SZÜLŐSÉG

Murphy játszótér-törvényei

2010. június 24., csütörtök 12:58

1.  Ha a te gyereked délelőtt menne, a többi délután. Ha a tiéd alszik délutánonként, a többiek már szivárognak elfele, mikor ti megjelentek. Ha a tiéd nem alszik, a többi délután ötig hortyog, fél hatkor, amikor nektek már dolgotok lenne otthon, hirtelen megjelenik mind. Amikor sürgős dolgod akadna vagy a gyereknek pisilni kell, ezért elindultok haza, akkor érkezik meg a legjobb barát-barátnő. Akinek a társaságáért még bepisilni is érdemes.

2.  Ha a te gyereked biciklit visz, a többi görkorcsolyát. Ha görkorival megy, a többi biciklis szlalomversenyt rendezne. Ha biciklit és görkorit is visztek, akkor homokozni fognak.

3.  Ha nem viszel homokozó-készletet, akkor a többi sem hoz. Ha viszel, akkor a többi is visz, és félórát válogatjátok az egészet, hogy melyiket ki hozta. Ugyanez étellel-itallal – ha te viszel, akkor egyik se hoz, és kinézi a falatot a gyereked szájából, ha te nem viszel, nos, akkor sem hoznak ők sem. Ha viszont mindenki hoz ennivalót, a gyerekek egyike sem éhes, és kiszórják az egészet a környékbeli galamboknak. Vagy megeszed te, a fogyókúra végül is holnap kezdődik.

4.  Aszfaltkrétát mindig csak ti visztek, de mindenki boldogan rajzol vele. Ha kölcsönadod a labdát, akkor valaki stoplis cipőben rúg belé egy akkorát, hogy kutyafocinak se lesz ezután jó. Ha te kérnéd kölcsön a labdát, akkor nem adják, hiába, hogy a kétévesed még tényleg nem tudja sehogyan sem tönkretenni. A gyerek sosem pisil be az otthonodtól 3 percnyire lévő játszótéren. Ha a kerület másik végében fedeznétek fel az óriáscsúszdásat, akkor viszont a bepisilés valószínűsége a távolság duplájával arányosan nő.

5.  A kistesó  egész addig alszik nyugodtan, míg nem kezdesz el valami sportot tanulni a naggyal, akkor éktelen üvöltésben tör ki. Ha a nagyobb lezúg a mászókáról, akkor ő szolidaritásból becsinál. Ha felfedező útra indul,  a másik a flaszterra zuhan biciklivel, természetesen az ellenkező irányban. Ha a csúszda alján várod a nagyot és egy pillanatra nem nézel oda, a kicsi marékszám tömi magába a tiltott tudatmódosító szereket, úgy mint homok, kavics, csikk és kutyaszar.

8.  A babakocsit az árnyékban szeretnéd tudni, a nagyobbik kedvenc hintája-mászókája viszont a tűző napon van, ezért megfelelően kis korkülönbség esetén megvan a sport, mert megállás nélkül rohangálhatsz a kettő között.

9.  A bébijátszó  a park egyik végében van. A focipálya a másikban. Valaki mindenképpen hisztizni fog.

10.  Ha a játszótéren n darab hinta található, akkor a hintázni akaró gyerekek száma n+1. A foglalt hinták előtt elkámpicsorodott arccal ácsorgó gyerek természetesen a tiéd. Mire felszabadul a hinta, ő már régen fára mászni akar.

11.  Ha a kiszemelt helyen se vécé, sem bokor, akkor hirtelen neked kell nagyon pisilni.

12.  Ha a mászóka alatti gumialátétből hiányzik egy kocka, akkor a gyereked mérnöki pontossággal oda fog lezúgni.

13.  Le kéne vinni a gyereket, meg a kutyát. Csakhogy egymást metsző halmaz nincs – a kutyafuttatóban nincs hinta (van viszont kutyagumi), játszótérre meg kutyát bevinni tilos.

14.  Ha esik, a gyerek a játszótérre akar menni. Nyomatékosan hangot is ad ennek. Ragyogó napsütésben viszont órákig képes lenne megülni a Frédi és Béni százhuszonötödik folytatása előtt.

15.  Egyetlen tisztás sem elég nagy, ha a te gyereked tollasozni tanul. A környéke meg valahogy mindig tele van lapostetővel, vagy kertes házakkal, a kertben harapós kutyával.

16.  A játszótereket mindig az óvodai és iskolai szünetek alkalmával újítják fel –  ezért a hinták, homokozó és csúszdák helyett egész nyáron csak egy bazi nagy tábla díszeleg egy munkagödör közepén, hogy mi mindent fognak oda építeni pályázati pénzből. Az első novemberi fagyban át is adják. Sebaj, jövőre is lesz nyár, igaz, addigra már nem ott laktok.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.24 13:10:06Yamita

  Ez jóó! :)

  + ha 3,5 órája örjöngtök a játszón és megúsztátok karcolások nélkül, akkor mikor indultok haza esik ki a homokózóból (fejre) vagy feléd szaladva arcra a betonon..

 • 2010.06.24 13:26:46Brumibaby

  Amikor a gyerek elég nagy, hogy elengedd egyedül a játszótérre, megjelennek ott a "Pásztorok", s a gyerek a golyói nélkül jön haza.

 • 2010.06.24 13:35:36Lapis Lazuli

  Naaa, ezt én szerettem volna...azé' jó volt!

  Ha elveid tiltják, h a játszón egyen a gyerek, biztos, hogy az ízlésedtől legtávolabbi nasira fog kuncsorogni. Ha viszel az ízlésednek megfelelőt az összes gyerek azt akarja majd, a tiednek nem jut. Bónusz trekk: közben a szüleik félhangos megjegyzéseket tesznek az ízlésedre.

 • 2010.06.24 14:05:55Meni

  Ez jo volt, nalunk 4 nap szobafogsag (kanikula) utan tegnap vegre ket orat a jatszon voltunk. Kb. az osszes lenyeges fenti pontot erintettuk. De azert baromi jo volt...es ezzel a lendulettel most iszom egy kavet, fogom a vizesflakont es indulok a gyerekekert, majd a jatszoterre...utana jovok, es irok meg par pontot :D

 • 2010.06.24 14:15:23Veg_

  Ez kész :-DDDDDDDDDDDDDDDDD

 • 2010.06.24 14:25:04Borcsika

  Na ezért nem járok én a játszótérre. Ez nekem SOK(K)...
  Még jó, hogy van apja is a gyerekemnek, és őt ezek a dolgok hidegen hagyják.

 • 2010.06.24 14:35:05Ribizlee

  18. a többi gyerek a tőletek kölcsönkért rollert/bicajt/labdát a játszótér legtávolabbi pontján fogja elhajítani, amíg hazaindulás előtt összekukázod, a gyereked leesik/kiesik/nekiszalad/eltanyál. mire megvígasztalod, újra széthordják a cuccot

 • 2010.06.24 14:35:49Lapis Lazuli

  A játszótéren meleged lesz, vagy fázol. Ha egyik sem, eláztok.

  Ha úgy érsz haza, ma semmi különös nem történt, valami elkerülte a figyelmedet. Nem baj. Majd elmeséli valaki: "hallottad mi történt múltkor? hát nem réémes milyen szülők/neveletlen gyerekek vannak???"

 • 2010.06.24 14:39:35Vérkönyvtáros

  19. Ha Te ráérsz és egyik gyereked sem beteg, az idő is jó és időben kiértek a játszira - akkor biztos, h min. 1 ovis csoport, a közeli 20 fős csana összes gyereke, egy napközis tábor és 1 kiránduló busznyi gyerek is épp odament.

 • 2010.06.24 15:09:03dodóó

  Szépen rendben tartott játszóról van szó így ha meleg van engedjük a gyerekeket mezítláb a homokba játszani.
  Tuti hogy akkor érnek ki azon anyukák is akik semmiképpen nem engedik levenni a kölyköknek a cipőt/papucsot.

 • 2010.06.24 15:12:01dodóó

  a játszótéren megeszik a gyerekek a karikára vágott uborkát,paprikát is.

 • 2010.06.24 15:40:12Miss Marple

  20. Ha a gyerekek békésen eljátszanak, az időjárás idilli és téged sem hajt a sok tennivaló, akkor a melletted ülő két anyuka annyira szerényen bútorozott agyú, hogy kettejük IQ-ja együtt sem három számjegyű. Viszont rengeteg fölösleges információra tehetsz szert a futó tévésorozatok és kibeszélőshow-k részvevőinek magánéletéről. majd ennek apropóján az anyukák magánéletéről is.

 • 2010.06.24 16:09:23másutt

  Miss Marple
  most eppen egy ilyen helyen vagyok. porontyozom egy 4 centis kepernyon. A gyerekek a szonyegen zenelnek. a mamak mellettem mekdoncit esznek es a ferjeik focinezesei szokasait vitatjak meg. :)

 • 2010.06.24 16:34:11Lapis Lazuli

  Ha van/nak értelmes és/vagy rokonszenves anyák:
  1) Csak egy ilyen van. A gyerekeitek napirendje pont ellentétes.
  2) Kettő vagy több ilyen van. Utálják egymást, ha kettőnél több van sleppeket alkotnak. Nagy kár, mert neked a pilótaszemüveges divatbolond ugyan olyan szimpatikus, mint a túraszandis, vagy az alterfejű. Emiatt _abban_ mind egyetértenek, h te tűnsz gerinctelen langyosvíznek...

 • 2010.06.24 16:47:57Brumibaby

  Lapis :))))))

 • 2010.06.24 17:01:02Miss Marple

  Lapis :):):)

  És még hozzá: a legrokonszenvesebb anyuka fia veri először kékre a te fiadat, aztán lelép a homokozódömperrel...

 • 2010.06.24 17:41:20Zahara

  2010.06.24 16:34:11Lapis Lazuli
  Jajdeigaz. Nem csak anyukákra, nem csak játszótéren :)))

 • 2010.06.24 17:45:53Meni

  - ha talalsz egy jatszoteret, ami kozel van, tiszta es nem eletveszelyesek a jatekok, akkor tuti hogy a gyerek egyik baratja sem jar oda es/vagy ket perc utan halalra unjak magukat a tieid

  - ha talalsz egy jatszoteret, ahol a gyerekek jol erzik magukat, tuti hogy valami erthetetlen okbol a helyi onkormanyzat leszerelteti a jatekok felet (ilyenkor par honapig remenykedsz, hogy kaptok ujat, aztan feladod, es keresel egy uj helyet)

  - ha talaltal egy jatszoteret, ahol nincs homok, akkor sohajtasz egy nagyot...majd par hettel kesobb anyazol, amikor eszreveszed, hogy a lelemenyes macskak kikapartak a fuvet, hogy legyen nekik homok ahova megis szarhatnak

  - amikor vegre elhuznak a gyerekek onalloan jatszani, akkor nincs ott egy normalis anyuka sem, akivel tudnal ket szot valtani (olvasni azert megse mersz, kell a szemkontroll)...es abban a pillanatban, ahogy megjon a baratno, mar hallod is: anyaaaaa....

  - ha ugy erzed, hogy szo szerint fizikai rosszullet kornyekez a fellelheto osszes jatszotertol, akkor jon majd par nap iteletido, es te ugy a masodik otthon toltott delutanon rajossz, hogy az elet elviselhetetlen a koszos, veszelyes, unalmas jatszoterek nelkul :DDD

 • 2010.06.24 19:08:03Kócoscápalány

  16. pont. Szóról szóra tavaly Győrben :-))

 • 2010.06.24 23:02:57Bezzegmama

  Mi még csak két hete járunk játszótérre, de már alig várom, hogy legyen itthon is valami játék... rém unalmas, egyetlen barátságos anyuka nincs, aki megszólítana, hogy "látom, először vagytok itt", blabla..
  Nálatok is előfordul, hogy a férjetek nem hagy élni, hogy menjagyerekkeltársáaságba és én hiába mondom, hogy gyerektársaság oké, anyák nem, süket fülek... Megoldás javaslat?

 • 2010.06.24 23:10:02farkasokkal tancolo

  Bezzegmama, de ha meg megszólítanak akkor az a baj, hogy milyen hülye anyatárs szólított meg...
  egyébként együttérzésem, tényleg dögunalom úgy játszóterezni, hogy csak a gyerek. Mert ami neki szórakozás (hintázás pl), az neked monoton munka (lököm a hintát).

 • 2010.06.24 23:11:18farkasokkal tancolo

  Ja és megoldási javaslatként én azt csinálnám, hogy ÉN szólitanám meg a begubódzott vagy ismeretlen anyukákat, mert lehet, hogy ők is ugyanazt érzik.

 • 2010.06.24 23:25:06nyúlmama

  Ez megint nagyon jó volt!
  Egyet tennék még hozzá
  Ha egy fél percre elfordulsz, hogy a nagyobbikra ráadd a szandált, a kicsi, aki éppen csak megtanult járni, úgy eltűnik, hogy az összes anyukával keresve is negyed óra, mire félőrülten megtalálod, amint a kis szökőkútnál békésen pancsol. És nem érti, te ennek miért nem örülsz.
  Nekem különben óriási szerencsém volt anno, tök jó társaság volt, máig maradtak baráti kapcsolataim abból az időből.

 • 2010.06.25 09:16:11Acron

  Bezzegmama:
  Küldd el az apukát a gyerekkel a játszóra, legközelebb kétszer meggondolja...:)
  Nálam anno bejött!

 • 2010.06.25 09:37:49Brumibaby

  Ha meg valakivel összebarátkozol, arról kiderül, hogy el kell szaldnia a közeli gyógyszertárba, figyelnél-e tíz percig a kisfiára, aki a tiéddel játszik félórája önfeledten? Hát persze, menjen csak.

  Amikor a csaj eltűnik a sarok mögött, a gyerekek összevesznek, a kislapáttal lehetőleg a tied vágja képen a másikat, akinek elered az orra vére, s innentől kezdve csakis az anyja után ordít, aki viszont a legközelebbi gyógyszertárban nem tudta kiváltani azt a receptet, ami nélkül a nénikéje jobblétre szenderül, tehát tovább kellett mennie egy távolabbiba.

 • 2010.06.25 10:20:41másutt

  "rém unalmas, egyetlen barátságos anyuka nincs, aki megszólítana, hogy "látom, először vagytok itt", blabla.."
  ez velem meg sosem fordult elo.
  sehol. se Budapesten, sem Londonban, sehol.
  eszembe nem jutna elvarni.
  ha valakivel beszelgetni akarok, megszolitom EN.
  "szia, uj vagyok, hol lehet itt vizet kapni.."
  valami.
  ha nem tetszik a valasz, megyek a kovetkezohoz. az otodik utan jon a telefon.
  de foleg a telefonomon, vagy olvasok.

  ez kicsit ugy hangzott, mint amikor anyam panaszkodik, hogy csupa baratsagtalan venasszony alkik a hazban, soha senki nem kopog be HOZZA. kerdezem: " na es te kopogsz?"
  "miert kopognek azokhoz a baratsagtalanokhoz?"
  a kor bezarul.

 • 2010.06.25 10:27:52madz

  Bezegmama, hát ez van, ha te vagy új valamilyen közösségben, akkor neked kell közeledned. persze, csak ha akarsz.

 • 2010.06.25 10:49:11nyúlmama

  Hát igen ,nekem is elég nagy a szám, mindenhol tudok beszélgetni.
  De azért akadnak olyanok , akiknek ez nehezebben megy ám.

 • 2010.06.25 10:55:57Temptation

  "Küldd el az apukát a gyerekkel a játszóra, legközelebb kétszer meggondolja...:)"

  Bezzegmama, de ha túl jóképű a férjed, akkor ne küldd a játszóra, mert vele fognak beszélgetni a barátságtalan anyukák, és duplán nem fogja érteni, amikor Te azt mondod, hogy mufurc dögök, mikor ő csak a bűbáj-mosolyos, szemcsillogós, pillarebegtetős oldalukat látta.:-)

 • 2010.06.25 11:01:49másutt

  temptation!
  :DDDD
  na igen.
  egyebkent itt mar regen megegyeztunk, hogy minden jelenlevonek itt jo pasija van.
  amikor az ujjammal a korhazban voltam, elvitte a pasim a gyereket a jatszohazba, azota is kerdeznek rola. :D
  nem kell nekem ez a stressz, inkabb itthon hagyom a TV elott pihenni.

 • 2010.06.25 11:09:26nyúlmama

  Jam ja, az én férjemet is imádták az anyukák!!!

 • 2010.06.25 11:09:56Silverveil

  Temptation,

  Ez teljesen így van. Ugyan nem játszótérrel, de mi már jártunk így :))

 • 2010.06.25 11:59:03Temptation

  Férj, pasi a játszón (téren-házban), ovis rendezvényen: potenciális zsákmányállat:-)

 • 2010.06.25 12:31:51Anyek

  Potenciális zsákmányállat? És ugyan mire? -)

 • 2010.06.25 12:38:56farkasokkal tancolo

  Hát feltételem, hogy a többi nő feltételezi, hogy amelyik apa eljön ilyen helyekre, az egyedülálló lehet...

 • 2010.06.25 12:40:51Anyek

  Akkor ezt gondolom az egyedülálló anyák feltételezik, egyébként nem sok értelme van. Na mindegy, mekkora hülyeség már, ha egy apa megy a játszótérre akkor az egyedülálló..

 • 2010.06.25 12:41:09Anameridián

  Temptation ezt nem értem...
  Vagy Te a házas/gyerekesekre ugrasz?

 • 2010.06.25 12:45:21Brumibaby

  A francba, nem jó játszóra járok, itt minden apuka túlsúlyos, és apukaságukban a nem túlsúlyosakban sincs semmi izgalmas

 • 2010.06.25 12:49:57Silverveil

  Hát nem tudom, hogy ti hol éltek, de az én pasimat a lépcsőházban lakó idősebb nők (2) környékezték meg, úgy, hogy mindkettőnket ismernek.
  Szóval szerintem is zsákmányállat :))

 • 2010.06.25 12:51:48Anyek

  Hát Silver, akkor velük van a probléma, nem velünk. Elképzelem, hogy két gyerekkel egyensúlyozok a játszótéren és egy gyerekkel küzdő apuka felébreszti bennem a vadászösztönt. Hahaha

 • 2010.06.25 12:57:11Silverveil

  Anyek,

  Igen, egyértelműen velük van a probléma. A dologban annyi jó van viszont, hogy mindig rám tör a röhöghetnék, amikor meglátom az egyik, anyósomnál jóval idősebb nőt :))

 • 2010.06.25 13:02:06Anyek

  Na igen, ezen én is röhögnék, az biztos.

 • 2010.06.25 13:02:38kakaósbögre

  a kutyafuttató és a játszótér közötti távolsággal egyenes arányban növekszik a homokozóban megtalálható kutyaszar mennyisége.

 • 2010.06.25 16:28:42R2D2 & C3PO

  Bezzegmama!

  Vigyél magaddal szórakozást. Pl a kisebb kézimunkák ilyenek (kötés, horgolás, hímzés). Az ember szemmel tudja tartani a gyereket, a közös érdeklődésű anyukák tutira odamennek és el lehet kezdeni az ismerkedést. Ha meg nem, akkor is jól szórakozol...

 • 2010.06.27 14:22:00intel

  Ez szuper volt:)

 • 2010.06.27 20:17:35fityisz

  hááát, szerintem kötés horgoslás himzés nem a kölökkel a játszótérre való. Az egy dolog hogy nem lenne harmadik szemem hozzá /az előző kettővel az unokámat figyelem/ de szerintem még balesetveszélyes is, a gyerekek meglöknek, nekedszaladnak /esetleg fel kell kapni egy leesni készülőt/ egyszóval nem a játszótérre való a bőkös holmi.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta