Mérgező Shrek-poharakat hívott vissza a McDonald's

Több mint 13 millió üvegpoharat hívott vissza Észak-Amerikában pénteken a McDonald's, mivel azok mérgező anyagot tartalmaztak.

A poharak a legújabb Shrek-film promóciós darabjai voltak, a kampány egyhónapos volt, és hétfőn ért volna véget.

"Az üvegen lévő mintában kadmium található, ami hosszú távon káros hatással lehet az egészségre" - közölte az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság (CPSC), hozzátéve, a gyorsétterem ezért arra kérte vásárlóit, ne használják a Shrek-poharakat, melyeket egyébként a cég visszavásárol.

A McDonald's szerint a május elején megjelent poharak csak Észak-Amerikában kerültek forgalomba, és a vásárlók két dollárért szerezhették be őket. Az Egyesült Államokból mintegy 12 millió, Kanadából pedig 1,4 millió darabot hívtak vissza belőlük.

A hatóság szerint a McDonald's gyorsan reagált a kialakult helyzetre, és teljes mértékben együttműködött a CPSC-vel. Mint közölték, a poharakban lévő kadmium ugyanakkor jóval kisebb mennyiség volt, mint amit például legutóbb fémből készült gyermekékszerekben találtak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kadmium a szervezetben felhalmozódva krónikusan toxikussá válhat, és elsősorban a vesében, a csontokban és a légzőszervekben okozhat károsodást.

A játékokban 2007 után kezdtek kadmiumot használni a kínai gyárak, miután a Mattel Kínában gyártott játékait sorra hívták vissza magas ólomtartalmuk miatt. A játékgyártó cég 2007-ben összesen 21 millió játékot hívott vissza, és az eset után Kalifornia állama húsz játékgyártó céget perelt be a termékek felelőtlen forgalmazása miatt.

Paul Midler, aki a Poorly Made In China: An Insider's Account of the Tactics Behind China's Production Game and currently based in Hong Kong című könyvet írta a játékgyárakról, elmondta teljesen logikus és várható lépés volt, hogy a gyárak az ólom helyett kadmiumot használtak.

„Ez a tökéletes példa arra, hogy hova vezet az összes ólommal kapcsolatos minőségi probléma, most mindenki kadmiumot használ, és mindenki azt kérdezi: Miért nem ellenőrizték a kadmiumot? Nos azért, mert senki sem tudta, hogy tesztelni kell” – nyilatkozta a nemrég forgalomba kerülő kadmium tartalmú ékszerekről Midler.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek