SZÜLŐSÉG

A takarékoskodás nem szarrágás

2010. június 24., csütörtök 10:25 |

Vakmacska korábbi posztjainál merült fel, hogy - sajnos – sok mindenki rákényszerül a spórolásra, és takarékosságra, ezért jól jönne még néhány ötlet, tipp. Talán egy-két dolog újdonság lesz, hogy jééé, tényleg, dejó, erre még nem is gondoltam, vagy egyetértő bólogatás, hogy bizony, ezt én is így csinálom. Felhívom továbbá a kedves olvasóközönség figyelmét, hogy a leírtakat az internetről ollóztam ki, ha van hozzáfűznivalóm, a témáról tapasztalatom, azt zárójelben jegyzem. Számomra a spórolás, és a takarékoskodás különválik. Spórolni egy adott dologra szoktam: tv, hűtő, nyaralás, felújítás; míg a takarékoskodás egy - főleg mostanság - nagyrészt életforma lett, ahol "mindenki ott húzza meg a nadrágszíjat, ahol csak tudja". Természetesen minden ember, háztartás más, és más, (kisgyerekes család és kétszemélyes háztartás, stb..) ezek csak irányadó ötletek. Nos, lássuk:

Rezsi (elkerülni lehetetlen)

A háztartások kiadásának legnagyobb részét ez a tétel teszi ki. Főleg a fűtés. Ha a lakás hőmérsékletét szabályozni lehet, ne felejtsük el alacsonyabbra állítani a termosztátot, amikor nem vagyunk otthon. Apró és elcsépelt ötlet, de sokan elfelejtkeznek róla. Ha minden helyiségben szabályozható külön-külön, akkor nyert ügyünk van, csak ott fűtsünk, ahol valóban szükséges. Teljesen viszont soha ne hagyjuk kihűlni, (újra) felfűteni drágább. Radiátor, fűtőtest elé ne helyezzünk semmit, figyeljünk a függönyre is. Továbbá remek ötlet, ha visszaverő fóliát teszünk a fűtőtest mögé, ezzel is csalhatunk egy kicsit! A huzatos, rossz nyílászárók akár 15-20 százalékos energiaveszteséget is okozhatnak. Sajnos ezek cseréje nagy beruházást igényel, de akár egy-két fűtésszezon alatt is megérezhetjük a pozitív változást. Ha ennyi pénzünk nincs, csináltassunk redőnyt, sokat fog. Vagy cseréljük le a szigetelő szivacsot, gumit. (Személyes: nálunk is szükséges lenne, a ház viszont műemlékvédett, nem lehet csak úgy akármilyen ablakot betenni a régi helyére.)

Kapcsold le, húzd ki, tekerd le. Ez ma már szinte szlogen. Jó ötlet olyan hosszabbítót, elosztót használni, amelyen egy kattintással lezárhatunk mindent. (Személyes: nálunk a szórakoztató elektronikai blokknál van ilyen. Hasznos). Fokozatosan lecserélni az izzókat, de ezzel egy időben figyeljünk arra, mit bír el a hálózat. Ennek cseréje is szép kis összeget tud felemészteni, ez sokszor elő is kerül, mint probléma, ha a mosógépet, a mikrót, vagy a porszívót egyszerre nem bírja el. Érdemes megnézetni, mert fokozottan tűzveszélyes! Szintén sokat szajkózott dolog, hogy a mobilokat csak addig töltsük, amíg valóban szükséges, utána a töltőt húzzuk ki.

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor egy fárasztó nap után nyakig merülünk a forró, illatos vízbe. A világ néhány részén a vizet kék aranyként emlegetik. A pénztárcánk már nem annyira örvend. Ha tehetjük, ritkán lubickoljunk, a zuhany költséghatékony. (Személyes: a luxusérzés néha kell.). Folyó víz melletti fogmosás helyett szerezzünk be egy szép poharat, akár egy egész fürdőszobai garnitúrát, kevéske pénzért nagyon szépeket lehet kapni. Figyeljünk a csöpögő csapokra. Napi több liter víz veszhet így kárba. A kis szűrős fejet kicserélve gyorsan és olcsón meg lehet úszni. Érdemes odafigyelni a vízkövesedésre is. Sőt, a modernebb darabokra perlátort is fel lehet szereltetni, szintén nem veszélyes összegért. Konyhában és fürdőben is hasznos kis kütyü.

Szolgáltatók. Net, telefon, tv, stb. A hűség sajnos nem kifizetődő. Havonta bukkannak fel új és még újabb ajánlatok, kedvezmények. Érdemes a saját szolgáltatónknál is érdeklődni, sokszor nagyon készségesek, főleg, mert mindenki meg akarja tartani a már meglévő ügyfeleket. Sok esetben a saját weboldalukon is utána lehet nézni. Ez vonatkozik a bankokra, pénzügyi szolgáltatókra is! (Személyes: a miénk hajlandó volt, nagyon kedvesek voltak.)

Szépségápolás

Ez annyira egyéni, hogy igazából szerintem már mindenki kitapasztalta, mi a jó neki. Ha ezen kell, szeretnénk spórolni, akkor pl. nézzük meg, hogy tudunk-e cserekereskedelmet folytatni. A fodrásznak, kozmetikusnak, stb. is lehet szüksége gyerekfelügyeletre. (Ez minden helyzetre érvényes: az autószerelőnek szobafestésre, a szomszéd srácnak, aki lenyírná a füvet, a számítógépét lehet helyrehozni, minden csak kutatás kérdése.) Természetesen az időtényező teljesen egyéni! (Személyes: barter. a fodrász fodrászol, én meg olyan állapotba hozom az izmait, hogy bírja a strapát). Csinálhatunk bőrradírt pl. házilag is, a neten rengeteg recept van fent, sőt, barátnőzős partit is csinálhatunk a hajfestésből. Érdemes odafigyelni a pontgyűjtős akciókra, ha rendszeresen egy adott drogériába, parfümériába járunk. A törzsvásárlói kártya nem mumus. Sőt, a netes vásárlás manapság mindennapos dolog, ha találunk megbízható, rendszeres szállítót, egy-két vásárlás után szép kis kedvezményeket kaphatunk. (Személyes: nekem sikerült ilyet kifogni, persze, kell hozzá szerencse is, de egy próbát szerintem megér). Szintén megéri körbekérdezni a kollégákat, barátnőket, szomszéd lányokat/asszonyokat, hogy van-e közös vásárlási pont, vagy olyan termék, amit mindketten/mindannyian használunk, illetve olyan (beszállító)cég, amellyel ők nagyon meg vannak elégedve. Az összecsomagolt, kettőt fizet, hármat kap akciók remek alkalmak a vásárlásra, simán lehet osztozni. (Személyes: én például imádom a színes, szagos kencéket, csak éppen a bőröm nem szereti őket, így maradnak a jól bevált, régi márkák, gyógyszertári cuccosok. Ha akció van, bevásárolok, kenyeret nem kér a polcon. Sőt, összebarátkoztam az eladó hölggyel, aki figyelmeztetni szokott, hogy mikor lesz akció, tudok tervezni). Kicsit szarrágós dolognak tűnik, de a kézkrémes, samponos, testápolós tégelyekben rendszerint lapul még pont egy adag, amikor azt hinnénk, kifogyott. Vágjuk szét a tubus, nyerjük ki belőle azt, amit lehet. Környezetvédelmi szempontból sem utolsó. Figyeljünk viszont arra, ami lejárt.

Mosás, takarítás

Merjünk új dolgokat kipróbálni, a neten utánanézni, mivel lehetne kiváltani a mosóport (mosódió), az öblítőt (vízzel elegyedő illóolajok), a takarítószereket (oldalak szólnak arról, hogy nagymamáink, eleink milyen anyagokkal intézték ezt.) A természetes anyagoknak rengeteg előnye van, ecet, só, szódabikarbóna, citrom, olívaolaj, és társaik méltatlanul vannak mellőzve. (Személyes: a fehér ruhákat újjá lehet varázsolni, ha a ruhák mellé sót, igazi citromlevet, és szódabikarbónát öntünk. Friss, jó illatú, tiszta ruha a végeredmény.) Irritációra figyelni kell itt is, természetesen. A mosógépet csak telerakva indítsuk el, nagyon sok esetben a 40 fokos vízzel való mosás tökéletesen tisztára mos.  A mosógép karbantartására is figyeljünk oda, félévente egyszer öntsünk a dobba egy liter 20 százalékos ecetet, és 60 vagy 90 fokon mossunk egy üres adagot. Meghálálja. Figyeljünk a szűrőjére, a gumi kopására. Kis odafigyeléssel meghosszabbíthatjuk élettartamát.

Aurin

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.24 23:31:45nyúlmama

  szív
  Mosogatógép, rulez!
  Imádom én is. Sokkal tisztább, és pl. betegség esetén sem kell vacakolni külön szivacs, meg forró víz.

 • 2010.06.24 23:32:49nyúlmama

  Különben, én Berlinben szerettem bele, az unokatesómnál, akik szintén kettecskén. De ők is kihasználták maximálisan.

 • 2010.06.24 23:35:51R2D2 & C3PO

  Szerintem a 4 személyes 2 embernek kicsi. Ha főzök, akkor a 12-személyest lazán telerakom és még marad is egy kevés edény, ami koszos és mosogatásra vár. Sosem öblítem el kézzel (viszont a gépen van ilyen program és az kell ahhoz, hogy szépen mosogasson a gépem), viszont 3-4 mosásonként a vízszűrőket kitisztítom, mert hajlamos eltömődni és szerelő-veszélyes helyzet keletkezik. Egyébként gyűjtöm benne az edényeket, résnyire nyitott ajtó mellett - ekkor nem fog büdösödni, penészedni; mikor tele, elindítom. Utána szintén résnyire nyitva hagyom, mert a műanyagokkal nem igazán bánik jól, azok mindig vizesek nekem...

  A vízszámlánkon nem látok csökkenést, de tény, hogy hetente 1-2 mosogatás elég.

  Viszont a kezem már majdnem olyan szép sima, mint a Farkasházy Tivadaré... ;-)))

 • 2010.06.24 23:36:33franciss

  nem tudom, volt-e már: ruhát sokat vásárolok turkálóban. Normálisat kell keresni, én angol turiba szoktam járni, márkásak is, egyáltalán nem néznek ki használtnak és jó minőségűek. Fiamnak - 2 éves - szintén sokat veszek turiban, pl. most rövidgatyákat, naponta full sáros/kajás/etc lesz min. egy, szval azért kell pár darab, de az 500 ft-os gatyákat nem is sajnálom,hadd használódjanak. Ja, és turinak megvan az élvezeti értéke is, legalábbis én szeretek válogatni, egyedi darabokat keresni :-)

 • 2010.06.24 23:37:34a szív fészkei

  hát kösz, kezd a makacs ellenállásom repedezni. :-9 Remélem, van számomra gazdaságos valahol.

  Momentán egy egész tipptopp új konyhát se bánnék idevarázsolva. De a szigetelés fontosabbnak tűnt, pláne az örökös gázcirkuszok fényében.
  Snasszabb konyhabútortól még nem fagyok meg télen, ami lassan nyolc hónapig is eltart a globális felmelegedés jegyében.

 • 2010.06.24 23:42:54a szív fészkei

  franciss, én mit meg nem kaptam a turkakampányaimért :-DD!! Naná, hogy az a nyerő! Barátnőm már effektív sportot űz abból, hogy milyen - új - világmárkákat vesz meg fillérekért. Az már mítikus, ahogy ezeket összeszedi.

  Cipő, táska, öv, fürdőruha, minden onnan van jóformán húsz éve. a fen említett ágyneműket, függönyöket, törülközőket vesz fillérekért gyönyörűeket ott. A Lurdyban is nyílt Háda.

  A kicsiknek én varrtam suhianyagból mindenre ráhúzható játszógatyót, ami nem ázott át, ülhetett a homokban boldogan (melegben persze nem annyira nyerő, de lehet kartonból is) és azt kellett akkor csak mosnom, alatta többi kímélt volt.

 • 2010.06.24 23:46:19a szív fészkei

  Ja meg azt is szoktam, ha reménytelenül elszürkülnek - még nincs mosószódám - a bögytartók, bugyik, amik habfehéren szépek, hogy erős teába beáztatom egy éjszakára. Szép pezsgőszínű, még sötétebben tartva cappucinos lesz.

 • 2010.06.24 23:47:06a szív fészkei

  Befog az mindent, nemcsak a pamutot, csipkét is.

 • 2010.06.24 23:50:09a szív fészkei

  Spórolás a fogorvoson:[link]

 • 2010.06.24 23:52:26farkasokkal tancolo

  2010.06.24 23:37:34a szív fészkei

  Ha nyílászáró csere a kérdés, akkor csak azt mondom: műanyag! 3 éve csináltattuk, azóta ég és föld a különbség. Igaz, nálunk nem minden lett kicserélve, csak az ablakok, a beltéri meg a kültéri ajtók maradtak, de azóta a szigetelés szuper és az ablakmosás secperc megvan. És még szép is akárki akármit is mond.

  Náéunk a nappaliban van egy kis gyüjtőtől vásárolt vaskályha, abban égetünk el minden elégethetőt, sőt hűvös tavaszi, nyári, őszi estéken begyujtunk... pillanatokon belül elég az biztos, addig van meleg amíg ég benne valami, de a kémény átmelegszik tőle...

 • 2010.06.25 00:16:37a szív fészkei

  ft, az már nem az én életemben lesz. Egy akváriumban élek jóformán, nagyon dekoratív, csak mosni győzzem... Ha azt mind kicserélnénk, az egy kislakás ára lenne.

  Anyámnál is teli vagyunk ablakkal, jó békebeli méretek, hát az is horror. Azt mondják, hogy egy ilyesmi jó polgári lakás: 90 nm, felújítása tokkal-vonóval 11 milla. Utána biztos csodaszép lesz, elhiszem. Így marad a kissé szellős fakeret és régebbi ablaküveg. :-)

 • 2010.06.25 00:20:11a szív fészkei

  Még a szigetelési támogatásról is lemaradtunk, mert azt előbb meg kell pályázni - most nem tudom, mi van - aztán megítélik és akkor elkezdheted. De volt a Vaterán kedvezményes anyagvásárlás meg a mesteremberek épp, hogy elvállalták és ráértek négy napra. Ha itt pályázgatunk ez az idény is kimarad. És nem biztos, hogy nyerünk.

  Azt nem értem, miért nem lehet utólag beadni a számlákat: látni, hogy erre költöttünk és akkor fizetnének valamennyit, ha megítélik. De nem.

 • 2010.06.25 00:49:02a szív fészkei

  ft, majd ha leszel, válaszolsz: megnéztem a kütyüket, nagyon szépek, még kapni is emberi áron alig használtat, de az a rengeteg infó! Meg nem bírom jegyezni ill. felfogni.

  Ahogy mondjuk a mosógépet is kétféle programmal használom, hiába van 16 féle benne. Engem ezek a gépi erejűek teljesen elbizonytalanítanak, hogy tudom-e majd használni. Mobiltól is rettegtem az elején, a PC-től is. Lelkemben kőkorszak. Jó éjt!

 • 2010.06.25 07:31:22Veg_

  2010.06.24 14:57:06farkasokkal tancolo:
  Most, hgoy mondod... Az idegeimmel spórolok, mert rühellek fokhagymát puceválni: egyszerre pucolok 5-6 fejet pl. tévénézés közben, fokhagymaprésen átnyomom az egészet, kiskanállal adagolva, fóliával befedve megy a jégkockatartóba. Nem kell minden főzéskor azon agyalnom, van-e fokhagyma, mert van, nem pazarlok időt a pucolásra, nem szárad ki. Semmiben se különbözik a frissen pucolttól, de csak egyszer mosogatod el a fokhagymanyomót, és egyszer lesz a kezed irtó büdös...

 • 2010.06.25 07:39:04Veg_

  2010.06.24 16:11:45Ziebi
  Szintén zenész. Hét közben max kenyeret veszünk, illetve ha hét közben akarunk enni hust, amit előre nem tudok valamiért megcsinálni (pl. frissensült natur szelet) akkor azt (amikor nincs kedvem előkészitve, levegőmentesen lehütőzni előre) külön megvesszük. Viszont ilyenkor hazafele, nulla kitérő :)

 • 2010.06.25 08:38:53Veg_

  2010.06.24 21:35:43a szív fészkei
  A teszkóban van olyan, hogy 5 fémdoboz vagy 10 petpalack összegyömiszkölve valami filléres cucc (ugy rémlik a 10 forint), de mivel a csapviztől hányingerem lesz sok helyen, vagy hasmenésem (van, ahol nem, ott azt iszom), igy sok ásványviz fogy (jut eszembe, egyre több az ötliteres, azt hazaviszed, szétadagolod másfél lityisekre - ugy kezelhetőbb, nem szakad le a kezed egy pohár viz miatt -, és akkor kell csak másfelest venni, ha a palack már régebbi), és a flakonokat odavisszük. Ha valaki dobozos sört vesz, az is mehet (mondjuk nálunk meg az nincs). Az a lényeg, hogy pet legyen, összenyomva, és a darab. Hogy 5lityis vagy három decis, az mindegy. Ugyanigy a fémdoboz: méret nem számit, csak a darab.
  De korábban a többi szelektivvel mentek ezek is a szelektiv kukába. Itt mondjuk kb minden második utcában, illetve minden nagyobb boltnál/boltcsoportnál van szelektiv kuka sziget.

 • 2010.06.25 08:39:26Veg_

  2010.06.24 21:51:34verity777
  Rendszeresen szellőztess bukóra tett ablakkal. Ha meg hideg van, becsukod. Nálunk minden ablak hő- és hangszigetelő müanyagablak, és eszébe se jut penészedni a lakásnak. Sokat szellőztetek...

  2010.06.24 23:02:00R2D2 & C3PO
  No ezért se áramtalanitom a modemet, ha áramszünet van, akkor is eleget szivok vele, és ezért nem áramtalanitom a tévét, sajnos nem ugy müx, hogy kikapcsolom és van, egy halom mindent ujra kell állitani... Viszont a videó, számitógép, monitor áramát kikapcsolom, ha pihentetem (a gép most is megy, a torrenttöltéshez nem kellek, de a monitor kilőve, ha nem ülök a gépnél)

 • 2010.06.25 10:26:54Enahma

  #2010.06.24 22:23:10szösznyúl
  Hasznal valaki moshato pelenkat? Ha igen, milyet? Nezegettem a neten es nagyon tetszenenek a 'birth to potty' (ujszulottol szobatisztasagig) pelusok, de kivancsi lennek, mennyire mukodnek jol es az amazonon alig van roluk velemeny.

  Igen, én használok, mégpedig kétfélét: Monapelt és Kushiest. Mindkettő nagyon jó, mindkettővel meg lehet tanulni pelenkázni úgy, hogy ne folyjon ki semmi, mindkettőben van all-in-one és gumibugyis változat.
  40 fokon mosom őket mosószódával, ecettel+illóolajjal öblítem - ált. más fehér ruhákkal mosom őket együtt. A gumibugyikat langyos vízben elég öblíteni, amikor kicsi a baba (kb. 1,5 éves korig), később már jobb kimosni a pelenkákkal, mert büdösebb a pisi. Mosásra várva ecetes vízben áznak.
  Szerintem 15 db pelenka kell kb., ha háromnaponta akarsz mosni.

  Más fajtát + tetrapelenkát is próbáltam, mindegyik bejött. Picit más, de két-három hónap gyakorlat után bármit rá tudsz igazítani a babára.

 • 2010.06.25 11:09:17Blany

  #2010.06.24 22:23:10szösznyúl
  Monapelt használunk, Praktika + tépőzáras külső (15+3 db), teljesen meg vagyunk vele elégedve.
  60°-on mossuk a belsőket mosószódával, az erkélyen száradnak.

 • 2010.06.25 11:18:26málnabálna

  Mosogatógép khirály!
  Hiányzik is mint a fene,mióta költözködünk és nincs velünk :(:(
  sima 45cm szélesünk van, ikeás whirlpool 5-6éves és kutya baja nem volt! sokx sót sem kapott,pedig az regenerálja v mifene. Abba is folyékony mosogató gélt használtam utóbbi időben, így tuti, h egy tabletta sem ragad rá, vagy "porozódik" be, enm beszélve arról,h a tabikban a kristályok v mik a szép poharakat összekarcolják! Gélesnél pedig a teflonokat is betettem simán s gyönyörűen tiszták lettek! 3-4 embernek mindennapi főzésnél egy kincs!
  Ha kész lesz valaha a házunk és új konyhám lesz,tuti 60cm széleset rakok be,hisz a család már most szep.-től 4főre nő, ill.nagyikkal, vendégekkel együtt nagy üzemben használnám tuti!
  Kézzel mosogatás sem nagy ördöngösség, DE iszonyatt mennyi vizet el lehet vele pacsálni, ha nem okosan csinálod, ill.időrabló!! bepakolni, kipakolni kényelmesebb és pénztárca kímélőbb is tuti!

 • 2010.06.25 11:41:03málnabálna

  zanussi,ariston mosogatógépet nem ajánlok senkinek,sok szopáson,sok szervízen van túl pár ismerősöm...

 • 2010.06.25 11:45:24málnabálna

  zanussi,ariston mosogatógépet nem ajánlok senkinek,sok szopáson,sok szervízen van túl pár ismerősöm...

 • 2010.06.25 16:13:24szösznyúl

  Sziv, elmentem tegnap aludni, latom mas is valaszolt, de kb igy nez ki:
  [link]
  Magyarul asztali mosogatogepnek hivjak, itt pl van par:
  [link]

  En mondjuk fozoedenyeket nem rakok bele, azt fel perc alatt elmosom (ha meg odakozmalt, ugyis aztatni kell) es amugy se tesz jot ezeknek a gepi mosas sztem. Szoval csak a tanyerok, poharak, evoszkozok, fozeshez hasznalt kisebb vackok mennek bele, nekem amugy is ezektol lenne macera a kezi mosogatas. Igy viszont tenyleg eleg ket fore.
  A mienken van egy gyorsprogram is, 30 perc alatt kesz es tokeletesre mos, igaz, hangja az van egy kicsi, de nem veszesen hangos.

 • 2010.06.25 16:13:32Zamat

  málnabálna igen, ez így van + indesit, candy stb. ipari hulladék mind, ami jó és még megfizethető kategória azaz elektrolux (zanussiból csak a hütő jó, de az nagyon, azt még itthon gyártyák, Jberényben), ill. siemens, bosch,liebherr(vagy hogy írják)-hűtő stb., de ezek már szuttyadék drágák.
  fürdéshez babaszappan, sampon a müllereben kapható sörös, 300ft teljesen jó, (uitt láttam már mosószódát folyékonyat és simát is).
  fűtés: vegyes tüzelésű cserépkályha+ gáz, az ablak fa, (nem akartunk műanyagot) sokkal olcsóbb volt, mint a műanyag, kecskeméti cégtől szereztük be, ők gyártyák, szuper. jövőre jön a külsőszigetelés+szellőztető rendszer beszerelése a kályha miatt (szagelszívó, páraelszívó és kályha egy lakásban nem fér meg biztonságosan szellőztető rendszer nélkül, az ablak nem elég pláne télen)

  szív az ebayt érdemes kipróbálni én babakocsit vettem ott fele árért mint itthon (szállítással együtt), meg I. kat. gyerekülést is, ez harmadárú volt, nagyon lehet vele spórolni, mind a kettőt hivatalos kereskedőtől vettem, garanciával, a babakocsi vázzal volt egy kis baj, ingyen küldtek egy másikat-nem kekeckedtek, mint ithhon.
  meg rengeteg babaruhát is, újat, alig használtat, ha angliából hozatod a postköltség kb. 600 ft olcsóbb, mint itthon.

 • 2010.06.25 16:26:59szösznyúl

  2010.06.25 10:26:54Enahma
  2010.06.25 11:09:17Blany

  Koszonom, koszonom, koszonom! :) Kulon szuper, h mindketten 15db-ot irtatok, ahol eddig neztem, negyven darabos csomagokat ajanlgatnak, en meg lepadloztam az aratol. Milyen gyakran kell mosnotok a 15 darabbal?

  Akkor azt hiszem, megprobalkozunk vele, csak a piszkos pelus tarolasara tudjak valamit kitalalni... A furdoszobaba egyszeruen nem mehet (Nincs hely. Elmeselnem, milyen egy atlag regi tipusu koppenhagai furdoszoba, de nem hinnetek el. Maradjunk annyiban, h nekem meg mazlim van, sok helyen a nappaliba vagy a haloszobaba lett beallitva a zuhanyfulke. Komolyan.), max. a konyhaba fer a mosogep melle... Szerzek vmi jol zarodo vodrot. Ez meg mindig kevesbe zavar, mint az a rengeteg szemetbe dobott pelus.

 • 2010.06.25 16:28:53szösznyúl

  2010.06.25 16:13:32Zamat

  A ebay mellett az amazon.co.uk is nagyon jo szerintem, ugyanigy minden van :)

 • 2010.06.25 16:30:57szösznyúl

  2010.06.25 16:26:59szösznyúl

  Megtanulhatnek olvasni is, Enahma most latom, h irtad, 3 naponta mosol... Meglatszik, h otkor keltem :D

 • 2010.06.25 16:35:23R2D2 & C3PO

  Bevallom, hogy csak a poharak és tányérok kedvéért sosem vettem volna mosogatógépet. Azokat csodajól el tudtam mosogatni... (Kis angyalka ikon a fején körbemenő glóriával. :-DDD)
  De a főzés közben összegyűlő cuccal mindig meggyűlt a bajom, erre volt a legjobb megoldás a gép. Persze, ha már ott van, eszem ágában sincs a porcelán- és üvegneműt kézzel lötybölgetni. :-P

 • 2010.06.25 17:30:42szösznyúl

  2010.06.25 16:35:23R2D2 & C3PO

  Poharak es tanyerok napi felhasznalasa nalunk:
  reggel egy kaves es egy teasbogre, idonkent e melle fejenkent meg egy narancsleves pohar, altalaban egyikunknek reggelizni is van ideje, az ugye egy tanyer es nemi evoeszkoz.
  en gyakran hetvegen dolgozom es hetkozben vagyok szabad, ilyenkor itthon ebedelek, uzsonnazok, az megint par vacak, delutan megiszunk meg egy-ket teat, vacsorara ugye tanyerok, vizespohar, borospohar (nekem most ugye nem, mielott...), hat a fene mosogatja ezt el, es akkor a hetvegerol nem is beszeltunk :D

  De valoban, a fozes kozben is ott van a fakanal, a masik kanal, a harmadik, vagodeszka, kesek, miafranc, az plane nagyon megdobja. En a fozoedennyel vagyok ugy, mint te a tanyerokkal, azokkat vidaman elmosogatom... Izlesek es pofonok ugyebar :)

 • 2010.06.25 17:42:13Klónegér

  Nem tudom írta-e már valaki de mosószódát a Müllerben is lehet kapni fél kilós kiszerelésben. Ott van ahol a folttisztítók, fehérítők. Zöld papírcsomagolású, pár száz forint.

 • 2010.06.25 17:52:38pilár

  Mosogatógép nagyszerű, ha már 3-4 tagú a család, mert akkor tényleg sok a mosatlan. egy-két embernél, főleg ha mindketten elmosogatnak maguk után, akkor még nem éri meg a mosogatógép.
  Főzésnél, főleg 7végén, én is nagyon szeretem, hogy pillanatok alatt rendet tudok tenni csak azzal, hogy a sok csetrest eltüntetem a gépben, bár én a vágó késeket, és a fából készült dolgokat nem szeretem gépben mosogatni, az marad kézzel.Meg a nagyon nagy edényeket sem rakom be, mert 3-mal betelne a gép, annál egyszerűbb azt a hármat simán elmosni.

 • 2010.06.25 18:28:34mspoppy

  Azt hittem, hogy valami porontyokra vonatkozó spórolási tippeket is olvashatok majd a posztban. Pl. hogyan vegyük rá a kétévest, hogy ne egy kilóméter klotyópapírt tekerjen le, meg ilyeneket.
  Mit modjak!? Csalódtam.

 • 2010.06.25 18:31:47mspoppy

  Mert tényleg faín dolog, hogy szétvágom a tubust és találok benne még egy adag hajmosásra valót, de kábé adtam egy pofont a szarnak, miközben a gyerek tanulja a hajmosást és közben egy fél flakont kiürít.
  Tudom, szarrágás, de úgy érzem, most a megfelelő helyen teszem. :D :D

 • 2010.06.25 18:48:11Brumibaby

  mspoppy, nézd úgy, hogy valahol muszáj megspórolnod, amit a kétéves elpocsékolt...

  Az enyémek, ha nem figyelek, két nap alatt kifürdik a tusfürdőt, engedik fogmosás közben a vizet, és addig húzzák le a vécét, amíg van egy kakapötty a kagylóban, bár jobban járok ezzel, mint amikor valamelyik olyan kétévesen szétkente a vécékefével az egészet mindenütt.

  Még azt mondjátok meg, a mosószóda
  - mennyire habzik, kiköpdösi-e a gépem?
  - árt-e a színeknek?
  - bőrirritációt okozhat-e (lányom atópiás dermatitiszes)

 • 2010.06.25 18:49:28mspoppy

  Nem tudom, más hogy csinálja, de én mindig előre megveszem a következő méretű cipőt a gyereknek. Már jó régen lehorgonyoztunk egy bizonyos márkánál. Ugyanazt a fazont veszem neki szandálban, cipőben is. Most nőtt bele a 22-esbe és már megvettem a 23-as szandált is. Ha van idő körbenézni, általában olcsóbban megkapom ugyanazt, mint amikor az utolsó pillanatban vásárolok.

 • 2010.06.25 18:54:58Kipikopii

  mspoppy: en ezt nem merem megcsinalni, bar valoban sokan elore veszik a cipot. Honnan tudod, hogy mekkorat no a gyerek laba a kovetkezo szezonig? Nalunk siman volt olyan, hogy egy nyar alatt 2 szamot nott a gyerek laba, ha meg teli csizmat kene szezon vegen vennem, fogalmam sem lenne, hogy 9 honap mulva mekkora laba lesz...

 • 2010.06.25 19:01:00sorstárs

  Amikor kicsik voltak a gyerekeim sokszor mentünk együtt vásárolni,de amikor már olyan 2 évesek voltak megbeszéltem velük, hogy csak egy dolgot kérhetnek. A kisebbikem sokszor egy kocka macisajttal beérte.:)

 • 2010.06.25 19:27:25mspoppy

  Kipikopii, télen a lakásban szandált hord a gyerek, így azt bármikor meg merem venni. nyáron, rossz időben elkél a félcipő, így azt is. marad a csizma: abból eggyel nagyobb méretet veszek. ha véletlenül többet nőne a lába, mint gondoltam, jó lehet majd a kistesónak. (nálunk két kissrác van)
  én többször felsültem az utolsó hajrás vásárlásokkal, mint a bespájzolással.
  amikor "muszáj" venni a gyereknek egy ünneplős nadrágot/esőkabátot/akármit, abból általában rosszul jövök ki, mert idegesít, hogy sehol nem kapok olyat, amilyenre gondoltam, utána már az is, hogy olyat se, amilyen még elmenne, és végül, amikor már elegem van az egészből és nem csak nekem, hanem a kölköknek is, akik kevésbé tudnak ugye disztingválni, na akkor megveszek valamit, ami nem is annyira jó méretben, nem is annyira ünneplős, ellenben bazi drága, de legalább kéznél van.
  ehhez képest nem bukok akkorát, ha egy szezont kihasználatlanul tölt egy ünneplősnadrág/esőkabát a gardróbban.

 • 2010.06.25 19:36:23mspoppy

  régen nagy arcom volt, hogy az ééééén gyerekeim tutira nem fognak már a boltban nekilátni a kajának, hanem csak és kizárólag akkor, mikor már kifizettük a pénztárnál. lesajnálón néztem azokra a nőkre, akik nem "nevelték meg" a gyerekeiket annyira, hogy azok bírjanak magukkal a pénztártól való távozásukig.

  aztán, miután megszületett a kisfiam és nagyon nehezen tanult meg enni, tök boldog voltam, a amikor a boltban rámutatott egy péksüteményre. bár nem tudta még megenni, kedvet érzett arra, hogy a szájába vegye és rágcsálja.
  egy percig se gondolkodtam, simán a kezébe nyomtam, és onnantól kezve én is bediktáltam a pénztárnál, hogy "mi volt még". :D :D

 • 2010.06.25 20:04:30Kipikopii

  mspoppy: ertem, bar en pont az ellenkezoje vagyok. A gyerekeimnek semmi unneplos dolguk nincs, bar az USA-ban elunk, s itt nem elvaras az unneplo nadrag-fehering kombo semmilyen esemenyen, a gyerekeket elfogadjak olyannak, amilyenek. Ha hirtelen kellene valami, akkor meg baratoktol kernek kolcson, vagy keresnek a neten masodkezbol valamit. En csak ingyenruhat spajzolok. Ha kinottuk, azonnal adom tovabb.

 • 2010.06.25 20:12:42katy27*

  Írta valaki a telekocsit (talán Szív?). Nos, ezt jelenleg itthon bünteti az apeh, csak szólok. Már ha telekocsi alatt azt értjük, hogy stoppost veszel fel, aki cserébe beleszáll benzinbe. Évente egyszer-kétszer járunk Németországba, ott ez nagy divat (Mitfahrernek hívják), de most már csak Bécstől viszünk stoppost, így is megéri (két stoppossal ingyen van az út Bécstől Münchenig, mi "csak" a kocsit és a sofőrt adjuk), az apeh meg elmehet a búsba.

 • 2010.06.25 22:51:44Border

  Jó pár ezres megtakarítást jelentett nálam, hogy a padlásteret, mármint a födémet kőzetgyapottal szigeteltettem.

  És ha már autók:
  sebességben, gáz nélkül gurulni üzemanyagtakarékos. Sportos vezetés: lehet, hogy fíling, viszont egy nagyvárosban teljesen felesleges, mert nem érni oda hamarabb.

  Még ami:
  könyvtár és/vagy könyvek barátoknak kölcsönzése és viszont.

 • 2010.06.25 23:07:18Magenta

  - mennyire habzik, kiköpdösi-e a gépem?
  - árt-e a színeknek?
  - bőrirritációt okozhat-e (lányom atópiás dermatitiszes)

  Én port használok, olyan, mint a mosópor, de ha találok folyékonyat, kipróbálom.
  Nem.
  Nem tudom, a nagylányom elég érzékeny bőrű, őt nem viselte meg semmilyen formában.

 • 2010.06.26 09:12:39Brumibaby

  Mag, kösz, valaki írta feljebb, hogy árulnak a Müllerben félkilósat, kipróbálom.

 • 2010.06.26 20:15:19bea-balázs

  Mosás:
  mosódió, tele gépet indítani
  Fürdés:
  mi sem engedjük le este a fürdővizet, azzal öntjük le szükség szerint a wécét, vagy áztatunk benne ruhát
  Szemét:
  természetesen szelektív gyűjtünk, amit a konyhai maradékból a tyúkok úgysem esznek meg, az megy hátra a komposztba
  a természetünket is tudatosan védjük, és erre tanítjuk a gyermekeinket is
  Ja és a tyúktartással is spórolunk valamit és tudjuk hogy mit eszünk, tojást ugye nem kell vennünk:)
  a kertben van még egy kis veteményes, amit előszeretettel ápol a kisfiunk, már házi paprikánk is van
  hatalmas a tök, és már a spenót és a patiszon is növekszik
  Végre egy normális hasznos poszt!

 • 2010.06.26 20:19:52bea-balázs

  Ja és én is szoktam nagyobb cipőt venni neki, mert általában elég sokszor a vaterán vagy teszveszen vásárolok neki és ha kell valami, akkor megnézem hogy az illetőnek van e még valami jó gyerekcucca ,nem baj ha egy egy kicsit még nagy neki ,általában megveszem, mert így még a postaköltségen is spórolni tudok!

 • 2010.06.26 20:28:41bea-balázs

  Ja és a fiúk haját én vágom, és mi is gyűjtjük az esővizet! Van még valami jó ötletetek?:))

 • 2010.07.02 11:24:28Farkasokkal táncoló

  Most jutott eszembe, hogy ezt még nem írtam be:
  Naszóval vannak ugye a mosogatószerek, nagyon jó és hatásos mindegyik. Túl hatásosak is.

  Egy ideje azt csinálom (és nem az ára miatt, mert tényleg olcsóak és sokáig tartanak), hogy eleve beleöntöm egy üres flakonba a mosogatószer felét (van úgy, hogy harmadát), és úgy hazsnálom. Még így is tökéletesen tisztára mossa az edényeket. (Nem a mosogatógépre gondolok, hanem a kézi mosogatásra). És tökéletesen lehet vele a követ így is felmosni.

 • 2010.07.02 11:25:08Farkasokkal táncoló

  (Kifelejtettem a nagy eszemmel, hogy a flakonba aztán feltöltöm vízzel a többit...)

 • 2010.08.10 12:00:09Barbapappa

  Nekem nem is tudom mi miatt, talán a válság, talán a közművek profitéhsége miatt, de pár hónapja eldurrant az agyam, és elhatároztam, hogy keményen leszorítom a közüzemi számlák díjait. Olvasgattam jobbra, balra. Kiokosítottam magam! Igyekszem jobban odafigyelni a dolgokra.

  Találtam egy jó is weboldalt hozzá:[link]

  A készenléti fogyasztásra feküdtem rá. Vettem egy jó kis áramfogyasztás mérőt. Aztán pedig pár kütyüt ráadásként.

  Jó érzés tenni a környezet érdekében, pláne, ha spórolok is vele! :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta