-es evek!!!!

 • 2010.07.02 22:08:23nyúlmama

  Azért én egyetértek aranyhajúval abban, hogy van ennek egy olyan oldala is, hogy anyuka odaadja a hatheteset a bébiszitternek, és aztán néha bejön puszit adni.
  Kolléganőm egy ilyen családnál volt bébiszittyó.Konkrétan a kezébe nyomták a babát, meg a cumisüveget, és ő is aludt éjjel is a babával-akkor azért, hat hét ide vagy oda, nem a munkahelye miatt nem volt a mama a babával-anyuka meg néha meglátogatta a babát.
  Ezzel együtt nem vonom kétségbe, amit másutt mondott az ő ismerőseiről, de van ilyen is, és nem egyedi ez sem.

 • 2010.07.02 22:12:20Farkasokkal táncoló

  A szemem káprázik vagy tényleg jól olvasom itt a végefelé, hogy vannak akik azt tartják üdvözítőnek, ha az anya csak 6 hétig mehet szülési szabadságra és csak évente max. két heti szabadsága van? Hát észnél vagytok ti?
  Még hogy kommunista maradvány - az egyetlen jó dolog ami akkor történt velünk az ez volt.

 • 2010.07.02 22:12:22Ziebi

  Nagyon sokfélék a népek Amerikában, tényleg mindenre lehet példát hozni, nem is egyet.
  És hogy ne csak őket emlegessük, mi olyan kínai párt ismerünk, akik a pár hónapos gyereket elküldték Kínába a nagyihoz, hogy ott nevelődjön 1 évet, nemrég hozták vissza. Nekem ez nem fért a fejembe, ehhez képest a bölcsi meg a bébiszittyó barátságosnak tűnt.

 • 2010.07.02 22:13:59nyúlmama

  Wish
  Én például nagyon élveztem az otthonlétet, és nem gondolom, hogy bajt csináltam ezzel a gyerekeimnek.Az tény, hogy az otthonlét nem abból állt, hogy egész nap az én szoknyámon ültek,otthon, élénk társadalmi életet éltünk, erről már többször írtam, hogy nekem nagyon bejött a Margitsziget, nem ragozom újra.
  A mésfél, két év okés lenne, ha nem olyan körülmények lennének, amilyenek vannak nálunk az intézményekben-és a munka területén. Mret az opció most az, hogy vagy maradsz, vagy visszamész, e akkor nagy valószínűséggel a gyereked 9-10 órát fog intézményben tölteni, és nem az igazán ideális körülmények között, lett légyen maga a Mary Poppins a gondozónő.

 • 2010.07.02 22:14:51másutt

  nyulmama,
  nekem is van baratnom, aki nanny volt amerikai csaladban.
  mama nagyagyu bankar Manhattan-ben.
  3 honapig szoptatott (ritkasag!) utana megkapta a gyereket a baratnom.
  az anya mindenrol lemaradt: elso mosoly, elso nap az iskolaban, minden, este 9-re ert haza minden nap.
  a kiskrapek most 7-8 eves, anyja kb 40, nyugdijba ment (!!!) es mostantol otthon van.
  miden nap a gyerekert megy a sulihoz, nagyon jo a kapcsolautuk, imadjak egymast.
  mivel jo kezekben volt a kissrac, teljesen rendben lesz, szerintem.

  nem hiszem, hogy kilatasai az eletre sokkal rosszabbak lenennek, mint GYES-pszihozisos, onmegvalositatlan, depi, kicsit pias anyaert, aki 3 evet otthon ult es nezett maga ele.

 • 2010.07.02 22:15:46nyúlmama

  Ziebi
  én meg azt nem akartam elhinni , hogy Angliában vannak olyan bentlakásos intézmények,ahol két éves(!!) a legkisebb, és szeptemberben beteszik, és legközelebb karácsonykor(!) viszik haza.

 • 2010.07.02 22:20:27nyúlmama

  másutt
  És ez a két verzió van, szerinted?
  Egyszerűen nem értem a reakcióidat néha.
  Otthon vagy a kislányoddal, ahogy írsz róla, szeretettel neveled, és akkor leírsz olyat, hogy jó az, ha valaki 3 hónapos korától 8 éves koráig gyakorlatilag nem látja a gyerekét.
  nem akarok senkit elítélni, de hadd mondjam már azt, hogy nem jó az a rendszer, ahol 1 év alatti gyerekeket nem az anyjuk nevel,ilyen szinten-tehát hogy gyakorlatilag egész nap nem látja.

 • 2010.07.02 22:20:34Auguszta Romanova_2

  Ez hihetetlen.
  Es ez szaranya,nem az aki vedi a pinajat es nem szoptat.

  Romaniaban ezt arvahaznak hivjuk.

  Ja es az en varosomban az arvahaz egy hatalmas park,kosarpalyaval,jatekokkal,egy oriasi epulet kastelystilusban,vidamra festve.
  Mint mashol a bantlakas.

 • 2010.07.02 22:21:47másutt

  FT
  "vannak akik azt tartják üdvözítőnek, ha az anya csak 6 hétig mehet szülési szabadságra"
  KI??????? Ki tartja ezt udvozitonek? ITT?????

  Egyebkent a 6 het Bill Clinton legeslegelso torvenye volt, amit alairt, az anyja emlekere.
  [link]
  (Family Leave Law 1993)

  Adig annyi sem volt.
  Ha lebabaztal, SEMMI nem garantalta 1993 elott, hogy nem varnak vissza 2 het mulva, vagy nem rudnak ki azert, hogy otthon maradsz egy honapot!

  En meg emberrel nem talalkoztam, aki azt gondolna, hogy ez "normalis", itt, vagy ott?
  Van, akinek muszaj, van aki asziszi, hogy muszaj, de mindenki utalja!

 • 2010.07.02 22:23:37másutt

  FT
  "vannak akik azt tartják üdvözítőnek, ha az anya csak 6 hétig mehet szülési szabadságra"
  KI??????? Ki tartja ezt udvozitonek? ITT?????

  Egyebkent a 6 het Bill Clinton legeslegelso torvenye volt, amit alairt, az anyja emlekere.
  [link]
  (Family Leave Law 1993)

  Addig annyi sem volt.
  Ha lebabaztal, SEMMI nem garantalta 1993 elott, hogy nem varnak vissza 2 het mulva, vagy nem rudnak ki azert, hogy otthon maradsz egy honapot!

  En meg emberrel nem talalkoztam, aki azt gondolna, hogy ez "normalis", itt, vagy ott?
  Van, akinek muszaj, van aki asziszi, hogy muszaj, de mindenki utalja!

  Ok ugyanolyan hitetlenkedve hallgatjak, hogy van olyan civilizalt orszag meg a vilagon, ahol valai megkerdezheto egy notol, hogyvan-e gyereke, a valasz alapjan nem veszi fel, es emiatt nincs beperelve kemeny forint milliardokert!

 • 2010.07.02 22:25:32Ziebi

  nyúlmama, olvasni is rossz :/

  Ugyanakkor azt érzem, olvasva így a rengetek kommentet, és most már ilyen szemmel is nézelődve, hogy sokat számít az, hogy mennyire érzi a család és a környezete normálisnak a bizonyos "mintákat". Ha valaki beleszületik valamelyik rendszerbe, akkor az lesz természetes, igen, a gyereknek is, hacsak valaki nem áll ott folyton, hogy jaj rosszul csinálod, rossz lesz neked ha nem vagy vele 3 évig, stb. Tökéletes rendszert még nem láttam, mindegyikre mi magunk tudunk jó meg rossz példát is hozni, de talán az is fontos, mennyire tudunk beleilleszkedni, és a lehető legjobbat kihozni belőle (ahogy pl. másutt barátnői, ismerősei tették). Szerintem.

 • 2010.07.02 22:31:33másutt

  5 percig semmi aztan bumm, de erdemes elolvasni amit hozzairtama vegere.
  :)

  nyulmama, nem azt mondtam, hogy "jo". hanem azt, hogy nem a vilag vege.

  mashogy latom. tul sok embert ismerek, aki igy nott fel, dolgozo anyaval... nanny-vel, JOL VAN, egeszseges mentalisan... boldog hazassagban el es szereto szulo. es szereti a szuleit.

  lehet, hogy aki magyaroszagon elt CSAK, az nem ismer ilyet, en ismerek, tucatszam.

  es tul sok embert ismerek, aki a mi kedves magyar rencerunkben nott fel, gyeses mamaval, aki alkoholista, parkapcsolatokra nem kepes es "kicsit" idegbeteg. es GYULOLI a szuleit! olyat is ismerek, aki 32 eves es meg mindig otthon van, soha nem volt noje, egyik buta allasbol a masikba hullik. pedig gyeses mama szoptata 2 evig es otthon voltak vele. attol lett tuti ember?????

  nem CSAK ezen mulnak a dolgok! millio faktoron mulnak a dolgok!

  ha ez ilyen egyszeru lenne.....

  hol latod te azt, hogy a gyeses rendszerben felnott magyar felnottek (mi) mentalisan vagy fizikailag jobban jartak volna, mint a franciak, spanyolok, vagy kozeposztalybeli amerikaiak?
  HOL????
  tobbet elnek? nem?
  kevesebb az ongyilkossag/alkoholizmus/valas/depresszio? nem!
  tobb kedvunk van nekik is szulni? nem!
  sovanyabbak? :) nem!

  21 eve folyamatosan kulfoldon elek es pontosan tudom, milyen kurva mazlim van, hogy otthon lehetek a gyerekemmel 2,5 eve. de ha tuti ember lesz, NEM csak ezen mulott a dolog am!

 • 2010.07.02 22:36:47nyúlmama

  Ziebi
  Azért ezzel vitáznék.Mert egy gyerek attól nem lesz alapvetően más, hogy hova születik. Egy kétévesnek -bárhol él-alapvető igénye van arra, hogy szeretgessék, hogy kielégítsék az igényeit, hogy foglalkozzanak vele. Szerinted ezt megkapja egy intézetben? Persze, bizonyos szinten igen.
  attól még, hogy a környezet mit tart jónak, az nem biztos, hogy jó a gyereknek.Legfeljebb beletörik, elviseli-mert mit tehet mást szegény.

 • 2010.07.02 22:40:09másutt

  nyulmama, intezmenye valogatja, a legtobb angol bolcsiben, ahova a 6 honaposokat rakjak, 2-max 3 gyerekre jut egy bolcsisneni, a nap minden perceben.
  es erre SZABALY van!

  ennel otthon rosszabb aranyok vannak egyeseknel, es a bolcsisneni nem zuhanyzik, porontyozik, mosogat, foz, vagy takarit vecet napkozben.

 • 2010.07.02 22:44:45Ziebi

  Itt azt hiszem 5 gyerekre van legalább 1 gondozó, vagy hogy hívják....Van olyan mormon család ahol több gyerek van és 1 anyuka...

  Nem azt mondom hogy jobb teszem azt a bölcsi, de nem csak az számít, így lecsupaszítva, hogy anyuval volt-e vagy sem. Annyi tényezőt lehetne felsorolni, hogy írhatnám estig, akkor sem látnánk mindenhol az optimális szitut.

  Viszont azt kifejezetten ártalmasnak gondolom, ha az egy külön állandó feszültségforrás a családban, hogy vigyáz-e valamennyit más is a gyerekre, vagy nem.

 • 2010.07.02 22:45:19nyúlmama

  másutt
  nem értek veled egyet mindenben.
  mert te állandóan úgy beszélsz, hogy szembeállítasz dolgokat: vagy ez, vagy az.
  Ha az emeber otthon van egy adott ideig a ygrekével, és tényleg azért van vele, mert így érzi jól magát, és törődik a ygrekével,akkor nagy séllyel jobb a ygerknek, mint anak,akit 6 hetesen bedobtaka mélyvízbe.
  ne azt éállítsd szemmbe a 6 hetes bölcsivel, aki otthon van, de minek. Mert akkor persze, hogy erre az erdményre jutsz.
  ezt meg már sokszor elmondtad, hogy TE nem látod, hog jobbak lennének e magyar gyrekek.
  Hát,, tudod, én nem éltem külföldön éveket, csak itthon élek lassan 50 éve. De én nem merek nyilatkozni nagy általánosságban így, hogy hol kik jobbak.
  Viszont azt látom, hogy a gyerekek az oviban egyre zakkantabbak,pedig gyes nem most lett bevezetve, hanem 1967-ben. Nem lehet rákenni a mostani óvodásokra, hogy attól zakkantabbak, mert előtte is volt már egy generáció, akik gyesesek voltak.Ezelőtt 15-20 évvel sokkal kevesebb problémás gyerek volt-gyes akkor is volt, most is, sőt, akkor többen maradtak otthon, mint most, 3 évig.
  Nem ezen múlik.

 • 2010.07.02 22:48:22Farkasokkal táncoló

  És a bölcsisnéni retiküljét kicsomagolhatja egy kétéves? Nézheti milyen cuccokat hord magánál? Bemehet a fürdőszobába amikor az szépítkezik?
  Tologathatja a cipőit?

  Én elhiszem, hogy szuperül ellátják, még azt is, hogy sok mosolyt és simogatást kap (feltéve persze, ha azóta ezt meg nem tiltották tekintettel a gyerek személyiségére és a testéhez való jogára ugye) - de azért én nem lennék képes hónapokra idegenekre bízni a kétévesemet.

 • 2010.07.02 22:49:11nyúlmama

  Ja, másutt, ha szerinted mindegy, hogy anya van -e, vagy a gondozónő....
  Oké, nem vitázom, mert néha azt érzem, csak a vita kedvéért vitázunk.
  Ha annyira mindegy szerinted, akkor miért nem adtad te is be a lányodat?
  Nem hinném, hogy csak az anyagiak miatt.

  És nem a bölcsiről írtam, hanem arról, hogy a gyerek szeptembertől karácsonyig ott van.

 • 2010.07.02 22:49:54másutt

  nyulmama, asszem egyetertunk, es szerintem a gyerekek MINDENUTT egyre zakkantabbak. sajnos.
  RESZBEN a gyes/melo a ludas, de annyi, annyi de annyi mas oka is van ennek, hogy az nem igaz.

  az egesz CSALAD osszeonlott, vilagmeretben.
  a gyerekek harmada hazassagon kivul szuletik. fele nincs tervezve.
  a valas mindennapos.
  az alkesz szulo mindennapos.
  az anya (ES APA!!!), aki dolgozna, de nincss hol, mindennapos.
  a kicsi, ovis gyerek, aki napi 1-2-5 orat tevezik, es gyilkossagokat es ocsmanysagokat nez, mindennapos.

  es ez igy van New Yorkban es Csepelen.

 • 2010.07.02 22:50:08Farkasokkal táncoló

  2010.07.02 22:44:45Ziebi

  A mormon családoknál feltételezem, hogy nem 5 vagy több azonos korú gyerek van, hanem picik, kicsik, nagyobbacskák és még nagyobbacskák. És a testvérek egymást is szórakoztatják...

 • 2010.07.02 22:52:18nyúlmama

  Na, egyszerre írtunk.
  Lehet, nehéz így vitázni, élőszóban valszeg jobban megértenénk egymást.

 • 2010.07.02 22:54:17Ziebi

  FT: Persze, de náluk van sokszor az, hogy egymáséira vigyáznak, és akkor nagyon hasonló korúból is lehet több.
  az más kérdés, hogy mivel ők is így nőttek fel, nem idegbetegek a szitutól, hogy jaj tíz gyerekre kell vigyáznom, valahogy olyan természetes nekik hogy irigylem őket. :)
  Egészen kiskortól maximális önállóságra nevelik őket, ami egyrészről jó, másrészről volt már olyan sztori hogy a tízéves világgá ment játszásiból és csak másnap vették észre hogy eltűnt. meglett, nem lett baj, csak nekem pl. ez fura volt.

 • 2010.07.02 22:55:32másutt

  egyebkent, kerdesre valasz: HA talaltam volna allast kb 1 eve, akkor nyugodt szivvel beadtam volna a lanyomat (akkor masfel) egy megbizhato helyre, tudvan, hogy RENDBEN LESZ.
  de nem talaltam allast.

  6 hetesen nem adtam volna be. AZERT szultem 36 evesen, es nem 26 evesen, mert akkor nem maradhattam volna otthon ennyit!

  mondom: en sajat anyam visszament dolgozni, amikor 3 honapos voltam. 1971-ben. karrierista volt. meg Kadar alatt. majd' minden kolleganoje visszament. nekem mazlim volt, NEM mentem hetesbolcsibe, mint anyam kolleganoinek kolykei.

  nem vagyok tokeletes, de nem vagyok egy erzelmi nyomorek sem, annyira nem jottem ki rosszul a dologbol.
  parom detto.
  boldog es nagyon tartos kapcsolatban elunk, egyikunk sem el antidepresszanson, nem vagyunk szenvedelybetegek, jo meloink vannak (voltak), es MINDEN nap beszelunk a szuleinkkel, akikhez nagyon ragaszkodunk.
  sokan nagyon irigyelnek az erzelmi eletunket.

 • 2010.07.02 23:03:12nyúlmama

  másutt
  az én férjem 6 hetes korától bölcsibe járt.És nála kiegyensúlyozottabb embert, és szertnivalóbbat-ez persze magánvélemény, mármint z utsó-nehéz lenne találni.
  De azért anyósom elbeszéléséből, nem volt z annyira jó, csak nem volt más választás.
  Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy akkor pl . volt ún. szoptatási kedvezmény, vagyis lemehettél szoptatni-merthogy volt a munkahelyeknek bölcsije, lévén állami cégek voltak akkor csak, és tartottak fent intézményeket a gyerekeknek-vagy, mint anyósom, akinek akkor már nem volt teje, kivehette ezt egyben. Ergo, nem úgy működött a dolog, hogy a 8 óra az eleve 9 volt, és nem kellett még elmenni a bölcsibe is, mert ott volt helyben.
  És az emberek nem túlóráztak még munka után.

 • 2010.07.02 23:04:15másutt

  hat persze, hogy nem lehet ezt igy megbeszelni egy blogon felreertes nelkul, ez egy egesz ejszakaba nyulo beszelgetes lenne 2 szociologus kozott, es azok sem tudnanak megertesre jutni. :D
  vagy egy disszertacio, amivel a 1/2 vilag nem ertene egyet

 • 2010.07.02 23:07:40nyúlmama

  Ja, és voltak nagyik, akik már nem dolgoztak, és nem csak a gyerekre vigyáztak, hanem besegítettek a háztartásba is.Anyukának tehát nem kellett még munka után mindent egyedül megcsinálnia.
  Nem mondom, hogy ez mindenkinél így volt, de hogy sokaknál, az biztos, ahogy gyerekkoromból emlékszem.

 • 2010.07.02 23:13:49Farkasokkal táncoló

  Nyúlmama, EBBŐL A SZEMPONTBÓL a Kádár rendszer teljesen humánus volt, a kisgyerekes szülők - főleg az anya - mindenhol védelmet élvezett. Akinek legalább két gyereke volt, az pl. havonta 1 fizetésnélküli szabadnapot is kivehetett a család ügyeinek intézésére.

  Én mindig kivettem, olyan kor vot (alsóban), hogy a lányok is otthon maradtak az iskolából pihizni egyet, nagyon jót tett nekik.

 • 2010.07.02 23:16:13Vérkönyvtáros

  2010.07.02 23:07:40nyúlmama, ezt ecsetelem pár napja...

 • 2010.07.02 23:20:56Ziebi

  Akárhogy is, beszélgessetek/beszélgessünk erről sokat, nekem sokat segít hogy többfélét olvasok :)

  //önzőZiebi :)

 • 2010.07.02 23:23:06Farkasokkal táncoló

  2010.07.02 23:20:56Ziebi

  Csak nem állsz már te is be a sorba? :-)

 • 2010.07.02 23:26:24Ziebi

  FT :) Szeretnék, most már nem rajtam/rajtunk múlik. :)

 • 2010.07.02 23:31:10nyúlmama

  ziebi
  Egyrészt hajrá!
  másrészt szívesen beszélgetünk, az nem kerül semmibe:)Csak sajnos, nem is old meg semmit:(

  De most jó éjt mindenkinek.

 • 2010.07.02 23:44:45Farkasokkal táncoló

  2010.07.02 23:26:24Ziebi

  Megjön az, csak ne görcsölj rá (mindjárt jön másutt és úgy lebasz de úúúgy... :-))) )
  Szoktam olvasni a blogodat, nekem az a kínai család volt félelmetes akiknél vacsorázni voltatok és a gyerekek előadtáka zongoratudásukat meg a láttad a sok elnyert díjat stb... megírhatnád itt is, elrettentő példaként! :-)

 • 2010.07.02 23:54:44Ziebi

  FT :D Nemgörcsölök. Ádehogy :D meliykünket fog lebacni másuttt? :))))

  Hát igen, valamilyen szinten az is félelmetes volt, azzal együtt hogy látom a motivációjukat, ki akarnak törni, elérni valamit, és ezt minden más elé helyezik. De az a kislány olyan szépen zongorázott... :) Kíváncsi leszek mi lesz pár év múlva, mikor a lány tényleg kamasz lesz, a kisfiú meg kiskamasz... :)

 • 2010.07.03 00:05:11Farkasokkal táncoló

  Engem természetesen, mert azt merészeltem egyszer mondani amikor még nem volt terhes a másodikkal, hogy ne görcsölj, majd az leszel... :-DDD

  A kínai családnál amit leírtál nekem az volt a félelmetes, hogy val.szeg. azoknak a gyerekeknek nem is igen volt gyerekkoruk, a teljesítménykényszer hatása alatt nőttek fel. Lehet, hogy sikeres emberek lesznek, de nekem meggyőződésem, hogy nem lesznek ép pszichéjűek. De ez amit ott leírtál nem egyedi, sok kínai családot láttam itthonról is (mert ugye nálunk is van kínai kolónia, ÁLLITÓLAG 20-30 ezren vannak hiszi a piszi!!! Egy átlagmagyar képtelen kettő db kínai megkülönböztetni egymástól szerintem egy igazolvánnyal élnek egyszerre 10-en is), és ott szó nincsen édibédi gyerekkorról meg haddjátszonazagyerek felfogásról, ott kérem fegyelem van és tanulás!!!

 • 2010.07.03 00:59:16tildy:)

  Hát ha nálunk gyerkőc lenne, lehet gyakrabban látná a bölcsisnéni retiküljét vagy a szépítkezését , mint az enyémet... Szegény kölök, lehet jobb ha fiúnak születik:D

 • 2010.07.03 01:11:47tildy:)

  Aranyhaju: en is lecserelnem a csaladom, pedig tini sem vagyok mar. ( Na jo , fateromat nem) ... PEdig otthon volt 3 evig velem az anyam....

 • 2010.07.03 08:58:04aranyhajú

  tildy:)Ebből arra következtetek, hogy anyukád nehéz eset. Sokan vagyunk ezzel így. Van testvéred? Őt is lecserélnéd? És a nagyszüleidet? Mert szerintem az egész családodat biztosan nem.

 • 2010.07.03 09:47:08Rosa Rugosa

  Látom megint megy a "már pete korában adjuk bölcsibe" meg az "egész életében otthon anyuval" téma.

  Másutt, igen, sokan nem lettünk sérültek, mert bölcsibe jártunk, én sem, igaz, állandóan tüdőgyulladásom volt, kivettek, ezért a végén nagyanyám vigyázott rám az első évben és akkor nem voltam beteg, utána ment a bölcsi.

  De most komolyan, itt leginkább azok nyomják a "vágjuk be mihamarabb a bölcsibe" szólamot, akiknek nem kopna fel az álluk, ha nem így tennének, akiknek jár a fasza nyaralás, a szuper meló, a még szuperebb karrier, meg a szórakozás és lazulás a 2 hetes gyerek mellett apával, na meg hozzá a kussoló és tűrő gyerek, aki szinte kívánja 6 hetesen a bölcsit.

  Anyukának nincs arra igénye, hogy a kicsi gyerekének a viharos fejlődését az első évben lássa?
  Megtapasztalja? Mert hogy az szép és jó és nem lesz még egyszer.
  Jó az a bölcsis néni, persze.
  Biztos a magyar anyukák a defektesek, mert bakker az összes ott sírdogált -ki nyíltan, ki titokban- az inkubátor, a gyerekágy mellett, hogy ő már vinné haza a gyereket a kórházból, mert mellette a helye 3-4 hetesen.
  Az meg normális, hogy betolod 6 hetesen a bölcsibe.
  Majd a kollégák és a szép feladatok kárpótolnak a munkahelyen.

 • 2010.07.03 09:53:08Rien25

  Magenta:

  Egészen komolyan gondolod, hogy ha szoptattál a gyerek majd nem fog megveszni kamaszkorában, esetleg nem lesz EMO-s, lázadó, rocker, bármi?

  Hát azért hülye nem vagyok, hogy azt higgyem.
  Persze hogy fog lázadni, lesznek kamaszdolgai, de ha legalább a hajlamot (vagy az esélyt) kicsit lehet csökkenteni, miért ne?
  Nem kell sarkítani.
  De nálunk pl van pánikbeteg a családban. Nyilván nem teljesen egészséges az idegrendszere. ÉS ez a hajlam örökölhető, bár nekem is stresszes munkám volt, én eddig hálistennek, mindig tudam kezelni, hogy ha már túl sok volt, bekaptam a leszarom-tabit...
  De voltak pl évfolyamtársaim, akiken már pl a fősuli alatt kijött a pánikbetegség, 20-22 évesen!

  Szóvalk ez ami generációnk. Ha már egy minimális esélye megvan hogy adjak egy kis adalékot az egészséges idegrendsezri fejlődéshez nekem megéri. Ettől nem hiszem hogy a gyereknek nem lesz kamaszkorszaka.

 • 2010.07.03 10:08:49Panka ustokos

  Rosa Rugosa

  :))))))))

  + Megtenitani beszelni, enni,razni a pucajat du.-i alvasnal,nagyokat jatszani egyutt.

 • 2010.07.03 10:55:54KarádyKatalin

  Akármennyire és akármiben és akármeddig ragozunk bármilyen témát: a lényeg:
  MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA!
  Aki meg a másikról értékítéletet fogalmaz meg az elmehet a f.be. Mert ugyan kit érdekel a szaros kis véleménye...Kb. ennyi.

 • 2010.07.05 13:14:01mspoppy

  bocs, nem olvastam végig a kommenteket, leragadtam valahol ott, ahol arról volt szó, hogy _igenis nyomást kell gyakorolni_ a szoptatni nem akaró anyákra.

  Azt hiszem, pont az ilyen hozzáállás miatt sül el rosszul sok alapjában véve jó kezdeményezés.
  Ha valaki a saját meggyőződése ellenére, pusztán a család vagy a környezet nyomására szoptatja a babáját, miközben ellenérzésekkel küzd, az régen rossz, mert visszaüthet a babára: az anya neheztelni fog rá, mert olyasmire kényszerült általa, ami iránt ellenérzéssekkel viseltetett.

  Szerintem az egyetlen járható út a szoptatás népszerüsítésével kapcsolatban, a tájékoztatás a pozitív hatásokról és minél több helyen megfelelő körülményeket biztosítani hozzá.

 • 2010.07.05 13:21:00másutt

  mspoppy
  na meg a celebeknek a szajat kellene befogni, amikor BUSZKEN vallaljak, hogy ok nem szoptatnak.
  nem hirdetni, hogy milyen fasza csajok.
  tetszik nem tetszik, a fel vilag oket majmolja.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta