SZÜLŐSÉG

Véres fejjel érkezett a kisfiú

2010. június 13., vasárnap 08:38 |

Zsuzsanna túlhordás miatt közel egy hetet töltött a János kórházban és várta, hogy beinduljon a szülése.Kártyázás közben folyt el a magzatvize, majd elkapta a kórházi gépszíj: a borotválást beöntés követte, majd hívták az orvosát, aki bár öltönyben-nyakkendőben érkezett meg éjjel fél 1-kor, ám a vizsgálatnál nem volt elegáns: ráförmedt a vajúdó kismamára, majd leült a számítógépéhez.

A kisfiú egy órával később megszületett, édesanyját pedig abban a pillanatban nem érdekelte már semmi más. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Első kisfiamat menstruáció alapján kiszámított dátum szerint 2006. november 10-re vártuk. Idős dokim szerint azonban két héttel kisebbnek tűnt a baba és utólag ki is számoltuk, hogy nem véletlenül. A terhesség a 6-12. hétig volt kellemetlen, esti rosszulléteim voltak és a hányásokat sem úsztam meg. Nappal kutya bajom sem volt azon kívül, hogy utáltam öltözködni, mert borzasztóan untam a terhesruhákat. Talán azért, mert nem volt sok és gyakran hordtam ugyanazt.

November 17. péntek volt az utolsó munkanapom. Én bizony ameddig csak tehettem, bejártam dolgozni, ott legalább jó gyorsan eltelt az idő, ha pedig valami történt volna, 15 percnyi út a kórház. De persze nem történt, pedig már nagyon szerettem volna.

Szülészem november 20-án hétfőn befektetett a János kórházba és vártunk. Rettenetesen unatkoztam, nagyon szerettem volna, ha már megszületik a fiam. Több sorstársammal összebarátkoztam, akik másnapra mindig megszültek, így az utolsó napokban már ki se jöttem a szobából. Minden reggeli vizitnél megkérdeztem az orvosomat, hogy nem mehetnék-e inkább haza, vészhelyzetben kocsival 10 perc alatt bent lennénk a kórházban, de nem lehetett vele alkudozni. Ehhez képest, amikor szombaton délelőtt anyukám jött látogatóba, ő is megkérdezte a doki bácsit, akinek láthatóan tetszhetett az anyukám, mert csábos mosoly kíséretében azt mondta, hogy természetesen hazamehetek, ha szeretnék, hiszen ez nem egy börtön. Na, köszönöm doktor úr, ha tudom, előbb idehívom anyumat.

De akkor már nem akartam hazamenni, mert 20 percenként iszonyú erős fájásaim voltak. Sehogy sem volt jó, se feküdni nem tudtam, se sétálgatni, a görcsöknél csak a guggolás segített. Aztán a fájások 10 percesek lettek, majd hirtelen elmúltak. Este fél hétig nem jelentkezett egyetlen komoly fájás sem, csak hébe-hóba 1-2, de túl lehetett őket élni. Annyira csalódott voltam, hogy aznap se szülök és már annyira elegem volt a kórházból, hogy felöltöztem és kilógtunk a férjemmel a Mammutba vacsorázni. Jó nagyot ettem, még bementünk egy játékboltba kártyát venni, mert megbeszéltük, hogy a kórházban römizni fogunk, amíg a látogatási idő véget nem ér a férjemnek. Így is lett. De játék közben éreztem valami furcsát, először azt hittem, hogy bepisiltem, de ez a magzatvíz volt és vele együtt a fájások is jelentkeztek nagyjából 5 percenként.

Este fél 10-kor átmentünk a szülőszobára, még a régibe, jött a szokásos procedúra, borotva, beöntés, zuhany, aztán "labdáztam" kicsit, ami kifejezettem jó volt. Aztán már semmi sem volt jó, nagyon fájt mindenem, fáradt voltam nagyon, két fájás között aludtam. Kettesben voltunk az egész szülőszobában a férjemmel, a többiek a műtőben voltak. De engem akkor az se érdekelt volna, ha húszan ott üvöltenek mellettem, túl akartam lenni a szülésen és nem akartam több fájást. Éjfélkor aztán visszajött a szülésznő és miután megvizsgált, felhívta az orvosomat és megkérte, hogy fáradjon be a kórházba, mert szülni fogok. Az én idős dokim hajnali fél egykor ért be, öltönyben, nyakkendőben, ha nem látom, el se hiszem, hogy vannak még orvosok, akik ennyire elegánsan jönnek be levezetni egy szülést. Igaz, a dokim a szülőágyon vizsgálat közben már nem volt ennyire elegáns. Olyan kegyetlenül nyúlt be, hogy szóltam neki, hogy ez nagyon fáj és lefogtam a kezét. Erre rám förmedt, hogy ne affektáljak. Mi van??? Szült már maga?

De hagytam a francba, erőm se volt, hogy válaszoljak neki. A doki leült a számítógépéhez, valamit pötyögött, majd mikor a szülésznő szólt neki, hogy kéne jönni, mert jön a baba, visszajött. Kértem fájdalomcsillapítót, de nem adtak. Akkor kértem, hogy vigyenek fel császármetszésre, de nem vittek. Fáztam, majd folyt rólam a víz, azt akartam, hogy kint legyen végre a fiam. Próbáltam mindent úgy csinálni, ahogy a többiek mondták, mikor nyomnom kellett, nyomtam, mikor nem, akkor nem. Aztán egyszer csak azt hallottam, hogy szólnak, hogy kint van a feje. Kérdeztem a férjemtől, hogy milyen színű a haja (kiskorom óta szőke kisfiút szerettem volna - hát megkaptam, duplán is), de ő azt mondta, hogy hát véres. De aztán még egy nyomás után "kicsúszott" a kisfiam és láthattam én is végre hajastól, mindenestől. 2006. november 26-a volt, hajnali fél 2. A kisfiam 3550 gramm, 56 cm és gyönyörű. Abban a pillanatban megszűnt minden fájdalom - pedig én nem hittem az ilyen közhelyekben. A méhlepényre nem is emlékszem mikor jött ki, a gátmetszés varrása pedig meg se kottyant a fájások után. A fiam megérkezett, a többi nem érdekelt.

Emlékszem, szülés után megkérdezte a szülésznő, hogy szeretnék-e még szülni, akkor azonnal rávágtam, hogy maximum örökbe fogadok még egy gyereket, de szülni nem fogok, az tuti. Ehhez képest 2 év és két hónap múlva megszületett a 2. kisfiam, akinek a szüléstörténetét itt olvashattátok. De köszönöm szépen, itt tényleg befejeztem a szüléseket.

Zsuzsanna (28)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.15 10:46:27csimpilimpi

  hinta-palinta:

  "csimpi magadnak is válaszoltál meg Bazsa is válaszolt."

  mindketten csak a receptet írtuk, ha jól látom. te viszont írtál olyat, hogy kiadások, munkaidő. ezek mik?

  "Az a baj, hogy az összefonódások, a háttér neked nem tiszta"

  nem, valóban nem tiszta. neked tiszta? akkor miért nem világosítasz fel? szerintem nem csak nekem nem tiszta, sokan örülnénk, ha tisztábban láthatnánk.

 • 2010.06.15 10:48:17csimpilimpi

  hinta-palinta: "Szerződése lehet bizonyos vizsgálatok, kezelések meghatározott százalékára.A költsége 1000 forint valaminek, az OEP fizet 300-at, te 700-at."

  konkrét példát erre nőgyógyász vonalon tudsz mondani? én - mint írtam fent - rákérdeztem már, hogy miért írják fel egyáltalán a taj számomat, és erre azt a választ kaptam, hogy az egyetlen oka a recept.

 • 2010.06.15 10:51:41hinta-palinta

  csimpi, a felvilágosításra legyen ott a net, ne már mindent én rágjak a szádba:)
  Keresd meg az OEP honlapját.Egyébként komment formájában nem tudom neked pontosan és szabatosan leírni, de szerintem nem is feladatom.

  Megtalálod a kiadásokat is és a munkaidő szabályozását is.Hogy mennyi idő magánrendelése lehet egy alkalmazott státuszú orvosnak.

 • 2010.06.15 10:52:18csimpilimpi

  egyébként pedig a vita fonala ott kezdődött, hogy laliath leírta, hogy az sztk-s orvos nem adhat számlát a szülés levezetéséért, akkor sem, ha extrán miattam jön be. magánorvos meg igen. és itt kérdeztem rá, hogy ki minősül ilyen szempontból magánorvosnak. erre sem kaptam még választ. gúnyolódást azonban sokat.

 • 2010.06.15 10:57:28csimpilimpi

  hinta-palinta: "csimpi, a felvilágosításra legyen ott a net, ne már mindent én rágjak a szádba:)"

  vicces pajtika vagy. nyilván fogalmad sincs, hogy egy nőgyógyásznál mi is lehet erre példa. nem telt volna többe leírni egy példát, mint ezt a hozzászólást megírnod. ha tudnád fejből azt a bizonyos példát. így viszont nem fair olyan kifejezéseket használni, hogy "mindent én rágjak a szádba". ezzel ugyanis úgy tünteted fel magad, mint aki köpi-nyeli, csak nem ereszkedik oda le, hogy tudassa az információját másokkal is. de akkor mit is keresel itt ezen a fórumon?

 • 2010.06.15 11:03:09hinta-palinta

  Nem, a nőgyógyászról kért infód a következő hozzászólásodban volt, én eddig csak arra reagáltam, hogy a szabályozást hol találod meg. Ezért vagyok itt:)Nőgyógyásznál nem tom tényleg egyébként, tüdőgyógyásznál igen.De ha most azt kéred, mondjak a tüdőgyógyásznál egy példát, akkor elmegyek lottót venni:)

 • 2010.06.15 12:19:40Lapis Lazuli

  Hinta: sok mindent meg lehet tudni a netről, bár időnkét meg jókat röhögünk azon, h a netről hoz valaki infót, hogy az mennyire hitelesmá. Nem hiszem, hogy betegként dolgom lenne feltúrni az OEP honlapjától kezdve a netet az infókért. Az nekem szerintem, ellentétben sok mindennel _jár_. Ha nincsenek infóim, az pedig nem csak engem minősít, hanem a rendszert is, ami megnehezíti az informálódást. Az összefonódásokról meg nem lehet hiteles infót szerezni, azért nem szabályozásnak, hanem összefonódásnak hívják. Szerintem is kicsit túl hangsúlyozod, hogy mennyi mindent tudsz, amit mi nem. Én tényleg nem tudok dolgokat. Ha úgy gondolod, hogy nem feladatod komment formájában informálni, ne tedd, de addig én is skatulyázásnak és meggyőződés (sic) nélküli prüszkölésnek érzem amit írsz.

 • 2010.06.15 12:29:58verity777

  Van olyan doki, aki a magánrendelésén leveszi a rákszűréshez a kenetet aztán beviszi a munkahelyére, beteszi a közös dobozba, a kórházi patológus megnézi, mint a többit, a doki meg utána szépen elviszi a leletet a magánrendelőjébe. És van olyan, aki magánlaborral dolgoztat.
  Én pl. csak a nőgyógyászhoz jártam magánban, pedig a rendelőjében mindenre volt lehetőség: labor, UH, CTG. De én azt gondoltam, hogy a labort megcsináltatom a háziorvossal (többé-kevésbé sikerült is), UH-ra adott a doki beutalót a kórházba. Mindig seperc alatt lezavarták, talán túl gyorsan is. Az orvosom mindig megkérdezte, mi volt a tapasztalatom az UH-n. Mondom, gyors, pattogós, nem beszélt velem a doki stb. Hát igen. Bár embere válogatja, mert találkoztam normálissal is. De nem szeretek kockáztatni.

 • 2010.06.15 12:41:13hinta-palinta

  LL, pontos infóim nincsenek és nem is lehetnek arról, hogy egyes doktorok mire szerződnek az oep-pel.Ebben tényleg nem tudok részletes infót. Az oep honlapján van lakossági infó is.A tájékozódás képességét el kell ám sajátítani, hát sokmindennek utána kell járni más területen is, LL, honnan kéne tájékozódnod?Óriásplakátról ami böki a szemedet?
  Én ha kíváncsi vagyok valamire, utánajárok.Támpontok persze kellenek az elinduláshoz, de magam járok utána, ha érdekel.

  Visszatérve a porontyozásomra, én azért elég sok konkrétumot írok eü kérdéseknél, azt, hogy ki mire szerződik az oeppel azt nem tudhatom.A honlapon meg lehet keresni az ált. szempontokat, jobb szépen összefoglalt írást olvasni mint az én klimpírozásomat.Sőt, ha leírnám én is előbb hiv. helyen nézném meg.Mondjuk nem a nlc-n, ez tény.

  Miért lenne megnehezítve az informálódás?Ezt nem értem.Miért a rendszer hibája?Hol kellene közzétenni?A tévében a híradó előtt?

  Az összefonódás szó lehet nem volt szerencsés, de úgy hívják azt ha két dolog együttesen érvényesül.Nem "szövevényt" írtam.

 • 2010.06.15 12:43:58hinta-palinta

  verit, van, hog a magándoki nem magánlaborral hanem oep által fin. kórházi laborral szerződik. Akkor viheti.Sőt, a kismamák vérvétele is ott történik legálisan.Mostmár akkor keresek ilen redelő honlapot, hogy elhigyjétek.

  Attól még kiskapuzók vanak, tudom.

 • 2010.06.15 12:44:29hinta-palinta

  y, n

 • 2010.06.15 12:53:31csimpilimpi

  én egész végig arra voltam kíváncsi (és még mindig kíváncsi vagyok), hogy pontosan melyik az a szülész, aki számlázhat a szülő nőnek a szülésért az állami kórházban, és ilyenkor a kórház vajon mit számláz a tébé felé. laliath írt ugyanis egy hozzászólást, amit én úgy értelmeztem, hogy van olyan szülész, aki ezért jogosan számlázhat. valami olyasmit írt, hogy az "sztk-s" nem, a magán igen. ezért rákérdeztem, hogy ebből a szempontból ki is a "magán" orvos. meg azt is felvetettem, hogy vajon az állami betegek felé fair-e vadidegen magánorvosokat pénzért beengedni szüleszteni az állami kórházba.

  erre aztán hinta írt mindenféléket, bőséges gúnyolódással meghintve (olyan felütéssel, hogy "tényleg nehéz ezt összehozni?"), sok-sok kommentben, de a válasznak még csak a közelébe se jutottunk.

 • 2010.06.15 12:57:08verity777

  Szerintetek a kórház mi mindent számol el az oep felé, ami nem történik meg?

 • 2010.06.15 13:07:45hinta-palinta

  csimpi, név szerint?Abban meg sok kifogásolhatót nem látok, hogy egy intézmény helyet biztosít.A magánbeteg miért ne szülhessen ott, ahol a doktor szerződésben áll?Ilyen alapon a magánkórházban történő szüléseknél is lehet vita azon, hogy ki érkezett előbb és kié a kék függönyös szülőszoba..Ha jól sejtem az a probléma, hogy kinek az érdeke sérül, ha magánbeteg szül nem magánkórházban.
  veruty, van amit.De az ellenőrzések megszigorítása után kevebbet.

 • 2010.06.15 13:16:05verity777

  2010.06.15 12:57:08verity777
  Valójában költői kérdés volt, arra reakció, hogy a magándoki meglopja a közt. Mert nem. Járna nekem amúgyis az ellátás, nem? Akkor miért lenne lopás a kórháztól, ha ott szülök egy olyan dokival, akit külön ezért fizetek meg és miattam jön oda? Mert mossák utánam a lepedőt? Azt akkor is mosnák, ha az ügyeletesnél szülnék. És valószínűleg utánam pont annyit igényelnek az oep-től, mint az után, aki az ügyeletesnél szült. Akkor ki járt most jól meg rosszul?

 • 2010.06.15 13:20:02csimpilimpi

  az a baj, hogy így az állami kórház érdekeltté válik abban, hogy minél több privát beteget lásson el. akár az államiak rovására is. persze állítani fogják, hogy nem megy az államiak rovására. dehát az ugye semmit sem jelent.

  miért is volt abból botrány, sőt letartóztatás, hogy valamelyik dunáltúli kórház (nem találom most a hírt) pénzért engedte használni a ct-t vagy mri-t vagy mit éjszaka, a magánorvosok magánbetegei részére?

 • 2010.06.15 13:21:18csimpilimpi

  hinta-palinta: "csimpi, név szerint?"

  jaj, már megint vicceskedsz. nem név szerint. úgy értettem, hogy az már jó-e, ha egy másik állami kórház alkalmazottja, vagy egy állami rendelőben (nem az adott kórház rendelőjében) dolgozik.

 • 2010.06.15 13:22:26Laliath

  "2010.06.15 10:32:33Bazsarozsa

  Laliath ha dobsz privit én tudok jó fogtechnikust (vakmacskás címre) a koronámra fogadásokat kötöttem egy időben, mert senki meg nem mondja, melyik az."

  az szuper lenne, köszi
  a cím végét is mondd meg légyszí, sajna csak direktbe tudok levelet írni

 • 2010.06.15 13:28:29verity777

  Akkor menjen mindenki Telkibe, aki nem akar az ügyeletesnél szülni?

 • 2010.06.15 13:30:01verity777

  Mert én nem luxusra vágyom. Jó az ötágyas kórterem, nem kell Tv meg extra kaja étlapról. Csak a dokimat szeretném.

 • 2010.06.15 13:34:15Lapis Lazuli

  Hinta: Informálódás: nos, szerintem a kórháznak kellene gondoskodnia róla, hogy a betegek hozzájussanak mindenféle kutató munka nélkül minden őket megillető információhoz. Ahogy a magánrendelésen is ki vannak téve az árak, a váróban brossúrák, az egyes eljárásokról, meg az orvosról magáról. Nem a beteg dolga, hogy utána járjon ennek, ez a tájékoztatás jár. Az egy dolog, h én mondjuk képes lennék beszerezni egy csomó infót, de komolyan gondolod, hogy ez mindenkitől elvárható? Igen, bizonyos, átvitt értelemben óriásplakátokon kellene hirdetni. Ja, hogy van egy csomó sundám-bundám összefonódás, azt tényleg gáz lenne kiplakátolni. Talán itt is lenne mit tenni.

  Én egy csomó mindenben hajlamos vagyok meghajolni az érveid előtt, a múltkor pl. meg is írtam, valószínűleg sokat javult a tájékoztatás az én ismereteimhez képes. HA érvelsz. Ha gúnyolódsz, azt nem tudom másképp értelmezni, mint, hogy nincs más a tarsolyban. Alapvetés egy vitában, hogy aki kiabál, vagy más olyan eszközt (pl. gúnyolódást) hoz be, ami nem a érv, hanem hatásgyakorlás, annak nincs igaza.

  Az OEP honlapot fel fogom túrni.

 • 2010.06.15 13:39:30hinta-palinta

  ???????LL, a kórházi folyosókon van kliplakátolás, tájékoztatás, záró, ambuláns lap mellé kapsz elszámolólapot is.
  Mi legyen még?Minden intézménynek van honlapja is, ha van net, ott is lehet tájékozódni.

  csimpi, ez a ct ügy Kaposváron volt, de volt benne gy kis volume korlát is, az OEP csak bizonyos számú vizsgálatot finanszírozott, a gép állt kihasználatlanul, szabálytalanul meg kiadták a gépet.
  [link]

 • 2010.06.15 13:45:07verity777

  Egyébként ha velem az SZTK-ban durva valaki, akkor magánrendelésen sem megyek a közelébe. És nem is ajánlom. Csak olyat ajánlok bárkinek is, akivel csak jó tapasztalatom van. Saját dokimat pl. ajánlottam a barátnőmnek és bevált. Ő meg ajánlott nekem fogorvost és bevált.

 • 2010.06.15 13:47:03verity777

  2010.06.15 13:39:30hinta-palinta
  Az meg szomorú, hogy ott állt egy méregdrága gép, sokaknak meg az élete múllott a vizsgálaton. Igen, engedni kéne, hogy ha az oep nem, hát magándokik megfelelő díjazásért használják, amikor az oep nem.
  Agyrém.

 • 2010.06.15 13:51:36Bűbájos

  csimpilimpi!
  Előre elnézést kérek, ha butaságot mondok, nem kenyerem a téma.
  Magán orvos az, aki
  1. aktív orvos. Van diplomája, szakvizsgája, engedélye, kamarai tagsága, részt vesz a kötelező továbbképzéseken.
  2. vállalkozó. Van cége, vállalkozói engedélye, könyvelője, telephelye, jogi személy, számlát adhat a cég alapításakor meghatározott tevékenységekről és adózik. Egy "mezei sztk-s" orvos ilyet nem tud, ő alkalmazott, nem cég.
  3. szerződésben áll az OEP-el. A háziorvosok zöme is "maszek", de a biztosító fizeti, azzal szerződésben látja el munkáját. A nőgyógyászoknál erre rá lehet kérdezni. Hova írhat beutalót. Van-e szerződése laborral, kórházzal, lehet neki. Nyilván kevesebbeknek van, mint akik szülést vezetnek le fogadottként. Én tudom az orvosomról, hogy vállalhat más kórházban is szülést, ergó, a jogi háttere megvan hozzá. Azt, hogy melyik orvosnak mi áll a szerződésében, nincs jogod firtatni, de kérhetsz számlát a szülésért és ha nem tud adni, nincs benne a szerződésébe. Én így tudom.

  a szülészeket nem tudom, de általánosságban a vonatkozó jogszabályok:

  - 1997. évi LXXXIII. törvény - a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól ? 10. §, 13. §, és
  - a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet ? 2. §
  - 27/1992. (IX. 26.) NM rendelet - a betegek beutalásának szakmai rendjéről
  - 30/1989. (XI. 15.) SZEM rendelet - az orvosi, a klinikai szakpszichológusi, illetve az egyéb egészségügyi és szociális tevékenység gyakorlásáról

 • 2010.06.15 13:54:28hinta-palinta

  volumen, fránya n billentyűm alig működik.

 • 2010.06.15 14:06:22Bűbájos

  Na, sz.r ez a gép, kiakad folyton.

  Még azt akartam írni, hogy ha nincs szerződés az OEP-el, akkor nem adhat receptet, sem beutalót, semmi ilyesmit.

  A rendelő működtetéséhez meg kell egy csomó engedély, többek között az ANTSZ-től, de most nincs időm erről írni, és nem is értek hozzá.

 • 2010.06.15 14:38:19Lapis Lazuli

  Szarakszik a gép.

  Tehát. Reggel írtam, h mi lenne az, ami nekem szimpatikus lenne, valszeg akkora ökörség, hogy senki nem reagált, csak hogy meg ne bántson :))
  Nem állítom, hogy kurvára kidolgoztam volna, de a lényeg benne van. Ehhez képest az olyan infókat, h kik az osztályon a szülész orvosok? kik vállalnak "bejövök hozzád vasárnap is" szülést? kik a szülésznők? Kik vállalHATnak "bejövök...stb-t" hol és hogyan lehet megismerni ezeket az embereket? kurva nehéz volt kibogarászni, gyakorlatilag folyosói pletyka formájában voltak csak hozzáférhetőek. Az iroda nyitva tartása, a látogatás rendje, az osztály hitvallása (sic!)voltak a falon, meg rézmetszet utánzatok (hehe, ehhez értek) terhes nőkről.

 • 2010.06.15 17:27:09cantaloupe

  Hinta,
  itt minden biztosítás küld címre brosúrát, méghozzá évente. Ott az összes téged illető ellátás összege táblázatba foglalva.
  Ha meg új páciens vagy egy intézményben, kapsz dombornyomott, névre szóló kártyát, amin a betegjogoktól kezdve a parkolási lehetőségekig minden rajta van.
  Még ma sincs mindenkinek netje és lehet, hogy egy 7o éves néni nem csattogtatja úgy a guglit, mint mi, fiatalok.

  Verity,
  a magánszoba, tévé (nem néztem, a gyerekem érdekesebb volt, maradék időben aludtam) és az étlapos kaja (hú, de szar volt) itt alap a biztosítással, közepes ellátásnak minősül.

 • 2010.06.15 18:29:55tildy:)

  2010.06.15 08:33:40Laliath
  En nem orvost, hanem intezmenyt szoktam valasztani. Igy voltma a szemklinikaval ( ott mindegy volt kihez kerulok) es a fogorvossal is.

  Mondjuk az igaz, ahova csak ugy bekerultem korhazba, es nem en valasztottam ki a helyet, ott az olyan is volt.

 • 2010.06.16 08:36:33hinta-palinta

  Tegnap du már nem tudtam belépni a porontyra..

  Szónal LL, az antsz honlapján is találsz infót.Búbálos, köszönöm én is, hogy forrást adtál.Igen, itt főként a nőgyógyászokról volt szó, de rendeteg orvos áll szerződésben az oep-pel, akik nem alkalmazottak, a háziorvosok nagy része is.

  Ha lakásbiztosítást köt vki, és neki soha nem lesz szüksége kártérítésre, még fizeti a közöset, de soha em jut eszébe a szomszéd biztosítási szerződését nézegetni és a biztosítót elszámoltatni, hogy kinek mit fizetett a (saját befizetéseiből) másoknak.Tudom egy kicsit sántít, mert ez önkéntes, de nagyjából így működik ez is.

  coz, tudom, hogy nem mindenki tájékozódik a netről, lehetőségként írtam.

 • 2010.06.16 09:09:54Bűbájos

  2010.06.15 14:38:19Lapis Lazuli
  LL, nem ökörség.
  Minden osztályon a bejáratnál kötelező feltüntetni az ott dolgozók névsorát és státuszát (pl szakorvos). Van, ahol fényképet is kiraknak mellé. Ha nincs ilyen, akkor az hiba, hiányosság, de gyanítom, hogy ha az ember belép az épületbe, akkor egyből elhúz mondjuk a lifthez vagy a vizsgálókhoz és nem kapirgál a bejáratnál. Azt viszont tilos még csak említeni is, hogy kinek hol van saját rendelője, mert a törvény tiltja, hogy az orvos állami keretek között megjelent beteget magánpraxishoz irányítson. Ez le van írva feketén-fehéren, nem tartják be.

 • 2010.06.16 09:44:36csimpilimpi

  Lapis Lazuli rendszervázlatához: már többször leírtam, hogy szerintem nem szerencsés állami kórházban külsős (aza magán-) szülészeknek pénzért (azaz piaci alapokon) engedni a szülesztést. az szerintem esetleg belefér, hogy a _saját_ orvosaik által a tébétámogatott alapokon felüli szolgáltatásnyújtásért pénzt kérjenek, mint ahogy kérnek egy-két dologért ma is, pl. külön szoba. a teljes szüléslevezetést piaci alapokon átengedni nem fér bele az állami kórházban.

 • 2010.06.16 09:58:37Lapis Lazuli

  Bűbájos: Hm.
  Amit tegnap reggel írtam, az egy utópia, fantáziáltam. Szigorúan a szülészet lebegett a szemem előtt. Abból indultam ki, hogy a közkórházban dolgozó szülészek/szülésznők extra (mert szerintem a "bejövök a szabadnapomon", az egy fodrásztól is extra)szolgáltatásaira igény is van meg, vállalkozó is van. OK. Legyen akkor ez a helyzet minél kevésbé szürke, zsebbedugós, bla. Tehát ezt az orvos/bába választást tartsuk meg a kórházBAN. Ha azt szeretném, hogy az alap terhesgondozáson kívül (amit leírnak ugye egy sillabuszban, tehát tudom, h mi az ami jár és nem extra)mondjuk biztos lehessek abban, h X.Y. lesz a szülésznőm, az ennyibe kerül, a kórház kasszájába fizetve, számlára, stb. Ebből a kórház fizetne a választott szülész orvosnak/nőnek. Válasszuk el teljesen a magánrendelésétől. Arról jutott eszembe, hogy ma is lehet a kórháztól extra szolgáltatást venni, pl egyágyas szoba. Namost az ökörséget arra értettem, h sejtem millió sebből vérzik ez az elképzelés, meg egy csomó helyzetre biztos nem gondoltam. Csak nekem az lenne a egy tiszta helyzet, h a magánrendelés, az egy dolog. De amit nem tud a magánrendelése keretében csinálni, az teljesen legális, és szervezett legyen. Mert bárki bármit ír, ebben rengeteg a maszatolás. Tudom, h pl. van valami szerződés arra, h mennyit fizet a külsős doki a szülőszobáért, meg mindenért, de azt is _tudom_ (legalábbis azoknál az orvosoknál akiket ismerek), h ez egy hasracsapás alapon megállapított összeg, nem egy precízen kiszámított, ami engem zavar.
  Na nem tudom mennyire érthető mit szeretnék ebből kihozni, én rühellem a maszatolást. Ötleteltem, és szívesen ötletelek tovább.

 • 2010.06.16 10:07:33csimpilimpi

  LL - "Tudom, h pl. van valami szerződés arra, h mennyit fizet a külsős doki a szülőszobáért, meg mindenért, de azt is _tudom_ (legalábbis azoknál az orvosoknál akiket ismerek), h ez egy hasracsapás alapon megállapított összeg, nem egy precízen kiszámított, ami engem zavar."

  engem az is nagyon érdekelne, hogy egy ilyen külsős doki által levezetett szülésért vajon a kórház mennyit számláz a tébé felé. én nagyon félek, hogy tökugyanannyit, mint amennyit akkor számláz, ha az ügyeletes vezeti le a beeső kismama szülését.

 • 2010.06.16 10:16:21csimpilimpi

  LL - az egész dolog szerintem ott kezdődik, hogy iszonyúan alul vannak fizetve az orvosok. ha nem lennének ennyire alulfizetve, nem támogatnák ennyire maguk is (meggyőződésem, hogy a szülészek is erősítik azt a vélekedést a kismamákban, hogy kell a fogadott orvos) a jelenlegi hülye rendszert.

  na persze a kismamákban is megvan a hajlandóság a fizetésre. miért? mert ez a szülés-dolog annyira személyes, annyira fontos, hogy készek rá áldozni. márpedig amíg a kismamák készek rá áldozni, és a szülész pedig nem kap eleget hivatalosan, addig ezt nagy valószínűséggel ki is fogják használni.

  szóval a hivatalos fizetésüket kéne rendezni, és _utána_ felállítani az átlátható, és szigorúan ellenőrzött rendszert.

 • 2010.06.16 10:31:24Laliath

  2010.06.16 09:58:37Lapis Lazuli,
  nem annyira utópia ez. Ahogy írod is, a kereslet-kínálat adott. Meg lehetne csinálni a rendet és a kifehérítést egy kis odafigyelős jogalkotói munkával, ahol minden kérdésre megadnák a választ (mert csimpinek vannak jó kérdései is)
  Egy átgondolt szabályozás pedig összességében mindenkinek jó lenne:
  - az orvos legálisan dolgozhatna, nem függne annyira a helyi szokásoktól, és fix jövedelemmel számolhatna
  - a kismama nem tapogatózna a sötétben, tudná mire számíthat, és nem kéne még lelkiismeretfurdalást is éreznie
  - az állam pedig plusz bevételhez juthatna "egy tollvonással", mert nem kell piacot létrehoznia, csak ki kéne használnia a már meglévőt
  - a folyamatosan puffog semmit meg nem értők pedig kereshetnének új témát a feketepiacozás/erkölcstelenség/etikátlanság helyett :)

  Amúgy ennek a jogszabályi tiltása olyan, mint anno a szesztilalom - folyamatát és eredményét tekintve egyaránt :)

 • 2010.06.16 10:31:57másutt

  csimpi, 100% egyetertek.
  szerintem senki nem sajnalja toluk a penzt... egyszeruen a premium szolgaltatasaert - munkaido utan bejon, mindig ugyanahhoz jarhat a mama, nem kell varnia, stb- rengetegen szivesen fizetnenek.
  papiron. tisztessegesen.

  ezt sok mas helyen mar megoldottak.

  amikor az utlevelemet csinaltattuk, megkerdeztek, hogy 10 nap alatt kell-e, X ft-ert, vagy 3 nap alatt, 3X ft-ert.

  meg lehetne ezt csinalni korhazzal, orvosal, mindennel.
  jo a varakozos rendeles, futoszalag ellatas es az ugyeletes doki? az benne van a TB-ben.
  kulon doki kell, aki bejon miattad, es nem fogsz varni?
  25/50/100 ezer forint lesz, itt az arlista, hogy mi mibe kerul, es itt a szamla.

  nem olyan nagy wasistdas.

 • 2010.06.16 10:37:55Lapis Lazuli

  Eeeegen. Nyilván a gyökerétől kell elindulni, ami -egyetértek- az orvos, nővér, szülésznő fizetése. (Most szögezzük le, h van még ilyen szakma/probléma ezer, azokat is meg kell oldani, ott is jogosak az igények stb. _Most_ az eü-ről beszélünk)

 • 2010.06.16 11:10:03Lapis Lazuli

  Ja, és még valami.
  Szeretné ön nyugodtan bízni gyermekét a bölcsődére/óvódára? Szeretné ön teljes léleknyugalommal beíratni a gyerekét a körzeti általánosba? Szeretné ön szeretni és tisztelni a legközelebbi kórházat? Szeretne ön kátyú mentes úton eljutni a munkahelyére, egy gusztusos buszon/villamoson?
  Fizessen ön is ADÓT! Az adó hasznos, az adó jó! Az adó kisimítja a ráncokat, az adó nyugodttá tesz. Adót fizetni trendi! Adót fizetni elegáns!

 • 2010.06.16 12:20:41verity777

  2010.06.16 11:10:03Lapis Lazuli
  Egy állami hivatalban, hivatalos ügyben kértem egy vállalkozótól APEH jövedelemigazolást. De minimálbér nem lesz elég, előre szólok. Rám néz és mosolyog: tudja hogy hogy van ez, maszek vagyok 20 éve... mondom, szintén mosolyogva: hát igen, néha nem árt, ha az ember _legálisan_ is keres valamit... erre benyújtott egy 10milliós bankszámlát és megkapta, amit akart.
  Igen, és az ő felesége mellényzsebből kifizeti a magándoki tarifáját, én meg adózok és efelett még kinyögöm, amit kell, ha tudom és akarom.
  Állást kerestem, fel is vettek volna ingatlanügynöknek.Mondom: vállalkozói? Nekik nem kell. De akkor hogyan adózok, meg mi lesz a közterhekkel? Nagy szemeket meresztettek. Én adózni akarok? Hát bejelenthetnek, ha nagyon akarom, aztán kifizethetem a közterheket, de minek az nekem?! Mondom, mert én közterheket AKAROK fizetni.

 • 2010.06.16 12:44:39málnabálna

  2010.06.16 12:20:41verity777

  Hát ezaz! míg az egész ország úgy gondolja,h minek adózni és inkább kiskapukat keresünk??!!
  -addig hogy a pixába várunk rendes eü? rendes, becsületesen adózó,szlát adó dokikat? (mert ugye a borítékos szülésekről szlát nem nagyon ad senki!)
  IGEN ADÓT rendesen fizetni mkinek! Aki nem azt úgy büntessék, ahogy kell!
  BKV-én igenis ciki legyen jegy nélkül utazni, s ha már sok pénzt adnak nekik a színvonal legyen is olyan!-és igen higgye mki azt-és úgy is legyen ám, h igen a jegy/bérlet árából (is) megy az ellenőrnek a fizuja havonta a szlájára, ill.érezze már magát xaralaknak az,aki bliccel! ÉS hangsúlyozom akkor, ha mindent mki fizet és tisztel -min.85-90%ban!!

 • 2010.06.16 12:55:24málnabálna

  ..az egész szemléletmóddal, hozzáálással van otthon gond!
  Itt Ausztriában csak pár hete vagyunk, párom pár hónapja, de kiskapuk, hálapénz sehol nincs-eddig ezt tapasztaltam. Ha a nénike a postásnak adna a nyugdíja pénzéből borravalót, a postás rögtön jelentené!
  Ha a dokinál, szülésznőnél csak egy doboz bonbont adnál az is megvesztegetésnek minősül, so feljelentenek! TÉGED!
  Ha magándokit akarsz magán szülesztéssel mész magánkórházba fix tarifáért kész!
  Állami kh-ban tudtommal csak szülésznőt választhatsz fix tarifáért. Tanácsadásért nekem egyből megmondta szülésznő, h ha akarom bemegyek ingyen tanácsért kh-ba, amikor ügyel,időpontot adott (itt védőnő nincs, ha tanácsot, infót akarsz szülésznőkhöz jársz be), ám ha házho akarjuk hívni fix X díja van.
  ERGO a kényelmet mindenhol meg kell fizetni, DE nem mindegy, h ez átlátható rendszeren belül megy vagy egy nagy káosz közepette,ahol kismamák kismamáktól tájékozódnak, h mennyit illik adni borítékban a szülésznőnek, szülésznek...broáf
  p.s.a fiamat Istvánban szültem ügyeletesnél,tudatosan választottam ezt a megoldást, sztk-ba jártam uahhoz az orvoshoz, azóta is ha otthon vagyok hozzá megyek! Ő nem "dolgozik" szülészként Istvánban -részben ezért nem fogadtam szülésemhez sem őt, sem mást,másrészt a családban a dokik nem hívei a paraszolvenciának...így ,mint családtagok mi se voltunk, de tény elgondolkodtunk rajta...

 • 2010.06.16 12:56:28Aurin

  málna
  nekem, amikor lett a harmadik munkahelyem, és kértem rá még anno kiskönyvet, hülyén néztek rám, hogy a másik két helyről történő adózás után minek akarom még ezt is? (mindezt a munkaügyi központban)
  hát, mert én hülye, akarok.

 • 2010.06.16 13:08:22verity777

  Tróger ország, ahogy a férjem mondaná...

 • 2010.06.16 13:13:06málnabálna

  Aurin,

  felfoghatatlan és átláthatatlan xaros rendszerben dolgozik itt mki!
  Mér nincs könyörgöm egy országosan átlátható és országosan érvényes rendszer??!!
  egy porontyos,akivel priviben váltunk pár levelet,panaszolta,h külföldről hazament a 3dik pici babájával ügyintézni, ami pár éve úgy volt ahogy,ill.ahogy egy friss anyuka tanácsolta neki, h járjon el az okmányirodában,naná,h a Budapest-i 2.kerületi már nem ugyanazt kérte, ill.nem úgy járt el,mint a Budapest-i 3.kerületi hivatal!!! MIÉRT baxus?? kénytelen volt a nagyihoz vidékre bejelenteni lakcímileg a 3dik gyerekét, mert ODA érdekes módon szintén nem kértek 3 hónapig tartó xir-xart...
  eszem megáll! ugyanazt a dolgot egy országon belül,sőt fővároson belül 2-3 különböző módon kezelik a hivatalok, kérdem HOGYHOGY??

 • 2010.06.16 13:33:04mazsola84

  Hónapok óta keresek kiadó üzlethelyiséget. Sehol nem akarnak számlát adni. Nekem meg kell, mert cégesen venném ki, nem mint magánember.
  Mindenhol úgy néznek rám mint egy ufo-ra mikor megkérdezem, hogy ez most netto vagy brutto?

 • 2010.06.16 13:36:26Aurin

  málna, nos, erre nem tudok válaszolni.
  jobb lenne úgy mindenkinek, mert amíg a szó legszorosabb értelmében nullán van az ország lakosságának nagy része, addig valóban azt nézik, hogy a számlák ki legyenek fizetve, a mellékes, vagy az egész után nem kelljen már adót fizetni.
  ha én most elmennék munkanélkülire, a vállalkozásomból nem adóznék jobban járnék mint most.
  ennyi :-(
  (mert, amíg Ausztriában az államnak az az érdeke, hogy a lakosság jól éljen, fogyasszon, adózzon, addit itthon az államnak az az érdeke, hogy Ő jól éljen. a többi le van xarva)

 • 2010.06.16 14:15:26hajasbaba

  mazsola84
  hol keresel üzlethelyiséget?

 • 2010.06.16 14:23:55Lapis Lazuli

  Vagyunk itt ezzel egy páran. Jobb napjaimon remélem, h egyszer leesik mindenkinek, na jó többnek mint nem, hogy miről van szó. Nem ma lesz :))

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta