Alkoholba fulladt magzat a koktélos pohárban

Sokkoló poszterrel próbálják figyelmeztetni Olaszországban a várandós anyákat a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire.

A plakáton egy koktélos pohár alján, jégkockák és egy szelet narancs alatt egy összekuporodott magzat látható. A kampány egyszerű üzenetet közvetít: ha az anya iszik, a magzat is iszik.

A kampányt az északkeleti Veneto tartományban indították el, ahol helyi sajátosság az úgynevezett spritz koktél, amely fehér bor, Campari és szóda keveréke. A kritikusok szerint a kezdeményezés ízléstelen. Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia úgy fogalmazott, hogy a kampány torz képet alakíthat ki a nőkről, különösen a várandósokról, írja a Telegraph.

Az Italian Institute of Health kutatási eredményei szerint az olasz nők 65 százaléka fogyaszt alkoholt terhessége alatt. Veneto tartományban, amelyhez Velence is tartozik, a terhes nők 67 százaléka iszik rendszeresen. Az összesített európai adatok szerint minden századik csecsemő egészségi problémája abból adódik, hogy édesanyja alkoholt ivott a terhessége alatt. Németországban évente tízezer alkoholtól sérült kisbaba születik. Ausztráliában a kismamák fele iszik terhesen, az Egyesült Királyságban pedig a várandós nők 79 százaléka fogyaszt alkoholt.

A Porontyon korábban feltettük azt a kérdést, hogy fogyasztottak-e az olvasók a terhességük alatt alkoholt. A legtöbben azt válaszolták, hogy néha egy kis vörösbor lecsúszott, sokan nem egyáltalán nem ittak alkoholt, de olyan is volt, aki azt vallotta, töményet is ivott, amíg terhes volt.

Ausztrál kutatók szerint a mostaninálrészletesebb és elrettentőbb adatokat kellene feltüntetni az alkohol okozta magzati károsodásokról a szeszesitalok üvegein, ugyanis így a legfogékonyabb pillanatban érné a figyelmeztetés a potenciális fogyasztókat.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás alacsony születési súlyt, fejlődési rendellenességeket vagy akár halva születést is okozhat. A WHO azt ajánlja a terhes nőknek, hogy várandósságuk alatt kerüljék az alkoholfogyasztást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra