SZÜLŐSÉG

Szopós babának is kell a víz a melegben?

2010. június 30., szerda 12:42

Az előző gyerekem a nyár közepén született, és élete legelején jutott ugyan neki pár hét kánikula (nem sok), de olyan pici volt még és annyira belefullasztottam az anyatejbe, hogy a kérdés fel sem merült. Már hogy szomjas lehet-e anyatej mellett, és igyon-e akkor vizet esetleg. Heti kérdés.

Mert most ugye bejön a meleg, és a majdnem négyhónapos, vasgyúró  kölyök (aki egyelőre szintén csak anyatejezik) egyértelműen jelezte, többször tán, mint szokta, hogy ő bizony szomjas.

Namármost én hajlandó vagyok kétszer annyit inni a kedvéért, vedelni a szoptatós teát, a mentes sört vagy bármit, gyakrabban mellre tenni (bár óránként-kétóránként szoptatni éjjel-nappal nem volna leányálom, és azt hiszem, rövid időn belül megfogyatkoznának a vakmacskás Poronty-cikkek is), esetleg fejéssel többlettermelésre bírni magam (mert az előző időszakkal szemben most bizony csak annyi tejem van, amennyi kell, nincs tele a fagyasztó, sőt, egyáltalán nincs benne anyatej), mégis elgondolkodtam ma, hogy esetleg megismertessem-e a gyereket a H2O nevű folyadékkal, magyarul adjak-e neki nagyon meleg napokon vizet.

A víz ugye nem anyatej-alternatíva (szemben a tápszerrel vagy a reszelt almával), tehát maradhatna ettől kizárólag anyatejes, bár 4 hónapos kortól már babateát is árulnak ilyen piciknek (azt minálunk speciel a nagy ló hatéves issza), és mindig van otthon az a fajta ásványvíz is, amit a palackja felirata alapján csecsemőnek is adhatunk, felbontás utáni 24 órában akár forralatlanul is, tehát külön bébivizet aligha kéne beszereznünk.

Mondhatnánk, hogy mit rugózok ezen, igyon anyatejet, amíg van elég, és ha mégis a szomjúságtól üvöltene, akkor adjak neki vizet, kész, bár a fiatalúr nem nagy barátja a cumisüvegnek, találkozott vele tán háromszor-négyszer eddig életében, és meglehetős ellenszenvét fejezte ki iránta. Akárcsak a nővére, aki öt hónapos korában úgy döntött, hogy cumisüveg nem rulez, őrületbe kergetve a nagyanyját, mivel én aznap épp elmentem majd egész napra valami üzleti diplomatákat kísérgetni, bízva abban, hogy szépen megissza majd a lefejt tejet, mint addig tette, ha valami dolgom akadt másfelé. Hát nem itta meg, és később is legfeljebb pohárból vagy szívószállal ivott bármit, a cumisüvegeket meg használatlanul ajándékozhattam el. Szóval ha az öccse is hasonlóképpen viselkedik majd, akkor a vizet még jó ideig ezután is fürdésre fogjuk csak használni, nyári meleg ide vagy oda.

Szóval kinek volt már ilyen kizárólag anyatejen élő fél év alattija, aki kánikulát kényszerült túlélni? Adtatok neki vizet? Netán babateát? Kérte? Elfogadta?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.30 16:21:06Lapis Lazuli

  Hát a fogaidnak tökmindegy, h gyümölcscukor, vagy répacukor, meg a kalória tartalom szempontjából is, de a felszívódásuk eltérő, az igaz. Egyébként nem vagyok fanatikus cukor ellenes, csak nem árt tudni sztem ezeket. Hogy a kólában mi van? foszforsav, kátrány ilyenek. Broáf.

 • 2010.06.30 16:30:36pajki

  mi 2/3 és 1/3 arányban pótlunk, az utóbbi a tápszer, az előbbi a tej és nálunk kell a víz... cumisüvegből nem issza, pedig a tápi ugye úgy jön, de kanálból lecsorog 5-6 kanálka víz neki... :)

 • 2010.06.30 16:31:37pajki

  ja és ma 7 hetes babáról van szó. :)

 • 2010.06.30 18:27:55Farkasokkal táncoló

  2010.06.30 16:06:08keke80

  Nálunk fordítva volt, az unokám nyáron kapott teát, (nem vizet, mert vegyes fűtésű volt, és a dokinéni azt mondta, igyon minél több folyadékot, mert az jót tesz a veséinek és az egész szervezetének), aztán a játszótéren gyümölcsléket, HIPP italokat, és mikor bölcsibe, oviba került, onnantól nem issza meg őket, mert inkább vizet kér, mostanság mást nem is iszik mint vizet vagy hideg tejet magába.

 • 2010.06.30 18:28:39dodóó

  2010.06.30 12:54:20Nils Holgersonné

  Sőt kis pohárból is gyönyörűen isznak a babák.

 • 2010.06.30 19:47:09Wish1973

  állandóan olvasom ezt a vízzel hígított gyümölcslé dolgot. sztem annál pocsékabb nincs. akkor sokkal inkább a sima víz.
  és egy vélemény. akik központi kérdésnek tartják a levek, nyálak tiltását, gondoljanak arra, h minél tiltottabb vmi, annál értékesebb. nem azt mondom, h egy évesnek kólát kéne adni, de nagyobb gyereknél ezen hörögni anyóssal, akivel sátoros ünnepekkor találkozik csak a gyerek, sztem tök felesleges. rontja a hangulatot, a kapcsolatot, és lényegi szerepe nincs, mert alapvetően nem ő neveli, szoktatja. ha egy háztartásban él, az más, ha napi szinten ad ilyeneket, az is. de havi egy anyóslátogatás esetén nettó fontoskodás, és a gyereknek is csak az jön le, h vmin mindig áll a bál, és, h szegény nagyit bántják. nem érdemes. mondom úgy, h nem vagyok sem nagyi, sem anyós.
  az más tészta, h én anyósom, ha a gyerek fosós-hányós miatt nem megy suliba, és ő vigyáz rá, akkor képes megkérdezni, h jó lesz.e tejszínes pulyka és csokitorta ebédre. ja, fasza, akkor egy hetet rá lehet húzni a hiányzásra. de alapesetben felesleges ebbe a spirálba belemenni.

 • 2010.06.30 19:53:09cozumel

  Wish

  nemtom otthon milyenek az almalevek, de itt peldaul a segglukam is osszeragadna tole, ha meginnam tomenyen.
  a gyerekeim is utaljak tomenyen
  annyira cukros, hogy egyaltalan nem szomjolto, hanem meg szomjasab lesz tole az ember.
  ugyhogy az enyemek is felesben isszak a gy.levet, ha egyaltalan.

  ha meg anyamnal lenne a gyerek, akkor anyam azt fozne egy heten at, amit akarna, es ha minden nap palacsintat sutne nekik apam, akkor azt ennenek minden nap.

  mondom ezt ugy, hogy azert anyamek tudjak, hol a hatar, tehat nem etetnek hanyasig a gyereket edesseggel.

 • 2010.06.30 20:00:01R2D2 & C3PO

  Egyszer kóstoljátok meg a frissen "facsart" almalevet. Soha nem fogtok olyan vackot venni többet; nagyobb a különbség, mint a narancs esetében. :-D

 • 2010.06.30 20:28:42Wish1973

  első németo-i tartózkodásomkor láttam először, h almalébe szódát, szénsavas vizet öntenek. na, az tényleg jó. de narancsot, barackot vizezni. broaf.
  te meg coz, "könnyen" beszélsz:) anyádéktól egy óceán választ el, naná, h bmit megengednél.:D
  de tényleg, ha nem egy lakásban vannak a nagyszülők, akkor nem kell túlfontoskodni. nyilván tejet, diót a csecsemőnek sem, de ez a nagy csokihiszti nekem "nem jön át"

 • 2010.06.30 20:39:30oreille

  ha hosszan van meleg nyáron, akkor én bizony eljutok arra a pontra, hogy a víz már nem kell, nem elég. erre jó a jégkockatartóban lefagyasztott frissen préselt savanykás almalé, kicsit feldobja a vizet és jobban fogy. a cukortartalom így elenyésző.
  egyéb esetben egy hideg sör is megteszi persze :-)

  a gyerek a bölcsiben uzsonnára még mindig kap dolgokat, amitől a hajam égnek áll. így bevezettük az "egészséges" és "nem egészséges" kategóriákat és létezik a "finom, de nem egészséges, ebből csak keveset" halmaz is. úgy látom, hogy működik és a tiltott gyümölcs édessége is enyhül...

 • 2010.06.30 21:45:19levibéjb

  Tavaly márciusban született a kisfiam, én adtam neki nyáron, nagy melegben vizet. Cumisüvegből, de gyönyörűen iszik azóta pohárból is.

  Ha pedig neki akarok édesíteni valamit, akkor nyírfacukrot használok, ami kimondottan jó a fogaknak.

 • 2010.06.30 21:57:44csalány

  Tavaly, a legnagyobb hőség kellős közepén született a kislányom.
  Jött nekem az egész rokonság a vízitatással...
  Megkérdeztem: 2 db védőnőt, 2 db gyerekorvost, 1 db szoptatási tanácsadót, 1 csecsemőápolót (hiába alapos voltam... :-)))
  A végeredmény egyértelműen: nem kell a gyereknek vizet adni, ha igény szerint van szoptatva (ergo, nem szigorúan 3 óránként, nem vasszigorral napirend szerűen)ha mindig cicire van téve, ha nyüszög, akkor ha csak pár kortyot szopizik a baba, akkor szomjat csillapít és nem éhes.
  Az anyatej a szoptatás elején híg, kifejezetten szomjoltó céllal termelődik, és csak a végén jön a kraftos, pocaktömő tej.

  Követtem a tanácsot, gyerek gyönyörűen átvészelte a tavalyi hőséget :-))

 • 2010.06.30 22:01:58ditakai

  csalány, enyim is pont így, pont akkor :-)

 • 2010.06.30 22:46:14csalány

  ditakai, és Te itattál?

  Egyébként megnézegettem anno, hogy ha (mondom ha) itatnék, akkor mit lehetne adni: babateák (mind cukrozott, műszar...), baba gyümölcslevek: hipp, szentkirályi: mind cukrozott...
  Most már egy éves lesz a leányzó, és csak vizet kap szomjoltásra.. Pont elég édes ízt kap a mindenféle babapempőkékkel, gyümölcsös-tejes cuccokkal (bár most már ezeket is kezdem csökkenteni...)
  Van bébiétel is amit rendesen megcukroznak.. (sőt, nekem némelyik gyanús, amelyikre azt írják, hogy nincs benne hozzáadott cukor, mert olyan édes, hogy a szám összeragad.. (Ja, mániás vagyok.. mindent megkóstolok amit a kölök kap... még a vitaminjait is...)

 • 2010.06.30 23:11:08Bazsarozsa

  háromórázás meg nincs minálunk, a kupikirálynő örül ha megjegyzi hánykor kezdte el a túrógombócot hogy legyen ideje pihenni (nem neki, a gombócnak...)szóval gyerek ha éhes, eszik.

 • 2010.06.30 23:11:59Bazsarozsa

  viszont mióta megírtam, nagyanyja egyszer megkínálta vízzel, hát nem volt oda érte, de ivott valamennyit. Szóval elvileg lehet, de azóta se próbáltuk még egyszer.

 • 2010.06.30 23:18:51kerekbilincs

  Hú a végét már nem olvastam, de néhány dolgon meglepődtem. Nekem MINDENHOL mindenki azt mondta, hogy 4 hóig cukros vizet, glükózos vizet (lehet gyógyszertárban venni a glükózt). A keverési arányt is elmondták. A magyarázat: ne essen le a cukra, ami kicsiknél nagyon fontos. Aki meg azt hiszi, ettől lesz cukorzabáló, és ekkor rontja el az ízlését, hát, ahhoz nincs mit fűznöm.
  Az itatás meg sokszor annyi, hogy egy korttyal átöblíti a kis száját, hogy ne ragadjon neki össze. Ez már sokat lendít a komfortérzetén, és sok gyereknek már ennyi is elég, és csak ennyire vágyott.
  Csoki, cukor: véleményem, hogy jó darabig az otthoni evési mintát követi a gyerek. Ott lehet elrontani, ahol túlmisztifizálják az édességet, és várja várja, hogy majd szombaton ehet... vagy ha pl. jutalmazásra használják. Annyit adok neki, amennyit kér a gyerek. Télen már kezdtem feladni az elveimet, mert szinte csak csokin élt, bár elég sokat volt beteg és kb a bordái is kilátszódtak (a székrekedéstől féltettem), ha fagyit kér, fagyit adok, akár reggelire. Elmondom (bár tudom, hogy nem minden gyerek ugyanolyan, csak saját tapasztalatot tudok megosztani), hogy sok főzeléket eszik, kieszi a répát a kajából, és napközben almát, epret, cseresznyét követel. Egyik nap elmentünk mekibe a balcsin, mert nem akartam főzni. Nem evett semmit. Hazamentünk, és megevett egy csomó dinnyét meg banánt. Hát ez van. Honnan szedtem az ötletet? Paul Mckenna (igaz, felnőtteknek szóló) módszerével találkoztam, és nagyon tetszett. (I can make you slim).

 • 2010.06.30 23:23:55ditakai

  ???!!! :-DDD

 • 2010.06.30 23:30:27kerekbilincs

  Hátamon áll a szőr, nyomják a babákba a gyógynövényeket ok nélkül. Jesszumpempi. Nyílván gyönyörű érintetlen helyről szedték, ahol semmi sem hullott a növénykére. Nyilván ellenőrzi mindenki, hogy ionizáló energiával kezelt-e, kül. lehet, hogy toxinokkal mérgezi a családját. No. Sok gyógynövény meg enyhe vízhajtó. Hársfa, bodza, kamilla pl. így hirtelen.

 • 2010.06.30 23:45:50ditakai

  csalány, _nem_

 • 2010.07.01 06:49:58Veg_

  2010.06.30 14:56:52rath.dinen
  Mert nagyon ugy tünt a leirásod alapján...
  Most voltunk hévizen. Hát rosszul lettem a látványtól! Minden délelött hoztak 1-2 fajta nem fekete vagy zöld teát, amit lehetett inni totál free. Pl. a kakukkfü teára rá volt téve egy nagy tábbla: kakukkfü tea.
  Éééééés mivel a tea cukros citromos lötty, egy csomóan beleontöttek cca 5-6 kávéskanál cukrot, és annyi citromlét, amiből lehet csinálni fél liter limonádét. Majd beleittak, égy fuj, ez a tea rossz felkiáltással vitték vissza a teli poharakat a szennyes csetreszhez. Vagy: ilyen szar teát, még jó, hogy telitettem cukorral és citrommal, legalább az iható. Basszus, miért nem ittál vizet, amibe beleteszed a cukrot és a citromot...
  Sokszor futottam bele ebbe. Érdekes módon reggelente ők ittál a leggagyibb teákat mindig. Szóval az a tapasztalatom (nem csak most tapasztaltam, munkahelyen is sokszor), hogy aki szerint a tea cukrot-citromos meleg lé valami fekete izével, azok viszik be a leggatyibb teszkó gazdaságos feketeteákat, vagy ami még vacakabb, gyümölIZÜ fekete teákat. Aki szálas feketét, vagy minőségi filteres feketét iszik, az max beledob egy kockacukrot egy féllityis bögrébe...
  A zöld, fehér és sárga teák szerintem pl. cukor nélkül a legjobbak, gyógteák meg mézzel vagy üresen :)
  Ami a gyógyteákat illeti, a kakukkfü vagy édeskömény pl. a hasfájós babáknak nagyon jó - izlés kérdése melyiket szeretik. A gyógyteáknál és keverékeknél meg utána lehet nézni, mi mire jó. Van, amelyiket bármikor ihatja bőven, némelyiket időnként lehet inni, vagy max egy kura idejére, stb. Ennek viszont akár a neten utána nézhetsz :) A gyümölcsteák meg ugye, ha már kaphatja azt a gyümölcsöt, akkor bármikor mehetnek :)

 • 2010.07.01 07:04:12luckymom

  2010.06.30 23:18:51 kerekbilincs

  A glükóz az nagyon gyorsan emeli a vércukorszintet. Azzal nem lehet tartósan egyenletes szinten tartani a vércukrot. Kivéve, ha folyamatosan adagolod. :)

 • 2010.07.01 07:18:06Farkasokkal táncoló

  Hát én ugye már nem változok meg, de szerintem a tea nem az ördögtől való egy csecsemőnek sem. Anno minden csecsemőnek előírták, hogy fosás esetén orosz tea, szelek esetén köménymag tea, székrekedés esetén kamillatea. Mindezt kis cukorral, sőt egy kis citrommal.

  A lányaim közül az egyik még nem volt fogászaton, a másiknak se rohadnak a fogai... unokám is kapott teát a hőségben (igaz, a lányomnak nem volt túl sok teje, csinált mindenféle praktikát, de az is csak arra volt elég, hogy 6 hónapig minden szoptatásnál volt valamennyi, aztán táppal pótolta). Unokámnak is teljesen jók a fogai, most jön a fogváltása (egy már kiesett, és látszik az új), és NEM szokott rá az édességre, sőt mint írtam maga szokott le az édes italokról.

  Sovány mint egy agár.

  Elítélem azokat, akik orrba szájba édességgel tömik, meg mindenféle csipszet egyebeket tömködnek a gyerekbe, de egyszerűen nem értem ezt az iszonyt a cukortól és a gyümölcslevektől, teától, az időnkénti csokievéstől...

 • 2010.07.01 07:21:05Farkasokkal táncoló

  Valahogy az az érzésem, hogy vannak akik túlkompenzálják a saját "kövérségüket", ismerek pl. egy anyukát, akinek ez a központi problémája, mert ő evészavaros volt, túljutott a bulémián meg az anorexián, és most állandóan azt nézi, hogy nehogy a gyerekei cukrot vegyenek magukhoz, nehogy meg legyen sózva az étel, mással alig lehet róla beszélni...

 • 2010.07.01 07:24:14kriszi

  OFF Vakmacs, a kupikirálynő a lányod vagy te vagy? :D (Azért kérdezem, mert a nálunk a kisasszony második neve "Káoszkirálynő" :D )

 • 2010.07.01 07:24:37Veg_

  Lemaradt, hogy nem azt mondom, hogy aki nem gyógyteát iszik, az filteres szart, hanem akinek a tea fekete teából készült, forró, piros lötty sok cukorral és citrommal, az általában olcsó, gally minőségü feketét iszik, és egyenlőségjelet tesz ez, és a teázás közé...
  Vagyis inkább nem tudom, mennyire volt egyértelmü :)

 • 2010.07.01 07:58:27Veg_

  Cukorparásaknak javaslom, hogy a gyümölcslét maga állitsa elő (az itthoni izé bármiből csinál levet, legyen petrezselyem, répa, vagy alma), akkor tuti nincs se E, se tartósitószer, se cukor, csak ami a gyümölcsben van, viszont ugye az nem hozzáadott cukor, ennyitől nem lesz kirohadt foku idióta. Vagy késöbb nem adtok a kezébe egy gyümölcsdarabot se, mert cukor? A természetesen növényekben levő cukor (pl. a hagyma, cékla, répa cukortartalma se semmi), és egy minimális mennyiségü só nem árt, és javitja az izélményt...
  Szerintem egész piciknek meg legjobb a viz :)

 • 2010.07.01 08:30:49Wish1973

  vki homályosítson már fel, h az anyatej cukortartalma miért nem rohasztja ki a fogcsírákat?

 • 2010.07.01 08:33:19Veg_

  Itt is jelzem, hogy ami kirohad, az a fog, és ettől néz ki ugy, mint egy idióta, aki nem ismeri a fogkefét.
  Ma eltévesztettem a gyógyszereket, és bevettem a fogalmazásgátlót is :D

 • 2010.07.01 08:40:43Veg_

  2010.07.01 08:30:49Wish1973
  Szerintem mindenféle cukor negativan hat a fogra. Csak fölösleges egy halom + cukrot hozzáadni a kajákhoz, italokhoz, hogy tovább negativoljon a téma...
  Ennyire viszont nem isten ellen való szerintem a cukor. Ha lehet, kerüljük a plusz cukrot, de szvsz ennyi...

 • 2010.07.01 09:26:30rath.dinen

  Veg, ne haragudj, de amilyen széles a látóköröd a különböző növényforrázatok tekintetében, ugyanolyan szűk mindenkivel szemben, aki nem úgy csinálja, mint te :-)

  meglepődnél, ha azt mondanám, a kakukkfűteán túl is van élet? :-))) A különböző fekete teáknak épp olyan gazdag és nagy múltra visszatekintő kultúrájuk van, mint a gyógynövényeknek. Vagy aki nem úgy issza a teát, mint te, az nyilván tesco gazdaságos teát vesz csak, azt is csak leértéeklve, negyven dobozos gigakiszerelésben?

  Arról már nem is beszélve, hogy miért fáj neked, ha valakinek nem ízlik a kakukkfűtea? Mert így felsőbbrendűnek érezheted magad a magas ízlésed mián, vagy mi?

  Megjegyzem, nekem is vannak teázási heppjeim, de én még senkinek nem szóltam be, aki a "napközis teát" szereti.

  A kirohadt fogú idiótát meg nem kommentálnám. Mert persze szép dolog a fogmosás meg a helyes táplálkozás, de a genetika mindig ott lesz.

  Kiskoromban én nem azért féltem a fogorvostól, mert fáj, hanem hogy nehogy kiderüljön, hogy lukas a fogam, mert az az oktatófilmek szerint csak a fogmosást hanyagoló, édességzabáló rossz gyerekeknek van. Úgy szégyeltem minden rossz fogat emiatt a hülye propaganda miatt, mintha tetves lennék.

  Aztán érdekes mód amikor megálltam a növésben, megállt a fogam romlása is. Pedig ugyanannyit mosok fogat.

 • 2010.07.01 09:27:27rath.dinen

  Ja, és az édeskömény nagyon sok babánál hasfájást okoz.

 • 2010.07.01 09:29:43rath.dinen

  Wish: először én is gusztustalannak tartottam a higított gyümölcslevet, de a gyerek miatt rászoktunk. Most már a töményet tartom túl erősnek. Minden csak szokás kérdése.

 • 2010.07.01 09:31:24rath.dinen

  Na, még egy utolsó, aztán megyek.

  Pl a beduinok is halál töményen és jó édesen isszák a teájukat, mégsem mondhatni, hogy tesco gazdaságos cuccot nyomnának.

  Free your mind.

 • 2010.07.01 09:35:23rath.dinen

  Ja, még egy, és becsszó leállok :-)

  Szóval amikor a gyereknek bevezetjük az új kajákat, hetente adunk csak új összetevőket, no cukor, no só, no fűszer.... De ezek a fűteák, ezek durvábbak szerintem a fűszernél. Tele vannak aromákkal, ami jellegzetesen allergén cucc, meg mindenféle hatóanyagokkal. Nagyon sok főzet enyhe gyógyszer vagy enyhe drog (de minimum "élvezeti cikk").

  Ha annyira kíméljük őket a sótól, cukortól, ami csak egy összetevőből áll, miért szabadítjuk rájuk ezeket a bonyolult összetételű aromás főzeteket?

  Egyébként imádom a teát (bár néha fárasztó kiállni a sort a tescoban :-))) ), de nem tartom szükségesnek egy kisbabának.

 • 2010.07.01 09:42:38mazsola84

  Mi tescos prolik vagyunk, mert szeretjük a filteres pickwicket cukorral meg citrommal és a wellnessben sem iszunk kakukkfűteát. Megfigyeléseink szerint vidéki wellnessekben azért szar a tea, mert maga a csapvíz rossz ízű.

 • 2010.07.01 10:26:06Koriander

  Fél éves,szopik,de kap forralt vizet, cumisüveget mi is azt hittük nem tudja használni, aztán kiderült, hogy éhség nagyúr és a lefejt tejet megissza, ha kell (heti háromszor járok konditerembe.
  Amióta ilyen meleg van ott van a babakocsiban velünk a kis forraltvizes cumisüveg, néha meghúzza, de inkább játszik vele, mondhatnám úgyis, hogy több landol a nyakában, mint a szájában, teákat nem szereti.

 • 2010.07.01 10:29:45Koriander

  Veg olvastam, hogy ötféle rooibos teád van, ezek valami aromásított bigyók? ha igen, akkor mivel vannak ízesitve?

 • 2010.07.01 10:32:19Bazsarozsa

  kriszi sajnos én is kupikirálynő vagyok meg úgy tűnik a lányom is, meg is látszik a lakáson.

 • 2010.07.01 11:40:23Veg_

  rath.dinen: ok, értem. Nem akarod, vagy nem tudod felfogni, hogy tőlem ihatod a teádat akár jakvajasan is. Én nem azokról beszéltem, akik citrommal és cukorral isszák a teát. Ez első perctől nyilvánvaló volt, de ahogy korábban is bőven félre értettél, természetesen már meg se lepődök. Arról beszéltem, akik szerint "A_TEA" egy fekete teából készül, cukorral és citrommal teli lötty. És nem értik, mit lehet rajta szeretni. Hiszen igy KELL inni A_TEÁt. Jah, hogy van szálas meg filteres? Van minőségi és gatyi? Van fekete, fehér, sárga, zöld? Van gyógynövény, gyümölcs és roibos?
  Teának a forró vizzel (van hogy 50-60-100 fokos, teafüggő) nyakon öntött, abban x ideig áztatott növényből nyert italt nevezzük. Evvan.
  NEM arról volt szó, hgoy szerintem nem lehet inni cukorral és citrommal, spec az earl grayt én is igy iszom, igy szerettem meg. Arról van szó, hogy SZERINTED CSAK EZ A TEA! És nem! Van (az alapanyagtól függetlenítve) üres, csak cukros, csak citromos, citromos cukros, mézes, mézes citromos, tejes, tejes cukros, jakvajas cukros, rumos, és még sorolhatnám napestig.
  Ugyanis nem létezik olyan, hogy A_TEA! Ezt próbáltam elmagyarázni, mert nagyon ugy tünt (olvasd már vissza magad!), hogy nem is érted, hogy létezik hogy más ihat olyan teát, amit te nem szoktál, és más szeretheti is a teát, sőt, olyan teát, amit te nem is szoktál inni...

 • 2010.07.01 11:42:39Veg_

  2010.07.01 09:42:38mazsola84
  Az azért nem a leggagyibb tea. Az meg sose érdekelt, hogy más hogy issza a teát, ha nem hiszi, hogy az az egyedül üdvözítő megoldás :)

 • 2010.07.01 11:49:06mazsola84

  "Most voltunk hévizen. Hát rosszul lettem a látványtól! Minden délelött hoztak 1-2 fajta nem fekete vagy zöld teát, amit lehetett inni totál free. Pl. a kakukkfü teára rá volt téve egy nagy tábbla: kakukkfü tea.
  Éééééés mivel a tea cukros citromos lötty, egy csomóan beleontöttek cca 5-6 kávéskanál cukrot, és annyi citromlét, amiből lehet csinálni fél liter limonádét. Majd beleittak, égy fuj, ez a tea rossz felkiáltással vitték vissza a teli poharakat a szennyes csetreszhez. Vagy: ilyen szar teát, még jó, hogy telitettem cukorral és citrommal, legalább az iható. Basszus, miért nem ittál vizet, amibe beleteszed a cukrot és a citromot..."

  Most akkor érdekel vagy nem érdekel, hogy más mit iszik? :DDD

 • 2010.07.01 11:49:36Veg_

  2010.07.01 10:29:45Koriander
  Nem, bár olyat is lehet venni, de nem szeretem az aromásitott izéket. Kiürült teásdobozba tettem alap roibost (1), tettem egy dobozba egész picire darabolt, kissé tovább száritott aszalt epreket (2), és ezzel a módszerrel csináltam málnást (már hogy a gyümölcstea keverékemből tettem bele) (3), barackost (4) és füszerest (csillagánizs, kicsi fahéjdarab és két levél citromfü)
  Pár hétig benne tartod, máris megvan az izesitett teád :) Ezt bármivel megcsinálhatod, veszel kedvenc, alap teafüvet, bádogdoboz, melléteszed amilyen izzel szereted, és máris kész a pl. barackos fekete tea, de ha van otthon jázminod, ibolyád, rózsád a kertben, akkor a rózsás, jázminos, ibolyás tea. Milyen illatot, aromát, gyümölcsöt, füszert szeretsz.
  A legtöbb cég ilyeneket csinál, de ha lehetőséged van rá, akkor élmény vele szórakozni, ráadásul sokkal finomabb, hiszen nagyobb arányban teszed bele valószinüleg a virágot, gyümölcsöt, mint a gyár, aki kevesebbet használ, és tesz mellé izfokozót...

 • 2010.07.01 11:59:47Veg_

  2010.07.01 11:49:06mazsola84
  Ha megissza, akkor nem érdekel. Ha meg se kóstolja, el se olvassa a feliratot, viszont telitölt egy háromdecis csészét, telinyomja cukorral és citrommal, belenyal, és félrerakja, az érdekel.
  Azt is lehet csinálni pl., hogy ismeretlen tea: elolvasom a feliratot (a 4 nyelv valamelyikét csak érti!), kitöltök a csészébe egy keveset (nagy fém teásizében hozták, saját maga töltötte ki mindenki a mennyiséget, csak max kétszer töltötték után, akkor már más izzel, és ha elfogyott, az se ihatott, aki akart), _megkóstolom_ milyen. Izlik? VEszek egy csészével. Nem izlik? Iszok rá egy pohár vizet a ballonból. Úgy érzem, kéne bele egy kis cukor? Teszek bele. Szerintem finomabb citromal? Teszek bele.
  De ez nekem olyan, mintha ki lenne téve egy 10személyes bogrács, amiből ehetsz, ha akarsz. Nem tudod, mi van benne, halászlé vagy puliszka, de kiszedsz egy nagy tányérral, teliöntöd kóstolás nélkül sóval, borssal, paprikával, sült hagymával, cukorral, ujhagymával (csak mert mind oda van téve, hogy LEHET használni), majd belenyalok egy mokkáskanálnyit, és fu, milyen szar! felkiáltássasl kidobom. Érted, mi a bajom a felfogással, hogy mivel tea csak feketel lehet, azt meg cukorral citrommal, tehát ha tea, akkor teli csésze, cukor, citrom... Ha meg ugy nem jó, akkor kivágom az egészet.
  Az a gyanum, ha decinként kéne fizetni, nem lett volna teli_csészékkel agyonpakolva a tálca... Az adott teák jó része nem igazán citrom+cukor kompatibilisek voltak a többségnek... Volt, akinek ugy izlett, némelyikbe szerintem is kellett egy kevés cukor (nem fél cukortartónyi)

 • 2010.07.01 12:00:11mazsola84

  Egyébként a kimérve kapható gyümölcsteák tényleg finomak, de én rendszeresen nem tudom megfizetni.
  A roibossal meg a gyógynövényteákkal a világból ki lehet kergetni, zöld teából szeretem a filtereset, meg a fehér teából is.

 • 2010.07.01 12:02:08bordilici

  igen macs,
  de azért megnyugtató volt hogy vészhelyzetre, ott volt a tartalék (egyébként meglehetősen szar ízű)lefejt anyatej.
  na mindegy, meghajolok a természet akarata előtt, beosztjuk ami van

 • 2010.07.01 12:02:48bordilici

  mármint a mélyhűtött anyatejnek van szar íze csak.

 • 2010.07.01 12:08:46Laliath

  2010.07.01 11:49:36Veg_

  hú, lusta vagyok én ehhez, pedig olyan jól hangzik :(
  Ha vödör mértékkel szeretnék teázni, arra ott a tecsós filteres. Ha meg az élvezeti értékéért, akkpr tartok itthon sok féle "füvet" teázóból véve.

  Viszont amit a "teázási kultúráról" írsz, attól néha én is sírva tudnék fakadni. Bár akik a teával ezt csinálják ilyen helyen, azt figyeltem meg, hogy a kajával sem bánnak másként - mert kvázi ingyen van :(

 • 2010.07.01 17:21:27Koriander

  Veg köszi!!! natúr rooibos nem igazán jött be, de ez nagyon jól hangzik! van itthon aszaltmeggy és vanília rudam, már be is készítettem :))! majd beszámolok, hogy milyen lett!

 • 2010.07.12 23:23:09Veg_

  2010.07.01 17:21:27Koriander
  Kiváncsi leszek az eredményre :)

  2010.07.01 12:08:46Laliath
  Ebben igazad van :( Kaját is annyit veszek, amit megeszek. Bár most ez megdőlt, mert kivettem zabpelyhet, mellé tettem aszalt gyümit, friss gyümit, belekóstoltam, és ugy visszaköptem, mint a huss, mert a géniusz szakács a zabpelyhet ugy telinyomatta sóval, hgoy 1-2 kanálnyiból egy hónapig sózhattam volna a kaját... Szóval ha elcseszik, nem eszem meg, de különben igen :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta