SZÜLŐSÉG

Rettegj, szülő, itt a nyári szünet!

2010. június 15., kedd 12:06

Aggaszt a nyári szünet?

 • 200
  cseppet sem, bezzeganya vagyok
 • 238
  kicsit félek tőle, de megoldom
 • 107
  elképzelésem sincs, mit kezdek a gyerekkel

Ma van az utolsó tanítási nap az iskolákban, az óvodák pedig június eleje óta általában félgőzzel, összevont csoportokkal üzemelnek – és ferde szemmel néznek azokra a kicsikre, akiket bevisznek. A szülők törhetik a fejüket, hogy hogy oldják meg a két és fél hónapos nyári szünetet úgy, hogy a gyerek se unja magát halálra, a család is együtt legyen, és ne kelljen egyhavi fizetést kifizetni egy nyári táborra.

Mondhatnám, hogy szerencsések azok, akik kisebb testvérrel vannak otthon, így a gyermekfelügyelettel nincs gondjuk. Viszont nehezen hiszem, hogy az otthon lévő anyukák több mint 10 héten keresztül le tudják foglalni az egyébként már óvodás-iskolás gyerekeiket úgy, hogy a kicsik ne unatkozzanak, változatos programjaik legyenek – plusz legyen minden nap meleg étel az asztalon (és mindeközben ők ne váljanak frusztrálttá). Kivéve persze a bezzeganyákat.

A hozzám hasonló átlaganyák (bocs, szaranyák) számára rémálom is lehet a szünidő, ezért a minap elővettem egy naptárt és a nagyszülők segítségével megterveztem a nyarat. Sokat jelent, hogy van hadra fogható nagymama, aki 1-2 hétre bevállalja a gyerekeket. Az iskolai tábor is egy hét, és kacérkodom a gondolattal, hogy egy reggeltől délutánig tartó elfoglaltságot jelentő úszótáborba is beíratom a csajokat. Lesz még két hét közös családi nyaralás, és már szinte el is telt a nyár. A fennmaradó időben úgy érzem, képes leszek izgalmas közös programokat szervezni, játszóterezni, állatkertbe, strandra menni – és be fogom vetni a foglalkoztató füzeteket is, amikről egy külön posztban írok majd.

Barátnőkkel is össze lehet fogni, összeereszteni a kölyköket, fagyizni-kávézni, moziba menni, mesét olvasni, kézműveskedni, betenni egy mesedvd-t, társasozni vagy akár olvasást gyakorolni az iskolás korúakkal. Most, hogy végigvettem a lehetőségeket, már nem is annyira ijesztő ez a hosszú nyár. És nektek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.16 07:33:45youdit

  Ha az ember nem akar elmenni a Velencei tóig, sok helyen találni ingyen vagy olcsó fürdőlehetőséget, szabadstrandokat, bányatavakat (közte olyat, ami biztonságos és legális).

  A kedvencem az Apc mellett található Széleskői tó (ez nem kisgyerekbarát, hideg, gyorsan mélyül, viszont maga a tó és a környéke az egyik legszebb hely, amit valaha láttam).

  Két fizetős, kiépített hely Dél-Pesttől nem messze:[link] és[link]

  Az első olcsó (670 a felnőtt belépő), autóval végig be lehet menni, több napos, mint árnyékos résszel, de azért lehet nyugodt, csendes zugot találni. Sekély a víz a parton, tiszta a WC, a büfé árai nem elszálltak (150 a kávé, 250 egy hotdog). Pénzért lehet vízisíelni a pályán vagy ingyen nézni a vízisíelőket. Van bőven hely tollasozni, focizni, stb.

  A második hely nem olcsó (belépő, csúszdajegy, parkolási díj), hatalmas sor és elrettentő árak a büfénél, viszont rengeteg csúszda, gyerekmedence, ugrálóvár a vízen, homokozó, kisjátszótér, ugrótorony (ez ingyen), napernyő, napozóágy, kajak, vízibicikli, minden, mi szem-szájnak ingere. Egy hűtőtáskával azért a kaja itt is megoldható, de nagyobb gyerekkel lehúzósabb (vattacukor, jégkása, atomtöltetű vízipisztoly, napszemüveg, 4000 Ft-os naptej, jégkrém és fagyi - lépésenként egy kísértés).

 • 2010.06.16 07:49:01anyatájger

  jaj, nem bííírom kihagyni: végre itt a VAKÁCIÓ!!! tegnap már besokalltam a gyerekektől és a programoktól a suliban, úgyhogy én azon kevesek közé tartozom, akik örülnek a nyári szünetnek :)

  nálunk is van iskolai tábor, ráadásul nem is a suliban, hanem egy közeli faházas-játszós táborban. nagyon király, sok színes program van, annak idején az öcsém is járt min. két hétig nyaranta.

 • 2010.06.16 07:50:57sztroberi

  youdit: Dunaharaszti időben nagyjából ott van,mint a Velencei-tó (kivéve, ha az ember dél-pesten lakik a hév mellett, nyilván), gárdonyba óránként megy vonat, 50 perc - 1:05 menetidővel (gyors/személy), a Fehérvárra menő vonatok az új delfinek többségében.

  A Tó mellett szól, h ott nem csak strand van, de vannak egyéb lehetőségek, Pestről sztem az egyik legkézenfekvőbb kirándulási hely, főleg gyerekkel.

 • 2010.06.16 07:55:38youdit

  sztroberi,

  igen, ezt azoknak írtam, akiknek ez van közel. :)

  Tőlünk ez tizen/huszonperc kocsival, de bringával is voltam már ott. Velencei-tóhoz meg át a városon, jó eséllyel dugó... A Déli pu. mellől tényleg jobb a Velencei. :)))) Mondjuk én legutóbb hetekig nem tudtam kivakarni a ruhámból az iszapot (most nem tudom, milyen a vízmélység), de gyerekkoromban jó sok kisbékát fogtunk ott... :)))))

 • 2010.06.16 07:59:57Brumibaby

  Csöre, köszi, ez rengeteg használható infgormáció (nem nekem, 200 km-re vidékb+en, de annak, aki valami óbudai panelban töltené a nyarát, biztosan).

  Vidékb+en a jelek szerint lényegesen olcsóbbak a táborok. A focis tábor nekünk 18 e, a táncos 15 e lesz, a lovas ugyanennyi, ebben kaja is van. A balatoni sulis tábor másfél hetet megold, gyerekenként cakpakk 23 ezer + zsebpénz.

  Ha valaki megteheti, lehetőleg a családi nyaralást augusztusra időzítse (mi sosem tehetjük meg), olyankor a gyerekek halálosan unják már a szünetet és nem lehet őket semmivel se lekötni. Tavaly elvállaltam egy ovistárs felügyeletét is, mondván, úgyis otthon vagyunk, s majd elszórakoztatják egymást, ezzel szemben sajnos annyi történt, hogy 50 %-kal növeltem a nálunk unatkozó, nyivákoló, minden kezdeményezésnek ellenálló gyerekek számát. Ugyanez júniusban még nagyon remekül működött.

 • 2010.06.16 08:20:27Lapis Lazuli

  Csöre: ez igen!
  Bónusz ötlet, ha a Szabadság téren vagytok: Magyar Nemzeti Bank látogató központ. Legnagyobb megdöbbenésemre egy klassz, érdekes kiállítás, az őrök oltári kedvesen segítenek bejutni babakocsival.

 • 2010.06.16 08:22:54Lapis Lazuli

  Kirándulási célpont: Tés, szélmalmok[link]

 • 2010.06.16 08:27:19Lapis Lazuli

  Szentendrei Skanzen.[link]

  (Egyszer a tudakozót hívtam a telefonszámért. Szentendrei Skanzen? Ühüm. Skanzen??? Ühüm, az egy szabadtéri múzeum tulképpen. Áh, éértem. Budapesten?)

 • 2010.06.16 08:42:01Laliath

  LL,
  erre mondat ugye, hogy peeeersze, épp ezért hívják szentendreinek :)

  Bár nekem onnan csak egy, hát, hogyúgymondjam "érdekes" élményem van. Jó buli, amikor az esküvőt a másik végén lévő templomban tartják, és az egész násznépet ünnepi göncben megsétáltatják oda-vissza (mivel kocsival nem lehet bemenni :)

 • 2010.06.16 08:52:02Laliath

  áh, nem mondat, hanem mondtad

 • 2010.06.16 08:54:55Lapis Lazuli

  Jó hely az, mondjuk esküvőre nem, meg nem érdemes hétvégén menni. De nyáron, hétköznap fasza. Utána tudod értékelni a panelban, h van melegvíz :)) Dolgoztam ott, tényleg klassz, na elfogult vagyok.

 • 2010.06.16 09:06:45youdit

  Edzőtábor, 11e Ft ebéddel-vacsorával, egy hét, nem ottalvós. Bp XVII. ker. El se hiszem, míg csak papíron látom.

 • 2010.06.16 10:02:28jkf

  Én is szar anya vagyok 3 gyerekkel, 8-10 órás melóval, plusz az utazás, nyáron 2 hét szabival. Nagyszülők bevállaltak 1-1 hetet.... A többivel mit kezdjek? Nem tudok nekik programot csinálni, elmenni kirándulni, hisz dolgozom. Napközis tábor közelünkben nincs. Iskolai tábor nincs, de ha lenne sem tudnám kifizetni a 3 gyereknek, de még kettőnek sem. Ha valakinek van használható ötlete azt szívesen fogadom....
  a gyerekek 7 - 11 - 14 évesek. Leginkább a kicsiket nem tudom hova tenni, a nagy dolgozni akar.

 • 2010.06.16 10:02:31Csöre

  Egyébként a cserkésztáborunk ára (csak összehasonlításképp): 10 nap 18ezer Ft. Igaz, nyertünk pályázaton (kb. 3000 Ft/fő összeget) és mindenki fizet, tehát kísérőknek, vezetőségnek sem ingyér van.

 • 2010.06.16 10:06:17Csöre

  jkf: budapesti vagy? Elvileg szerintem minden kerületnek kell napközis lehetőséget biztosítani az egész szünet alatt. Újpesten és a XII. kerületben legalábbis tudok róla. Ez nem az iskolában szok' lenni, hanem a kerület iskolásainak együtt, valahol. Wish is írt ilyenről a XIII. kerületben.

 • 2010.06.16 10:08:12Csöre

  No meg én hiszek az összefogásban: 3 gyereknek összesen lehet vagy 80-90 osztálytársa, biztosan vannak köztük jófej családok. Engem kisiskolás koromban simán vittek baráti családok pár napra, egy-egy hétre telekre pl.

 • 2010.06.16 10:22:33aZanalfabéta

  jkf-hez hasonlóan én sem tudok mit kezdeni 5 hétig a 10 és 14 évessel. A nagy dolgozna, de 15 éves korig szülői engedéllyel sem lehet. Őt még otthon is hagynám egyedül, de a kicsivel már nem... Az egyszem napközis tábor pedig rémes, már próbáltuk, a legkezelhetetlenebb gyerekek és az őrzésüket büntetésnek érző pedagógusok

 • 2010.06.16 10:40:46Ariaden

  A Velencei tóra a vonat, ha gyerekkel megy az ember lánya 33 % kedvezmény jár. Így Agárdig 615 Ft, ott is van jó kis szabadstrand, rögtön a vasútállomással szemben. :)

 • 2010.06.16 12:36:39yola cullen

  Sziasztok. Gondoltam ez a legjobb hely, ahová leírhatom az én kis problémámat. Kérdezem én tőletek, hogy egy tanár meddig mehet el? Nálunk ma volt az utolsó tanítási nap, elvileg ma mentünk volna kirándulni, de rossz idő miatt elmaradt. Hozzátenném, hogy 2 napja még azt sem mondták meg hogy hova mennek. Tegnap kellett még pénzt is befizetni. Azután most 19.-én lesz a ballagás, amire kötelező elmenni, pedig 1 osztályos a fiam. De ez még semmi, mert nem elég hogy tovább kellett járniuk az iskola felújítás miatt,( a nagyok egész évben du. jártak, a kicsik előbb kezdtek rövidített órákkal)de még elvárják, hogy minden nap 9 órára vigyük be őket próbára!!! egészen 25.-éig, mert akkor lesz az évzáró!!!!!!! Jaaaaa, és nem tudjuk még mikor megyünk kirándulni. Ugye most már nyári szünet van??? Mert szerintük az évzáróig még tanév!!!!!!!!!!!!!!!!Kivagyok, és félek hogy mi vár még ránk.

 • 2010.06.16 12:44:54youdit

  Hát én sem értem, miért kellett az általános alsó tagozatos évzárót csütörtökön de. 10-re rakni (előző variáció ugyanakkor, pénteken), amikor a héten már nincs semmi. De legalább nincs minden nap próba...

  Szülőtársakkal összefogva valamit?

 • 2010.06.16 13:07:55Rabyn

  Nem azért de szerintem egy 10 és egy 14 éves gyereket már otthon lehet hagyni, egyedül is. Oké kulcsos gyerekek lesznek, de szerintem a mi generációnk többsége az volt...

 • 2010.06.16 13:11:37Mirtusz78

  Azok, akik tényleg nem tudják hova rakni a gyereket, cserevakációban nem gondolkoznak?
  Pl. a Nők Lapjának van ilyen programja, s olyanok is szoktak jelentkezni, akik csak fogadnak, tehát nem is küldenének másik gyereket.

  Tudom, hogy ez erősen bizalmi kérdés, de tényleg vannak olyan rendes emberek, akiknek vmiért nincs/távol van a családjuk, s szívesen foglalkoznának néhány hetet gyerekekkel.

 • 2010.06.16 13:11:49Ariaden

  Én azt gondolom, hogy lehet szólni az osztályfőnöknek, hogy sorry, 20-tól befizetett nyaralásotok van, így kihagyjátok az évzárót és a ballagást. Ugyan mit tud tenni, semmit.

 • 2010.06.16 13:16:23Mirtusz78

  Azok, akik tényleg nem tudják hova rakni gyerekeket, cserevakációban nem gondolkoznak?
  Pl. a Nők Lapjának van ilyen kezdeményezése.

  Tudom, hogy ez erősen bizalmi kérdés, de tényleg vannak olyan rendes emberek, akiknek vmiért nincs családja/távol vannak, s szívesen foglalkoznának gyerekekkel.
  Sokan nem is küldenének mást, csak fogadnának.

  Másik gondolat, ami eszembe jutott, hogy a sátras táborok ált. olcsóbbak, mint az egyéb elhelyezések. Szerintem megér egy kör e-mailt a családnak, barátoknak, kollégáknak küldeni, hátha tud vki vmi jó lehetőséget.

 • 2010.06.16 13:16:59yola cullen

  Mindenki tanácstalan, kezdők vagyunk, meg ugye senki sem akarja, hogy pont az ő gyerekén csattanjon az a bizonyos...fejetlenség, kapkodás, mi meg alkalmazkodjunk hozzájuk.Úgy vannak vele, ha már nekik is be kell menni, hát akkor jöjjenek a gyerekek is, csak arra nem gondolnak, hogy esetleg más programunk van? Vagy aki dolgozik, az hogy vigye oda 9-re?

 • 2010.06.16 13:17:29Mirtusz78

  bocs a dupláért

 • 2010.06.16 13:20:11Mirtusz78

  Yola, szerintem normális hangon nyugodtan meg lehet kérdezni az ofőt. Jobb tisztázni, mint találgatni.
  Ha pedig a reakciója nem lesz pozitív, akkor legalább időben megtudod hogy mire számíthatsz a következő években...

 • 2010.06.16 13:22:17Starlark

  Yola: Én is azt tenném amit Ariaden javasolt. Vagy azt hogy a gyerkőc nagymamája csak most ér rá hogy ott nyaraljon nála az unoka és sorry de kimarad az évzáró.
  Nem tudnak mit csinálni úgy se.

 • 2010.06.16 13:33:39yola cullen

  Tudjátok nem is az évzáró vagy a ballagás itt a legnagyobb gond, hanem hogy elvárják, a szünetben járjanak be minden nap próbálni+a kirándulás is ugye..

 • 2010.06.16 13:44:37youdit

  Én is ezt nem értem. Az évzáró egy napja még csak hagyján (nekünk anno gond nélkül kipostázták a bizit vagy később átvehettük), de aki most utazna a vidéki nagymamához? Hogy oldja meg a gyerekfelügyeletet (plusz be- és hazahordást), aki nincs otthon vagy nincs hadrafogható családtag? Mondjuk ez a hétfői utolsó tanítási nap is egy hülyeség, simán befejezhették volna országosan pénteken (hol csináltak bármi hasznosat azalatt az egy nap alatt?) és évzáró szombat délelőtt. Hétfőtől meg az ember megoldja a felügyeletet a tervei szerint.

 • 2010.06.16 13:46:08Rabyn

  Yola: Ha nem lesz kirándulás akkor kérjétek vissza a pénzt.

  Ötelt még nyaralásra: van olyan, hogy taborozas.lap.hu nézzetek rá, hátha találtok valamit.
  Illetve ami még segíthet: Az önkormányzatoknál mindig vannak mindenféle táborok, és ha a gyerkőc elmúlt 10 éves és budapesti és érdekli a vasút akkor jelentkezzetek gyerekvasutasnak, náluk olcsó a tábor, igaz évközben ki kell hagyni néhány napot az iskolából, de eleve csak 4-es átlag fölött vesznek fel. A társaság jó szokott lenni. Amikor én voltam ott táborban akkor a két hét 5 ezer forint volt.

 • 2010.06.16 14:34:21sajtos pogi

  A táborokat mikor kezdik el hirdetni?
  Én úgy képzeltem, hogy majd a gyerekem úgy kezdi el a szünidőt, hogy napra-hétre pontosan tudni fogom, hogy hová kell majd vinnem, mikor lesz a családi nyaralás.
  Tévedek, a valóságban ez nem így működik???
  Vagy nem is érdemes ennyire előre tervezni?

 • 2010.06.16 14:58:37youdit

  sajtos pogi,

  nálunk egyikfajta edzőtábor: januárban megvan az éves menetrend, másik fajta: most kezdik hirdetni, de a honlapon ott is fenn van már régóta. Iskolait is bejelentik időben. Szerintem érdemes előre kalkulálni, márcsak a saját szabid, nagyik elfoglaltsága, stb. miatt is. De nyilván van olyan hely is, ahova utolsó percben sem késő (jó drága lovastábor pl., ahova tavaly augusztusban lasszóval fogták a gyerekeket).

 • 2010.06.16 15:00:48manó99

  2010.06.15 15:54:53Borcsika

  Igen.A nagyszülők beszállnak 1-1 hétbe.1 hetet saját spórolt pénzéből áll.:)
  A leghúzósabb a sulis tábor mind közül.De legalább nem ül egész nap tv és számítógép előtt.

 • 2010.06.16 15:09:53hinta-palinta

  nekem csak emlékeim vannak a nyári szünetekről, anyaként tapasztalatom nincs.Úgy emlékszem, én nagyon örültem, amikor nem kellett csinálni semmit..Ha nem volt program.Szerintem annyira nem gáz egy gyereknek, ha nincs lekötve és betáblázva minden napja.( nem a felügyelet, hanem az, hogy jaj, a fennmaradó 1-2-3 hétben mivel kössem le a gyereket..)

 • 2010.06.16 15:39:53Lapis Lazuli

  Hinta: igenigen. A Nagy elég sokáig kimondottan boldog, h békén van. Olvas, legózik, lemegy a könyvtárba, görkorizik, mittomén. Én is szerettem. De a szülőnek azért otthon kell lennie, szóval nem csak a program a gond, hanem a szabadság is.

 • 2010.06.16 15:45:34hinta-palinta

  Tudom, a posztban volt, hogy a felügyelet ha adott, akkor mi legyen a program.Azt értem, ha anyuapumamapapa nincs, akkor tábor kell slusszpász.

 • 2010.06.16 17:14:59sorstárs

  Yola
  A tanév utolsó napja 15-e, kedd. Ha valamelyik iskola hamarabb zár az törvényt sért. Hivatalosan ledolgozni sem szabad előző szombatokon, mert a gyerek nem rendelhető be szombati tanítási napra csak, ha az országosan munkanap. Nálunk 11-én volt az osztályozó értekezlet. Bizonyítványt csak azután szabad írni. Elvileg hétfőn, kedden írhattam volna, de előbb el kellett készíteni a statisztikát. Amíg gyerek van az iskolában , zaj is van. Zajban nem lehet bizonyítványt írni. Alsóban szöveges értékelés, nálunk gyerekenként kb. egy sűrűn gépelt a4-es oldal, amit szigorú elszámolású nyomtatványra nyomtatunk tehát nézzem át ötször mielőtt nyomtatom. Az iskolában egy számítógépre van a program telepítve ezen szeretne dolgozni 6 tanító. Ezért sem lehet rögtön az utolsó napot követő nap az évzáró. Azt én sem értem miért nem próbálták a műsort az utolsó hetekben.

 • 2010.06.16 17:35:23kóborc

  Valakinek van tapasztalata a "Bodzavár" nevezetű táborról Vöröstó mellett?

 • 2010.06.16 20:02:26Alessia2

  Mi úgy oldottuk meg, h elmentem fizu nélküli szabira, dde közben tolmácsolok, fordítok =keresek pénzt és leköltöztünk a balcsira 3 hónapra.Rugalmas a cég hála istennek, Apa meg bejár....

 • 2010.06.16 20:19:01Mille38

  A Magyar Szülők Egyesülete (nem biztos, hogy egész pontosan ez a neve) egy közleményt adott ki,melyben leszögezi, hogy a közoktatásban egész nyárra köteles az iskola, óvoda ellátás, felügyeletet biztosítani a szülő kérésére. Más kérdés, hogy az ember ezt talán utolsó utáni esetként venné igénybe.

  Nálunk már elég nagyok a gyerekek, de nehéz a helyzet, mert férjem is, én is otthon dolgozunk, így egyrészt zavarnak a gyerekek (bármilyen durván is hangzik), másrészt lelkiismeretfurdalásunk van, hogy keveset foglalkozunk velük, harmadrészt unatkoznak. Igaz, 2x 10 napra megyünk együtt nyaralni, utazni, szóval nem olyan rossz, de a maradék időben nehéz lesz. (Mi sokszor hétvégén is kalapáljuk a gépet, ha határidő van.)

 • 2010.06.16 20:40:39Rabyn

  Mille38: Ez akkor megoldahtó ha a pedagógusoknak több fizetést adnak. Azt valamiért mindig mindenki elfelejti, hogy a pedagógus is lehet, hogy szülő, neki is lehetnek gyerekei és azokat is pakolni kell valahova, ameddig ő dolgozik.

  Egyébként lehet, hogy gonosz a kérdés, de amikor az ember gyereket vállal akkor azt is vállalja, hogy megoldja a nyári szünetét nem?

 • 2010.06.16 21:15:26jkf

  Csöre
  nem budapesti vagyok. Érden lakunk. és itt nincs napközis tábor... ráadásul a gyerekek 1 éve járnak ide, így nem is ismerünk senkit az iskolából, legalábbis a szülőket nem.

 • 2010.06.16 21:29:39Mille38

  2010.06.16 20:40:39 Rabyn:
  Lehet, hogy én vagyok az egyetlen, akiben a probléma fel sem merült, amikor gyereket vállaltam ;) Mentségemre legyen mondva tudatlanságomért, anyukám pedagógus volt, majdnem egész nyáron mellettem volt. Igaz, négy gyerek után az ötödiket már többek között erre is gondolva nem terveztük. (Mondjuk 10%-ban hozzájárult a döntéshez, de sok más oka is volt.)

 • 2010.06.17 14:38:22MLH

  Az oviban összevont csoportok vannak és tényleg ferde szemmel néznek ránk, merthogy tanár lévén viszem még a gyereket. De könyörgöm érettségiztetek, jún. 30. az utolsó nap, mikor dolgozunk. Az ovi júl. 19-aug 22-ig zárva, 23-án nyit, én 24-én kezdek. A férjem is, mivel egy helyen dolgozunk. A nagyobb gyerek mehetne, de mivel a kicsi kiscsoportos lesz, csak szept. 6-án kezdhet!!!!! És ha tehetem, akkor a nagyot se vigyem legalább szept. 1-ig, mert csak egy csoportnyi gyerek lesz úgyis.
  azt magyarázza meg valaki, hogy a kicsi miért csak 6-án kezdhet. Lesz majd szülői megkérdezem. Kiváncsi vagyok.

 • 2010.06.17 15:23:45jkf

  Mille...
  én sem úgy vállaltam gyereket, hogy azon agyaltam, hova teszem őket ha iskolások lesznek... Eszembe sem jutott, hogy édesanyám meghal, és nem lesz igazi nagymamájuk a gyerekeknek...
  Szóval, én még mindig tanácstalan vagyok, de ezek szerint az is maradok :(

 • 2010.06.17 15:52:01Temptation

  MLH: nekünk azt mondták, hogy azért, mert a nyári szünet alatt a már "gyakorlott" ovisok is elszoknak az óvodai rendtől, szabályoktól, az első hét az ő visszaszoktatásukra megy el, és akkor nem tudnának az újak beszokásával rendesen foglalkozni.

 • 2010.06.20 17:04:00yola cullen

  Sziasztok, köszönöm mindenkinek a segítséget.Nem voltam gépközelben:-(

 • 2010.06.21 21:33:33treben

  Amikor én voltam gyerek és nekem voltak kicsik a gyerekek,(nem tegnap volt)akkor is mindig gond volt a nyári szünetek megszervezése.
  Azért mindig sikerült megoldani, de sokkal jobban építettek az emberek(rokonok, szomszédok, barátok) egymás segítségére.Talán ezt kellene újra feleleveníteni! Merni kérni, és viszonozni. Nagyobb élmények érnék a gyerekeket mint a szervezett és fizetős táborokban.Igazi közösségkovácsoló dolog, amikor a kényszer által összeverődött társaságból a nyaralás végére egész más emberkék lesznek.

 • 2010.06.21 21:48:41Napközi

  Sziasztok!
  Ha gondoljátok nézzétek meg a www.tukorkastely.hu weboldalt. Családi napközi és nyári tábor egész nyáron.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta