Felsőzsolcán még mindig kritikus a helyzet

Felhívásunk nyomán az adományok áramlani kezdtek a Velvet szerkesztőségébe. Eddig 8 zsák holmi érkezett, főleg ruhák, amiket ezúton szeretnénk megköszönni az adományozóknak. Továbbra is azon vagyunk, hogy minden a megfelelő formában a megfelelő helyre kerüljön mihamarabb.

Az e heti Magyar Narancs kitűnő összefoglalót közölt a helyzet jelenlegi állásáról – sajnos nem rózsás. Különösen áll ez Felsőzsolcára a cikk szerint, az edelényieket a polgármester számos médiaakciója (ami konkrét adományokat eredményezett, sorsolástól testvértelepülések felajánlásaiig) és a kezdetektől meglévő nagyobb szervezettség, összefogás segítette ép lélekkel túlélni, viszont ott is 315 ingatlan rongálódott meg, 16 dőlt össze, további 8 életveszélyes, és önkormányzati tulajdonú lakásállomány nincs, ahová a földönfutóvá letteket elhelyezzék. Az edelényi bankszámlán még csak a magánszemélyek és vállalkozók által összegyűjtött 20 millió Ft van, a Vöröskereszt 140 milliója, a Duna Tv 169 milliója, az ausztrál magyar közösség 20 milliója még várakozik, bizottságok, kormányzati döntések is befolyásolják, hogyan aránylanak a civil és a költségvetési pénzek az újjáépítés és a kártalanítás során. Sok a panasz a biztosítókra, lassúságtól gorombaságig, volt, aki arról számolt be, hogy igyekeznek minél kevesebb összegből megúszni a kárrendezést.

Felsőzsolcán a károsodott ingatlanok 40-50 százaléka nem volt biztosítva, a helyreállítási költséget 3-5 milliárdra becsülik. Ruha, élelmiszer és pénz folyamatosan áramlik, az önkormányzat a végig jelen lévő máltaiaknak továbbítja az adományt, akik a befogadó helyek logisztikáját működtetik (sávokra osztva a települést, kártyával látva el az ott lakókat) és közreműködnek az orvosi ellátásban.  A település mielőbbi kormánydöntésre vár, lapzártakor ez még nem történt meg. Pintér Sándor június 17-i beszámolója szerint várhatóan banki előfinanszírozás bevonása mellett fognak dönteni, és terveik szerint utólag térítené vissza az állam a tényleges munkák költségeit (aki már pályázott utófinanszírozású pályázaton, az sejtheti, ez mit jelent – a szerk.)  Közben folyik a vizsgálat, hol van szükség felelősségre vonásra. Az egyik biztosítónál kb. 445 milliós ingatlankárról beszélnek, a hivatalos tájékoztatás szerint a károsultak 80 százaléka jutott már kártérítéshez.

Egyes területeken még folyik a kármentesítés, ennek befejezéséig még takarítószert sem volt érdemes osztani a városban. Így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a legnagyobb bajban lévők kevesebb adományhoz jutottak. Sajnos az emberek bizalmatlanok, sokszor emlegetnek szervezetlenséget. A máltaiak programvezetője szerint a „katasztrófák algoritmusa” a következő: először összefogást, majd a felelősségi viszonyok tisztázásánál káoszt, majd a segélyek elosztásakor gyűlölséget teremtenek, és a jól szervezett logisztika elsősorban ez utóbbinak igyekszik elejét venni.

Mi sem szeretnénk másként, azt szeretnénk, hogy a rengeteg jó szándék és adomány méltó módon jusson méltó helyére. Aki ebben tud részt venni, arra számít (elsősorban ott helyben) a Poronty csapata is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra