Éjszakai szülésnél több a komplikáció

Nem mindegy, mely napszakban jön világra az újszülött – egy holland vizsgálati eredmény szerint ugyanis az éjszaka született babák közül többen szorulnak intenzív ellátásra. A nappali szülésekhez képest este 6 és éjfél között 32, míg éjfél és reggel 8 óra között 47 százalékkal nő az újszülöttkori halálozás a kisebb közkórházakban.A bonyolultabb eseteket ellátó központokban nincs ekkora különbség a nappal és az éjszaka született gyerekek között, írja a Gyermekévek .

Az eredmények magyarázata lehet az, hogy az éjszakai órákban kevesebb idősebb, tapasztaltabb szakorvos tartózkodik a kórházban, így az első döntés a fiatalabb, kevesebb tapasztalattal rendelkező ügyeletes felelőssége. Ezt igazolja az a megfigyelés is, hogy azokban a kórházakban, ahol éjszaka is jelen van egy nagyobb tapasztalatú ügyeletvezető, ott nincs szembetűnő különbség az éjszakai és nappali eredmények között.

Az éjszaka gyakoribb halálozási okoknál szerepet játszhat a személyzet fáradtsága. Hiába alszik ugyanis az ügyeletes orvos, riasztáskor körülbelül fél-egy órára lenne szüksége ahhoz, hogy száz százalékosan tudjon teljesíteni – ennyi idő pedig általában egy sürgős esetnél nincs.

A jelenségre megoldást jelenthet, ha minden kórházban éjjel-nappal rendelkezésre állna egy tapasztaltabb szakorvos a bonyolultabb esetekre, ám ez csak úgy valósítható meg Hollandia több régiójában is, ha csökkentik a szülészeti ellátást nyújtó helyek számát. Ebben az esetben viszont több időbe telne eljutni a kórházba, ami újabb szövődmények kialakulásához vezethet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra