11 ok, amiért sírhat a kisbaba

Fájdalmasan felsír, nyűglődik, tekereg, vinnyog, keservesen zokog. Mielőtt megszakadna az anyai szív, próbáljuk meg kitalálni, mi baja lehet a kisbabánknak.

Bemutatunk néhány lehetséges okot és megoldási javaslattal is szolgálunk.

1. Éhes/szomjas
A kisbabák, ha üres a gyomruk, sírással jelzik, hogy itt az ideje az etetésnek. Mellre téve vagy cumisüvegre csatlakoztatva mohón szívják a táplálékot és megnyugszanak.

2. Fáj a hasa
A hasfájás leginkább az első három hónapban jellemző, amikor a baba emésztőrendszere még nem elég fejlett, hogy a testsúlyához képest hatalmas mennyiségű elfogyasztott táplálékot feldolgozza. A hasfájás oka lehet még a túletetés, a lenyelt levegő (büfiztetéssel megoldódik a probléma), valamint a bélgáz (ezen a szélcső segít). Ha székrekedéses a baba, egy hőmérővel megszabadíthatjuk a felgyülemlett salakanyagoktól, így eggyel kevesebb ok miatt fájhat a hasa. Segíthet még a babamasszázs is.

3. Melege van
Ha a tarkójánál izzadt a gyerek, melege van, vegyünk le róla egy réteget, nyáron pedig langyos vízzel frissítsük fel egy kicsit.

4. Fázik
Ha hideg a csecsemő keze, nem feltétlenül jelenti azt, hogy fázik. Ha viszont nyugtalan, nyaka is hideg hátul, gondolhatunk arra, hogy a hideg miatt nyüszög. Plusz egy rétegtől vagy takarótól jobban érzi magát.

5. Álmos
Előfordulhat, hogy a kicsi fáradt, álmos, emiatt nyűglődik. Próbáljuk meg elaltatni.

6. Jön a foga
Féléves kor környékén jelenhetnek meg az első fogak, de előfordulhat, hogy csak egyéves kor körül töri át az ínyt a tejfog – addig számtalan esetben gondoljuk azt, hogy a duzzadt íny okozza a fájdalmat. Gyógyszertárban kapható fogzást könnyítő, hűsítő gél, de vásárolhatunk hűthető rágókát is a fogzási fájdalmak csökkentésére.

7. Unatkozik
Ahogy egy baba nő, úgy nyílik ki számára a világ és kezdi el felfogni környezetét. Nem elégíti már ki az ébrenléte alatti bámészkodás, ilyenkor célszerű a korának megfelelő puha játékokat, színes csörgőket a keze ügyébe tenni, de szereti a játszószőnyeget is, amely fölé különböző figyelemfelkeltő dolgokat lehet lógatni – ezeket kezdetben nézegeti, majd elkezd feléjük nyúlkálni, fogdossa, tapogatja őket, eközben szórakozik.

8. Fél
A csecsemő idegenektől, hangos zajtól, nagyméretű tárgyaktól megijedhet, de akár attól is, ha a szülei nincsenek a közelben. Halk beszédre, ölelésre, simogatásra megnyugszanak.

9. Anyahiánya van
Gyakran csak azért nyöszörögnek a kicsik, mert hiányzik nekik az anya ölelése, közelsége, bőrének illata. A legtöbb csecsemő megnyugszik anyja karjai között. Ha nem éhes, szomjas, fáj a hasa, melege van, fázik, jön a foga vagy beteg.

10. Beteg
Ha a gyerek feltűnően nyűgös, vagy épp bágyadt, tehát viselkedése megváltozik, és a fenti pontok egyike sem jön be, gondolhatunk arra, hogy betegség bujkál benne. Figyeljük a hőmérsékletét és egyéb tüneteket.

11. Frontérzékeny/telihold van/fejlődési ugrás előtt áll
Gyakran előfordul, hogy hiába csináljuk végig az első kilenc pontot, nem találjuk meg a sírás okát. Hogy megnyugtassuk magunkat, anyaismerőseimmel ilyenkor ráfogjuk a nyűgösséget valami megfoghatatlan, általunk nem megoldható dologra: azt szoktuk mondani, jön a hidegfront, vagy a meleg, a teliholdtól nyugtalan, vagy épp fejlődésében ugrásszerű változás következik be. Holnap például már járni fog. Addig is a nyolcas pont alapján járunk el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek