Nem árt a gyereknek, ha leszbikusok nevelik

Egy kaliforniai kutatás szerint nem vezet a normálistól eltérő lelki fejlődéshez, ha a gyermeket azonos nemű pár neveli fel.

A vizsgálat szerint a leszbikus párok által nevelt gyerekeknél nem jelentkeztek olyan problémák serdülőkorban, amelyek a szokásostól eltérő családszerkezettel lennének kapcsolatba hozhatók.

A kaliforniai UCLA kutatói az 1986-1992 közötti időszaktól kezdődően 154 olyan leszbikus pár sorsát kísérték figyelemmel, akik – a pár egyik tagjánál donorspermával végzett inszemináció eredményeként – saját gyermeküket nevelték. A gyermekek fejlődését a fogantatástól egészen a fiatal felnőttkorig követték nyomon, ily módon 78 gyermekről gyűjtöttek adatokat. A gyermekek 10 és 17 éves korában felvett kérdőívek, személyes beszélgetések, valamint az anyák beszámolói alapján úgy tűnik, hogy nem jár káros lelki következményekkel a gyermekre nézve, ha nem a szokásos anya-apa-gyermek családmodellben nevelkedik, hanem két anya neveli, írja a Gyermekévek.

A beszámolók szerint ezek a gyerekeknek 17 éves korukra sokkal jobb szociális képességeik lettek, jobban tanultak, kevesebb közösségi problémával küzdöttek és jobban helyt álltak az élet különböző területein, mint a hasonló életkörülmények között élő, hagyományos egy apa-egy anya családmodellben nevelkedett társaik. Az eredményeket nem befolyásolta, hogy a gyerek serdülőkorában a leszbikus pár tagjai együtt éltek-e még, illetve az sem, hogy a család tagjai ismerték-e a donorspermát adó biológiai apát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra