Az immunrendszer erősítésének a megfelelő táplálás a kulcsa

Több mint 1300-an töltötték ki a Porontyon a Magyar Gyermekorvosok Társasága kérdőívét, amelyben arra kerestük a választ, mennyit tudnak a szülők gyermekük immunrendszeréről. Az eredményeket összehasonlítottuk a 2010 tavaszán egy online aukciós portál felhasználói között végzett felmérés eredményeivel, amelyből azt a következtetést vontuk le, hogy a Porontyos anyák jobban tájékozottak az immunkérdésben, mint a másik csoport válaszadói, többen ismerik az immunproblémák jeleit, és többen tudják, hogy helyes táplálással erősíthetik a baba immunrendszerét.

Az aukciós portál válaszadóinak 88 százaléka, a Poronty olvasóinak 96 százaléka van tisztában azzal, hogy a gyakori és lassan gyógyuló megfázások gyenge immunrendszerre utalnak. A korábbi felmérés résztvevőinek szintén 88 százaléka állítja, hogy a járványokkal teli időszakban nagyon félti gyermekét a megbetegedésektől, ezért fokozottan ügyel a kicsi belső védelmére, míg a Porontyos anyukáknál csak 2/3 ez az arány. A gyermekorvosok ajánlásának megfelelően, azaz a táplálásra odafigyelve az aukciós portálon végzett felmérés szerint 22 százalék védi gyermekét, a Porontyon kérdőívet kitöltöttek közül pedig 28 százalék.

Az eredmények azért is érdekesek, mert a válaszadók 83 (másik csoport: 81) százaléka helyesen állítja, hogy a kisgyermek immunrendszerének kétharmada a bélrendszerben található, mégsem tudatosult bennük, hogy a belső védelem helyes táplálással erősíthető. Az aukciós portálon az anyák 73 százaléka azt gondolja, hogy elég a gyermeknek vitamindús étrendkiegészítőt adni, a Porontyon 54 százalék hisz a vitaminok erejében. A válaszadók közül sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy ha a járványszezonban nem viszik a kicsit utcára vagy társaságba, akkor megelőzhetőek a betegségek.

A kisbaba immunrendszere még éretlen, ezért hajlamosabb a fertőzésekre, különösen az első életévben. Rögtön születés után az anyatejben természetes módon meglévő összetevőknek köszönhetően az újszülött immunrendszere elkezd erősödni. A belső védelem felépítésének alapköve éppen ezért az anyatejes táplálás, és nem csak a kizárólagos szoptatás időszakában (első hat hónap). Egy 6-12 hónapos babának az egészséges fejlődéshez naponta minimum 5-8 dl (2 pohár) anyatejre van szüksége. A válaszadók elsöprő többsége (98 százalék) helyesen állítja, hogy ha nincs vagy nem elegendő az anyatej, akkor a baba első életévében azt – tehéntej vagy tejtermékek helyett – tápszerrel helyes pótolni.

Zavar van a fejekben azt illetően is, hogy mikorra alakul ki teljesen a gyermek belső védelme. Csupán a válaszadók harmada tudja, hogy az első-második életévben fejeződik be a kisgyermek immunrendszerének érése. Az aukciós portálon közel százalékos azok aránya, akik tévesen úgy gondolják, hogy ez a folyamat a baba 6 hónapos korára befejeződik, így később már nem szükséges erre ügyelni. A Porontyon is vannak, akik hasonlóan vélekednek, de itt csak 5 százalék az arány. Az anyukák 61 százaléka (aukciós portál: 57) százaléka pedig úgy hiszi, hogy gyermeke első 5 életévében van lehetőség a védekezőképesség megalapozására, a későbbi felnőttkori betegségek megelőzésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek