Mikor lesz ismét 3 éves a gyes?

Amikor a választási kampány zajlott, viszonylag konkrét ígéret hangzott el arra, hogy a 3 éves gyest a lehető leghamarabb, lehetőleg visszamenőleges hatállyal visszaállítják az eredeti szabályokkal. Ehhez képest mostanság olyan hírek is elhangzottak, hogy erre 2012-ig várnunk kell. Igaz, akkor lehet, hogy tényleg visszamenőlegesen.

Az érvelés egyik oldala, hogy a lépés pénzügyileg igazából nem sokat számít az államháztartás egyensúlyában. Ezt nagyjából tudja vagy sejti minden józan makroközgazdász és kismama, aki a fent nevezett juttatásban részesül, ami évi 400 ezer körüli kiadás évente és fejenként. A magasabb jövedelműek és a piacon eladhatóak, amennyiben meg tudják oldani a gyerekfelügyeletet, inkább visszamennek dolgozni, addig meg úgyis gyeden vannak. Kiesnek a főállású anyák is az érintettek köréből, ők így is-úgy is kapni fogják, ugyanez vonatkozik a fogyatékost, tartós betegséggel élőt nevelőkre is. Akiket ez igazán érint, azok a testvért tervezők, meg azok, akik nem teljesen eladhatatlanok a munkaerőpiacon, de azért nincs sokszoros szorzó a fizetésük és a GYES összege közt. Ők szívnak. Mehetnek terhesen munkát keresni, vagy költhetik az egész fizetést gyerekmegőrzésre, ha nincs bölcsőde, esetleg nagyi.

Az érem másik oldala, hogy a lépés bevallottan az IMF egyik „ajánlása” volt, a cél pedig nem egyszerű fiskális megtakarítás, hanem ennek a rétegnek a munkába állítása, mivel ők az évi 400 ezernél remények szerint sokkal többet termelnének, a gyermekfelügyeleti kereslet megugrása is teremt néhány munkahelyet, ugye. A kevesebb otthon maradás pedig nagyobb versenyképességet szül, gondolták a nemzetközi szakértők. Csak nem feltétlenül a 11 százalékos munkanélküliség kellős közepén. Aki tényleg versenyképes és tényleg karriert épít, az eddig is elment dolgozni. Ha volt hová, az is, akit rávitt a kényszer. Mondjuk egy vaskos devizahitel vagy egy férjnek címzett felmondólevél formájában.

Mostanság az egyik napon elhangzik, hogy igen, visszaáll a 3 éves gyes hamarosan – a másik napon meg az, hogy ráérünk 2012-ig, akkor jár le a most szültek 2 éve, és ha akkor visszamenőleg, akkor senki sincs hátrányban. Tényleg nincs különbség hogy akkor vagy most?

Először is, mindenki tudja, mi a különbség ígéret és jogszabály közt. Aki eddig nem tudta, megtanulhatta mondjuk 2006 és 2009 között (nem Moszkvában, hanem Leningrádban, és nem osztogattak, hanem fosztogattak, ugye). Két év iszonyú hosszú idő, és sorok írója is meg tudna tölteni vagy 4 db A4-es oldalt érvekkel, hogy mégis miért ne váltsuk be az ígéretet, mert ugye, a körülmények.

Ebből aztán fakadnak az elvárások és a bizonytalanság. Amíg nincs jogszabály, mindenki a mostani szerint gondolkodik, az is kénytelen lépéseket tenni, aki változás esetén maradna 3 évet,  puhatolózik munkáltatónál, bölcsinél és bébiszitternél. Persze van visszaút, én ismerek olyat, aki 3 hónap eltelte után menekült vissza gyesre, de azért valljuk be, jobb ezt elkerülni.

Ha nincs visszamenőlegesség, akkor ki van szúrva azokkal, akik 2010 május 1. és 2012 akármi közt szülnek. Ha gyes munka mellett is jár, akkor minddel, ha csak otthonlétért, akkor azokkal, akik otthon maradtak volna. Ennek lehetnek akár alkotmányossági aggályai, bevezetés módjától függően, lásd a Bokros-csomag utózöngéjét.

Ami pedig a legnehezebb – hogy terveznek így bölcsődei kapacitásokat? Úgy, hogy iszonyú  eltérés van a bölcsődei férőhely-igények közt 2 vagy 3 éves gyes esetében?

Persze lehet nagyszabású projekteket indítani gyermekintézmény-fejlesztés címén, vagy legalább megígérni ugyanezt, aztán ha mégsem sikerül, például mert nincs rá forrás, akkor  mégsem egyformán hangzik, hogy hát kedves nép, ez most nem sikerült, találjatok bébiszittert magatoknak mert nincs elég bölcsi, a gyest ugyan visszaállítottam 2 éve, de hát annyival, amennyivel , vagy az, hogy kedves nép, régi óhajotok mostan valóra váltatik, mert visszaáll a 3 éves gyes, magyar anyák, maradjatok otthon, ha ez szíveteknek kedves. Ugye mekkora a különbség?

Tudom, én vagyok a Gonosz Guszti, meg a tehetségtelen hülye, aki nem élne meg havi 28 ezer plusz családi pótlékból, a másik kereset általában nem segít ezen, mivel a magyar átlagfizetés 1 db átlagmagyar létfenntartására van kalibrálva. Azéra, aki megkeresi. És örüljünk ugye, mert a 11-12 százalékos mu...eh, hagyjuk.

Nekem még elvileg jár a 3 éves gyes. Akkor miért is nem vagyok én ezzel felhőtlenül boldog, és miért nem gondolom, hogy helyreállna a világ rendje, ha a május óta szülőknek is járna ugyanez? Hát, nem is tudom.

De két évig lebegtetni a kérdést... ez még egy kicsit rosszabb, azt hiszem.

Források: http://www.privatbankar.hu/frisshir/hircentrum/3_eves_gyes_visszamenoleg_jarna_88134

http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/ujra_3_ev_lesz_a_gyes_37039

http://vilaggazdasag.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/2012-tol-allitjak-vissza-harom-evre-a-gyes-t-318804

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/rossz-a-fideszes-gyes-igeret-318946

http://www.fn.hu/ado/20100614/orban_koveti_bekesit_oszkot/

Oszd meg másokkal is!
Mustra