SZÜLŐSÉG

Kerettel keresnek logikai kapcsolatot a gyerekek

2010. június 21., hétfő 11:28

Képességfejlesztő foglalkozások egyik legsikeresebb fejlesztő játéka a Logico, amit - bár nagyon szerettem volna - sokáig nem tudtam beszerezni, nemrégiben azonban újra forgalmazni kezdték.


Lányaim gyakran veszik le a polcról a műanyag, gombokkal ellátott keretet és a hozzá tartozó feladatlapokat, mert nem unalmas gyakorló feladatoknak, hanem játéknak élik meg a feladványokat. A logikai kapcsolatok keresése közben a szín, forma, méret, mennyiség, irányok felismerését is gyakorolják, ezáltal fejlődnek a tanuláshoz szükséges képességeik.

„A feladatok alapelve logikai kapcsolatok keresése. A kapcsolatkeresés tökéletesítheti a logikus gondolkodást, összpontosításra, figyelemre, türelemre ösztönöz.” – olvasható a kiadó ajánlásában.

A Logico alapja egy műanyag keret, rajta különböző színű gombokkal, amelyet egy sínben lehet a megfelelő(nek gondolt) megoldás mellé húzni. A kisebbeknek (3-7) a Logico Primo való, amelyen hatféle gomb található, a nagyobbaknak (6-10) szánt Logico Piccolón 10 gomb van. A műanyag kerethez különböző feladatcsomagokat lehet venni, amelyek feladatlapjait a keretbe helyezve megoldhatók a feladatok a már említett korongok segítségével.

A gombok rögzítve vannak a kerethez, a feladatlapok pedig egy kis mappában találhatók, így akár utazáskor, autóban is használhatók, lehetetlen elhagyni a darabokat (ez nálunk fontos szempont). A különböző témájú csomagok feladatlapjai színesek, érdekesek – és bevallom, olykor minket, felnőtteket is gondolkozásra késztetnek. Ha a gyerek elkészült a megoldásokkal, a feladatlapot megfordítva a gombok színsorrendjét összehasonlítva azonnal látható, hogy jó-e a megoldás. A gyerek így önellenőrzést is végezhet, a hátoldalon a feladat magyarázata is megtalálható.

Egy-egy feladatcsomagban 16 feladatlap van, és bár először azt hittem, ezeket pillanatok alatt megoldják a lányaim, ez közel sincs így. Olykor fél órát is elpiszmognak egy-egy feladatlappal, néha a segítségemet is kérik – ilyenkor együtt beszéljük meg a feladatokat. Bár a Piccolo a 6-10 éves korosztálynak való, a könnyebb lapokat az ötévesem is élvezettel oldja meg (persze több hibát vét, mint 7,5 éves nővére).

A LOGICO Piccolo Iskolakezdés című sorozata az iskolaérett gondolkodás, logikai készség és szókincs megszerzését segíti. A Megfigyelés-Felfedezés-Mesélés tanítási célja: környezeti és tárgyi ismeretek elsajátítása, képi összefüggések felismerése, nyelvi fejlesztés és szókincsbővítés. A Formák-Minták-Mennyiségek tanítási célja: formák, minták, színek észlelése, párosítás hasonlóság alapján, mennyiségek és méretek felismerése. Az Összeadás és kivonás 20-ig csomagja sokfajta feladattal segíti az alapvető számfogalom és számolási készség kialakítását. A számolás alapja, hogy a gyerekek biztosan használják az alapműveleteket, ismerjék a tagok felcserélhetőségét, a helyiérték-rendszert, és az alapvető számolási mechanikákat. A kiadó a sorozat gyors bővítését tervezi.

Logico Piccolo keret: 3000 Ft
Feladatlap-csomagok: 1400 Ft
Tessloff Babilon Kiadó, 2010.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.21 11:56:13farkasokkal tancolo

  Én pedig ajánlanék egy másik hasonló játékot, ami árban is nagyjából megegyezik, és az unokám imádta:

  [link]

  A videókból az elsőt vettük meg egyenlőre.

 • 2010.06.21 12:25:50kutyatolvaj

  Szegény kis Levente nem igazán a legjobb reklám ennek a szerszámnak. :DDD

 • 2010.06.21 12:39:54farkasokkal tancolo

  Szegény kis Levente lehet vagy 4 éves, és éppen magyarázzák neki! Ilyenkor ilyenek.

  Az általam belinkelt kislány mennyivel jobb? Szemmel láthatóan tud már olvasni, és szerintem már nem is ovodás, csak éppen a magyarázat kedvéért vették őt oda, hogy szemléltesse a játék szabályait.

 • 2010.06.21 13:25:34nanemárrr

  Logico mellett jó játék még a MniLük is.

  [link]

 • 2010.06.21 13:52:11farkasokkal tancolo

  Na ezt linkeltem be én is! :-)

 • 2010.06.21 15:08:34Vowel

  Kedves Tünde! Meg tudnád írni nagyon léccci, hogy hol lehet kapni???? Fontos lenne!

 • 2010.06.21 15:10:32Vowel

  Tünde, bocs, hogy megint előbb beszéltem, mint gondolkodtam. Megtaláltam, hogy hol lehet venni! :)

 • 2010.06.21 15:40:57Tünde

  :)

 • 2010.06.22 06:16:42BlackCat

  Imádjuk a Logico-t! :))) (Mi is és a gyerekek is. :))

 • 2010.06.22 08:34:36myOhmy

  Ezt nem vonták ki a forgalomból? Egész télen kergettem, s mindenütt azt mondták, leálltak a gyártással. o_O

 • 2010.06.22 08:36:23myOhmy

  Most, hogy elolvastam a cikk elejét is (amit í reggeli kávé hiányában átugrottam), már értem.

 • 2010.06.22 09:17:36farkasokkal tancolo

  Tünde megnéztem a gugliban ezt a játékot. Lenne egy kérdésem: minden feladatcsoporthoz új keret kell? Mert a guglis videón egy másik keret volt, több szines gombbal.

 • 2010.06.22 09:41:54nanemárrr

  FT, ahogy nehezedik a feladat, úgy nő a színes golyszlik száma a keret oldalán...minden mappa (amiben a feladatlapok vannak) hátoldalán megtalálhatod, hogy melyik keret kell hozzá. Asszem 3-4 féle keret van talán?! Remélem érthetően írtam és segítettem! :)

 • 2010.06.22 09:52:45farkasokkal tancolo

  És a Logica picolo kerethez hány csomag feladatlapot lehet rendelni? Tudom, 3 jár a csomaggal.. Gondolkodom azon, hogy szülinapra ilyet veszek a gyereknek. A LÜk játék nagyon bejött neki, az a műanyag számos, aminek a végén egy bizonyos ábrát ad ki a hátoldala. Most azon gondolkodom, hogy abból rendeljek e meg egy másik csomagot, vagy pedig ezt a Logicot.

  A primot azt hiszem kinőtte, a picolo lehet hogy még nehéz lesz neki, de lesz ő még idősebb...

 • 2010.06.22 10:04:27Tünde

  Én úgy tudom, kétféle van (legalábbis kisiskoláskorig), a Primo, ami 6 gombos, és a Piccolo, amin 10 gomb van. Nekünk az utóbbi van, azt hiszem 3 feladatcsomagot lehet kapni hozzá jelenleg. (Őszre lesznek újak, ha jók az információim.)

 • 2010.06.22 10:05:50nanemárrr

  Ft, nem tudom, hogy hány csomag van egy-egy kategóriában...nálunk az Alföld Áruház játékosztályán rengeteg van...ha gondolod amint jó idő lesz, bemegyünk a gyerkőccel és utána nézek!

 • 2010.07.21 17:48:48renege

  Tünde!
  Szeretném megköszönni az ajánlót!
  Megvettem a 4 éves fiam szülinapjára, és már másfél órája játszik vele, egy csomagot már kivégzett, most a következővel folytatja. Totális siker.

  De a Zingo ajánlód is hasonló sikert ért el, a másfél éves kislányom is vígan játszotta.

  Szóval mindkettőért ezer hála. Ha van még hasonlóan jó ajánló, ne fogd vissza magad! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta