Pletykálnak és beszólnak a frusztrált anyák

Egy korábbi, a gyermeknevelés során kialakult frusztrálódással foglalkozó poszt kommentjeiből kiderült, hogy sokakat érint a dolog, úgyhogy utánagondoltam, mit is lehet tenni a jelenség ellen.

Nem foglalkozom a szülés utáni depresszióval, mert bár átestem rajta, nem vagyok szakember. Tapasztalataimat a körülöttem élő kismamák és a saját magam megfigyeléséből szereztem.

Frusztráció: Kudarc(ok) miatt kialakult állandó feszültség, gátlásosság.

Frusztrált: Frusztráció  miatt szenvedő; gátlásos. ~ személyiség; ~ viselkedés. | Megvalósulásában akadályozott. ~ érzelem.

A frusztrált kismamát már a tekintetéből megismerni. Az elfásulás nem függ a gyerek számától vagy korától: láttam már kiegyensúlyozott háromgyerekes, de a végtelenségig frusztrált egygyerekes anyát is.

Ha nem a személyiséged alapvonása a frusztráció, van remény, akkor neked szól a poszt. Ha egész életedben frusztrált voltál és csak kudarcélmények éltek, fordulj terapeutához. A frusztrálódás ellen tenni nagyon melós, panaszkodni egyszerűbb, de tegyük fel, hogy felelősnek érzed magad a saját és környezeted lelki egészségéért. Tehát mit tehetsz?

Ne hasonlítgass!

Nem létezik Mintaanya, Bezzeganya és Szuperanya, csak te képzeled ezt végső elkeseredésedben. Kívülről nem látszik, ki mivel küzd. A szomszéd, angyalarcú, nyugodt kétgyerekes anya is szokott kimerült, türelmetlen és fásult lenni. Ha már muszáj hasonlítgatni, tedd azt egy nálad összeroskadtabb anyával, ez jól fog esni. Aztán kezdheted a munkát magadon.

Szerezz segítséget!

Ha nincs a közelben ugrasztható nagyszülő, dolgozz össze a szomszéddal és vigyázzatok felváltva egymás gyerekeire. Ha megteheted, fogadj fel megbízható bébiszittert. Vagy add be a gyereket a legközelebbi megőrzőbe néha-néha. Senkinek nem jó, ha belecsúszol a mártírszerepbe és zokszó nélkül ám erőd végső határáig teszed a dolgod. Ráadásul így nem a plusz figyelmet éred el a környezetednél, amire hajtasz, csak bűntudatot váltasz ki, és ki szeret olyasvalakivel lenni, aki miatt bűntudatot érez?

Figyeld és ismerd magad!

Figyeld a ciklusod, ismerd a hormonszint-változások által kiváltott hangulatingadozásokat. Tudd, mekkora a tűréshatárod, mi az a pont, ahol már kiborulsz. Előzd meg ezeket a helyzeteket. Aludj, amikor a gyerek is alszik. Ne indulj el babakocsi nélkül hosszabb sétára, mert úgyis azt akarja majd a gyereked, hogy te cipeld. Ne vidd el vásárolni, úgyis csak rohangálni akar a sorok között.

Ne panaszkodj!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy az embereddel nagyjából jól megvagytok és nem a létbizonytalanság szélén lebegtek, akkor nagy eséllyel küzdhetsz az elfásulás ellen. Ha már jó ideje csak odavakkantotok egymásnak lefekvés előtt és nincs vagy kellemetlen a szex, akkor ideje foglalkozni a kapcsolatotokkal. Az “olaszos család” csak azt jelenti, hogy a gondok kibeszélése helyett ordítoztok egymással. Megint csak szakember feladata, hogy ebben a segítségetekre legyen. A párkapcsolati gondjaitok nem a játszótéri kismama-közösségre tartoznak, azt egymással kell megbeszélnetek. Ha állandóan panaszkodsz, magaddal rántod a beszélgetőtársad is egy spirálba, ahonnan nagyon nehéz kimászni. Ráadásul unalmas is leszel. Válassz egy-két bizalmas barátnőt, akinek kiöntheted a szíved, a többiekkel meg folytass felszínes, de jóleső csevegéseket.

Szánj időt magadra!

Igen, a gyereknevelés 26 órás elfoglaltság, nincs megállás. De ha nem adsz heti egy szabad délutánt vagy estét magadnak, befordulsz. Harcold ki, hogy hetente egyszer elmehess valahová. Ülj be a barátnőddel egy kávéra vagy moziba, menj el hastáncolni vagy hajtsd meg magad aerobic-órán. Csatlakozz egy színjátszókörhöz, kórushoz, röplabdacsapathoz. A lényeg, hogy a gyerektéma szóba se kerüljön.

Használd az agyad!

Gyakorold a nyelvet, amit tanultál például úgy, hogy eredeti nyelven nézel filmet eredeti felirattal. Vagy hallgass zenét, töltsd le a szövegét és tanuld meg. Tanulj meg verseket kívülről, amit aztán elmondhatsz a gyereknek. Kövesd a híreket, erről is lehet beszélgetni a játszótéren, nem csak Noéka alvási szokásairól. Írj blogot, verset, novellát, recepteskönyvet, bármit, ami kreatív. Iratkozzatok be mindketten a könyvtárba és menjetek el hetente egyszer. Olvassatok.

Adj magadra!

A kitérdelt mackónaci nem az utcára való, de még csak otthonra sem, ha legalább egy minimális szinten nőnek akarod érezni magad és az embertől is azt várod, hogy nőként nézzen rád. Igen, lehet, hogy amikor már egy hete nem alszol, a legkevésbé sem érdekel, hogy zsíros a hajad, de hidd el, sokkal jobban érzed majd magad, ha megmosod. Szemceruza, spirál, szájfény: 15 másodperc és máris embernek nézel ki. A férfiszabású pólók viselése tilos és vizuális bűncselekmény.

Legyél gyerek!

Emlékezz arra, téged mi tett boldoggá gyermekkorodban. Valószínűleg az, ha hentereghettél az iszapban, trappolhattál a pocsolyában, napestig focizhattál a szomszéd kisfiúval, nevelhettél saját virágot. Lehet, hogy boldoggá tett egy új Barbie vagy zöld nadrág is, de alapvetően a játékkal töltött idő okozhatott örömet. A gyerek annál boldogabb, minél piszkosabb. Hagyd, hogy belemásszon a homokozóba, gumicsizmával a pocsolyába, simogathassa a macskát és a kutyát, ha megbízhatónak bizonyulnak, este majd lecsutakolod. Ha órákig ácsorog egy csiga mellett, várd meg, ráértek. Vagy intézd úgy, hogy ne kelljen sietni. Ha visszaemlékszel, melegséggel tölthetnek el azok a pillanatok, amiket anyukáddal összebújva, boldogan töltöttetek. Add meg ezt a gyereknek, amikor csak lehet.

Hagyd a pótcselekvéseket!

Ha azon veszed észre magad, hogy állandóan vásárolsz vagy minduntalan másokról pletykálsz, esetleg kommentekben posztírókat szedsz szét ízeire, tudd, hogy ez pótcselekvés  és csak elfedi az igazi problémákat. Foglalkozz magaddal.

Edina

Oszd meg másokkal is!
Mustra