A takarékoskodás nem szarrágás

Vakmacska korábbi posztjainál merült fel, hogy - sajnos – sok mindenki rákényszerül a spórolásra, és takarékosságra, ezért jól jönne még néhány ötlet, tipp. Talán egy-két dolog újdonság lesz, hogy jééé, tényleg, dejó, erre még nem is gondoltam, vagy egyetértő bólogatás, hogy bizony, ezt én is így csinálom. Felhívom továbbá a kedves olvasóközönség figyelmét, hogy a leírtakat az internetről ollóztam ki, ha van hozzáfűznivalóm, a témáról tapasztalatom, azt zárójelben jegyzem. Számomra a spórolás, és a takarékoskodás különválik. Spórolni egy adott dologra szoktam: tv, hűtő, nyaralás, felújítás; míg a takarékoskodás egy - főleg mostanság - nagyrészt életforma lett, ahol "mindenki ott húzza meg a nadrágszíjat, ahol csak tudja". Természetesen minden ember, háztartás más, és más, (kisgyerekes család és kétszemélyes háztartás, stb..) ezek csak irányadó ötletek. Nos, lássuk:

Rezsi (elkerülni lehetetlen)

A háztartások kiadásának legnagyobb részét ez a tétel teszi ki. Főleg a fűtés. Ha a lakás hőmérsékletét szabályozni lehet, ne felejtsük el alacsonyabbra állítani a termosztátot, amikor nem vagyunk otthon. Apró és elcsépelt ötlet, de sokan elfelejtkeznek róla. Ha minden helyiségben szabályozható külön-külön, akkor nyert ügyünk van, csak ott fűtsünk, ahol valóban szükséges. Teljesen viszont soha ne hagyjuk kihűlni, (újra) felfűteni drágább. Radiátor, fűtőtest elé ne helyezzünk semmit, figyeljünk a függönyre is. Továbbá remek ötlet, ha visszaverő fóliát teszünk a fűtőtest mögé, ezzel is csalhatunk egy kicsit! A huzatos, rossz nyílászárók akár 15-20 százalékos energiaveszteséget is okozhatnak. Sajnos ezek cseréje nagy beruházást igényel, de akár egy-két fűtésszezon alatt is megérezhetjük a pozitív változást. Ha ennyi pénzünk nincs, csináltassunk redőnyt, sokat fog. Vagy cseréljük le a szigetelő szivacsot, gumit. (Személyes: nálunk is szükséges lenne, a ház viszont műemlékvédett, nem lehet csak úgy akármilyen ablakot betenni a régi helyére.)

Kapcsold le, húzd ki, tekerd le. Ez ma már szinte szlogen. Jó ötlet olyan hosszabbítót, elosztót használni, amelyen egy kattintással lezárhatunk mindent. (Személyes: nálunk a szórakoztató elektronikai blokknál van ilyen. Hasznos). Fokozatosan lecserélni az izzókat, de ezzel egy időben figyeljünk arra, mit bír el a hálózat. Ennek cseréje is szép kis összeget tud felemészteni, ez sokszor elő is kerül, mint probléma, ha a mosógépet, a mikrót, vagy a porszívót egyszerre nem bírja el. Érdemes megnézetni, mert fokozottan tűzveszélyes! Szintén sokat szajkózott dolog, hogy a mobilokat csak addig töltsük, amíg valóban szükséges, utána a töltőt húzzuk ki.

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor egy fárasztó nap után nyakig merülünk a forró, illatos vízbe. A világ néhány részén a vizet kék aranyként emlegetik. A pénztárcánk már nem annyira örvend. Ha tehetjük, ritkán lubickoljunk, a zuhany költséghatékony. (Személyes: a luxusérzés néha kell.). Folyó víz melletti fogmosás helyett szerezzünk be egy szép poharat, akár egy egész fürdőszobai garnitúrát, kevéske pénzért nagyon szépeket lehet kapni. Figyeljünk a csöpögő csapokra. Napi több liter víz veszhet így kárba. A kis szűrős fejet kicserélve gyorsan és olcsón meg lehet úszni. Érdemes odafigyelni a vízkövesedésre is. Sőt, a modernebb darabokra perlátort is fel lehet szereltetni, szintén nem veszélyes összegért. Konyhában és fürdőben is hasznos kis kütyü.

Szolgáltatók. Net, telefon, tv, stb. A hűség sajnos nem kifizetődő. Havonta bukkannak fel új és még újabb ajánlatok, kedvezmények. Érdemes a saját szolgáltatónknál is érdeklődni, sokszor nagyon készségesek, főleg, mert mindenki meg akarja tartani a már meglévő ügyfeleket. Sok esetben a saját weboldalukon is utána lehet nézni. Ez vonatkozik a bankokra, pénzügyi szolgáltatókra is! (Személyes: a miénk hajlandó volt, nagyon kedvesek voltak.)

Szépségápolás

Ez annyira egyéni, hogy igazából szerintem már mindenki kitapasztalta, mi a jó neki. Ha ezen kell, szeretnénk spórolni, akkor pl. nézzük meg, hogy tudunk-e cserekereskedelmet folytatni. A fodrásznak, kozmetikusnak, stb. is lehet szüksége gyerekfelügyeletre. (Ez minden helyzetre érvényes: az autószerelőnek szobafestésre, a szomszéd srácnak, aki lenyírná a füvet, a számítógépét lehet helyrehozni, minden csak kutatás kérdése.) Természetesen az időtényező teljesen egyéni! (Személyes: barter. a fodrász fodrászol, én meg olyan állapotba hozom az izmait, hogy bírja a strapát). Csinálhatunk bőrradírt pl. házilag is, a neten rengeteg recept van fent, sőt, barátnőzős partit is csinálhatunk a hajfestésből. Érdemes odafigyelni a pontgyűjtős akciókra, ha rendszeresen egy adott drogériába, parfümériába járunk. A törzsvásárlói kártya nem mumus. Sőt, a netes vásárlás manapság mindennapos dolog, ha találunk megbízható, rendszeres szállítót, egy-két vásárlás után szép kis kedvezményeket kaphatunk. (Személyes: nekem sikerült ilyet kifogni, persze, kell hozzá szerencse is, de egy próbát szerintem megér). Szintén megéri körbekérdezni a kollégákat, barátnőket, szomszéd lányokat/asszonyokat, hogy van-e közös vásárlási pont, vagy olyan termék, amit mindketten/mindannyian használunk, illetve olyan (beszállító)cég, amellyel ők nagyon meg vannak elégedve. Az összecsomagolt, kettőt fizet, hármat kap akciók remek alkalmak a vásárlásra, simán lehet osztozni. (Személyes: én például imádom a színes, szagos kencéket, csak éppen a bőröm nem szereti őket, így maradnak a jól bevált, régi márkák, gyógyszertári cuccosok. Ha akció van, bevásárolok, kenyeret nem kér a polcon. Sőt, összebarátkoztam az eladó hölggyel, aki figyelmeztetni szokott, hogy mikor lesz akció, tudok tervezni). Kicsit szarrágós dolognak tűnik, de a kézkrémes, samponos, testápolós tégelyekben rendszerint lapul még pont egy adag, amikor azt hinnénk, kifogyott. Vágjuk szét a tubus, nyerjük ki belőle azt, amit lehet. Környezetvédelmi szempontból sem utolsó. Figyeljünk viszont arra, ami lejárt.

Mosás, takarítás

Merjünk új dolgokat kipróbálni, a neten utánanézni, mivel lehetne kiváltani a mosóport (mosódió), az öblítőt (vízzel elegyedő illóolajok), a takarítószereket (oldalak szólnak arról, hogy nagymamáink, eleink milyen anyagokkal intézték ezt.) A természetes anyagoknak rengeteg előnye van, ecet, só, szódabikarbóna, citrom, olívaolaj, és társaik méltatlanul vannak mellőzve. (Személyes: a fehér ruhákat újjá lehet varázsolni, ha a ruhák mellé sót, igazi citromlevet, és szódabikarbónát öntünk. Friss, jó illatú, tiszta ruha a végeredmény.) Irritációra figyelni kell itt is, természetesen. A mosógépet csak telerakva indítsuk el, nagyon sok esetben a 40 fokos vízzel való mosás tökéletesen tisztára mos.  A mosógép karbantartására is figyeljünk oda, félévente egyszer öntsünk a dobba egy liter 20 százalékos ecetet, és 60 vagy 90 fokon mossunk egy üres adagot. Meghálálja. Figyeljünk a szűrőjére, a gumi kopására. Kis odafigyeléssel meghosszabbíthatjuk élettartamát.

Aurin

Oszd meg másokkal is!
Mustra