SZÜLŐSÉG

Palkónapló: A fiú, aki húszévesen is pempőket fog enni

2010. június 18., péntek 09:11

Sokféle ember szaladgál a Földön. Nemcsak a külsejük más, de másképp öltözködnek, más a hobbijuk, az érdeklődésük, és mások az étkezési szokásaik. Vannak emberek, akik nem esznek húst, őket vegetáriánusoknak hívják. Vannak olyanok, akik evés helyett inkább csak kutakodnak az ételben, ők többnyire brit tudósoknak nevezik magukat.

Aztán vannak, akik nem esznek tejtermékeket, mások nem is esznek egyáltalán, csak isznak, megint mások csak nyers dolgokat csemegéznek. Szóval ahány ember, annyiféle étvágy - nem is fog feltűnni senkinek az a kék szemű, sármos, huszonéves szőke legény, aki megveti a darabos ételeket, és csak színes pépeket hörpöl reggelire, ebédre és vacsorára.

Ilyen és hasonló gondolatokkal vigasztaltam magamat ma délelőtt, mikor a konyhában állva üvegeztem be különböző színű főzelékeket az elkövetkezendő egy hétre Palkónak. Szokásommá vált ez a dolog, minden héten egy délelőttöt eltöltök így, főzőcskézve a különböző zöldségeket, húsokat, aztán turmixolok, üvegbe töltök és megint turmixolok, hogy aztán ismét üvegbe tölthessek. Végülis egy atomfizikusnak vagy egy génsebésznek sok mindent elnéz az ember, tekerem rá a fedelet jó szorosan az egyik üveg szájára, igen, ez jó mentség lesz arra, hogy valaki meglett ember létére is pépeket szopogat.

Mert per pillanat így fest nálunk a jövő, Palkó nem és nem hajlandó a szilárd táplálékot beemelni az étrendjébe. Hiába eszünk mindnyájan együtt, élénken demonstrálva a kiflicsücsök, párolt zöldség vagy a puha csirkehús mennyei ízét, Palkó nem hagyja magát "beetetni", Palkó már most elkötelezett konzervatív, ragaszkodik a kialakult szokásaihoz. Megnyúlt arccal nézegeti maga előtt a kísérletképpen odakészített kenyérdarabot, hogy aztán undorodva lesöpörje az asztalról, vagy apró darabokra tépkedve ártalmatlanná tegye, és úgy taszigálja le a földre kis virsliujjaival. Még véletlenül sem hajlandó elcsócsálni semmit. Amikor például a félórán keresztül gondosan pürézett főzelékében mégis előfordul egy félkörömnyi főttkrumpli-darab, Palkó olyan öklendezésbe csap, hogy sokszor csak nagy erőfeszítések árán sikerül megakadályoznom nehogy az addig vígan nyelt, főzeléknek nevezett trutyi ismét napvilágra kerüljön. És ilyenkor látom Palkó döbbent arcocskáján, hogy ő ezt most már tényleg nem érti. Végtelenül csalódott és szemrehányó tekintetével egyre csak azt kérdezgeti, hogy mégis, mi volt ez? Miért akart engem az anyám megmérgezni? Én pedig hiába mosolygok lefegyverzően, hiába próbálom elbagatellizálni az ügyet, az ebédnek természetesen ettől a pillanattól fogva lőttek, Palkó szája konokul bezárul, buksija sértődötten elfordul, nem, ő nem hagyja többé átverni magát, mégis, minek nézem őt? Békésen szívogatta az anyatejet, hónapokig, lelkesen, míg egyszer csak az elé terülő keblek helyett kanál került a szájába, benne mindenféle ízű pempővel. Szép lassan hozzászokott, kénytelen-kelletlen, most már ezt nyammogja békésen, mire megint valami új ötletem támad? No nee, ugyan már, hülyének azért ne nézzük egymást. Legközelebb gondoljam meg kétszer is, hogy mibe akarom őt belerángatni.

Én pedig, mi mást is csinálhatnék, megtanulom a leckét, és legközelebb még gondosabban turmixolom a kaját, közben pedig azon jár az agyam, hogy cukik, cukik ezek a kis üvegek, de vajon mekkorákkal fogok zsonglőrködni húsz év múlva itt, a konyhában állva?

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.18 14:02:53elzsabo

  Ez a Palkó egy gyönyörű cukorfalat!

 • 2010.06.18 14:15:59keke80

  Sóskifli, próbáltam én már mindent... Plusz ahány doki, védönö, nemzetiség, ország, annyi féle javallat... Azon már túlvagyunk. Változatosan és jól fözök, frisset, finomat, de neki még nem mindig kell. A lecsós tarthonyát szereti, ma azt föztem magunknak. Friss zöldségleves bármikor, kumpit kilószámra enné, tésztát, rizst is, a tojást utálja. De a húst pölö csak fasírtként vagy virsli formában hajlandó megenni.

  2napja olyan omlós csirkét sütöttem, elolvadt a szánkban. Az se kellett!!!!! :((( Evvan.

 • 2010.06.18 14:17:09Pikka

  csib: Lehet, hogy én értettem félre, de én úgy vettem ki, hogy két külön dologról ír. Szájban olvadós meg gumirágókás:) Mondjuk szájban olvadósnál nekem is csak csoki a tippem (vagy fagyi), de az se jobb a gumicukedlinél.

 • 2010.06.18 14:19:45Sóskifli

  Azt tudja valaki, hogy egy 9 hónaposnak mennyit kell híznia? Noa 8 kiló, 9 nap múlva 9 hónapos, hetente piciket hízogat. 3400 grammal született. Állandóan azon parázom, hogy elfogy

 • 2010.06.18 14:22:27nanemárrr

  sóskifli, az én fiam 1 évesen 8,5 kila volt és 75,5 cm...3100 g-mal született...megjártuk a gasztrodokit is, szerencsére szerinte is makk egészséges csak ilyen kis vékonka! NO PARA! Én már nem parázok...van olyan nap, amikor bármit rakok elé, egyből befalja, máskor ugyanazt meg csak nyámmogja! Ilyenek ezek a büdös kölkök!

 • 2010.06.18 14:25:41Sóskifli

  Ilyenek bizony...Valószínűleg a másodiknál már nem leszek ilyen parás. Vagy de:)Amúgy a gasztrodokihoz miért mentetek el?

 • 2010.06.18 14:36:17Mirtusz78

  Sóskifli, próbáltad már a cumisüveget különböző testhelyzetekben?
  Az én gyerekem pl. csak ülve, a fejét kicsit hátradöntve hajlandó a cumisüvegből inni. Ha már kicsit lefektetem, akkor nem iszik, csak cumizza.
  Barátnőm fia pont fordítva, ő csak fekve ivott belőle.
  Azt is megpróbálhatod, hogy kicsit a felső ajka, szájpadlása felé "nyomod", mert akkor beindul a szopó reflex.
  (Mielőtt bárki megkövezne...Tudom, nem gond ha kanálból kapja, csak néha sokkal praktikusabb a cumisüveg.)

 • 2010.06.18 14:39:56nanemárrr

  Sóskifli, a gyerekdoki aggódott, hogy nem hízik annyit a gyerek, amennyit ő optimálisnak gondol...ezért elküldött bennünket!

 • 2010.06.18 14:48:01somvirág

  Lányom 15 hónapos, és én is pürésítek. Nem válogat, minden lecsúszik, ha előtte összeturmixolom. Persze próbálkozunk a darabossal, de valahogy nem jön rá, hogy kell rágni. Imádja, ha reggel leülünk az asztalhoz és adom neki a kifli-falatkákat. Csak egy a baj: akármekkora falatot adok, egészben nyeli le. Így persze aggódom az emésztése miatt. Próbálkozom a főtt zöldséggel is, de dettó. Ha nem nyomom össze előtte, akkor csúszik le egészben. Öklendezés már csak akkor van, ha a pépes kajában van egy-egy nagyobb darab. De hogy fog rájönni, hogy kell rágni??? (foga egyébként csak 4 db van, de ezeket a puha cuccokat az ínyével is el kéne tudni nyammognia, nem?)

 • 2010.06.18 14:48:40keke80

  Sóskifli, Minim 1évesen volt 74centi és 8600g úgy, hogy 4030g-mal született. Dokinö szerint tök oké a gyerek, nem zavart minket sehova. Én öszültem, de már 2éves, 86centi és 11kiló. Nem minden gyerek nö ám a táblázatok szerint!!!!!!

 • 2010.06.18 14:51:39keke80

  Amúgy lányom keresztapja fogorvos, szájsebész. Szerinte nem gáz, ha a fog nélküli gyerek csak pépeset kap, és még a 4fog is max vonatjegylikasztásra jó, nem rágásra. Amíg nincs kint az összes fog, nem baj, ha pép a kaja. (másként a kiflihéja felsérti az ínyét, elfertözödik a bibi, sérül a maradandó fogcsíra). Nem olyan gáz az a pép.

 • 2010.06.18 15:00:02somvirág

  Ja, és a lányom nem eszi meg a kaját, ha le volt fagyasztva. Minden nap kell főznöm valami pépesíthetőt... Szóval gyakran kétfélét kell csinálnom, ha a mi kajánk nem alkalmas a turmixolásra... :(( Bevallom, kezdem unni.

 • 2010.06.18 15:09:50nanemárrr

  A fiamnak 11 hós korában jött ki az első foga...most 13 hós és mára jött ki a 3.! Nem sieti el! Azonban 9 hós kora óta igen csúnyán néz rám, ha pürével kínálom...egy hétig sztrájkolt, mire rájöttem, hogy a sunyiba kívánja a pürét! :) Ahány gyerek, annyi szokás!

 • 2010.06.18 15:14:29loreal

  csib, én is próbálkoztam a fagyasztással, de mikor kiolvasztom már nem olyan krémes az éllaga, ahnem valami gusztustalav víz és pempődarabkák keveréke...ujra bele kell nyomni a mixert :(((((

 • 2010.06.18 15:30:55Jedenew

  Hú, az én másfél évesemnek is előkerül még néha a turmix. Már egész szépen evett darabosat, mikor egyszer csak elkezdett kiköpködni mindent, ami nem pép. Én meg, konfliktuskerülő lévén, fogtam, és leturmixoltam újra a dolgokat.
  Aztán egyszer csak észrevettük, hogy egyszerre jön 6 foga, biztos, hogy ez volt a ludas. Most már minden trükközés nélkül eszik újra darabosat, és - tatammm - már párszor át is aludta az éjszakát.
  De még mindig nem eszik annyit a darabosból, mint a turmixolt fejadagja volt. Ezért bevallom, néha töltök még bele pépet is, amíg ő a darabkákat villázza. Ez nagyon gáz? (Jó nagy gyerek, nem sovány, bár október óta tartja a maga kis 12 kilóját.)

 • 2010.06.18 15:38:53bavette

  Én azért szeretem a Palkónaplót, mert - bocs, de így van - megnyugtat, hogy nem csak az én gyerekem "ilyen". Azaz hasonlóak a problémáink. Bár az én lányom egy idő óta, ha mi eszünk hihetetlen patáliát csap, hogy de ő is kér (akkor is ha fél órával előtte evett). És olyankor lecsúszik a kenyérdarab, a főtt répa darab (krumpli nem... nem tudom miért), rizs, húscafatok és a nagy kedvenc a tészta. A legjobb ha félbetört spagetti. Ezeket simán megrágja és megeszi. Persze ha ugyanez az ő tányérjában van: na akkor nem. Csak pépesítve (khmmm a rizs úgy is prüszkölés tárgya). Szóval nem értem. Így mivel az én lánykám is 8300 gramm volt 13 hósan, szorgosan pépesítek, hogy egyen is valamit. (Mert ő is fényevő lenne leginkább.)

 • 2010.06.18 15:40:38bavette

  Nálunk olyan is van, hogy egyik nap nem kell, és csodák csodája másnap (mert persze újra próbálkozom, hamár megcsináltam) örömmel megeszi, sőt még enne belőle. Szóval tényleg nem értem.

  Palkó nagyon cuki! :)

 • 2010.06.18 15:43:59bavette

  Sóskifli, szerintem ne aggódj. Az én lányomnak is volt mindenféle vizsgálata amiatt, hogy viszonylag keveset hízik, aminek az lett az eredménye, hogy megállapította a doki, hogy: 1. nem allergiás semmire, 2. ő ilyen, s amúgy a növekedési görbéje is egyenletes, akkor is, ha nem olyan mértékben hízik, mint az "előírás". A gyerek jól van, jóhangulatú, és tovább jók rá a ruhák, mert vékony. :) Szóval vannak előnyök is. :)

 • 2010.06.18 16:03:31Sóskifli

  Köszi-köszi mindenkinek!:) Az a vicc, hogy én annyira hangoztattam, hogy á, én nem leszek olyan anya, aki aggódik a gyerek súlya miatt, á nem! Aztán dehogynem! Amúgy mi az a viszonylag keveset hízik?Az hány gram per hét/hónap?

 • 2010.06.18 16:10:27bavette

  Sóskifli, nekem annak idején mondott valamit a háziorvos, de mér nem emlékszem... (Hülyeséget meg nem akarok írni.) Az én lányom havonta 300 (max 400, de az ritka) grammokat hízik. 3400 grammal született és 13 hósan (lassan 1 hónapja) volt 8300.

 • 2010.06.18 16:13:40Sóskifli

  Az enyém 3200-al született, mindjárt 9 hónapos és 8 kiló. (volt benne pici fogyás is betegség miatt)
  Néha úgy érzem, hogy sokkal többet eszik mint amennyit hízik

 • 2010.06.18 16:16:48hinta-palinta

  6 hónapos korig 600 gr/hó, 6 hóapos kortól 500 gr / hó.

  AKTUÁLIS IDEÁLIS SÚLY KÉPLETEFÉL ÉVES KORIG:
  Születési súly+ 500* a hónapok száma


  Ez a standard, de egyik gyerek sem így gyarapszik:)

 • 2010.06.18 16:16:50bavette

  Nekem ilyen érzésem sose volt. :) Én se akartam amúgy soha se a súlyon, se azon, hogy mennyit eszik parázni, aztán nem sikerült. Bár már megbékéltem vele, hogy csak 4x eszik. (Ha egyet ki akar hagyni, na akkor azért még aggódom, hogy akkor most mi lesz, de egyre kevésbé.)

 • 2010.06.18 17:41:25Nagytimi

  2010.06.18 15:00:02somvirág

  Én kb négy-öt adagot csinálok egyszerre még forrón bébiételes üvegekbe töltöm,jól rázárom fejjel lefelé hagyom kihűlni,utána be a hűtőbe.Minden napra egyet csak kikapom és be a mikróba.Így csak heti két alkalommal kell vele pepecselni.

 • 2010.06.18 18:01:53Lexie

  tündér ez a baba!

 • 2010.06.18 18:14:58farkasokkal tancolo

  2010.06.18 16:16:48hinta-palinta

  Én még úgy tanultam, hogy fél éves korra illik megduplázni, és 1 éves korra megtriplázni a születési súlyt (persze ez olyan átlag 3 kiló akárhány dekás csecsemőkre van kalibrálva, nem 5400 grammal születettek meg 1500 grammal születettek részére...)

 • 2010.06.18 18:58:10csib

  2010.06.18 13:20:41nanemárrr

  remélem még visszanézel ide, itt a címem: nfekete@freemail.hu

  Köszi!

 • 2010.06.18 20:25:03Pelikan

  Panzej, nem irok tanacsot, ugyis magatol megoldodik majd, addig is jo turmixolast... Viszont nagyon jot nevettem a cikken, annyira szorakoztato (igy tavolrol persze), hogy ennyire kicsi gyerekek is milyen hatarozottak tudnak lenni, ha vmit a fejukbe vesznek, egeszen addig, mig az egyik percrol a masikra meg enm valtoztatjak, amit akarnak.

 • 2010.06.18 22:09:04anika82

  Panzej! Mintha csak magunkra ismertem volna. Ugyanígy történt nálunk is, már be sem kötöttem a fiamat az etetőszékbe, mert sokszor azonnal ki kellett kapni, amikor férlenyelte a "véletlenül" darabosabbra sikeredett főzeléket. Meg sem próbálta a darabos ételt, sőt még a főztömet is eltávolította az étlapról, csinálhattam én bármit. Szóval volt egy adag, amit mi ettünk, és egy kész üveges étel a B tervre. Mégsem éheztethetem a gyereket! Aztán feladtam, maradt a "finom", és pépes bébiétel. A doktornéninkkel fél órás diskurzusokat folytattunk, és a kérdésem többnyire az volt, hogy vajon ez a gyerek tényleg soha nem fog darabosat enni?Aztán lehetett már úgy 15 hónapos, gondoltam megpróbálom a köv. fokozatot, a kissé darabosabb bébiételt, és hányás nélkül, jóízűen befalta. Utána való héten már a miénkből is adtunk neki, ami csak össze volt törve, és azt is megette. Szóval most már csak házi készítésű ételt fogyaszt, és mindezt egyik-napról a másikra. Imád rágni és enni, öröm nézni. Fogalmam sincsen mi változott, de a kissé hosszú mondandóm lényege, hogy mindennek eljön a maga ideje. Ezt Palkó is tudja! ;o) Mindehhez kívánok Neked sok türelmet! ui: A dokinénink mindig visszakérdezett, amikor már nagyon elkeseredtem: látott már egy 20 éves fiatalembert pépeset enni? Segítek a válasszal: nem....

 • 2010.06.19 09:35:40Pearl.79

  Panzej az én kisfiam is ilyen volt. Azzal az apró különbséggel, hogy amit én főztem azt nem ette meg, csak az üvegeset. Abból is csak a pépeket. Majd egyik napról a másikra, minden átmenet nélkül nem volt hajlandó pépeset enni, csak a felnőtt ételt. Onnantól kezdve harap és rág rendületlenül. Most 17 hónapos és mindent megeszik, amit szabad neki( tejfehérje érzékeny:().

 • 2010.06.19 10:41:36Anura

  Bah, ugyan. A húgom 8 hónapos gyereke fogatlanul vígan ette a csirkecombot. Az én fiam 2 éves koráig majdnem szintén csak pempőt evett. Ha ugyan. Ha darabos volt, kihányta. Ugyanígy a nyers almát turmixolva, a banánt, szóval a gyümölcsöket azóta se eszi.
  Persze szopott is, egy nő mondta, hogy amíg ez van, addig öklendezhet.
  És egyszer csak 2 éves kora előtt megkóstolta a pizzát, előtte a kenyeret, sajtot, azóta császárszalonnát akar reggelire, vacsorára.

  Nem kell aggódni. Nem kell próbálkozni, erőltetni, majd egyszer csak magától átáll. Vannak ilyen gyerekek, meg vannak azok, akik már félévesen kiflicsücsköt esznek.

  Lehet egyébként valami enyhe garat vagy torokérzékenység az ilyen gyerekeknél szerintem.

 • 2010.06.19 13:23:00Anke-tto

  Sosem tudom, hol a határ abban, hogy várjon az ember, amíg átáll a gyerek, elkezd ezt azt, vagy parázzon, mert tényleg lemaradt és segítségre szorul, ezért nem is szeretnék a helyedben lenni.
  Ha az én gyerekemről lenne szó, abból indulnék ki, hogy egy gyerek úgy "működik", hogy mintát követ, vagyis ha az egyszerűbb dolgokban nem követi, vagy nem tudja követni a mintát, akkor ki kell nyomozni, hogy mi az oka. A mozgásnál is vannak nagyjából belőtt határok, és az étkezésnél is. Én a mozgásnál sajnos hallgattam a majd kialakul tanácsra. Ahogy fentebb is sokan írták, a legtöbb gyerek általában hipp-hopp átáll. Azt viszont nem írták eddig a hozzászólók, hogy hogy alakult a gyerekeiknél a beszédfejlődés, mert a késői rágásnál mindig ezt hozzák fel fő problémaként.

  Például kipróbálnám a helyedben, hogy mennyire hajlandó magáért a pépes ételért "megküzdeni". Itt arra gondolok, hogy ha cumisüvegből adnád neki a pépes ételt, hogy az állkapcsaival jobban kelljen dolgoznia, épp olyan sűrűségűt, hogy csak tényleg erőteljes szívásra tudjon hozzájutni az ételhez, talán ebből már lehetne az állkapcsának a fizikai erejéről kisebb következtetést levonni.
  Vagy amit a beszédfejlődéses írásokban is említenek, hogy a (szájban lévő) nyelv nem megfelelő mozgékonysága gátolja a gyereket előbb az evésben, majd a beszédben.

 • 2010.06.19 15:21:59Pearl.79

  2010.06.19 13:23:00Anke-tto
  Örökletes ok is lehet, nekem az átlagnál kisebb a gégém( nem tudtak intudálni a legkisebb felnőtt tubussal). Nekem is hosszú ideig pépesített anyu, most a kisfiamnál is ez volt a helyzet. Sem az ő, sem pedig az én beszédfejlődésem nem volt megkésve. 17 hós és már az idegenek is megértik mit mond.

 • 2010.06.19 19:22:01Anke-tto

  2010.06.19 15:21:59 Pearl.79
  Na ez szuper, mármint, hogy nem függött össze a beszéddel.
  Sosem gondoltam volna, ahelyett, hogy megrémítene, hogy mennyi minden ok állhat egy-egy sima késés, eltérés, vagy éppen betegség mögött, inkább megnyugtat, hogy sok-sok anyuka leírja a saját esetét és legalább van nyoma a neten az eseteknek, így könnyebben kideríthető, hogy mikor és milyen megoldás született.

 • 2010.06.19 19:36:37farkasokkal tancolo

  Anke-tto, elképzelni sem tudom, hogy mi köze van a beszédfejlődéshez a késői darabos ételnek. Szerintem semmi az égvilágon. Az én unokám is megkésett bezsédfejlődés miatt sni-s, de ő már 6 hónaposan rágcsált kenyérhajat. A pöszeséghez, beszédhibákhoz tán lehet köze, mert pl. egy olyan gyerek, aki soha nem szopott legfeljebb tág lukú cumiból, annak nem elég izmosak a szájizmai, esetleg egy másiknak le van nőve a nyelvcsapja... de ettől még időben kezdnek beszélni, legfeljebb nem tisztán.

  Én nagyon sok oylan gyereket ismerek, aki nem volt hajlandó NAGYON SOKÁIG csak pépeset enni, de olyan másfél éves korra ez mind megoldódott. (A legtöbbjük öklendezett, amikor előbb akarták rájuk kényszeríteni, szóval ennek más oka lehet).

 • 2010.06.19 23:23:12Wish1973

  [link]
  [link]

  Ft, ha a két fenti linkbe beleolvasol, elég világosan láthatod, h a beszéd és a kajálás nem élesen különválasztható dolgok. rengeteg betegségnek közös tünete pl. a rágási, nyelési és a beszédképtelenség, nehézség.
  kis korban nem csak megkésett bf létezik, ennél kicsit bonyolultabb a dolog.
  ha a komplett motoros szerveződés érintett, akkor nem pár torzított hangról beszélünk, hanem a totális érthetetlenségről. ha a szenzoros rész is gyíkos,akkor ő maga sem érti a hozzá intézett beszédet, így még nehezebb elvárni, h érthető legyen, amit mond, mert belül sincs meg, h mit akar mondani.
  nagyon leegyszerűsítve.
  ha pusztán a motoros résznél maradunk, gyakori (sőt, mondhatnám, h mindig, de erre ugye mindjárt bizonyítékot, stat-t követelnének, azom meg nincs, csak tapasztalataim), h a nagymozgások is alulszervezettek. szinte mindig megkésett a mozg. fejl., ügyetlen, esetlen gyerek benyomását kelti, kihagy biz. stádiumokat, ill. sajátos megoldási módokat talál ki.

 • 2010.06.19 23:23:46Wish1973

  általában ezek a gyerekek vmilyen mértékben hipotónok. nem feltétlenül olyan mértékben, h bki is neurológushoz küldje őket, úgyhogy nem mindig van papírunk erről, de, ahogy hozzáér az ember a gyerekről, érzeni lehet, h laza, mint a rigalánc. nem feltétlen testszerte, lehet csak nyaki-háti. ez a szakasz nincs túl messze a fejtől, így az arckoponyához tartozó izmoktól sem.
  emlékeim szt Panzej írt arról, h Palkó "lusta" volt mindig is mozgásfejl. szempontjából. mintha nyálfolyatásról is olvastam volna.
  szóval, ha azt vesszük, Palkó elég következetesen produkálja a renyhe izomtónus tüneteit. nem vészesen, nem kórosan, épp csak annyira, h egy kicsit ez is, az is lassabban, nehezebben menjen.
  szóval Anketto egyáltalán nem írt hülyeséget, mert ő nem is Palkóra gondolt sztem, hanem az igazán veszélyeztetett csecsemőkre, kisgyerekekre, ahol vmi miatt az egész rendszer érintve van/lehet.

 • 2010.06.20 07:28:45Meni

  OFF Wish, tudnal ajanlani valami linket, ahol a hiperaktivitas korai felismereserol tudnek olvasni? Mennyi idos korban vannak olyan jelek, amik valoszinusitik, hogy van hiperaktivitasra hajlama a gyereknek? Csak ha van valamid, akkor kuld, ha guglizni kell, akkor hagyd, nekem tobb idom van, bar a te forrasaidban jobban megbizom :) ON

 • 2010.06.20 07:36:54Meni

  OFF2 Es hogy a miertrol is tudjal, mert igy illik, csak koran van meg kicsit: tudom hogy mostanaban divatos minden atlagnal aktivabb, izgomozgo gyereket osszekapcsolni a hiperaktivitassal, de az elmult hetekben harman is rakerdeztek, hogy nem hiperaktiv egy picit ez a lany? Es bar nem szeretnek ezen a vonalon tovabb menni, ha nem muszaj, azert azt sem szeretnem, hogy ugy jarjak mint a noverem, akinek a fia mar 7 eves volt, mire valaki hivatalos szemely felismerte es elismerte, hogy igen, a gyerek hiperaktiv. Addig egyszeruen rosszul nevelt, szeleburdi, izgomozgo, sajtkukac volt. Hogy csak a szelidebb jelzoket emlitsem. ON

 • 2010.06.20 09:45:56farkasokkal tancolo

  "A hiperaktív kisgyerek

  A hiperaktív kisgyerekA hiperaktív gyerekek 60-70%-nál 2 éves korban már diagnosztizálható a tünetcsoport. Jellemzi őket az átlagosnál sokkal magasabb aktivitási szint és az óvatosság hiánya. Közülük háromszor annyian szenvednek súlyosabb balesetet, mint kortársaik. Gyakran tesznek kárt a környezetükben is. Állandó, szoros felügyeletet igényelnek. Hamar elunnak bármit, és gyakran váltogatják tevékenységüket. Ugyanakkor nagyon makacsok, akaratosak. Szinte lehetetlen eltéríteni őket attól, ami az adott pillanatban érdekes számukra. Ha valami nem sikerül, vagy ha valamit nem kapnak meg azonnal, könnyen sírni vagy üvölteni kezdenek, illetve dührohamot kapnak. Többnyire később lesznek szobatiszták, később kezdenek rajzolni, mint kortársaik."

  [link]

 • 2010.06.20 09:49:01farkasokkal tancolo

  Ugyanakkor:

  "A hiperaktivitás csak öt-hat éves korban diagnosztizálható igazán. Ez a viselkedési zavar olyan összetett, és olyan nehezen diagnosztizálható megbízhatóan, hogy előfordulási gyakorisága valójában nem is állapítható meg pontosan."

  [link]

 • 2010.06.20 11:45:32Wish1973

  [link]

  Meni, rengeteg cikk van fenn a neten. aki itthon ebben guru, az a László Zsuzsa. és a vadaskertet is meg lehet nézni.
  én kíváncsiságból kitöltöttem a gekkós tesztet(fenti link) a lányomra vonatkozóan, és becsületükre legyen mondva azt írták, h az ön gyereke nem hiperaktív. szóval nem úgy van beállítva, h tutira rád ijesszen.

  ahhoz, amit Ft írt: bizonyos kor alatt sem autizmust, sem hiperséget, de még ért. fogy-t sem diagnosztizálnak. viszont, amikor végre kimondják, akkor vissza lehet pörgetni az időt, h hát, igen, baba korában is folyton nyüzsgött. sokat sírt, a seggét kellett rázni álló nap. nehezen/nem alakult ki az alvás- ébrenlét ritmusa, étkezéssel gond volt. mozgásfejlődés ált. gyorsabb, lerövidít, kihagy szakaszokat, és 9-10 hónaposan már jár.
  sztem nem sok értelme van a klasszikus tüneteket felsorolnom, mert ezek megtalálhatók az összes, a témával foglalkozó portálon.
  az igaz, h a laikusok minden "zűrös" gyerekre rámondják, h hiper, de, mint diagnózis: ADHD- nem nyomják rá minden élénkebb gyerekre. bizonyos mennyiségű tünet egyidejű megléte szükséges hozzá. sztem van "ál" hiperség is, amikor nem i8dfegrendszeri a dolog, hanem figyelemfelkeltés áll mögötte. az ügyetlenség , és ezért állandó mozgásban lévés meg lehet nagyon élénk primitív reflexprofil miatt. szóval ez nem az a téma, amit gyurcsók módjára meg lehetne oldani. azért az, h a családban előfordult már, esélyesebbé teheti a dolgot

 • 2010.06.20 11:55:39Wish1973

  [link]

  ezen a linken kb mindenhova eltalálhatsz

 • 2010.06.20 11:55:53Meni

  Koszonom szepen, azok a jelensegek alapjan,amiket leirtal es amiket a neten olvastam, nem gondolom hogy ez minket erinteni fog. Vannak dolgok, amik megvannak, de a tobbseg nem, sot, pont ellenkezoleg. Azert a linkeket elrakom, es ha ujra felmerul a gyanu, akkor majd eloveszem ujra. Addig meg csak figyelem a gyereket, amugy is le vagyok tole nyugozve, konnyen fog menni :)

 • 2010.06.20 12:02:35Meni

  Kitoltottem a tesztet, ezek szerint megis mutat a gyerek hiperaktiv tuneteket. Megcsinalom fel ev mulva ujra a tesztet, addig meg olvasgatok. Az sosem arthat. Talan keresek valami felmerest a kornyeken, sajnos a Gekko es a Vadaskert 3000 kilometer tavolsagban van :( A helyi felmeresekkel mindig az a baj, a fiamnal is, hogy amint elteres van, azonnal rafogjak a ketnyelvu kornyezetre es a gyerek kommunikacios nehezsegeire. Es talan nem is alaptalanul...

 • 2010.06.20 12:15:20anyamadár

  Meni nálunk is idén kezdett körvonalazódni, hogy talán valami komolyabb oka is van annak ahogy a gyerek viselkedik, nemcsak egyszerűen szertelen és agresszív.
  Igaz nálunk nem a hiperaktivitás a tipp hanem más.
  Ha gondolod szívesen megírom neked eddig hol tartunk.
  hicudzsi (kukac) freemail (pont) hu

  vagy ha fentvagy facebookon ott is megbeszélhetjük.

 • 2010.06.20 12:21:25Meni

  Koszi, irtam neked e mailt.

 • 2010.06.20 12:52:28anyamadár

  Meni válaszoltam. :)

 • 2010.06.20 22:37:26Anura

  Lehet abban valami, amit Wish mondott, az én fiam is később kezdte a mozgást, és a mai napig sem egy sajtkukac. A hipotónt én is néztem rajta, már kiskorától úgy tűnt, de orvosok sosem mondták.
  Tud járni, meg minden, csak jobban szeret elszöszölni ülve, állva.

  És persze későn ette a darabost is.

 • 2010.06.21 15:13:15kriszi

  Nálunk a harci helyzet: adott egy pár hónaposan majd' kirepedő, anyatejen meseszerűen gyarapodó, elfekvő típusú kölök. Aki kicsivel később igazán édes sötét szemű és világosbarna hajú csecsemővé vált - húsz hónapos koráig pempőn élve. A végén alkalmanként négy decin (!), kínomban beledugtam a botmixert még a paprikás krumpliba meg a grízes tésztába is :D Aztán egyszerre csak meglátta a fényt, a nagyitól származó kacsatöpörtyű formájában, lilahagymával. Azóta eszik darabosat.
  Ehhez nagykönyv szerint mozgott mindig is, kifejezetten korán kezdett beszélni (tizenöt hónapos korában összeszámoltam, 39 szavas aktív szókincset mozgatott), most ötéves, sármos kreol alkat, kétkerekű bringán, saját pingpongütővel (az asztalt nemigen éri fel, felugorva szervál :) ) és Jabulani labdával :D
  Szóval nyugi, Panzej, a sármos fiúk tudják, hogy kell felnőni :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta