SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0:Hangulat-ingadozások hullámvasútján

2010. június 9., szerda 21:08 |

34. hét

+13 kg

Amikor azokat a testrészeket és szerveket listázzuk, amikre a várandósság nagy befolyással van, gyakran elfeledkezünk az egyik legfontosabbról, ami az agy. Pedig a legkorábbi napoktól egészen a szülés utánig, a terhes nők agyában is jelentős változások lépnek fel a terheshormonok, mint a progeszteron hatására. Bár van, aki szinte teljesen megússza, hogy az érzelmei és lelkivilága a feje tetejére álljon, a többség érezhetően érzelgősebb lesz, feledékenyebb, befolyásolhatóbb, ködösebb agyú, lobbanékonyabb, és a hangulatingadozások hullámvasútjára kap többhavi bérletet.

Az előző terhességem alatt, amikor még gyermektelen voltam, többször is stresszes  élethelyzetben találtam magam. Az első trimeszter elején új állást kezdtem, ugyanazon a héten, hogy megtudtam, gyereket várok, és leszoktam a napi 1 doboz cigi szívásáról. Az állás maga is eléggé idegölő volt, és pár hónappal később, nagy részben terhességemnek köszönhetően el is veszítettem, ami nagyon hazavágott érzelmileg. A harmadik trimeszterben pedig heteken át új lakást kerestem, metróval és buszokkal jártam a várost a meleg nyárban, miközben nemcsak a szülés állt előttem, mint közeli határidő, hanem a lakásbérletünk lejárta is. Ezúttal sokkal nyugodtabb az életem, és semmilyen nagy baj nem ért, mégis úgy érzem, hogy a mindennapi stressz, a lányom gondozása és a szülésre való felkészülés sokkal több nyomást gyakorolnak rám, és ezt nehezebben is viselem. Gyakran úgy érzem, hogy az egész világ az idegeimen táncol, és néha a legkisebb problémára is bedobom a törölközőt, széttárom a karjaimat, és menekülök. Erre nem vagyok valami büszke, de automatikusan így védem magam. Szinte hárítóművész lettem az elmúlt pár hétben. Az olvasatlan e-mailek száma félelmetes magasságokba szökött, a telefonomat gyakran fel sem veszem, csak hagyom csöngeni, és ha úgy érzem, hogy egy téma, beszélgetés, vagy illető felhúzna, akkor egyszerűen messzire kerülöm. Sajnos ez nem egy követendő stratégia valakinek, akinek nincsen titkárnője, bejárónője, és fizetett megmondóembere, mert az elintézetlen dolgaimat más nem vállalja át. Viszont a spontán reakcióm hasznosnak bizonyult sok konfliktus elintézésében.

Pici gyerekkoromtól kezdve a fejemhez vágták, hogy mindig az enyém kell, hogy legyen az utolsó szó, most meg nemegyszer simán elsétálok a konfliktusok elöl, vagy azoknak a közepén. Az elmúlt pár héten ha egy kedvenc blogomban, vagy fórumomon elszabadulnak a kedélyek és az emberek egymásnak, vagy nekem esnek, egyszerűen nem nézek oda vissza egy fél napig, vagy napig. Ha anyámmal nem értek egyet valamiben, vagy úgy érzem, kezd felhúzni, egy nagyon határozott "erről most nem akarok beszélni" mondattal lezárom a témát, pedig azelőtt hírhedten elveszekedgettünk órákig. Figyelemre méltó, hogy a legtöbb dolog, ami bosszant minket, vagy felviszi a vérnyomást, fél nap múlva érdektelenné válik és vállvonogatással elintézhető.  A fene gondolta volna, hogy teherbe kell esnem, hogy erre rájöjjek. Egyszerűen nem tudok annyira élvezni egy jó kis szócsatát, vagy viszályt, mint azelőtt. Hiába, a terhes nőkből sosem lesznek jó katonák.

Azt nem vettem észre, hogy könnyebben elérzékenyülnék, pedig ez sokakkal előfordul ilyentájt. A szívfacsaró reklámok nincsenek rám hatással, a szerelmi történetek végén nem sírok, és nem lesznek könnyesek a szemeim, ha egy cuki kisbaba képét látom, bár a sajátom persze kivétel. Az érzelmileg felkavaró témákban is inkább a hárítás a jellemző rám,  egyszerűen képtelen voltam megnézni, sokadik próbálkozásra sem, az egyesült államokbeli olajszennyezésről készült fényképeket: az első olajos pelikán képe után ijedten pattantam fel és menekültem a képernyő elöl.

A könnyeimet megtartom azokra a pillanatokra, amikor dühös, vagy frusztrált vagyok valamiért, és ezekből bizony van elég. Különben sem vagyok egy halvérű teremtés, de mostanában hamarabb érem el az ötödik sebességet álló, békésen mosolygó helyzetből, mint egy nagyon jó sportkocsi. A legkisebb dolgon is képes vagyok felhúzni magam, dühömben sírok, és néha ártatlan tárgyakra irányítom a bosszút, amiket átdobok a szobán, ha nem "viselkednek" rendesen. Párom nagyon megértő és hatalmas türelemmel és szeretettel csitítgat. Arról már szerencsére leszokott, hogy Progeszteronnak hívjon a jelenet közepén, amikor már úgyis lilul a fejem, nyilván mert okos ember, és rájött, hogy a türelmemmel együtt a humorérzékemet is ideiglenesen elveszítem ilyenkor. Igen, szabályos kis méregzsák lettem. Még az a jó, hogy a vihar mindig ugyanolyan gyorsan el is múlik, mint megjelenik, és még mindig tudok nevetni magamon, bár néha kell hozzá egy pár nap.

Azért a héten kijutott nekem bosszankodásból, akármennyire is a babakelengye békés válogatásával akartam tölteni ráérős estéimet. Egy "Murphy törvényei lecsapnak az ártatlanra" pillanatban megbillent a jégszekrény egyik polca, amikor azon matattam, és lefelé irányuló röppályáján lesodorta a hüvelykujjam körmét is. Az ezt követő pár órára nemigen emlékszem, mert először a fájdalomtól fel-le ugráltam és nyüszítettem, majd mélyen elaludtam a heverőn a trauma hatására. Másnap, amikor levették, ami a körömből megmaradt, el kellett fogadnom azt a szomorú tényt, hogy a terhességemből megmaradt heteket eggyel kevesebb körömmel fogom végigcsinálni, és jó darabig kötéssel a kezemen. Uszoda, medence közelébe sem mehetek (most, hogy megjött a jó idő), és a jobb kezem vízbe nem márthatom. Bár az ehhez hasonló ügyetlenkedés és szerencsétlenkedés sajnos tipikus a harmadik trimeszterben, amikor valaki gondolatai másfelé járnak, és teste a szokásosnál sokkal nehezebb és szokatlan formájú, de ettől függetlenül még mindig dühös vagyok magamra. Legalább annyira a bosszúságtól folytak a könnyeim, mint a fájdalomtól. Bárcsak inkább ettem volna le magam századszorra, ejtettem volna ki valamit a kezemből megint, vagy botlottam volna meg a saját lábamban, mint azelőtt.

Akkor most nem egy kézzel kellene végigcsinálnom mindazt, amire két kézzel sem volt elég időm. Hiába, nem kellett volna annyit hárítani és halogatni. Már nem vagyunk messze a kapuzárási pánik napjaitól, amikor majd nem lesz ilyen vicces, hogy még sehol sem állunk a készülődésben.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.10 18:14:24bajor gizella

  az meg másik viccértéke az egésznek hogy a férjem egészségét otthon baszták el nem kicsit, rasszisták, és embertelenek voltak, szent meggyőződésem azonban az hogy én is megkaptam volna a végszámlát amerikában ahogy cozu barátnője. és még a lászlóban is volt papír, hiperfertőtlenítő folyékonyszappan, és a férjem együtt feküdt egy kétszemélyes szobában puskás ferenccel. később ez a kórházi osztálymegszünt, szóval nem egy akkora pénzes helyről van szó.
  nem ennyi szarral a hátam mögött még mindig nem érzem hogy otthon luxus lenne a tiszta vécé.
  ha még mindig erről kell mindenképpen vitatkozni,és nem az értelmes dolgokról.
  o

 • 2010.06.10 18:18:29cozumel

  Nem, Zahara, itt most biztonsag ERZETrol beszelunk.
  Az erzet meg nagyon szubjektiv dolgo am, kepzeld el, ha a TB mostantol a biztonsagerzetet kezdene finanszirozni, nem pedig az egeszsegugyet...

  Azt en egy percig sem mondom, hogy ha a legkisebb gyanu van, ne tartsak benn a babat/mamat.
  De nehogy mar a Nagy Kozos es Feneketlenbol finanszirozzuk az en szep lelkem bekejet.

 • 2010.06.10 18:19:55Puszpanya

  A nagy közösbe minden kereső beteszi a nem keveset havonta...

 • 2010.06.10 18:28:43Zahara

  Azért vannak bent 2 napot, hogy kiderüljön, van-e gyanú.

 • 2010.06.10 18:29:36cozumel

  Ja, hogy akkor mar feneketlen? es lehet pazarolni?
  es ennek a felfogasnak talan van koze ahhoz, h idonkent tragikus helyzetek lepnek fel, mert ott, ahol igazan kene, pont nincs penz?

  lehet. De az is lehet, hogy nincs igazam.

  Reg voltam mar otthon.

 • 2010.06.10 18:29:40Zahara

  Ja, és Meni. Szerinted melyik kerül többe: csoportos nyelvtanfolyam az otthonodon kívül vagy a házhoz járó magántanár?

 • 2010.06.10 18:31:39cozumel

  Gizi

  en rendszeresen jartam az USAban orvoshoz, mindig mondtam, h nincs biztositasom, mondtak, h jo, majd kuldik a csekket.
  Igy is tortent. En meg befizettem.
  Szerintem kurva sokan meg NEM fizetik be.

  Ennek ellenere meg soha nem tagadtak meg tolem az orvosi ellatast, ha epp nem volt nalam kello mennyisegu cash...
  Szerintem az USAban is van, ahol lazabban veszik a dolgot, es van, ahol uberszigoruak.

 • 2010.06.10 18:36:33Puszpanya

  2010.06.10 18:29:36cozumel

  Ezt meccseslje le a kórház az OEP-pel. Mert a kórháznak mindegy, h a Kovács néni után kap pénzt, vagy utánam.
  Nekem nem mindegy,h meg tudom-e oldani a 3 óránként 20 perc kórházba járást, vagy meg tudom-e otthon állapítani, h a tök "idegen" gyerekem jól van-e vagy sem. De itt sem kötelező bent lenni. Bármikor haza lehet menni.

 • 2010.06.10 18:36:54Zahara

  Persze szerintem 2 napnál hosszabb ideig pont annyira indokolatlan kórházban tartani egy frissen szült nőt, mint egyből haza küldeni.

 • 2010.06.10 18:55:33Zahara

  "A makk egeszseges anya menjen haza, foleg ha a baba nincs kritikus allapotban. Az o tovabbi ellatasat nem fizeti a rendszer, nem a gyereket."
  Ez meg mondjuk szerintem szembe megy minden ma ismert fejlődéslélektani kutatással. Nem véletlenül nem lehet elvileg elküldeni 2 éven aluli gyerek szülőjét a kórházból.

 • 2010.06.10 19:02:58Zahara

  na most megyek tökpuffancsot sütni

 • 2010.06.10 19:12:03Ziebi

  Nekem még mindig tetszik a Lujza :)))


  //Veg, hát megvagy, hiányoltalak! :)

 • 2010.06.10 19:20:39Lexie

  Zahara,
  egy kórházban ahol életveszélyben lévő csecsemőket látnak el nincs se pénz se energia fejlődéslélektannal foglalkozni. vhogy fontosabb,h túlélje a gyerek.

 • 2010.06.10 19:22:45Zahara

  2010.06.10 19:20:39Lexie
  Arra vannak az orvosok, hogy túlélje a gyerek. A szülő meg arra, hogy a "fejlődéslélektannal foglalkozzon".

 • 2010.06.10 19:26:06cozumel

  Zahara

  arrol szo nincs, hogy ne maradhatnal a gyerekkel. Az nem ugyanaz, mint agyat elfoglalni.
  Ezt tudtommal lehetove is teszik a legtobb magyar korhazban, legalabbis en ilyen beszamolokat hallottam nagyon sok ikres (koraszulott) anyukatol. Tudjak az orvosok is meg a noverek is, hogy ha lehet, akkor jo dolog engedelyezni az anya kozelseget, hiszen segithet a gyogyulasban.
  Van amikor nem lehet, sajnos. De en olyanrol sem tudodk, hogy egy inkubatorban fekvo, csovekkel agyonszurkalt baba mellol elkuldtek volna az anyjat, ha az a kozeleben akar lenni.

 • 2010.06.10 19:32:04Lexie

  Zahara,
  igen ez a szülő dolga, nem a kórházé.Bejár naponta stb. Azért nem tarthatnak fent ágyat,h vki hetekig "nyaraljon" egészségesen és foglalja a helyet.

 • 2010.06.10 19:42:05másutt

  Egyebkent is, ez a "koran hazaengedjuk" dolog sosem a betegekre vonatkozott, a besargult babakra, vagy a szulesi komplikaciokra.

  De egy korhazi agy elfoglalasa nagyon sokba kerul. Es reszben azert, mert
  -magas kepzettsegu "szemelyzet" all keszenletben
  -elfoglalja a helyet valaki elol, akinek esetleg az kellene

 • 2010.06.10 19:53:29Lexie

  másutt, megy a lányod a nagyszülőkhöz?

 • 2010.06.10 19:55:51Magenta

  Ahol én szültem, ott volt vécépapír, folyékony szappan, meg tiszta kéztörlő, de így is a saját törölközőmet használtam.

  Viszont abban egyetértek másuttal, hogy finoman szólva is szívásnak éreztem, hogy berendeltek reggel, mert akkor van betegfelvétel, aztán délután egyik vártam a folyosón a táskámon pihentetve a lábam, mert ki KELL várni a minimum 72 órát és addig foglaltak voltak az ágyak.

 • 2010.06.10 19:56:24Magenta

  délután egyiG vártam

 • 2010.06.10 20:03:49Cidre

  Nem szülés, de műtét után nekem ki kellett fizetnem a külön ágyat kápé, mikor bent maradtam a fiammal egy éjszakát. 2009, Magyarország. Kaptam róla számlát.

 • 2010.06.10 20:04:40cantaloupe

  Másutt,
  na, megint kinyitottad Pandora szelencéjét, de tökéletesen egyetértek veled. Inkább 4 nap tiszta kórházban, mint egy hét egy átlag magyar közkórházban. És mivel családtagjaim sokat voltak az utóbbi időben, van rálátásom innen is.
  2oo2-ben pl. anyu epeműtétje zajlott, nem volt az intenzív osztály ajtaján kilincs. Ott voltam, láttam.

  De anyukákat egy hétig ott pihentetni, arra van pénz.

  Mondjuk cozu 2 napja császár után kevésnek tűnik. Nekem kellett az a 4 nap, mikor már el tudtam látni a babát anélkül, hogy sajogni kezdjen a seb és attól féljek, hogy leejtsem a picit. A baba kezdetektől fogva jól volt, őt akár aznap vihettem volna, de itt a császár utáni megfigyelés elég szigorú volt, varratszedés is a 3. napon volt.

 • 2010.06.10 20:07:26Cidre

  Ki a fene pihenteti az anyukákat egy hétig?! A két utolsó császárom után három nappal már ajtón kívül voltam. Normál szülés után ugyanez van.

 • 2010.06.10 20:07:31másutt

  Lexie
  nem megy ez sehova.
  baratnomnel (egy olyannal, akit a 0. szulinapja ota jol ismer es IMAD) lesz mialatt mi a korhazban, es akar egesz nap is latogathat benn nalam.
  ha baratnom nem er ra (junius 25 es juli 5 kozott nyaral) akkor van egy B-terv baratno is.
  Apamat, aki az egyik felelos nagyi lett volna, megoperaltak a mult heten (ez nem volt benne a cikkben, de nem segitett az idegallapotomnak), most 1 honapig pihi, ha meg akartuk volna is, targytalanna valt az egesz.
  de nem is akartuk.

  most hetvegen probajarat ugyanazon baratnonel, mialatt en a pasimmal evfordulozunk. ;)

 • 2010.06.10 20:11:07Lexie

  értem.pedig legalább kicsit összeszedhetted volna magad, az alattvalók körbeugrálták volna a lányod, aztán együtt eltölthettétek volna az utsó pár hetet 3asban.

 • 2010.06.10 20:19:19másutt

  Cant, nekem itthon a lakasunkban szedte ki a vedoneni a kapcsokat a hasambol, a sajat agyamon fekudtem es nagyon fajt, pedig aszontak nem fog.
  Asszem szerda v. csutortok volt - penteken volt a csaszar.

  Az angol rendszer teljesen hazhozjaro, engem mar az is megdobbentett, hogy mezei bába (midwife) vegezhet gatmetszest az otthonszuleseknel, varrhat is, stb.

  Aki mosolyogni akar, nezze meg a hazhozjaro midwife-ot, aki a parnapos geyrekemet mericskeli a lakasunkban, kezi merleggel. ;)
  [link]

 • 2010.06.10 20:24:11cantaloupe

  Másutt,
  nekem medika szedte ki, nem fájt picit sem. Én mindig engedem, hogy rsjtam gyakoroljanak, mert szépen megkérik előre.

 • 2010.06.10 20:45:08R2D2 & C3PO

  A varratkiszedésnél a fájdalom nem attól függ, hogy ki szedi ki. Hanem attól, h. sikerült-e idegszálat is belevarrni (tűzni) vagy sem. ;-D Tapasztalat. Sajnos.

  Amúgy tök értelmetlen ez a vita. Mostanában a tisztaság OK a kórházakban, inkább a lepukkant épületekkel van gond. Pereg a festék az ablakkeretről, de teljesen tiszta, túlfűtik a fekvőosztályokat, és hasonlók.

 • 2010.06.10 20:46:23R2D2 & C3PO

  A macskás képek nagyon jók. :-D
  Nem lesz utódja?

 • 2010.06.10 21:11:35Ziebi

  :D

  Jujj nem paráztál hogy elszakad az az izé? :) Vagy csak én látok rémeket? :D

 • 2010.06.10 21:15:29másutt

  De. Azert fenykepeztem le, hogy a birosagon legyen targyi bizonyitekom. :D

 • 2010.06.10 21:26:16Ziebi

  :D
  amúgy én mindig ledöbbenek mennyire kis picik tudnak lenni az újszülöttek. :) A jómúltkor vagy negyed órát csodálkoztam egy ismerős baba kicsi ujjain :D

 • 2010.06.10 21:49:53dodóó

  2010.06.10 20:03:49Cidre

  Mi is fizettünk,sokat.

 • 2010.06.10 22:02:08cozumel

  Ziebi

  en is :)
  mindig azt hiszem, hogy koraszulottek... :O

 • 2010.06.10 22:12:21nyúlmama

  Hú,én is emlékszem, amikor a lányomat vittem már nagyobbacska korában a rendelőbe, és egy picike ,tán 2 hetes baba volt mellettünk. Nézegegettem és gondoltam, de pici, biztos koraszülött...aztán kiderült, hogy jóval töb volt a súlya, mint az enyémnek anno.....

 • 2010.06.10 22:21:06Ziebi

  Én még nem is fogtam a kezembe soha ilyen pici babát. :)

 • 2010.06.10 22:56:30cozumel

  Ziebi :)
  kicsit felelmetes eloszor...
  amikor az ikreket vittem egy hetesen oltasra, ott allt velem a sorban egy tipikus maja indian anyuka, az 5 kilos kisfiaval.
  Nalam a ketto volt 5 kilos osszesen.

  O is mondta, hogy nem is merne megfogni az enyemeket :D

 • 2010.06.10 23:03:57Ziebi

  Hát, pár éve nekem is kezembe akartak adni egy ilyen picurkát, de komolyan nem mertem...akkor nem csak bennem van ez a félelem hogy valami baja lesz attól ha megfogom... :)

 • 2010.06.11 01:06:24tildy:)

  Michael Moore filmjét néztük az előbb - tudom, ott is vannak csúsztatások , de az alapján úgy látom az itteni anglia rendszer viszonylag jó.
  Mert itt oké nem kell külön fizetni az ellátásért, de viszonylag normális ellátás van, ahogy Franciaországban is. Otthon meg igaz , hogy nem kell fizetni az ellátásért de az olyan is. Azért itt isaki tud inkább magánkórházat fizet biztosításból.

  Lakótárs bekerült a kórházba, folyamatosan gond volt az emésztésével, ügyeletről hazaküldték "gyomorrontással"....
  -msotegy másik NHS kórházan volt, benntartották, kiderült , mivel van gond (epe).

 • 2010.06.11 01:59:34másutt

  tildy
  jaja, en megneztem vagy tizszer, es igen, csusztat.
  mindket rendszert nagyon jol ismerem, mindkettoben mutottek mar....
  nem ter ki arra, hogy az USA-ban vagy elvegzik a mutetet vagy nem, de legalabb tudod mi van.
  itt meg.. vagy elvegzik, vagy nem, es annak megfeleloen, hogy HOL LAKSZ, 2010 juliusaban vegzik el, vagy 2013 marciusaban.

  ezen kivul engem kivaloan ellattak a mult heten a surgossegin, INGYEN, mosolyogva, egy TUNDER szedte le a kormom, de oda nem mehetek vissza kotozesre (3 naponta kell kotozni) mert az az emergency (surgossegi osztaly) egy korhazban. a korzeti orvos nem fogad, mert ez nurse (noverke) feladat. a korzeti noverke nem ert ra csutortokig!
  az NHS walk-in egyszer volt hajlando kotozni, hetfon, oda SEM mehetek vissza.

  ott alltam sirva, es senki nem volt hajlando egy baszom fertotlenitesre es ujj kotozesre, amit ELOIRT az orvosom! mert burokracia van, kerem.
  namivan ilyenkor?

  felhivtam ugyanazon rendelot 1 oraval kesobb, hiszterikus hangon, a kovetkezo kulcs szavakat KELLETT hasznalnom (ismeros tanacsara) hogy atjussak a telefonos pinan:
  "9 honapos terhes vagyok, baleset, nyilt seb, ver, fajdalom, azonnali kotozes kell, ketsegbeesett, segitseget kerek!"
  1 oran belulre volt idopont.
  addigra mar nem is fajt, nem is verzett, es nem voltam ketsegbe sem esve, igy eleg rohadtul ereztem magam... de mar felig lejott az elszurkult kotes, es kilatszott a sebem csunyaja.

 • 2010.06.11 02:15:30Lexie

  2010.06.11 01:59:34másutt
  "a kovetkezo kulcs szavakat KELLETT hasznalnom (ismeros tanacsara) hogy atjussak a telefonos pinan:
  "9 honapos terhes vagyok, baleset, nyilt seb, ver, fajdalom"

  :DDDDDDD

 • 2010.06.11 08:05:06Veg_

  2010.06.10 16:53:55bajor gizella
  Nem kell ahhoz franciaországba menni, legutóbb itthon, szállodában a kádnál simán ott volt a bazi tubus nagyon enyhe illatu sampon és tusfürdő felszerelve a tartóba, ha nem viszünk egyiket se, akkor is bőven jó lett volna, és mikor félig volt, cserélték (mondjuk kézmosónak használtuk :). Manapság itthon se nagy cucc ez.
  A korház más kérdés, de ugye nem francia korházról irtál :)

 • 2010.06.11 08:26:40Veg_

  2010.06.10 19:12:03Ziebi
  (köszi :) rámborult a meló, mult héten pár napot a lecsengést követően pihentünk, a hét közepétől már normál mennyiség van a nyakamban :))

 • 2010.06.11 13:13:56youdit

  Lujzi mellé még a Vilma ugrott be... De tényleg jó lenne tudni az elsőszülöttet, vagy csak én vagyok lemaradva? :)

 • 2010.06.11 13:32:56másutt

  youdit, priviben szivesen masutt kukac gmail.com

 • 2010.06.11 13:43:41youdit

  OK. :)

 • 2010.06.11 13:57:50youdit

  másutt írtam és kíváncsian várom a választ - de valszeg hétfőn látom csak majd... és akkor ráhangolódom a témára :))

 • 2010.06.11 14:41:08Mokus0501

  Másutt,
  sajnálom az ujjad és valamennyire átérzem a helyzeted, mert annyira feledékeny, szétszórt, egyszerűen balf@sz vagyok mostanában, hogy már nem találok rá szavakat. Pedig sem terhes nem vagyok, megjönni is elvileg 2 hét múlva fog, úgyhogy én a melegre fogok most mindent :D

  Név téma:
  Nálunk gyerek még nincs, de a név már elvileg megvan. A párom először (elmeroggyant jó kedvében) Zsófit javasolt (csak lányban gondolkozunk), mert azt lehet Zsozsónak becézni és akkor lehetnénk Dollár mama és Dollár papa :) Aztán valaki felhívta a figyelmünket, hogy a kutyánkat Sophie-nak hívják és most ugye nem akarjuk tényleg a kutyáról elnevezni a gyereket???? :D

  Így a mostani verzió a Dóra, ami mindkettőnknek megfelel és nem botránkoztat meg senkit :)

 • 2010.06.11 14:49:41youdit

  A Dóra jó. Különleges verzióban meg Dorina, olyat is ismerek egy gyönyörű okos kis szöszkét, most 5-6 éves. :) Meg egy korombelit is, aki nem magyar, de itt ismerte meg a kazah férjét (egyetem, kolesz, stb.). Az ő kislányuk Yasmine, ami akkor nagyon tetszett, de most már minden osztályban van Jázmin.

 • 2010.06.13 13:03:03tildy:)

  Másutt: tök kellemes idő van, nem? Remélem nem viselt meg a múlt hétvégi hőség.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta