SZÜLŐSÉG

Palkónapló: Anya a padlón hasalva bürrög

2010. június 4., péntek 09:31

Itthon vannak a fiúk, Palkó ugye alapból, Lackó meg szemgyulladással, és egész nap megy a bürrögés.

Nagyszobánk egy komplett versenypályává alakult, és ha véletlenül nem kigúvadt szemmel óvatoskodom keresztül rajta, akkor lábam alatt roppannak az autók, Lackó sikoltozik, Palkó bömbölni kezd, nekem meg fogy a türelmem, pláne, mikor a laptoppal üldögélve érzem, ahogy Lackó óvatosan nekitámaszt az én lábfejemnek is egy sárga pályadarabot.

Fiúsodom. Nincs kegyelem, végig kell hallgatnom az összes sztorit, hogy a versenyben melyik autó hogyan “buccolt” a másikkal, hogy hogyan segített a fiatal, gyorsabb autó a kopott öregebben, és néha-néha rá kell böknöm egy-egy autóra, hogy most ez vagyok én, most meg inkább ez, ebben ülök, meg abban versenyzem. És nemcsak én. Mert ugyan Palkót Lackó még nem igazán veszi még gyerekszámba, pláne nem fiúszámba, Palkó nem tudja megtagadni génjeit, és jön, szuszog, hozza az autóit, rácsapja őket a pályára, és gurítani próbál. Aztán itt általában véget ér a nyugalom, a pálya rendszerint összedől, elmozdul, az autó keresztben csúszik, leesik, Lackó meg ideges lesz, sikoltozik, megsértődik, és rendszerint elrohan. Palkó először csodálkozva néz utána, először nem érti, aztán bömbölni kezd, én pedig próbálom békíteni Lackót, aki már nem megértő, akinél már betelt a pohár, és aki már nem hisz az ígéretekben.

A képlet persze világos, ebben a korban még nem elég az azonos érdeklődés, az ügyesen építkező, elmélyülten játszó nagyfiú nehezen viseli a romboló fázisát élő kistestvérét, a kistestvér pedig döbbenettel figyeli a nagytestvér kirohanásait. Én meg csak állok ott, a két kölök között őrlődve, bénán, mert úgy érzem, Lackónak igenis joga van a nyugodt játékhoz, Palkónak pedig az érdeklődéshez, együttjátszáshoz, a testvéréhez.

Úgyhogy a béke érdekében én is ott hasalok, ha kell, hát egész délután az autók között. Megpróbálom lekötni Palkó figyelmét egy pályadarabbal, segítek neki legurítani az autóit, míg Lackó percenként közli a verseny állását. Időnként fel is kell állnom, Palkóval a karomban és meg kell néznünk egy-egy Lackó-féle gurítást, miközben szalad a ház, sajtos tésztát eszünk három napja, és lassan nincs egy tiszta zoknim sem, mert az a másfél óra, amit Palkó az alvással tölt délelőttönként, maximum a tűzoltásra elegendő.

A pályák közben Lackó további biztonsági intézkedéseinek következtében bútorokra helyezett komoly párnahalmokra kerültek, én pedig indulok is, mert úgy látom a hármas kanyarban komoly baleset történt... Bingó, bejön a biztonsági autó, úgyhogy máris szaladok a konyhába, összeütni valahogy Palkó ebédjét, miközben éltet a remény, hogy már csak négy óra, és kerül némi rózsaszín is ebbe a négykerekű bürrögéssel mindent ellepő, fiús délutánba.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.04 09:42:21Brumibaby

  na ezért éreztem én úgy, hogy képtelen volnék nagyobb korkülönbségű gyerekek játékigényét és egyéb szükségleteit összeegyeztetni.

  Mi csak vigyázunk olykor egy kisebbre, de ilyenkor az enyémek egyszerűen megfutamodnak. Szegényke jár a nyomukban, ők meg mindenféle helyekre bebújnak előle a saját dolgaikkal. Következmény: én építhetem a legótornyot vele és én tologathatom Thomast és társait a favasúton, mert ha nemn, hét baj van.

  És nekem ez csak hetente 2x-3x, néhány órára... Panzej, együttérzésem.

 • 2010.06.04 09:43:44Brumibaby

  Jaj, és Panzej, tetszik a papucsod :)

 • 2010.06.04 09:52:00koaladia

  Ja papucs jó, nekem is ilyen van csak rózsaszínben. De a történet is nagyon aranyos. :)
  Nekem tegnap derült ki, hogy mégse autókat kell beszereznem, hanem babákat. Kár, pedig én autózni jobban szeretek. :))) Sebaj, majd a következőnél.

 • 2010.06.04 10:00:21elzsabo

  Koaladia,
  nekem meg a 30. héten derült ki hogy első körben még is autókat fogok tologatni, nem hajat fonni.
  Nem gond, majd a következőnél, el is tettem a sok kislányruhát:)

 • 2010.06.04 10:18:19bea-balázs

  Én a kicsivel ugyan így vagyok , állandó figyelmet igényel, ha véletlenül nem lát, vagy telefonon hívnak, hát elkezd üvölteni, hogy arra a pár percre is miért nem rá figyelek! Sajna egyedül nem nagyon játszik el! Hacsak nem legózik, rajzol, vagy gyurmázik! Majd szeptembertől, ha oviba megy, talán más lesz!

 • 2010.06.04 10:41:37koaladia

  elzsabo
  Hát remélem nálunk mostmár ennél a verziónál maradunk. Amúgy ezért is próbálom a leendő nagyszülőknek sulykolni, hogy semleges színű ruhákat vegyenek (egyrészt ketteske miatt - másrészt azért tényleg érhetik az embert meglepetések). :)
  Ui: mostmár nálatok akkor tényleg ügyesen kell a tesót csinálni, nehogy odalegyen a sok kis ruha. :))))

 • 2010.06.04 10:42:54drlucifer

  Panzej!
  Nem tudom, segít -e (bár a nyomor állítólag szereti a társaságot): detto ugyanez a helyzet. Azzal csipkézve, hogy a lánykám is ott lebzsel a fiúk között. Balu visít. anya, szedd le rólam/szétrombolta/elvette. Dani, mint egy kis majom, mindenben utánozza a nagyot. Réka meg ott lomol köztük, és néha értetlenül néz, néha meg beszáll a harcba... :D

 • 2010.06.04 10:43:00Puszpanya

  Én is egész nap - kivéve alvásidő - ülök a szőnyegen és próbálok egy 10 hónapos játékába belefolyni. Meg elkapni Őnagyságát. Mivel a gyerekem előző életében kamikázé pilóta lehetett. Ugyanis feláll, majd elindul felém. Aprócska probléma, h lépni még nem tud, így az elindulás az hatalmas pofára esésben végződne, ha anya nem vetődne és el nem kapná. A csaj a játékaival még véletlenül sem játszik, sokkal érdekesebb az innen-onnan lopkodható felnőtt játék. (telefon, videó, dvd kazi, könyv...stb) Most "rendezem át" (azaz minden elérhető az egy szem magas szekrény tetején landol) éppen a kecót, de úgy érzem, egyes tárgyak csak a plafonra szerelt polcokon lennének biztonságban.

 • 2010.06.04 10:45:31Puszpanya

  Ja, és apa (így kisbetűvel a beszólás miatt) megjegyezte tegnap, h kupi van. Hát az van. A nagyszoba kivételével, ahol tartózkodik a Ded, a lakás többi része háborús övezet....

 • 2010.06.04 10:52:31Vakmacska

  Höhöhö, mi lesz itt nálunk egy év múlva...a nagy tanulna, a kicsi meg torpedóként rombol, vizionálom.

  Ha Poronty-cikkek helyett csak elmekórtani jelentések készülnek nem tőlem hanem rólam, akkor nyilván nem bírtam a kiképzést.

  Kupi viszont már most van, az aligha fokozható, bár ki tudja:)))

 • 2010.06.04 11:09:42animmam

  Nalunk az unokateso es nagylanyom kozott "melyul" az ellentet. Mikor szuletett a lanyom het es fel eves volt, imadta a picit, jatszott vele, szeretgette. Mikor masfel eves lett is jo volt fogni a kezet kisergetni hintaba rakni, stb. Most a nagylanyom tiz eves "csajosodos" a pici ket es fel lett es vakon kovetne a nagylanyom, ha az hagyna, de az menekul, nem akar egy percet sem vele tolteni, mert nem lehet vele mit kezdeni. :-) A kisebbik lanyom most a masodik szamu unokatesoval van ugy mint az elozoek voltak. Kivancsi vagyok, ket ev mulva o is menekul-e elole. :-) Nalunk a ket lany mint az ikrek olyanok, ket ev van koztuk, mindig mindent egyuttesen csinalnak.

 • 2010.06.04 11:19:35nanemárrr

  Panzej, köszi! Mindig feldobja a napomat, ha olvasom az írásodat, még ha most nem is a legvidámabb. :)

 • 2010.06.04 11:30:30Sevy

  Palkó még mindig nagyon szép gyerek:D

 • 2010.06.04 11:35:58Mokus0501

  Ha ez vigasztal Panzej, nálunk is kupi van, a szennyestartó teli, lassan nincs tiszta ruhánk és még gyerekünk sincs... Csak kb. 3 hete a munka miatt csak aludni járunk haza. De már csak 3 hónap :)

 • 2010.06.04 11:48:12kinga1

  Nem ertem. Irtad, hogy van jaroka. Az megis mire valo?

 • 2010.06.04 11:54:37dodóó

  A lakás nálam is volt néha szét szórt állapotban,de a mosni valót pár perc szét válogatni és elindítani egy adagot.

 • 2010.06.04 11:54:47hinta-palinta

  Szerintetek egy fél éves gyerek honnan tudja, hogy egy autókát tologatva brümmögni kell és honnan tudja, hogy hogyan kell azt csinálni?:))

 • 2010.06.04 11:54:49koaladia

  Valdd be PAnzej, hogy akkor a második képet nehéz volt összehozni a világbéke megőrzése mellett. ;-)

 • 2010.06.04 12:00:29Laliath

  2010.06.04 11:54:37dodóó

  nálunk sem konkrétan a kimosás miatt gyűlt össze a szennyes, amikor a csaj folyamatos figyelmet igényelt. Hanem mert utána volt, hogy fél napig állt a dobban a vizes ruha, mert nem tudtam kiteregetni. Az meg rosszabb, mintha ki se mostam volna :(

 • 2010.06.04 12:04:30nanemárrr

  hinta, ez jó kérdés! Az enyém is csinálta, csinálja, plusz felül a kismotorra és brümmögve hajtja azt! Most a férjem azt tanítja neki, hogy jobb kézzel húzza a gázt a motoron! :)

 • 2010.06.04 12:06:26hinta-palinta

  :DDDD

 • 2010.06.04 12:19:19Panzej

  Lányok, a brit tudósok most írják a cikket épp a bürrögős génekről! :-)
  Dodóó, Laliath megaszondta. Nálam is van, hogy két napig aszalódik a dobban a ruha, mert elfelejtem a nagy zűrzavarban kipakolni, aztán este meg inkább bedőlök az ágyamba.
  Kinga, járókában már nem marad meg Palkó. Ha meg Lackó magára zárja a gyerekszoba ajtaját, Palkó ott nyüszít előtte, néha dörömböl is. Irtó erőszakos gyerek, akárcsak az apja.. ;-)

 • 2010.06.04 12:22:32Subbantósdi

  Panzej: nagyon jól sikerült ez az írásod is!:o)
  És nekem nagyon ismerős is.
  Mert nálunk is az autós dolgok mennek, bár lányom van és fiam, de a lányomnál az megy és együtt próbálnak játszani a verdás kocsikkal, egyéb műanyag autókkal és járművekkel, Thomas-os gőzmozdonyokkal, de bizony még nem sikerül úgy, főleg egyforma módon, ahogy kéne...:o)
  A fiam még nem gurigatja igazán, csak a kerekeit gurigatja és vizsgálja, a lányom már bőven, de mindkettő imádja ezeket a járgányokat dobálni. Ami zajjal jár+általában nekem kibányászni az így elgurult járműveket mindenféle bútordarab alól. :o)
  Szóval zajlik az élet, a lényeg, hogy sokáig legyenek ilyen vidám, egészséges, életerős gyerekeid és gyerekeink, mindannyiunknak, nem? :o)

 • 2010.06.04 12:33:54Ribizlee

  hahahaha, már 3 napja 'szárad' egy adag kiteregetett ruhám.

  (a nyakamon meg nőtt reggelre egy csomó - szerintem kopoltyú lesz...)

 • 2010.06.04 12:40:08Panzej

  Koaladia, tudod, hogy hoztam össze a képet? Úgy, hogy valójában a Villám Jancsit (piros autó Lackó kezében) fényképeztem, legalábbis azt mondtam Lackónak, azért tartja ott olyan szépen a kezében az autót. És tényleg épp viláagbéke volt!:-) Aztán amikor Villám Jancsi ismét versenyezni kezdett, akkor persze folytatódott a hoppáré.

 • 2010.06.04 12:42:05Panzej

  Szia Ribizlee! Most mosok épp, reméelem már jobb idő lesz.
  Brumy, tök jó a papucs, tényleg, még H-ban vettem, imádom. Nem látszik, de vagesz is ám, tetszett már másoknak is.

 • 2010.06.04 12:47:25Panka ustokos

  Nekem csak lassan 6 hetesem van,de folyton cicizni akar.V ar egy halom vasalni valo,kellene ebedre gombocot csinalnom+szeretnek menni a parkba setalni.Mondjuk az utobbi meg megoldhato.Azt hittem, ha nagyobb lesz,a haztartas konnyebben megoldhato.Ezek szerint nem!?

 • 2010.06.04 13:04:46zuzmó

  Én napközben max. egy-egy mosást tudok berakni, a teregetést is meg tudom oldani a totyogó mellett, csak legyen elég csipesz kéznél, amit rakosgathat, aztán meg ledobál a teraszról. Főzni viszont kizárólag este tudok, amikor alszik, vagy szemmel tartja valaki a családból. A takarítás meg....!? Az valóban csak tűzoltó munka mostanában. Tegnap éjjel mezítláb ráléptem egy legó kockára. Nagyon hamar kiröppent az álom a szememből, és csúnyákat mormolva magamban elhatároztam, legalább az ilyen kicsi, hegyes, éles szarokat elrakjuk este. Ja, és a kicsi pár hete legyilkolta a nagyok Twilight-posztereit az ajtajukról. Azóta a vaterán nézelődöm új poszterek után :DD

 • 2010.06.04 13:11:50Laliath

  a porszívózás nem gond nálunk, a csaj belekapaszkodik a vállamba és lelkesen végigkíséri, amíg végig négykézlábazom a szőnyeget.
  elpakoláshoz meg találtam fasza szétnyitható hálós szennyestartót 500 pínzért - abba beledobálom a plüssöket, oszt kész. Kisebb holmik itt még nincsenek.
  A vasalásról rég lemondtam; max. amit épp felveszünk és igényli.
  A főzést meg hagyjuk: a feldarabolt hús letakarva vár a pulton, a csaj meg itt horpaszt az ölemben és nem lehet letenni...

 • 2010.06.04 13:36:08e_e

  ugyanezt elem at a nap 24 orajaban, pedig az enyemek kozott csak egy ev van:

  "A képlet persze világos, ebben a korban még nem elég az azonos érdeklődés, az ügyesen építkező, elmélyülten játszó nagyfiú nehezen viseli a romboló fázisát élő kistestvérét, a kistestvér pedig döbbenettel figyeli a nagytestvér kirohanásait. Én meg csak állok ott, a két kölök között őrlődve, bénán, mert úgy érzem, Lackónak igenis joga van a nyugodt játékhoz, Palkónak pedig az érdeklődéshez, együttjátszáshoz, a testvéréhez."

  az ebédrendelést egyebkent szivbol ajanlom.:))

 • 2010.06.04 14:15:11Puszpanya

  2010.06.04 12:47:25Panka ustokos
  A nagyobb nem csak enni akar, de mozog is... :D Sőt, nem lehet látótávolságon kívül elmenni tőle, mert rinya van. :D S két pillanat alatt, mikor már azt hiszed, h mindent elpakoltál, talál olyat, amit magára ránthat, felboríthat, lelökhet, megehet (enyém előszeretettel eszi a ruhákról és ülőpárnákról leeső bolyhokat)...stb.

  A mosás nem gáz. Reggel szétkupacolok, ezzel is felteszem a pontot a lakásban uralkodó őskáoszra! S dobálom be a ruhákat egymás után. Viszont kiteregetni, meg vasalni és hajtogatni nemtom ki fog és mikor. Így a másik szoba (leendő gyerekszoba, mikor átköltöztetjük a lányt a mi szobánkból) a következő módon néz ki: bútorok, akváriumok, középen egy szétszedett ülőgarnitúra, a gyerek kinőtt ruhái egyre több és több kupacban (mert ugye életkor szerint akartam szétválogatni, nem csak úgy eltenni), leszedett ruhák kupacai, és minden egyéb tárgy, aminek nincs helye... :D Hát komolyan mondom, nagyon gáz.... :DDD

 • 2010.06.04 14:21:26koaladia

  Panzej tudtam én, hogy cseles vagy, dehogy ennyire!!!!!!!!! :))) Az autó fényképezésekor csak járulékos dolog volt, hogy ők pont rajta vannak. Ez tetszik.

 • 2010.06.04 14:33:25Panka ustokos

  Ja,gondoltam kap jatekot,es felszemmel figyelem,mikozben csinalom a dolgom.Mondokazunk , stb...
  :))))

 • 2010.06.04 15:47:28Puszpanya

  :D Nekem még csak a 10 hónaposommal van tapasztalatom. :D Később lehet, h jobb lesz. Egyszer próbáltam meg vasalni mellette, de halva született 5let volt, mivel először a vasalót próbálta magára rántani, aztán míg menekítettem a vasalót, az állványt. :D

 • 2010.06.04 16:21:56manka78

  Nálunk pedig épp ezért jött be a 6 és fél év korkülönbség a csajok között. Nem csesztetik egymást, ha a nagy egyedül lenne, akkor bezárkózik a szobájába, és akkor már csak a kicsit kell elfoglalni.
  A mosásról meg az jutott eszembe, hogy amíg itthon voltam a kicsivel, sokszor morogtam, hogy nálunk mindig rumli van, most hogy már dolgozom, rájöttem, hogy lehet attól is nagyobb rumlit csinálni.:)Én sokszor van, hogy mielőtt elindulok dolgozni, elindítok egy mosást, és mikor hazamegyek este kiterítem. Volt olyan már, hogy csak másnap jutott eszembe, hogy ki kéne szedni, olyankor csinálok egy öblítős programot, és utána teregetek.
  Mostanában meg óvatosabban mosok, mármint jobban összegyűjtöm a mosnivalót, hogy ritkábban kelljen mosni, ugyanis itt az árvízhelyzet miatt a csatorna nem bírja el a szennyvizet, és nem épp felemelő látvány a visszafolyó szenny az utcán.:(

 • 2010.06.04 16:31:11Mokus0501

  2010.06.04 12:00:29Laliath
  2010.06.04 12:19:19Panzej

  Nálam is ez a probléma a mosással, már 2 napja bekészítettem a mosógépbe egy adag sötétet, de egyszerűen nem akarom elindítani, mert nem tudom kiteregetni...

  A másik probléma, hogy a szárítóról kerüljenek összehajtogatva a szekrénybe (a vasalásról már rég lemondtam) viszont kezd megoldódni. Mikor a múlt hét elején egyik nap emberi időben este 6-kor hazaértem, kimostam gyorsan 3 adag ruhát, kiteregettem és az elmúlt másfél hétben szépen egyenként lefogytak onnan :) Sajnos azóta újra a szennyesből várnak...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta