SZÜLŐSÉG

Haldoklik a világ legidősebb anyukája

2010. június 14., hétfő 13:06 |

18 hónappal gyermeke születése után haldoklik a 72 éves Rajo Devi Lohan, aki túl gyenge ahhoz, hogy felépüljön a terhessége során kialakult komplikációkból.

A másfél éves Naveen édesanyja így fogalmazott: „Egész életemben arról álmodoztam, hogy gyermekem lesz. Nem számít, hogy beteg vagyok, mert legalább megélhettem, hogy anya lehessek.”

A csontsovány Rajo ágyhoz kötött, és már annyira gyenge, hogy képtelen felemelni 70 éves korában született kislányát. Ő és 73 éves férje műveletlen farmerek, akik azt állítják, nem voltak tisztában az idős korban való gyermekvállalás kockázataival, írja a The Sun.

A császármetszést követően az asszony méhe megrepedt, ami megállíthatatlan belső vérzést okozott. Még egy veszélyes műtétre volt szüksége: egy narancs méretű cisztát kellett eltávolítani a petefészkéről. A teste nem volt képes regenerálódni a két operáció után és fájdalomcsillapítókon él. „Azt mondták, hogy ágynyugalomra van szükségem a szülés után, de nekem az a munkám, hogy tehenet fejjek, ami azt jelenti, hogy guggolnom kell.” – ismerte be Rajo.

Egy év múlva az asszonynak akkora fájdalmai voltak, hogy nem tudott felkelni az ágyból. Hatvanéves húga, Omi hozzájuk költözött, hogy segítsen a férjnek a kis Naveen ellátásában. Ő viszi oda a kislányt édesanyjához, ha szeretné megpuszilni, mert Rajo már nem bírná.A férj nem aggódik, hogy mi lesz a kislányával, ha ők már meghalnak: „Nagynénik, nagybácsik és a család többi tagjai is mellette lesznek.”

A mélyszegénységben élő indiai pár 2000 font, azaz közel 700 ezer forint kölcsönt vett fel a lombik kezelésekre. Az anya azt mondta, hogy az orvos sosem figyelmeztette, hogy az ő korában veszélyes gyermeket vállalni. „A szülés előtt teljesen egészséges voltam, most pedig beteg vagyok” – nyilatkozta.

Anurag Bishnoi, az asszony kezelőorvosa kitart a véleménye mellett, mely szerint Rajo egészségügyi problémáinak semmi köze ahhoz, hogy idős korban vállalt gyermeket. „Bár egészsége romlik, de legalább békében fog meghalni – nem kell a terméketlenség bélyegével a sírba mennie.”- fogalmazott. Peter Bowen-Simpkins, a London Women's Clinic orvosigazgatója szerint minden 70 év feletti gyermeket vállaló nő az egészségét kockáztatja a terhességgel és a szüléssel.

A lehetséges komplikációk más idősebb, gyermekre vágyó párt sem tartanak vissza a szüléstől: néhány hete egy60 éves kínai nyugdíjas párnak születtek ikrei, korábban egy 60 éves kanadai nő szült ikreket, de egyre gyakoribb a 65 év felett gyermeket vállaló édesanya is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.14 13:29:19verity777

  Sajnálom szegényt. De az az érzésem, hogy ott tényleg nagy bélyeg a terméketlenség... korábban nem jutott ez eszükbe? Mondjuk 1-2 év aligha segített volna rajtuk...

 • 2010.06.14 13:47:21Paramami

  Szegény gyerek! Nem baj, az anyja megélhette, milyen az anyaság, ugyan azon az áron, hogy ő megélheti, milyen az árvaság. Sajnálom, de én ezt nem tudom megérteni. Valszeg nem véletlen, hogy a nők egy idő után terméketlenek lesznek, aztán élnek még addig, hogy fel tudják nevelni az addig született utódokat. Nagyon nehéz lehet meghúzni a határt, hiszen ha valakinek természetes úton nem lesz gyereke, akkor nem lehet tudni, hol van ez az elvileg természetes határ, de azért hetven évesen lehetne tudni, hogy az már nagyon sok.

 • 2010.06.14 14:02:16manó99

  "nem voltak tisztában az idős korban való gyermekvállalás kockázataival"

  Nem hiszem el komolyan,70 évesen már eszükbe juthatott volna..(gondolom nem simán esett teherbe az asszonyka,akkor sem szóltak nekik talán nem kéne)
  Nem baj ha meghalunk majd valaki csak fölneveli szegény gyereket...Agyrém

 • 2010.06.14 14:07:38másutt

  Alljon meg a faklyas menet a kovekkel, es gondolkodjunk el egy pillanatra azon, hogy milyen lehet egy olyan elet, ahol
  -alsobbrendu ember vagy a kasztodbol eredoen
  -alsobbrendu ember vagy mert no vagy
  -alsobbrendu ember vagy, mert nincsen gyereked.
  Es egy olyan vallasod van, ami szerint csak az utodaid menthetnek meg attol, hogy a lelked meghaljon a halalodkor.
  Es mit tennel TE, hogy segits magadon.
  Azt leszamitva, hogy 'egy gyerekert mindent' emberek nem csak Indiaban vannak.

  A gyereknek legalabb van egy bazi nagy csaladja, es NEM fogjak az utcara/arvahazba tenni, mint a nem kivant, vagy anya nelkul maradt gyerekeket ITT, nalunk.
  Kozvetlen csaladja fogja ellatni, egy eleten at, valszinuleg sok szerettel.

  Nem helyeslem, amit a no csinalt, de elgondolkodhatnank 1-2 dolgon.

  "legalább békében fog meghalni – nem kell a terméketlenség bélyegével a sírba mennie"
  Ez kb a legszomorubb mondat, amit a temaban valaha hallottam...

  Erika, az empatia hianya is szegenysegre utal, a lelki tipusura.

 • 2010.06.14 14:24:16Lakásfelújító Feri

  Ostoba népség...

 • 2010.06.14 14:29:03hinta-palinta

  Na, először is a cím. A világ legidősebb anyukája az a világ legidősebb nője, akinek gyereke van.Kétlem, hogy ez a 73 éve nő lene az.A világ legidősebben szülő anyukája címet birtokolja, nem?:)

  "Az anya azt mondta, hogy az orvos sosem figyelmeztette, hogy az ő korában veszélyes gyermeket vállalni"

  Jó, oké, anyu magától ezt nem tudta, hát biztos van ilyen, én már nem csodálkozom.Szerintem a doki nem a tájékoztatás hiánya miatt sáros az egészben, hanem az emberkísérlet miatt.

 • 2010.06.14 14:29:08donna

  nos másutt megint frappánsan (anyázás nélkül) tudta összefoglalni amit mondani szerettem volna,

  és szerintem a "nagy-család" kicsit mást jelent Indiában mint nálunk

  (és elítélhetjük mi innen őket mindezért, de hálistennek ettől nekik egy perccel nem lesz rosszabb)

 • 2010.06.14 14:34:13nanemárrr

  Azért az orvosát, aki ehhez asszisztált, azt fejbe rúgnám, de piszkosul!

 • 2010.06.14 14:40:07Auguszta Romanova_2

  Szerintem most szimplan rakos.
  Valami mas rak,akarmilyen,akarhonnan.

 • 2010.06.14 14:43:15hinta-palinta

  'éves nő lenne az' na, ezt akartam írni ugyebár.

 • 2010.06.14 14:45:11másutt

  Na meg tegye fel a kezet, akinek nincsen rokona/ismerose, akit, teljes vegso elkeseredettsegeben, valamilyen egeszsegugyi problema kapcsan ne fosztotta volna ki orvos/kuruzslo/termeszetgyogyasz, azzal, hogy "majd o segit" es az ilyen esetekben nem igazan szoktak a "kezeles" minden kockazatat es alternativajat felsorolni.

  Anyamnak ORVOSI vegzettsege van, de o is volt mar olyan helyzetben, hogy az utolso fillerjet is elkoltotte valakire, aki "segitseget" ajanlott, tutira hasznalot, naja.

  Igen, az orvos itt a ludas, avagy az o etikajanak a hianya, de ha jol megnezzuk ezt a mondatot:
  "legalább békében fog meghalni – nem kell a terméketlenség bélyegével a sírba mennie"

  akkor rajohetunk, hogy talan ot sem kellene a mi kis rozsas, auropai szemuvegunkkel BIRALNI, mert esetleg mas a "segitseg" meg az anyasag megitelese arrafele.

  Indiaban vannak egeszen furcsa dolgok, amiket mi szeretunk jol elbiralni, pl. a lanyfetuszok millioszamra valo elabortalasa, meg a kiscsajok kinyirasa es meghalatasa....
  amig el nem gondolkodunk azon, hogy MI mit csinalnak, ha a ferjunk veresre verne minket, minden aldott nap, amig nem maradna fogunk, egeszen addig, amig fiut nem szulunk, es hat istenem, valas, mint olyan, az nincsen, es eleted vegeig ehezned kell, hogy a lanyodnak hozomanyt adhass.

  szoval egyezzunk meg abban, hogy MI nem szulnenk 70 evesen, meg abban is megegyezhetunk, hogy az utolso dolog, amire a vilagnak szuksege van, az egy melyszegenysegben elo indiai kisbaba egy egymilliard lakosu orszagban... aztan a tobbit bizhatjuk rajuk, mert muszaj.

 • 2010.06.14 14:52:33IrishOak

  A cikkben pár helyen kilóg a lóláb:pl.:
  alacsony kasztúak nem kapnak bankkölcsönt, és nem kezelik őket "meddőségi klinikán".Főképp nem császárral- kórházban szülnek.Csak magánorvos van, így annak fizetni kell mindenért.
  A földművelők nem alacsony kaszt!Lehet, hogy nem túl tanult, de nem is hülye!
  Azt meg, hogy valakinek ne legyen egy gyermeke aki meggyújtsa alatta a halotti máglyát- a legnagyobb tragédia.
  Mivel sokan szülnek beavatkozás nélkül is "öregen", így egy pár hormon injekciót ne nevezzünk lombik programnak. Mivel az átlag gyermek szám 8, így akinek nincs azt szerencsétlen leszületésűnek hívják, és akár el is vesztheti a kasztbéli származását!
  A rokonok meg felnevelik -akár sajátjukként.
  Mondjuk a néni feküdhetett volna- de hát a földműveseknél elég sok a teendő.
  a kislány meg szép:-)rajta van a védelmező fonal,az sok mindent elárul a gondoskodásról:-)

 • 2010.06.14 14:56:05Auguszta Romanova_2

  Indiaban a ferfiak atlagmagassaga wikipedia szerint 162 cm.

 • 2010.06.14 15:01:35Anura

  Nem vennék mérget rá, hogy a terhesség/szülési szövődmények miatt haldoklik ez a néni. A kezelőorvosa is mondja.
  Nekem inkább az jutott eszembe, hogy simán elcseszhették a műtétet, mint ahogy Mo-on is volt tavaly az az asszony, akinél ikreket császároztak, aztán nem vették észre,hogy nincs széklete az gáz lenne, meg kiluggatták a beleit, és mérgezésben halt meg 1 hét vagy mennyi idő múltán. Az mondjuk gyorsabb lefolyású volt. :/

  Itt meg: ennek az indiai asszonynak eszébe juthatott volna egy ilyen kezelés 20 éve is, csak épp ez mostanában dívik, és lesz széleskörben ismertté.
  Nyilván jártak kuruzslókhoz, ahányhoz csak eljutottak addig is.

  A kislány szép, és ha eszembe jut az ilyen korú fiam, aki rettentő anyás volt, a szívem facsarodik össze, de őrá máris tágabb család figyel, és foglalkozik vele, gyorsan fog váltani.

 • 2010.06.14 15:07:22másutt

  Irish Oak
  "A földművelők nem alacsony kaszt!"
  De hat de nem is a legjobb, mar ha valasztani lehet.
  Nem is azt mondtam, hogy "ezek tisztatlanok"

  A reszleteket, meg a teljes igazsagot ugysem tudjuk meg soha.

  A mondanivalom lenyege nem a holgy kasztjanak, vagy bankkolcson felteteleinek elemzese volt, hanem az, hogy van itt azert egy elegge szomoru emberi tragedia is, ha eppen ugy olvassa el az ember a tortenetet, es nem ugy all hozza a dologhoz, hogy aki 35 (vagy ha mar itt tartunk, 65) felett szul, az felelotlen hulyepicsa.

 • 2010.06.14 15:47:03IrishOak

  másutt: :-DD persze, de nem is a te hsz.-edre írtam:-)azok estek a legközelebb a valósághoz! -hanem a cikkre magára.
  ellentétben van a bankkölcsön - meg a mélyszegénység.De más kritika is illethetné a cikket -de a világmédia már csak ilyen.

  A szülői etika kérdése persze megint más!Abból Ázsiában, Indiában különbül "vizsgáznának" sokan mint errefelé.
  Igaz, hogy a szülők vének, de valószínűleg a világ minden kincsénél jobban vigyázzák a kislányukat. A család meg nagyon kiöltözött -gondolom a születő köszöntőre.Ugyan is arrafelé sokáig "árnyéklénynek" hívják a gyermekeket - ha már biztosan életben marad, akkor rendeznek ünnepséget...gondolom ott készültek az ünnepi fotók is, és látszik h. jól szituált a család,meg a rokonság:-)

 • 2010.06.14 15:58:16lávalámpa

  gyönyörű ez a baba

 • 2010.06.14 16:39:15a szív fészkei

  Nem lehet kommentelni?

 • 2010.06.14 18:11:27Joseph_

  Azt az "orvost" kéne jól megb@szni légkalapáccsal. Az ilyen pénzéhes férgektől de tudok hányni.

 • 2010.06.14 18:15:37midnight coder

  Álljon meg a menet, mielőtt az orvosra követ vetnénk. Az "anyuka" 70 évesen szült. Aztán nem épült fel rendesen szülés után, ehhez képest nehéz fizikai munkát végzett (Pl. tehenet fejt). Így jutott el odáig hogy 72 évesen haldoklik. Esetleg talán nem kellett volna addig ilyesmit csinálnia amíg helyre nem jön...

 • 2010.06.14 18:17:07midnight coder

  Amúgy 72 évesen simán meghalhatsz idehaza is. Még szülni sem feltétlenül kell hozzá.

 • 2010.06.14 19:05:07incognita

  Ez hülyeség. Főleg azoknak az embereknek kellene tisztában lenniük a természet törvényeivel, akik a természet közelében élnek. Érdekes kifogás, hogy nem volt tisztában a késői terhesség-szülés veszélyeivel. Ha a lombikról tudott, erről is kellett volna. Ezzel együtt rettenetesen sajnálom szegény nőt, de a legjobban a gyereket. Rettenetes lehet évtizedekig várni egy gyerekre, de rettenetes lesz árvának is lenni.

 • 2010.06.14 19:09:10farkasokkal tancolo

  Csak tudnám, hogy milyen alapon mondasz ilyen sommás véleményt egy olyan asszonyról, aki egy teljesen más hitvilágban és kultúrában él, ráadásul teljesen más életkörülmények közt?
  Teljesen mások ott a prioritási szempontok, és teljesen más ott az élet.

 • 2010.06.14 19:13:33incognita

  Azért mondhatok, vagy leharapod a fejem?

 • 2010.06.14 19:26:10Jamye

  az átlag polgárt mik fel nem tudják húzni idegileg :-D el se olvasom a cikket általában, engem a kommentelők szórakoztatnak :))

 • 2010.06.14 20:44:53a szív fészkei

  Mi van ma itt? Semmi nem megy.

  Kérdeznék: ha a két idős nő - 66 éves kollegina májusban hármasikreket szült ugyanott Hirsánban, az anyasági központban - annyira vallásos, akkor hogy hagyhatja figyelmen kívül a két leglényegesebbet: dharma és a karma parancsát?
  Dharma:" Dharma a hindu filozófiában és vallásban [szerkesztés]
  Megnyilvánulási formái [szerkesztés]

  A temészeti törvények alapját képezi. A vonzás, taszítás, vegyi folyamatok vezérlő elve, az ok és okozat, de maga a szabályoknak alávetett emberi gondolkodás, a logika törvényszerűségei is az egyetemes dharma megnyilvánulásai.

  A legegyszerűbb élőlények anyagcseréjétől az emberi szív dobbanásáig az életfolyamatok irányítója." wiki

  Karma:"A karma-tan szentesítette a kasztfelosztás elvét: a jelen életben tapasztalható igazságtalanságok tulajdonképpen az előző életek gonosz cselekedeteinek visszahatásai, a végzet által meghatározott szükségszerű büntetés. A jogfosztottak, a kitaszítottak, a szenvedők – mindannyian előző életük bűneinek jogos következményeit viselik. De ha megadással fogadják sorsukat, s betartják kasztbeli kötelességeiket, akkor következő életükben brahminként, vagy akár egy felsőbbrendű szellemként is újjászülethetnek." innen:http://vajtful.hu/archivum/263/hinduizmus.html

  Ennyi idősen nem eshetnének teherbe természetesen, és ha meddők voltak szegénye, hitük szerint ez büntetés előző cselekedeteikért. amit el kell viselni, lásd fent. Nekünk ez embertelen, de ott így van, ez segíti a kasztrendszer és sok minden túlélését.

  Most vagy hívők és akkor így beavatkozva vétettek, kockáztatva a jövendő jó karmájukat vagy ne a hívőségükkel indokoljuk a tettüket.

 • 2010.06.14 22:59:05IrishOak

  szív fészkei :
  minden tisztelettel:a levezetés kissé hibás - vallásfilozófiát ne a vikipédiából merítsünk ha lehet! A Dharma elsősorban nem! Hindu kifejezés!(hármas megjelöléssel tartozik más filozófiához)
  Vannak erre iskolák - de inkább látni kell, és megélve megérteni, hogy miért is teszik azt amit.
  A végkövetkeztetés pedig teljesen félrement.
  De leginkább ne avatkozzunk bele a túloldal világába- mert ők sem avatkoznak a miénkbe.Minősítgető kitalációkkal meg legfőképp ne...az olyan rossz karmát szül, most azonnal.

 • 2010.06.14 23:18:18a szív fészkei

  Nézd, örülök, hogy itt mindenki mindennek a szakmai tudora. Én nem, nekem a wiki marad; felszínes a tudásom, soha nem mondtam mást, ám ezt leírhatom, ha nekem így tetszik...

  De a józan paraszti itteni 58 éves eszemmel én nem tartom jónak ezt a tendenciát. Erre jött az, hogy de vallási megfontolásól szültek így ennyi idősen. Erre én - a hibás logikámmal: de ha csak ezem van, mit csináljak - ide jutottam. Ha ettől rossz karmám lesz, vállalom, mert ezt én írtam, gondoltam és biztos nem véletlen.

  Örülök, hogy ennyire empatikus vagy velük, használd tovább is ezt! :-)) Én meg ezentúl is leírom azt, amit én gondolok a világról, innen a szűklátókörűségemből. Nem látunk egyformán, de ettől jó és sokféle minden, pláne hogy tévedhetek is.

  Utána fogok nézni, kösz, hogy szóltál, de kérlek figyelmeztesd a wikit is, mert megtévesztő ezek szerint.

 • 2010.06.14 23:19:26karatekutya

  "Teljesen mások ott a prioritási szempontok, és teljesen más ott az élet."
  Mindegy milyen az élet, mivel éppen haldoklik. Egyébként nem kell ide vallási böszmeség, elegendő a statisztika. Hányan szülnek évente, sikeresen, egészséges gyereket 70 évesen? Illetve hányan élik túl és hány évvel.
  Ott ugyanis ahol lombik program van, ott illenék 100 IQ felett leledzenie valakinek, és legalább a Dawn kór esélyét kiszámolják. Ami 1:19-hez 42 év fölött, de szerintem 70-re ki sem merik számolni.

 • 2010.06.14 23:24:57ditakai

  Tudtam, hogy lejön itt is a fenti hír!!! Hányok tőle! Határtalanul önző nő, és a szívem szakad meg azért a gyönyörű kislányért.

  De már van ennél is hajmeresztőbb : Ugyanezen a klinikán most "készítik" éppen a 66 évesen hármasikrekkel terhes anyukát. Szavakat sem találok rá...

 • 2010.06.14 23:35:51hulladaemon

  A férj nem aggódik, hogy mi lesz a kislányával, ha ők már meghalnak: „Nagynénik, nagybácsik és a család többi tagjai is mellette lesznek.”

  Igazi cigány mentalitás. Ez is bizonyítja, hogy a cigányok Indiából származnak.

 • 2010.06.14 23:37:42másutt

  en ma nagyon OFF vagyok, nyilvanvaloan progeszterin-meghajtasu eltevelyedett lelek, de az en szivem nem szakad mega gyonyoru kislanyert, akit annyira akartak, es egy egesz nagy csalad nevel fel, feltetelezve egesz jol.

  sok mas gyerekert viszont igen, akiket nem akartak, nem etetnek, vernek, megeroszakolnak, eladnak, akiket fiunak vartak, meg akik eldobhatoak. es azokbol SOKKAL SOKKAL tobb van!

  meg mindig, meg mindig csak 1 ilyen van, mint a fenti, es jo szazmillio a tobbibol.

 • 2010.06.14 23:55:18Lexie

  másutt, ne idegeld magad árt a babának. hogy viselte a lányod a külön hétvégét?

 • 2010.06.14 23:58:50másutt

  nagyon ZEN vagyok, ne aggodj, egy doboz bonbon van elottem es gol videokat nezek.

  kiscsaj jol lenni latszik, majd elmeselem a naploban a teszt sikeresen zarult.

  eszemmegall, mekkora nagynak tunik egy kisgyerek, amikor az ember nem latja 2 napig, kesz felnott! :)

 • 2010.06.15 00:53:06Pennywise

  Ilyen aranyos gyereket reg lattam.

 • 2010.06.15 02:33:05Goompah

  hulladaemon:

  Hihetetlen kreativitásra vall, hogy még itt is képes vagy okot találni a cigányozásra.

 • 2010.06.15 04:49:22petru

  Bravo, t. hozzaszolok! Kigyot es bekat tonnaszamra!
  Az egyutterzesnek nyoma sincs.

 • 2010.06.15 07:46:14Kiss Karcsi

  Szerintem nem elég pontos a cím...

 • 2010.06.15 08:17:15Veg_

  Hát fene tudja... Gondolom hosszu életü család, ugyhogy azért a mütétek után, ha már sokáig kéne életben maradnia a gyerek miatt, kifekhette volna, ahogy az orvos utasitása szólt. Mert biztos fontos tehenet is fejni, de inkább akkor jött volna az ifju 60as hugica segiteni, és akkor talán már 15 lett volna a gyerek, mire meghal a mama...
  Pont, mivel földmüvesek, tudniuk kellett volna, milyen fontos felépülni a nehéz fizikai munka elött. Nem a szülés volt a baj, hanem a két belső szervi mütét! Ha természetesen megszült volna, további mütétek nélkül, már másnap mehetett volna tehenet fejni, most nem haldokolna...
  (és ha öreganyám sárga lett volna, és csilingelt volna, ő lett volna a villamos :)

 • 2010.06.15 09:01:02animmam

  Persze hogy a lelkem melyen sajnalom a gyereket hiszen anya nelkul kell felnonie, viszont gondolom vannak elegen a csaladban hogy segitsek. De egy racionalista es igen kemeny ember vagyok, szerintem ez egy beteg tendencia, hogy nagymama, sot dedmama korban hozzanak nok vilagra gyermekeket. Igenis teher lesz egy husz eves szarnyait bontogato fiatalnak a 70-80 eves szulo!! Lehet tucskot-bekat kiabalni ram, hogy hogy mereszelem igy leirni, nem erdekel.

 • 2010.06.15 09:08:21pepikebaba

  Ha mi innen nem is értjük meg a nőt (bár nyilván nem volt olyan felelőtlen, mint sokan állítják, hiszen tudta, hogy számíthat a rokonaira a gyereknevelésben, másrészt láttam én már anyát fiatalon meghalni, súlyos beteg nőt gyermeket vállalni, az élet nem egy életbiztosítás...) jó lenne elgondolkozni, hogy Európában miért nem szülnek sokszor a még a 30 évesek sem? Egy ismerős 40-es holland férfi panaszkodott nekem, hogy 20 éve mindent megadna egy normális családért, de egyik nő sem hajlandó szülni, és amikor erőltette a témát, a felesége megijedt és lelécelt, azóta feleséget sem talál. A nők nem akarnak arrafelé hosszútávú kapcsolatot, gyereket meg pláne nem, mi lesz akkor a függetlenségükkel?! Na akkor már inkább ez az indiai család.

 • 2010.06.15 09:40:57vasgyuszi

  Minek szül az ilyen? Csak szarja a kölköket a semmibe... ideje volt, hogy történjen valami :)

 • 2010.06.15 10:00:03Veg_

  2010.06.15 09:40:57vasgyuszi
  Legközelebb olvasd el a cikket is, nem szarja a kölyköket, hanem az első és egyetlen gyerekét szedték ki belőle császárral.
  Egy ilyen rövid szövegben ennyi tárgyi tévedést... Ejnye :-D

 • 2010.06.15 10:09:07Veg_

  (mellesleg főoldalra került? csak az iq beszüremkedés miatt kérdem :)

 • 2010.06.15 10:23:59linda5

  Paramami!

  Nagyon nehéz lehet meghúzni a határt, hiszen ha valakinek természetes úton nem lesz gyereke, akkor nem lehet tudni, hol van ez az elvileg természetes határ, . . .

  Ez nagyon találó! Természetesen abban a kulturában ahol ez a család él, nagy szényen a nőkre nézve a terméketlenség. Ott még nem jutottak el addig, hogy felismerjék nem minden esetben a nő a problémás.

  "nem lehet tudni, hol van ez az elvileg természetes határ"
  Ez most szöget ütött a fejembe. Túl a negyvenen, nekem hol lehet az a határ . . .?

 • 2010.06.16 16:18:01smartdrive

  sonar, úgy leköpnélek

 • 2010.06.16 21:26:00Mille38

  Az összes komment a szememben arról szól, mennyire nem értünk más kultúrákat és mennyire a sajátunkat tartjuk egyedül tökéletesnek. Annyiféleképpen éltek és gondolkoztak már az emberek a történelemben. Még arra sem gondolunk, hogy 150-200 éve Európában sem lett volna nagyon eltérő a döntése egy nőnek, ha hasonló helyzetben megvan az eszköze a gyermekvállalásra.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta