SZÜLŐSÉG

Közpénzből segítik a késői gyermekvállalást Nagy-Britanniában

2010. június 29., kedd 07:45 |

A brit állami egészségügyi szolgálat eztán a negyven év feletti nők számára is biztosítja a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét. Az életkori diszkrimináció megszüntetése máris heves vitákat szül a szigetországban.

A brit állami egészségügyi szolgáltatást nyújtó NHS módosított azon az általános szabályon, miszerint 40 éves kor felett semmilyen formában nem támogatta a meddőségi kezeléseket. A kezdeményezés nyomán eztán mód nyílik arra, hogy egyedileg mérlegeljék, érdemes-e közpénzeket áldozni a késői gyermekvállalásra. A döntés alapját az képezi, hogy minden nő számára – életkortól függetlenül – térítésmentesen elérhetővé teszik azt a vizsgálatot, mely alapján meghatározható a petefészek „rezervkapacitása”, azaz a még munkára fogható petefészektüszők száma.

Már eddig sem volt elegendő pénz a meddőségi kezelésekre

Ez jelentős változás a korábbi helyzethez képest, amikor 23 és 39 éves kor között legfeljebb három próbálkozást finanszíroztak az állami egészségügyi ellátás keretében. A klinikai gyakorlat megfelelőségéért felelős szervezet (NICE) azonban a rendelkezésre álló irányelvek és bizonyítékok alapján úgy döntött, nincs semmi alapja a felső határ 40 évben való meghúzásának, és az nem több egyszerű életkori diszkriminációnál.

A módosítás nyomán tovább romolhat a már most sem rózsás helyzet, hiszen eddig is szép számmal voltak olyan kórházak az országban, ahol nem tudtak elegendő pénzt előteremteni a fiatalabb párok problémájának megoldására sem. Ezt teljes joggal meg is tehetik, hiszen sem a kezelések számának, sem pedig az anyai életkornak a felső határa nem kötelező érvényű. Éppen ezért helyileg dönthetnek úgy, hogy ennél kevesebb próbálkozást finanszíroznak vagy éppen 39 éves kor alatt húzzák meg a felső korhatárt. Az „irányítószám-lottónak” nevezett ellátási egyenetlenség nyomán tehát e téren is sokat nyom a latban, hogy a gyermekre vágyó pár az ország mely pontján lakik. Ennek nyomán az ellátóhelyek csaknem fele (47 százalék) már az életkori korlátok feloldása előtt is csak egyetlen próbálkozást fizetett, 23 százalékuk kettőt, és csupán 30 százalékuknál volt lehetőség a törvényben ajánlásként szereplő három kezelés anyagi fedezetének előteremtésére.

Idősebb kor, nagyobb veszélyek

Miközben a döntéshozók diszkrimináció ellenes lépésnek tekintik az eddigi tiltás lazítását, mások az anya és a gyermek biztonsága elleni merényletként értékelik a módosítást. Josephine Quintavalle, a reprodukcióval kapcsolatos etikai kérdések szakértője abból indul ki, hogy 40 éves kor felett ugrásszerűen megemelkedik a rendellenességek veszélye, és életkora folytán az anya esélye is csökken arra, hogy lássa felnőni gyermekét. Igen visszás törekvésként értékeli, hogy miközben mindent megteszünk, hogy felhívjuk a figyelmet például a dohányzás és az alkoholfogyasztás ártalmaira – ezzel is csökkentve a magzatot érő káros hatásokat –, a késői anyaság bátorításával magunk növeljük a veszélyeket. Álláspontja szerint a szülés optimális időpontja 24 éves kor körül van, ezért ezt kellene szorgalmazni ahelyett, hogy a mostani forráshiányos helyzetben más területekről vonnak el összegeket a késői gyermekvállalás támogatására.

Clare Lewis-Jones, az Infertility Network vezető tisztségviselője úgy véli, hogy a petefészkek rezervkapacitásának vizsgálata jó alapja lehet a racionális döntéshozatalnak, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a nők ennek fényében sem feledkezhetnek meg arról, hogy az életkor igenis alapvető tényező a gyermekvállalás időpontjának mérlegelésekor. Úgy látja, hogy a 40 éves kor felett anyává váló nők történetei aránytalanul nagy hangsúlyt kapnak a sajtóban, melynek nyomán sokakban születhet az a tévhit, hogy ráérnek a gyermekvállalással, hiszen idősebb korban sem csökkennek az esélyek. Pedig a valóság az, hogy a fogamzási képesség legfontosabb meghatározója továbbra is az életkor.

Nem tisztességes kizárni az idősebb nőket sem

Dr. Gillian Lockwood, a brit szülészeti-nőgyógyászati társaság (RCOG) helyettes elnöke (egyébként fertilitási szakember) szerint nem világos, hogy a NICE fő célja az életkori diszkrimináció elleni harc vagy inkább olyan kritériumok felállítása, melyek betartásával a lehető legnagyobb a sikeres terhességek aránya. Hasonló véleményen vannak azok is, akik szerint az életkor az egyik legbiztosabb tényező annak felmérésében, mekkora a problémamentes terhesség és szülés valószínűsége. Ehhez ugyan némi támpontot adhat a NICE által javasolt vizsgálat is – de aránytalanul nagy költségek árán. A Sheffield University fertilitási szakembere, dr. Allan Pacey ugyanakkor logikus lépésnek tartja, ha az eddigi diszkriminatív életkori megkötések felől a petefészkek tényleges állapota felé mozdul el a szemlélet az esélyek latolgatásakor.

A könnyítések további kiszélesítésén gondolkodnak

A NICE ezzel egyidejűleg megfontolás tárgyává teszi, hogy a leszbikus és az egyedülálló nők számára is biztosítsa a közpénzből való megtermékenyítés lehetőségét, és gondolkodnak annak a szabálynak az eltörlésén is, mely jelenleg elzárja a társadalombiztosításból való finanszírozás lehetőségétől azokat a párokat, ahol az egyik félnek korábbi kapcsolatából már született gyermeke. A végső döntés 2012-ben várható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.29 21:09:45panka

  másutt: érdekelne, hogy a negyven felettit hogy értik? Van felső határ? Akár hatvanöt évesnek is "csinálnak" babát, vagy negyven és ötven közöttieket kell rajta érteni? Á, nem tudom, ötvenévesen teherbe esik, hatvankilenc, mire leérettségizik a gyerek. Anyukám most 67, de már maga is bevallja, hogy nem bírja úgy a tempót. Pedig egy középiskolás gyerek nagyon sok energiát követel, akkor jönnek csak az igazi nehéz problémák, iskolai gondok, kikkel barátkozik, drogproblémák, a küzdelem, hogy elmehet-e, és maradhat-e a barátaival oda és addig, ameddig ők. Nehéz küzdelmek, és nem biztos, hogy 65-70 éves fejjel kell ezekkel megharcolni, amikor az ember már maga is le van harcolva. Na, szóval szerintem nem túl jó ötlet, de hát nem is én szülök negyvensokévesen.

 • 2010.06.29 21:29:21csimpilimpi

  panka, szerintem itt azokról van szó, akiknek még van használható petéjük. tehát a természetes menopauza előtt lévőkről. valaki javítson ki, ha rosszul értettem!

 • 2010.06.29 21:30:46másutt

  Nem, en ugy ertelmezem, hogy a TENYEZOK valtoznak meg, azaz a KOR csak 1 lesz a sok tenyezo korul.
  40 felett mar nem automatice utasitanak vissza.

  Ilyen alapon mar egy ideje elutasitjak pl. a TULSULYOS noket is.. .meg talan a dohanyzokat is?

  Eddig, 41 azt jelentette, hogy a korzeti orvos (mert ahhhoz KELL menni eloszor) be sem utal a termekenysegibe.
  Mostantol nem.
  Be kell utaljon, es a termekenysegis donti el, hogy foglalkozik-e veled.
  Itt az NHS korzeti orvos az ajtonallo pitbull, ha nem utal be, neked annyi. Mehetsz haza, vagy mehetsz privatba.

  A privat igy is opcio, mindig, az NHS asszem 3 korig fzieti a meneteket...

 • 2010.06.29 21:34:46másutt

  En egyebkent beprobalkoztam a korzeti orvosi (NHS) dokival, hogy utaljon be a termekenysegishez...
  Akkorra 1-1,5 eve probalkoztunk.

  Szoba sem allt velem, aszonta MEG TESSEK probakozni, szedjek vitamin, stb.
  37 voltam.

  A vilagon szinte mindenutt, 1 ev probalkozas utan azert megnezett volna egy szaki. De itt nem.
  Az ajtonallo pitbull nagyon kemeny am.
  Par honappal kesobb teherbe estem, ugyhogy mindegy volt.

 • 2010.06.29 22:22:27Bazsarozsa

  Connie, röhög a vakbelem....

  most voltam 41, négy hónapos a fiam....mi is azt hittük nem lehet csak úgy ukmukkfukk teherbe esni....nemá.

 • 2010.06.29 23:00:43másutt

  Mindig is szultek a 40 eves nok.
  Akkor is,a mikor 45-55 volt a varhato elettartam.
  Akkor 16-20 evesen kezdtek es 40-4X evesen siman becsuszott egy nyolcadik.
  Hadd ne hozzam fel Arany Janost, a klise peldat, akit 43 evesen szulte az anyja... nyilvan nem Connie jovahagyasaval...

 • 2010.06.29 23:14:00másutt

  Ja es megint osszekeverunk 3 nagyon kulonbozo dolgot, egy cikk alatt:

  -jo OTLET-e 40 felett szulni, akarhogyan, akarkinek
  (erdemes-e leelni ezt a foldi eletet, ha esellyel nem lehet valaki sokaig nagyika???)

  -van-e JOGUNK belepofazni, hogy ki mas mikor szul
  (miutan semmi kozunk hozza)
  Connie ez neked szol.

  -FINANSZIROZZUK-E a TB penztarbol, ha XY nem tud szulni?
  (foleg, ha kicsi esellyel fog teherbe esni, mert dohanyzik, pial, oregecske, vagy kicsit tul sovany vagy tul kover?)

  Sajnos a vita mindig az ELSO pontra koncental.... nagy kar, a tobbi izgibb lenne.

 • 2010.06.30 00:11:47rath.dinen

  Szép dolog, hogy a szülés ideális időpontja 24 év körül van, de mire oda kerül az ember, hogy a közönség segítségét kéri a babához, addigra már egy csöppet elmúlik 24...

  Vagy ti ismertek olyan 24 évest, aki már teremtett némi hátteret magának (mondjuk egy átlagosan biztos állás meg egy albi képében), belasszózott egy gyermekre vágyó, tisztességes szándékú :-) pasit, majd évekig próbálkozott, nem jött össze, elment a vizsgálatra, vizsgálták, vizsgálták, és amikor felfekszik az asztalra a lombikhoz, még mindig 24 éves? Merénnem.

 • 2010.06.30 00:29:11másutt

  r.d.
  raadasul nem szereitik emliteni, hogy a TESTI SZEMPONTOKON kivul a szules NEM idealis 24 eves korban.
  intellektualisan nem.
  penzugyileg nem.
  parkapcsolat-kilatasok szempontjabol nem.
  gyerek varhato iskolai eredmenyei es IQ-ja szempontjabol nem.

  nem vagyunk tenyeszallatok, bar sokan szeretnek ezt hinni rolunk.
  iggen, lehet, hogy egy versenylo kanca 3 evesen a legjobb anya.
  de azert embereknel vannak mas dolgok is, nem?

  ez olyan, mintha azt mondanam, hogy egy ferfinak 17 eves az idealis kor az elso sajat haza megepitesere, mert akkor a legjobb a fizikai allokepessege felujitasra.
  ja, persze.
  az, hogy azert a legtobb ember leerettsegizik es dolgozik "par" evet mielott az elso sajat villajat megepiti, nyilvan melekes.

 • 2010.06.30 08:07:37nyúlmama

  Másutt
  ne haragudj, de te, aki a nagy megértés apostola vagy itt, most nem igazán ezt a lpot játszottad ki

  Azért ezt így leírni a 24 éves kor körü szülőkről, ne haragudj, de pont ugyanaz, amit mások írnka a 40 felettről.
  ha azt írod, hogy a mai világban nem adottak az anyagi feltételek,és a lakás ehhez 24 évesen, még egyte is értek veled.
  de azért a többi kivsit húzós, már bocs.
  Én 25 évesen két gyrek anyja voltam, és mindkét gyerekem diplomás, több nyelvet beszélő, szerintem elég jó IQ-val rendelkező. Mi több, a férjemmel azóta is együtt vagyunk, és nem , nem kényszerből, hanem mert szertjük egymást.
  És az én ismeretségi körömből azért tudnék még ilyen példát dögivel hozni.
  És rath nem egészen azt írta , amit te, ő arról írt, hogy ha valakinek lombik kell, az valszeg nem 24 éves addigra. Ami tök igaz.
  de amit te írtál, az arrólszól, hogy 24 évesen senki ne szüljön, mert nemalkalmas rá.
  Ha valaki meg azt találja itt írni, hogy 40 felett talán nem kéne propagálni a szülést, akkor jössz, és elmondod neki, hogy ne szóljon bele más életébe.

 • 2010.06.30 08:25:27Temptation

  Sajnos másutt, ez igaz.....az oké, hogy véded azokat, akik közel a negyvenhez szülnek, hiszen mindenki hazabeszél.
  De ezzel az egy hsz-szel nem kevesünkbe tapostál bele.A nagyfiam 23, a következő 19, a lányom 18. A nagyot 22,5 évesen szültem.
  Miért is ne lettem volna hozzá testileg-szellemileg elég érett????
  Lehet hogy egyeseknek ez fura, a mi korosztályunk ( és nem olyan sokkal vagy fiatalabb Te sem) nem ért rá a végtelenségig gyerek lenni, vagy tanult és huszonkét-három évesen pályakezdő volt, vagy dolgozott.....
  Anyagi oldal: mindig lehet találni valamit, amit még el kéne érni mielőtt gyerekünk lesz.Tehát ez is hülyeség.
  Ráadásul az én gyerekeimnek is igen jó az IQ-ja, egyik sem retardált, vagy csökkent elméjű medvebocs.
  És igen, szültem 38 évesen is.
  Testileg nem lettem se jobb, se rosszabb. Szellemileg? Max. mások a preferenciáim, mint régebben. Anyagilag? Ha hiszed, ha nem akkor jobban voltunk, mint most.
  Az utolsó gyerekem adottságai kb. mint a többié.

  Csínján kéne bánni a kinyilatkoztatásokkal.
  (Függetlenül ettől én kedvellek).

 • 2010.06.30 08:31:02nyúlmama

  Ja igen, anyagiak.Bizony, Temptationnal értek egyet,ha hiszed, ha nem, akkor ha nem is jobban, de hogy rosszabbul nem éltünk, az fix. Tudom, más volt a rendszer, de azt meg előre senki nem tudhatja, hogy az elkövetkező 10-20 évben mi lesz.Se az, aki 20x évesen, se az, aki 40 felett szül.

 • 2010.06.30 08:42:27nyúlmama

  Munkámból adódóan meg sok családdal találkozom/tam az évek folyamán,20-s szülőkkel és harmincon felettiekkel is.
  Nem vettem észre olyan nagy előnyt azoknál, akik 30 felett szültek,meg fordítva sem, Ez meber függő rősen.
  Az egyik legjobb szülőpár,akikre emlékszem,igen fiatal volt, 20 alatt született a gyerekük-az első-és azóta isegütt vannak, már a harmadik gyerek is elmúlt 2 azt hiszem.
  A mostani csoportomban is vannak vegyesen, elváltak között is olyan, aki 20x évesen szült, meg olyan is, aki 38 volt az elsőnél, és a második két éves korára el is vált.

 • 2010.06.30 09:04:30Laliath

  én másutt hsz-ében nem olvastam olyat, hogy 24 évesen (vagy akörül) nem szüljön senki. Azt írta, hogy az a testi/biológiai szempontot kivéve nem nevezhető ideálisnak.
  Azt pedig egy párszor már megtárgyaltuk itt a P-n, hogy egyszerűen azért, mert nincs olyan, hogy _ideális_ helyzet/állapot.

  Temptationnek jó volt 22,5 évesen szülni a jelek szerint minden szempontból, nekem sok okból kifolyólag nem volt az, XY-nak meg mondjuk fele pontban jó, másik felében nem az. Tehát _általánosságban_ nem jelenthető ki, hogy a 24 ideális kor lenne a szüléshez. Pláne nem egyetlen tényező alapján.

 • 2010.06.30 09:09:30nyúlmama

  Laliathaadasul nem szereitik emliteni, hogy a TESTI SZEMPONTOKON kivul a szules NEM idealis 24 eves korban.
  intellektualisan nem.
  penzugyileg nem.
  parkapcsolat-kilatasok szempontjabol nem.
  gyerek varhato iskolai eredmenyei es IQ-ja szempontjabol nem.

  valóban, nem azt írta, hogy ne szüljön senki akkor, hanem azt, hogy nem ideális.Lehet ám szőrszálat hasogatni.

 • 2010.06.30 09:15:25mazsola84

  Másuttnak már volt olyan demokratikus ötlete, hogy 30 alatt megtiltaná a gyerekvállalást.

 • 2010.06.30 09:32:18nyúlmama

  Ja , és még egy.
  Mi,akik most vagyunk 40x évesek, és a "nem ideális" 20x éveinkben hoztuk világra gyerekeinket-mára felneveltük őket, tehát van arról tapasztalatunk, hogy milyenek lettek.
  Míg akik most vannak ebben a korban itt, és "későn" szültek, még igyen csak az elején járnak.
  tehát nekünk azért e téren picit többa taapsztalatunk-csak mert az is el szokott hangzanin itt-ott, hogy ne szóljon bele senki abba, amiről nincs tapasztalata.
  Hát nekünk erről van.
  És ezzel nem azt akarom mondani, hogy a "későn" szülők gyerekeivel majd később bármi gond lenne. Csak azt, hogy a mieinkkel nincs.

 • 2010.06.30 09:34:57nyúlmama

  Mentem gyerekezni.

 • 2010.06.30 09:42:28cirko

  Szerintem ma azért is tolódik ki a gyerekvállalás, mert sokkal nehezebb megteremteni az anyagi - lakhatási feltételeket, mint régebben. Az én anyukám is 25 volt mikor engem szült, de volt lakása feje felett- igaz szolgálati, de ma ez sincs- és volt biztos állása, ahova tutira visszaveszik és ezen nem kellett agyalnia, hogy mi is lesz utána. Én 23 évesen már dolgoztam és egyedül épphogy ki tudtam nyögni az albérletből rám eső részt és hiába volt meg a párom és hiába akartunk volna gyereket... egy fizuból, albérletben...hát egy nyomor és felelőtlenség lett volna.

 • 2010.06.30 09:46:23másutt

  mazsola, az PASIKNAK szolt, nem noknek!
  :D

 • 2010.06.30 09:51:56mazsola84

  másutt, az tök mindegy...

 • 2010.06.30 09:55:44málnabálna

  ...én spec 31 leszek most mire a 2dikat szülöm,elsőt 28,5 évesen szültem
  és NEM azért szültem 30-hoz közel,mert így akartam, vagy mert így ideális (??) ilyen-olyan szempontból,hanem MERT így alakult!
  16 évesen már nagyon tervezgettem, h milyen lesz majd 3 gyerek anyjának lenni pl.25-27 évesen, stb.
  Asszem Másutt is nagyon akart 23 évesen v körül szülni az első férjének, DE AZ akkor nem akart családot és másutt kénytelen volt lemondani az anyává válásról egy időre... végülis nem bánta meg, h így alakult,mint
  ahogyan pl. én SEM, amikor egy olyan kapcsolatból akartam volna gyereket egy olyan pasitól, akinek már volt egy a nejtől és még a válás csak szóba-szóba került, de nem lépett ki, én meg szerencsére!!! nem estem teherbe magamra vállalva csomó xaros bonyodalmat.
  Más tészta, h a mostani kapcsolat is nehézkesen indult be,összecsiszolódás,stb...gyerek jövetele nehézségeket, ám egyben megerősítést hozott magával.
  Véleményem szerint 1ikünknek sincs erre tuti fix receptje!!
  Vkinek eljött a nagy ő vagy megfelelő társ (hívjuk, aminek akarjuk) már 20x évesen,más meg belecsöppent csak úgy, más karriert épített tudatosan és csak kapcsolatokat tartott fent, ha tartott, aztán 30x évesen eldöntötte, h akkor az anyaság se kéne kimaradjon, s ha mázlija volt, van talált hozzá partnert és nekiálltak!-s ugye,mint tudjuk a nőcik petéi egyidősek velünk, nem úgy,mint egy pasinak, h lehet "fiatalítani", erősíteni az állományt csak már azzal, h leszokik 1-2 rossz szokásról,stb
  ergo egy nőcinek a külső segítségre (lombik,stb)nagyobb szüksége lehet 35-40 körül, felett,mint egy pasinak ex is fix!

 • 2010.06.30 10:01:38másutt

  Na, bocsanat a beletaposasert. nem akartam, tenyleg.
  Csak arra reagaltam, ami mar itt a brit mediaban is piszkalta csoromet:

  "Álláspontja szerint a szülés optimális időpontja 24 éves kor körül van..."
  KINEK? MIHEZ?

  Ebbol a megallaptasbol hianyzik a "petek szempontjabol vagy "bilogiailag" vagy valami hasonlo.
  A petek allapota nem az egyetlen szempont, amit a legtobbunk megfontol, amikor arra vallalkozik, hogy 18-2X even at felelosseget vallal 1,2, 4 masik elolenyert, nem bizony.

  Nem volt idom es kedvem ezt kifejteni tegnap, gondoltam meguszom magyarazkodas nelkul... tudom, hulye vagyok.

  De a fenti megallapitas kb annyira helyes, mint azt mondani, hogy "4-5 celziusz az idealis homerseklet!!!!", es kifelejteni azt az aprosagot a mondatbol, hogy SIELNI szeretnek, es NEM uszkalni Hawaii-ban.

  Ha valaki hatranyos helyzetbol jon, es eppen elvegzett egy iskolat es bekoltozott az elso alberetebe, akkor NEM idealis 24 es 28 kozott 4 gyereket szulnie. Evvan.

  Az iskolai eredmenyrol meg anyit, hogy valamilyen huncut oknal fogva, amibe nem is akarok belemenni, NAGYATLAGBAN az idosebb anyak gyerekei jobb eredmenyeket ernek el.. sot, minel magasabb az anya iskolai vegzettsege a szuleskor (nem utana, nem utana 4 evvel) annal nagyobb a gyerek varhato IQ-ja. ATLAGBAN.
  Nyilvanvaloan ez nem zarja ki annak lehetoseget, hogy TEMPTATION gyereke Nobel dijas legyen, vagy feltalalja a noi viagrat.
  Ugyanugy, mint hogy az sem garantalt, hogy az en 40 evesen szult kolykeim Down-osok legyenek.
  Detto 25 ev alatt kotott eletre szolo emberi kapcsolatok, 2010-ben (NEM nagyanyainknal!).
  ESELY szo megvan? Meg nagyatlag millios szamok alapjan?
  Az esely nem irja elo, hogy ne legyen kismillio bugyuta, akinek 38 volt az anyja a szuleskor, avagy ne legyen ezernyi Down-os kisbabaja 2X eveseknek.
  Csak errol van szo.

 • 2010.06.30 10:04:54Auguszta Romanova_2

  En 24 evesen voltam terhes es 6 nappal a 25 szuletesnapom utan szultem.
  A gyerek olyan is.
  Nem beteges, sovany,magas,nincs baj vele,nem buta.Remelem igy is marad,es ilyen jo egeszseges lesz majd.

 • 2010.06.30 10:22:36mazsola84

  Másutt, az iskolára visszatérve, én nem voltam még 22 mikor átvettem a diplomámat. Mert elsőre felvettek, nem halasztottam, és az utolsó félévben 70 kreditet nyomtam le, hogy ne kelljen még fél évet kicsengetniük anyáméknak.

  Bár tudom, hogy egyesek számára furán hangzik, de én nem tervezem, hogy további diplomákat gyűjtsek. Nekem az az egy elég. Úgyhogy szülhettem volna nyugodtan 22 évesen, mert okosabb később se leszek.

 • 2010.06.30 10:47:01másutt

  Mazs, en 20. en nyerek. :D
  18 es 20 eves korom kozott elvegeztem egy 4 eves egyetemet az egyesult allomokban, olyan eredmennyel, hogy egy borkotetes konyvben publikaltak, mint a legjobb 0,5%-os eredmenyt elero egyetemista abban az evben.
  anyam 31 volt, amior szulettem es ivott a terhesseg alatt, mer azt ajanlotta a dokija hanyinger ellen! ;)

  24 evesen ferjnel voltam.
  nyugodtan lehetne most egy 14 eves gyerekem- az elvalt ferjemtol, aki egy total luzer.
  nagyon szar lenne.
  utalom az iskolakat es az egyetemeket, es szerintem a legtobb ember HIABA jar. :D

  de akkor is, valamilyen huncut oknal fogva, a kor es az iskolai vegzettseg befolyasolja a gyerek agyat, de most megyek a jatszohazba es nincs idom linkeket vadaszni.

  a cikk egyebkent sem errol szol, vagy arrol, hogy beirhassa 1001 porontyos, hogy milyen zseni a gyereke (bar kell az ilyen.)

  szerintem arrol szol, hogy fair-e megallapitani egy hatart a segitsegre egyetlen faktor alapjan.

  meg hogy mit szolunk ahhoz, hogy a MI befizetett TB penzunkbol finanszirozzak 42 eves spinenek 3. lombik probalkzoasait... amikor ha szivmutetre lenne szuksegunk, akkor 1/2 evet varni kell, mert nincs ra penz.

  ezek sokkal izgibb temak, mint hogy milyen oki-moki melyik porontyos gyereke.

 • 2010.06.30 11:00:11verity777

  Szeptemberben szültem. A 32 évemmel jó átlagos voltam a szobában. A legfiatalabb 23 éves volt (elnézést, de nála ostobább nőt keveset láttam), többen 27-28 évesek és volt egy 35 meg egy 36 éves lány is, és mind első gyerekkel. 10 emberből 2 volt, aki a másodikat szülte, abból az egyik 32, a másik olyan 25 körül. Diplomája egyiknek se.
  Következtetés: egyszerűen kitolódott a gyerekvállalás. És nem csak azért, mert a nők egyetemre mentek, mert ezek a nők NEM mentek egyetemre. Hogy mit csináltak, azt nem tudom. Gondolom, dolgoztak. Meg párt kerestek, mert manapság a legtöbb pasinak nem az az elképzelése az életről, hogy 22 évesen diploma, azon a nyáron esküvő, utána jöhetnek a gyerekek szép sorban. Persze ilyen is van, csak ritka.

 • 2010.06.30 11:01:15verity777

  Ja és anyám is 30 volt, mikor születtem. Első gyerek vagyok. (És egyke is.)

 • 2010.06.30 11:04:51Temptation

  Nem írtuk azt, hogy oki-moki, meg szuper, csak megállapítottuk, hogy jó képességűek.
  Árnyalatok......

 • 2010.06.30 11:11:27Veg_

  2010.06.29 10:55:09másutt
  És van, aki jóval fiatalabban akart, de még mindig nem jött össze, és már elérte a negyvenet...

 • 2010.06.30 11:14:27Puszpanya

  Tényleg mindenki ennyire betervezi az életébe a gyereket, vagy csak később könnyű ideológiát gyártani, miért akkor született?

 • 2010.06.30 11:27:34Veg_

  2010.06.30 11:14:27Puszpanya
  Gondolom a kétszülős családok többségénél azért akkor született, mert ugy voltak vele: most már jöhet amikor akar, és akkor jött össze. EGy hónap mulva, 15 év mulva, akármikor...

 • 2010.06.30 11:38:33Auguszta Romanova_2

  En 21 22 evesen szerettem volna,de nem ugy lett.

 • 2010.06.30 12:02:49bk

  Puszpanya!
  Szerintem ideológiagyártás...

  Ja, és Connie-nak: A nagymamám 1935-ben 44 évesen azt hitte, hogy itt a klimax (bár azt nem tudom, tudta-e, hogy ez a neve), aztán megszületett a nagybátyám...

 • 2010.06.30 12:31:06verity777

  Mikor találtam egy olyan pasit, aki megfelelt, és el ivett :) hozzámentem és utána amint elkészült a lakásom és az új munkahelyemen lejárt a próbaidőm, rögtön terhes lettem. Előtte olyan munkám volt, ahol havonta 4-5 napot külföldön voltunk, repülővel, nagyon kevés pénzzel, oda nme lehetett szülni. Az albérlet, ahol laktunk, egy rémálom volt, nem is részletezem. Oda nem lehetett volna szülni. De az esküvő után 2 évvel már megvolt a gyerek, szóval nem tojakodtunk... és az első randi után 1 évvel esküdtünk, és így is majdnem 33 voltam, mikor szültem...

 • 2010.06.30 12:32:02verity777

  helyesen: el is vett

 • 2010.06.30 12:35:56Temptation

  Biztos hogy van ideológia gyártás is benne.
  Nekem az egyik okom, hogy anyu 21 évesen szült engem, és azt hittem, hogy azért is olyan jó a kapcsolatunk, mert fiatal.Jóval később jöttem rá, hogy ennek inkább anyu jó természete az oka, amit az is bizonyít, hogy az én gyerekeimmel is pont olyan jó viszonyban van, mint velem.
  Aztán meg a 80-as években (1987-ben szültem először), valahogy az volt a természetes, hogy ha az ember férjhez ment, akkor hamarosan szül is. Saját lakásunk ugyan nem volt, anyuékkal laktunk, de volt két szobánk külön.Mindketten dolgoztunk, megéltünk. Persze, el lehetett volna kezdeni gyűjteni egy csomó dologra, de ennek sosincs vége. Ha valamit elérünk mindig újabb igény keletkezik.Karrier vágyak, önmegvalósítás? Nekem a gyerek fontosabb volt akkor. Sőt. Huszonévesen dolgoztam valamit, de nem tudtam volna megmondani mi az, amit hosszú távon szeretnék csinálni. Így aztán jó pár évig a család volt az első helyen, és harmincas éveim második felében jöttem rá igazán ki vagyok és merre tartok.Addigra az első három már nagyocska volt, könnyebben léptem a tanulás felé.Az már csak hab a tortán, hogy 38,5 évesen szültem még egyet, ennek semmi ideológiai alapja nincs, egyszerűen csak úgy éreztem szülnöm kell még egy babát.

 • 2010.06.30 15:33:37másutt

  Verity, NEM csak a nök toltak am ki a dolgot!!! Nem hemzsegnek am a jogi, orvosi, meg Mba programokban a 22-26 eves pasik, akik konyorognek a hasonkoru csajaiknak gyerekert.

  Nagyon sokat beszelek itt a legjobb baratnömröl: 25 evesen ferjnel volt, azóta vár egy ovszer nélküli szexre, de a férje, ugyancsak 30, hallani sem akar a dologrol.

  Az en édes párom 35 volt, amikor megkozelitett, hogy "akkor MOST" es óriási mazli, hogy 1 hónap múlva terhes voltam. Elöttem 1/2 evvel meg elterelte a szot!!! Es ugye nem minden nönel opcio, hogy felcsinaltatja magat, vagyunk meg egy paran hulyek akik megvarjak a szerelmük beleegyezeset.

  Nagyon nagyon bant az ilyen cikkeknel, hogy mindig csak "A nök....!" megy.

 • 2010.06.30 15:44:28Auguszta Romanova_2

  Teljesen le vagytok szallva.

  Itt negyvenes nokrol volt szo.
  NEm kiskosztumos,Envy parfumot hasznalo,tusarkus menedzserekrol,orvosokrol,stewardesekrol,hanemnokrol.
  Es ide tartozik a vasutnal vagonokat rendezo Irma is,meg Sarika a csirkebelezo is,sot ezek sokkal nagyobb szammal vannak mint akikre kiterul az egesz ''elte a vilagat'' mese.
  Ezekrol nincsen szo?
  Sok keves penzert dolgozo,keves vilagot lato rendes no nem kapott ferjet csak keson vagy soha.

 • 2010.06.30 15:57:11Auguszta Romanova_2

  azonkivul a menedzserno megha kap is 26 eves orvos ferjet aki szeretne babat,menedzserno nem akar babat,mert el kell menni az aztek piramisokig,mert az sikk,esetleg tibetbe mert az meg sikkebb, szeretne megtanulni salsat tancolni,imad szombat estenkent vorosborozni a baratnoivel.
  Megaztan nemjo a Vw golf,hanem akkor ma kene egy volvo,elobb megcsinaltatna a horgas orrat stb stb.

 • 2010.06.30 17:30:48másutt

  2010.06.30 15:44:28 Rita
  te biztosan nem kaptad meg a korlevelet arrol, hogy minden no, aki 30 felett probal sikertelenul teherbe esni az karrierista picsa, es probalkozott volna elobb, ahogyan illik.. :)

 • 2010.06.30 18:00:39cozumel

  Hat, Rita, szar lett volna, ha 25 evesen pelenkat kellett volna cserelgetnem, ahelyett, hogy peldaul egy inka piramis tetejen ultem.

  es milyen jol tettem, hogy vartam, mert 30 felett gyakoribb a hiperovulacio, igy nekem egyszerrel lett ket szep, okos, sovany gyerekem.

  bibibiiii

 • 2010.06.30 18:10:18Auguszta Romanova_2

  Ha en 25 evesen egy inka piramis tetejen uldogeltem volna arra gondoltam volna,hogy hogy telik az ido es nincs meg gyerekem.
  En igy progaramoztam be magam,hogy 21 evesen kell szulni mert anyam is igy tett,es milyen jo volt.mert jo volt.

 • 2010.06.30 18:20:23Moira

  Na akkor valaki küldjön nekem gyorsan egy repjegyet,mert már csak egy szűk hónap és 25 leszek, és még egy azték piramison sem ültem.
  De ha szülinapi ajándék lesz, az is megfelel még. :-))

 • 2010.06.30 18:30:06másutt

  Rita, en meg az egesz eletemet ugy elem, hogy annak ellentetet csinalom, amit anyam tenne a helyemben, erdekes dolgok ezek.

  most 70 eves, kivaloan latszik hova is vezetett az o utja, es nekem nem tetszik. ;)

  Moira, az a piramis nem megy sehova, raer jovore is, de gyerekekkel macerasabb.

 • 2010.06.30 18:37:48málnabálna

  off,másutt,no de tényleg már minden szerdán ezzel kell nyaggatni,h hol a naplód???
  kis türelmetlen vok tom ;)

 • 2010.06.30 18:38:28málnabálna

  bocsi!!!most látom fent!

 • 2010.06.30 18:38:37cozumel

  Rita

  en anyam is 20 evesen szult engem, en megsem programozodtam ugy, hogy meg kell ismetelnem az o eletet.
  pedig neki bejott, dehat a vilag kozben valtozott...

  Moira

  aztek piramison meg en sem ultem, csak maja meg inka piramison.
  az egyiptomin nem, oda nem szabad felmaszni:)

 • 2010.06.30 18:43:56dodóó

  2010.06.30 09:15:25mazsola84

  Én nem bántam meg hogy 30 alatt szültem.

 • 2010.07.01 06:26:48Veg_

  2010.06.30 18:10:18Auguszta Romanova_2
  Ott tépném ki a seggig érő hajam, ha bármit ugy kellene csinálnom, ahogy anyámnak, a barátnőmnek, a kollegámnak, a szomszédasszonynak.
  Én én vagyok, ők pedig ők, és egyáltalában nem biztos, hogy nekem az jön be, ami nekik... Mert hogy nincs két tök egyforma ember

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta