Pancsolj Bács-Kiskun vizeiben!

Ahogyan a kecskeméti látnivalókat és programokat kínáló posztban is írtam, a következő ajánló Kecskemét környékéről, tágabb értelemben véve Bács-Kiskun megyéről fog szólni. Kecskemét város kirándulási, kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeinek felsorolását azzal zártam, hogy nincs folyónk, nincs tavunk, de a környékünkön bőven találhatunk strandolási lehetőségeket. A Tisza és a Duna egyaránt egészen közel van, tehát választhatunk, hogy merre induljunk. Mivel azonban Bács-Kiskun megye lehetőségeiről szól a poszt, vegyük az irányt a szőke folyó felé!

Kecskeméthez legközelebb található Tőserdő, melyet Lakitelek mellett találhatunk. Ez egy holt ága a Tiszának, ahol remek szabad strandon  lubickolhat a család apraja-nagyja. Lehetőség van különböző vízi járművek bérlésére, valamint horgászásra is. A Holt-Tisza partja gyakran ad otthont szabadtéri programoknak. A Kiskunsági Nemzeti Park egyik tanösvénye is innen indul, szóval a túrázás szerelemesei is találhatnak maguknak elfoglaltságot. Akik inkább a termálvizes medencéket részesítik előnyben, azok számára a Tősfürdőt ajánlanám alternatívának.

Lakitelket és ezzel együtt Tőserdőt elhagyva tovább haladunk egy másik tiszai lehetőség felé. Tiszakécskén szintén hódolhatunk a vizes sportoknak szabadstrandon, valamint strandfürdőben egyaránt.

Tiszakécske közvetlen szomszédságában újabb pancsolási lehetőség kínálkozik Kerekdombon.

Amennyiben inkább egy közeli tavat választanánk felfrissülés céljából, az alábbi lehetőségeink vannak:

További strandok, gyógyvizes fürdők és élményfürdők:

Szép-szép ez a sok fürdő, de miután kiáztattuk magunkat, gyerekeinket kiimádkoztuk a vízből, induljunk tovább más jellegű látnivalók, programok keresésére!

Alföld=nagy sík terület=lovas turizmus. Kecskemét környékén járva egymást érik a különböző lovas-tanyák, panziók. A lovas turizmus jegyében semmiképpen sem hagyhatjuk ki Bugacpusztát, mely szintén nincs óriás távolságra a megyeszékhelytől.

Szemezgessünk a környékbeli múzeumokból! Megkísérlek olyanokat ajánlani, amelyek gyermekeinek érdeklődésére is számot tarthatnak.

Ugyan Kecskeméten már csillagászkodhattunk a Planetáriumban, de a Kiskunhalasi Csillagászati Obszervatórium újabb lehetőségeket biztosít az eget kémlelni szeretők számára.

Kiskőrösön járva ne hagyjátok ki a Közúti Szakgyűjteményt a megnézendők listájáról!

Következzék a hely, ami a legérdekesebb hely lehet a múzeumok között, gyereknek és felnőttnek egyaránt! Ez a Kecelen található a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeuma.

Nem akarom szegény gyerekeket örök múzeum-látogatásra kárhoztatni, így nem is ajánlok több gyűjteményt.

Míg lovas-tanyák tekintetében jól ellátott a környék, addig váraknak és kastélyoknak híján vagyunk. Ezek egyike sem veheti fel a versenyt mondjuk a Keszthelyen található Festetics-Kastéllyal, de azért felsorolom őket:

  • Redl Kastély Tompán
  • Vécsey Kastély Solton
  • Vörös Kastély Kunbaracson
  • Érseki kastély Hajóson

Természeti látnivalókról már esett szó az előző posztomban, amikor a Kiskunsági Nemzeti Park tanösvényeit említettem. Ebben a posztban pedig a tiszai holtágakról, valamint a bugaci pusztáról tettem említést.

Kóstoljátok meg a jellegzetes alföldi ételeket is, például a lebbencset és a tarhonyát!

Ahogy várban és kastélyban, úgy borban sem vagyunk egy túl erős térség, de ennek ellenére azért büszkélkedhetünk két borvidékkel, mégpedig a Hajós-Bajai borvidékkel és a Kunsági borvidékkel.

Bács-Kiskun megyében megrendezésre kerülő minden említésre méltó  rendezvény felsorolásra került a megye honlapján.

A felsoroltakon túl egyéb látnivalókról, programokról, lehetőségekről  és nem utolsó sorban szálláshelyekről információkat szerezhettek az amúgy országunk legnagyobb megyéjének honlapjáról.

Bízom benne, hogy amennyiben erre szervezitek a soron következő családi kirándulást, nem fogtok csalódni!

Üdvözlettel onnan, „Ahol az ég a földdel összeér...”

nanemárrr

Oszd meg másokkal is!
Mustra