SZÜLŐSÉG

Isten nevében buzdítanak gyerekverésre vallási alapítványok

2010. június 4., péntek 10:50 |

Újabb nevelési kézikönyvet fedezett fel a Poronty, amely hasonlít a korábban bemutatott és azóta közfelháborodást kiváltott Gyermeket nevelni Isten félelmében című könyvhöz. Bár ebben nem az a fő mondanivaló, hogy verni kell a gyereket, de külön fejezetben foglalkoznak a veréssel, mint gyermeknevelési eszközzel - szintén bibliai idézetekkel és Isten akaratával magyarázzák a szükségességét. Igaz, a Magyar Misszió támogatásával az Örömhír Alapítvány által kiadott könyv „nem árusítható”, csak „belső felhasználásra” szánt, mégis bárki által hozzáférhető  az interneten. Csakúgy, mint a Baptista Gyülekezet oldalán található szintén Isten tanítása szerinti gyermeknevelési módszernek beállított fizikai bántalmazásra buzdító írás.

Az Elrejtett kincs III. – Gyermekeink nevelése című kiadvány szerzője, Ficsor Károly, az Örömhír Alapítvány alapító tagja, jónak tartja a Pearl házaspár nevelési könyvét és az alapítvány honlapján ajánlják is mindenkinek. A kézikönyv fegyelmezéssel foglalkozó fejezete felépítésben kísértetiesen hasonlít az ajánlott Pearl-kötethez: bibliai idézetek (félre)magyarázásával indokolják a (Magyarországon a hatályos gyermekvédelmi törvény által tiltott) testi fenyítés szükségességét, majd konkrét példákon mutatják be, hogy a nevelési módszer működik.

Istennek tetszik a verés

Aki elbizonytalanodna abban, hogy szabad-e megverni a gyereket, azt bibliai idézetekkel nyugtatják meg: „A fegyelmezés viszont isteni értékrend, mivel Neki mindig tetszett, ha „... minden törvényszegés és engedetlenség megkapta igazságos büntetését”. „A vessző és dorgálás bölcsességet ad; de a szabadjára hagyott gyermek megszégyeníti az ő anyját.” (Példabeszédek: 29: 15.)

Isten tényleg úgy gondolja

A baptisták szerint a bibliai vessző nem csupán szókép, a gyakorlatban is az, hiszen „az eredeti nyelvben a vessző szó jelentése: bot, gally vagy faág”, és arról elmélkednek, hogy vajon a Teremtő komolyan gondolta-e, hogy a szülők emeljenek kezet gyermekeikre. „Meg kellett kérdeznem magamtól: Az Úr úgy is érti, amit ezekben a versekben mond? Tehát ha szeretem a gyermekemet, és az Úrnak akarok engedelmeskedni ebben a tekintetben, akkor kell vennem a vesszőt, azzal fizikailag megfenyítenem őt, amikor engedetlen? Úgy hiszem, Ő pontosan így érti. Azt is hiszem, hogy ha én, hit által, az Ő szavának engedelmeskedek, akkor Ő minden egyes gyermek-tanítással kapcsolatos ígéretét be fogja tartani.”

Verni csak higgadtan

A Ficsor-kézikönyv megkülönbözteti – az általuk mélyen elítélt – dühből, hirtelen felindultságból elkövetett ütéseket a tudatos, nevelő szándékú veréstől. „Egyértelmű szabályként kimondható: Haragos, dühös állapotban a szülő nem büntethet, mert ez visszaélés a szülői tekintéllyel."

A verés működik

Számtalan példát hoznak fel arra, hogy bebizonyítsák, Isten igéjének betartása, a testi fenyítés célravezető a gyermeknevelésben. Leírják, hogy egy hároméves kisfiút azért vertek el többször, mert a falra rajzolt; hogy elverték a kisgyereket, mert kikéredzkedett pisilni az ima alatt, de nem sikerült neki; hogy az elaludni nem akaró gyerekeket is megütötték, hozzátéve, hogy erre az ő érdekükben volt szükség. „Röviddel az esküvő után megmondtam neki, Johannának és Hedvignek, a három legkisebbnek, hogy szabadon játszhatnak a parkban, de késhez, ollóhoz, gyufához ne nyúljanak. Aki nem fogad szót, kikap. Nem sokkal utána Martinánál egy nagy kést láttam. Elvettem tőle, és egyet ráütöttem. Komolyan ment el onnan. Majd a legnagyobb ollót hozta ki a szobából, madzagra kötötte, és úgy húzta maga után. Szó nélkül elvettem tőle, és minden magyarázat nélkül kapott egy nyaklevest. Most már figyeltem. Tetten értem, hogy köténye zsebében van a konyhai gyufás készlet. Egy fa alatt akarta elásni. Bevittema házba, térdemre fektettem, és jó alaposan elpáholtam. Ez már több volt a soknál! – írja a könyvben Trapp Mária Auguszta. A baptisták honlapján is található konkrét példa, amelyben azt meséli el az író, hogy – bár tudja, hogy nem direkt nem engedelmeskedett a gyerek, csak elfelejtkezett a feladatról – azért elverte, mert nem vette fel a zokniját és a cipőjét, de olvashatunk a hiszti vagy a szófogadás megtagadása miatt vesszőzött gyerekről is. „A szeretet és az Isten iránt való engedelmesség arra késztet, hogy vegyem a vesszőt, és türelemmel fenyítsem meg.” Az összes felhozott példa végkövetkeztetése az, hogy a verés hatékony, hiszen a probléma megoldódott, a gyerek behódolt és engedelmessé vált.

A dádázás nem elég

Miután különböző, megtörtént esetek példáival meggyőzik az olvasót arról, hogy jó a verés, mint nevelési módszer, és Istennek tetsző is, figyelmeztetik őket, hogy csak abban az esetben érik el az engedelmességet a gyerek részéről, ha az ütésben erő is van: „Másik gyakori hiba, hogy a megverés helyett úgynevezett dádázást alkalmaznak, ami természetes módon nem jelent semmi visszatartó erőt a gyermeknek.A fenyítést úgy kell alkalmazni, hogy határozott fájdalomérzettel párosuljon.”

A verésért kérjen a gyerek bocsánatot

„Nem könnyű feladat a szülőnek megbüntetni gyermekét, de időnként szükséges ez a gyermekeke jövője céljából. Ne is kérjen a szülő bocsánatot, azért mert megbüntette a kis rakoncátlant! Eljön az idő, amikor a felnőtt gyermek meg fogja köszönni a szülőnek, hogy így tett. Helyes gyakorlat viszont, hogy a gyermek bocsánatot kérjen a szülőtől!” – írja a könyv.

A gyerekmosoly ne tántorítson el a veréstől

„Vigyázz! Ne hagyd el a büntetést, csak azért mert a kisgyermeked olyan aranyosan mosolyog rád! Ne hagyd, hogy levegyen a lábadról, és a fejedre nőjön. Ha hagyod, azzal megfosztod a lehetőségtől, hogy helyes értékrendszer formálódjon ki benne. És elveszíted annak a lehetőségét is, hogy a szeretet és bizalom légkörében folytathasd az eredményes nevelést. Így jut a gyermeknevelés csődbe.”

Bár a Gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy „a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak. 6. § (5)”, a kézikönyv mégis opcióként tárja az olvasó elé a gyermek veréssel történő nevelését:

„A nevelés művészet, s pont az a művészet benne, hogy az ember tudja, hogy mikor szabad a gyermeket megverni, és mikor nem.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.04 16:11:46I_Isti

  Milyen érdekes, hogy Olivia ugyanabból "háttérből" jött, és mennyivel kulturáltabban tud megnyilvánulni? (Megjegyzem, ha a szüleid nem szerettek, akkor az valóban olyan durva lelki sérülést jelent, hogy soha nem fogod tudni kiheverni.)

 • 2010.06.04 16:11:49atrazin

  Nem isten nevében, nem agresszióból, vertek, nem azért mert rosszat tettem volna, hanem mert nehogy az emberek szájára vegyék a szülők nevét.
  A verés tehát népszokás volt mifelénk.
  Féltem, hiszen bármikor kaphattam és megjegyeztem hogy törlesztenem kell, de nem agresszióval, hanem közönnyel.

 • 2010.06.04 16:13:30Dekatlon

  2010.06.04 15:58:48I_Isti
  Megnyugtatlak, a fiam egy igazi fiú.
  Bár, ha az igazi fiú azt jeleni, hogy csak ütéssel lehet vele kommunikálni, akkor talán mégsem.
  Ha a tied ijen, akkor korábban valami félrement. A megoldás akkor sem a verés.

 • 2010.06.04 16:15:19atrazin

  Ha egy nő igazán hívő hallgat, és tűr. Véleménye nem lehet csak a férje által.

 • 2010.06.04 16:16:37Dekatlon

  2010.06.04 16:15:19atrazin
  Mondj mellé vallást is...

 • 2010.06.04 16:18:07atrazin

  Összes ábrahámi.

 • 2010.06.04 16:18:49atrazin

  A férfi a nő ura, és csak a férfi az Isten képmása, s az asszony a férfiért lett teremtve 1Korintus11,3-15

 • 2010.06.04 16:21:04Dekatlon

  2010.06.04 15:58:48I_Isti
  Amúgy mókás dolog a kognitív disszonancia.
  Azt a tényt, hogy a fiad előtt csak akkor van tekintélyed, akkor hallgat a tiltásodra, ha megvered, valami hősies "igazi fiú" köntösben pozitívumként feltüntetni igazán lenyűgöző teljesítmény.

 • 2010.06.04 16:22:09Dekatlon

  2010.06.04 16:18:49atrazin
  Jó, fellélegezhetnek a Krisnások...

 • 2010.06.04 16:23:11atrazin

  Ráadásul átveszi az agresszív példát és alkalmazza is máshol. Ez vezet aztán az iskolai tanárveréshez.

 • 2010.06.04 16:24:46I_Isti

  2010.06.04 16:13:30Dekatlon
  Tudom, hogy te vagy az okosabb kettőnk közül, és a te egyszem gyereked a szuper, és te vagy a szupernő, de én úgy értettem, hogy az igazi fiú, az fölmászik a hinta tetejére, és nem fél attól, hogy leesik. :)
  (Egyébként egy igazi fiú például mindig verseng, és mindig van annyi önbizalma, hogy a versengésben győztes is tud lenni - ha nincs akkor a szülő feladata, hogy felépítse benne.)

  2010.06.04 16:15:19atrazin
  A te esetedben sajna tényleg nem a verés a probléma, hanem, hogy a szüleid nem téged szerettek, hanem a saját hírnevüket, és így saját magukat.

 • 2010.06.04 16:28:49atrazin

  Inkább nem is a verés itt a lényeg, hanem az erőszak alapú nevelési mód.
  Az ókori spártában is volt verés, de ott a fizikai fájdalomra való felkészülés volt a célja. Gyakran balesetek betegségek sokkal fájdalmasabbak mint a szülői fenyítés, mégsem hagynak akkora lelki traumát maguk után

 • 2010.06.04 16:36:05Dekatlon

  2010.06.04 16:24:46I_Isti
  Ki a fene mondta, hogy okosabb vagyok?
  Ki a fene mondta, hogy nő vagyok?!?
  Ki a fene mondta, hogy a fiam nem akarna felmászni?

  Azt mondtam, hogy tévedés azt állítani, hogy egy gyereket csak veréssel lehet lebeszélni a veszélyes dolgokról. Ha a tiedet jelenleg csak azzal lehet, akkor az nem normális dolog, "valami félrement"

 • 2010.06.04 16:48:19I_Isti

  2010.06.04 16:36:05Dekatlon

  Mondom, hogy te vagy az okosabb, mert te jobban értesz az én gyerekemhez, mint én. :)
  (Viszont a te fiad nem mászott föl, az enyém meg fölmászott, ha a te fiad nem nyúlkált a konnektorba, akkor az nem azt jelenti, hogy minden gyerek ilyen, és elég csúnyán nézni rá, hogy megértse, hogy az életével játszik.)

 • 2010.06.04 16:56:52MSimon

  babadum: Miért volna bullshit? Nekem be szokott jönni. Te hogy csináltad/csinálod?

 • 2010.06.04 17:29:55Dekatlon

  2010.06.04 16:48:19I_Isti
  türelmes ember vagyok, elmondom megint:
  nem azt mondom, hogy az enyém nem csinálja.
  Azt mondom, hogy nem természetes/normális/egyetlen-célravezető dolog, ha a gyereket csak veréssel lehet leparancsolni a fáról, konnektorról, toronydaruról.
  Ebben a hitedben próbáltalak megingatni.

 • 2010.06.04 17:31:20Brumibaby

  Isti
  2 dolgot nem értek.

  az egyik az, hogy ha büszke vagy arra, hogy a fiad ilyen eleven csávó, akkor miért akarod kiverni belőle.

  A másik, hogy mit változtatott volna a verés az élete megmentésén.

  Ugye ha te ott vagy, leszeded. Kész, itt vége az életveszélynek. Annyi lett volna a dolgod, hogy ott legyél. A veréstől nem lett volna kisebb veszélyben.

 • 2010.06.04 17:59:07Dekatlon

  Brumibaby: ja, csak azt mondja, hogy verés nélkül leveszi, visszamegy, tehát ugyanott tartunk...

 • 2010.06.04 18:28:11Ленин

  "Üss a kölökre!
  Üss a kölökre!
  Üss a kölökre!
  A lapátnyéllel
  jó nagyot!
  Sózz oda! Ohó!
  Üss a kölökre!
  Üss a kölökre!
  Üss a rohadt kölökre!
  A lapátnyéllel
  jó nagyot sózz oda, ohó!
  Mit tehetsz még?
  Mit tehetsz még?
  Azonkívül hogy lekensz egy
  nagy pofont,
  mit tehetsz még?
  Mit tehetsz még?
  Mit tehetsz még?
  Azonkívül hogy lakást nem
  adhatsz neki,
  mit tehetsz még?
  Ez a nevelés!
  Ez a korszerű!
  Hasítsál szíjat a hátából!
  A gyermekben úgyis csak
  egy öröm van:
  amikor megcsinálod."

 • 2010.06.04 18:29:05Brumibaby

  Lenin, ez inkább majakovszkijos volt

 • 2010.06.04 18:30:30Ленин

  [link]

 • 2010.06.04 18:32:57I_Isti

  Egyébként hihetetlen, hogy mennyire előítéletesen olvastok, és mennyire nem azt, amit leírtam. Honnan a francból veszitek azt, hogy "természetes/normális/egyetlen-célravezető dolog, ha a gyereket csak veréssel lehet leparancsolni a fáról, konnektorról, toronydaruról."? HOL ÍRTAM ÉN ILYET?

  Brumybébi te NAGYONOKOS! LEÍRTAM, HOGY AZ OVODÁBAN TÖRTÉNT! Hogy a francban lettem volna ott, hogyha az ovoda pont azért van, hogy ne legyek ott?
  Azt is leírtam továbbá, hogy az első _FIGYELMEZTETÉS_ után kapott volna ki, igaz azt már nem írtam hogy bizony az első figyelmeztetés az általában elég szokott lenni, mert nem szoktam szétkorlátozni a gyerekek fejét, és tudják, hogy ha valamire azt mondom, hogy "NE, NEM SZABAD" akkor azt komolyan is gondolom, viszont csak olyan dolgokra mondom, hogy nem szabad, ami tényleg veszélyes, vagy aminek a következménye veszélyessé válhat. (Veszélyes - a testi épségét, vagy biztonságát veszélyezteti, és nem azért nem szabad, mert ez a társadalmi konvenció. - Azért költöztünk vidékre, hogy lehessen ugrálni, rohangálni, üvöltözni a kertben, és ne kelljen a szomszédok miatt ebben is korlátozni őket. Vannak olyan fák, amikre fölmászhatnak, és vannak olyanok, amikre nem.)

 • 2010.06.04 19:06:30Brumibaby

  Isti, E/2-t általános alanyként használtam, nem azt akartam mondani, hogy neked kellett volna ott lenni, úgy értem, ovis gyerek körül legyen felnőtt, az meg szedje le. Ha meg leszedte, ne üsse meg. A mondanivalóm lényege az utóbbi volt, nem tettelek felelőssé azért, hogy miért nem voltál ott.

 • 2010.06.04 19:12:34Dekatlon

  Én innen veszem:
  "...Ha én ott lettem volna, akkor az _első_ figyelmeztetés után simán lerángatom, és rávágok egy hatalmasat a fenekére..."
  "...Te nem ismered a fiamat, én meg ismerem. Ha csak lerángatom onnan, akkor legközelebb ugyanúgy megpróbálja, legfeljebb olyankor, amikor mégse látom...."

  Ezzel indokoltad, hogy miért nem elég csak simán leszedni, miért kell rá is vágni.

  Erre próbáltam elmagyarázni, hogy egy lehet, hogy nálatok így megy, de nem feltétlenül kell így menjen.

  Nem gondolom, hogy figyelmetlenül olvastalak.

 • 2010.06.04 19:13:53Dekatlon

  egy lehet = az lehet (ha tudnék írni)

 • 2010.06.04 19:16:24I_Isti

  Szerinted mit jelent az, hogy " _első_ figyelmeztetés után " ?

 • 2010.06.04 19:18:10Dekatlon

  Beugratós kérdés? :)

 • 2010.06.04 19:20:43Dekatlon

  tökminegy mit jelent, a lényeg: "lerángatom, ÉS rávágok", így szekvenciában. Rángatok, ütök.
  Erről próbáltam elmondani, hogy nem feltétlenül kell kapcsolódjanak.

 • 2010.06.04 19:25:58trendipinkpóló

  Minden gyerek egyedi, és nincs "ÁLTALÁNOS GYEREKNEVELÉSI KÉZIKÖNYV"! Aki azt írja hogy tudja a "titkok titkát", az hazudik!!!!

 • 2010.06.04 19:30:42Dekatlon

  trendipinkpóló: és aki megmondja itt a frankót, amit minden épeszű ember szintén úgy gondol, az mit csinál?

 • 2010.06.04 19:37:07Dekatlon

  Azon túl, hogy a "titkok titkában" egyetértünk, és mindenki egyedi, meg szeretném jegyezni a pontosság kedvéért, hogy van olyan, hogy általános gyermenvelési kézikönyv. És van általános orvosi szakkönyv is, és van általános iskola is... :D

  Pont egy ilyen kézikönyv fölött kezdődött ez a kis vita. Hogy állíthatod, hogy nincs?

 • 2010.06.04 19:43:46antiszociális exlúzer

  sallang

  "Jaj ne legyünk már ennyire elvakult liberálisok! A tisztelet érdekében igenis szükség van néha egy atyai, nevelő szándékú taslira, hogy eltudja helyezni magát az elszemtelenedő gyermekünk a világban. "

  Ez hülyeség. Hitelesnek kell lenni szülőként és emberként, akkor a "mert megérdemled" esetek minimum 90%-a elkerülhető.
  Száz kevésbé megalázó, de hatékonyabb módja van annak, hogy megbüntessünk egy gyereket.
  Megjegyzem, a verés a lázadó típusú lelkivilágú gyerek többségében dacot, és nem belátást szül

  Azt a szülőt meg, aki kérdés nélkül felképeli a gyerekét, mert az pölö később ért haza, mint ígérte, én is jól felpofoznám. Volt egy ilyen eset az ismeretségi körömben (és persze több hasonló). A fiatal fiú autóval ment valahová, és nem ért haza akkor, amikorra ígérte. Az apja egy orbitális pofonnal fogadta. Csak utána kérdezte meg, hogy miért késett. Kiderült, hogy defektet kapott a kocsi.
  Az ilyen szülő hatalmaskodó seggfej. Attól, hogy felnőtt, és attól, hogy szülő, még nem tévedhetetlen...

 • 2010.06.04 20:07:59trendipinkpóló

  Dekatlon

  Én nem vitatkozom. Véleményem van, és nem légből kapott. Általános erkölcsi értékben hiszek ez igaz, de az "általános" dolgok távol állnak tőlem. Ha valóban ismered a gyereked és szereted, akkor meg szó nincs általános dolgokról: RÓLA van szó és RÓLAD, a kapcsolatotokról, nem általános gyereknevelésről. És ez egyedi, remélem belátod.

 • 2010.06.04 20:14:45bea-balázs

  Mint az én példám is mutatja, egy két jól irányzott apai vagy anyai pofon bizony golndolkodásra készteti a gyereket jobb esetben!

 • 2010.06.04 20:44:07I_Isti

  "A fiatal fiú autóval ment valahová, és nem ért haza akkor, amikorra ígérte. Az apja egy orbitális pofonnal fogadta."

  Autót kapott, mobiltelefont meg nem ugye?

 • 2010.06.04 20:45:42I_Isti

  2010.06.04 19:12:34Dekatlon
  Végül is mindegy, hogy mit írtam, csak az a fontos, hogy mit olvasol ki belőle ugye?

 • 2010.06.05 01:16:12Lulu in the Snow

  2010.06.04 14:35:21Franky4fingers
  Blaha Lujza? a nemzet csalogánya? Inkább talán Jászai Mari szinésznő, nem?

 • 2010.06.05 07:40:28Dekatlon

  2010.06.04 20:14:45bea-balázs
  Sok minden késztet gondolkodásra. Van más megoldás.

 • 2010.06.05 08:03:27Chang Yai

  Isti - amikor még én tanultam vezetni, bőven múlt évszázad, autók már voltak, mobilok még nem, élénken emlékszem én is néhány pofonra.

  a történetedben én egyébként azt nem értem, hogy nem három másodperc felmászni a hintára, hol volt az ügyeletes óvónő? engem már kirúgattak volna a szülők egy ilyenért. ez nem szimpla baleset, hogy egy gyerek csak szaladgálás közben rosszul esik és kitörik a tejfoga vagy lezúzza a kezét.

 • 2010.06.05 11:27:28thylla

  bea-balázs

  most akkor megütötted, és jobb útra tért, vagy csak utólag mondja, hogy meg kellett volna ütni? ha az utóbbi, el ne hidd már. Lehet, h egy db nagyon helyzetben levő pofon valami nagy katarzist váltott volna ki, de inkább 98% eséllyel még jobban ellenáll. merthogy eddig szóban erőszakoskodtál valami miatt, most meg már ütöd is...

 • 2010.06.05 11:53:58Rosa Rugosa

  2010.06.04 14:35:21Franky4fingers

  Ma az én lányom is azonnal küzdőállásba állt az apja előtt (bal láb elöl,bal kéz az arc, jobb egy kicsit hátrább és lejjebb, a test előtt), amikor a közeli kisboltból a 30 perc helyett sikerült másfél óra alatt hazaérnie és nem kapott defektet, de még a telefonját sem vette fel.

 • 2010.06.06 08:47:08Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  valaki számon kérte, hogy a nane egyesület "miért nem foglalkozik a gyerekek elleni bántalmazással".

  a nane egyesület foglalkozik a gyerekek elleni családon belüli erőszakkal.

  a nane egyesület foglalkozik a gyerekek ellen használatos fekete pedagógiával, és elutasítja azt. a nane egyesület elutasítja és nagyon károsnak tartja azokat a "nevelési" módszereket (súlyos fizikai, lelki, verbális, szexuális bántalmazásokat, gyerekek elleni erőszakot), amelyek az erőszak és bántalmazás bármelyik formáját használják.

  [link]
  [link]
  [link]
  [link]

  ajánlás nevelés témában:

  alice miller: kezdetben volt a nevelés
  alice miller: a tehetséges gyermek drámája
  susan forward: mérgező szülők

 • 2010.06.06 15:57:01kvadrillio

  A verés én is díjazom !
  Főleg a papverést .
  Jól meg kell őket ruházni, és utána bocsánatot kérni.

 • 2010.06.07 17:41:10jean sol partre

  Szörnyű még belegondolni is ezeknek a gyerekeknek a szenvedésébe

  három dolog jutott eszembe a kommenteket olvasva:

  Bizalom
  A pici gyerekek kezdetben feltétlen és végtelen bizalommal vannak a szüleik felé, a szülők számukra a legcsodálatosabb, mindenható lények. Kicsi korban nagyon nehéz elérni, hogy egy gyerek elveszítse a bizalmát: még ha igazságtalanul bántják is, inkább tételezi fel azt, hogy ő csinált rosszul valamit. Hány meg hány gyerek van, aki az őt rendszeresen verő, lelkileg terrorizáló, vagy őt elhanyagoló szülőhöz is odabújik, továbbra is reménykedve a szeretetben. Én is ilyen voltam. És nem volt kihez fordulnom, nem tudtam hova menni, nem volt aki megvigasztaljon. Abban kellet élnem, hogy ez a normális és ha nekem mégis bajom van ezzel, akkor én vagyok a nemnormális).
  A bizalom az ilyen gyerekekben persze később elszáll és a reakciók az elszenvedett lelki sérülések eredményeként sokfélék lehetnek. A legtöbb ilyen helyzetben felnövő gyerekből sohasem, vagy csak csoda folytán lesz egészséges felnőtt, mint ahogy szüleik sem voltak azok. Szerencsére a mintát nem mindig vzik tovább: előfordul a szembefordulás, vagy az adott helyzet mélyebb megértése és a rossz szokások elutasítása, mint pl.nálam is, de attól még van bajom nem kevés. : )

  Pedig a bizalom a kulcsa mindennek a gyermekkel való kapcsolatban. Ha a szülő elég szerető és elég hiteles, akkor megmarad a gyermek bizalma, sőt! A gyermek – a szülő iránt érzett szeretetében élve - örömmel sajátít el mindent és tesz belsővé minden olyan dolgot amit a világról tanítani akarunk neki.

  Szerencsére sikerült ezt is megélnem: kevés dolog tud annyi örömet okozni, mint amikor a gyerekek többszörösen adják vissza azta szertetet, amit kaptak.

 • 2010.06.07 17:42:01jean sol partre

  Szeretet
  Szerintem aki azt állítja hogy a szeretet nevében bánt, hogy megvédjen egy gyereket valamitől (pofon, hogy ne menjen ki az útra, stb.), az téved. A szeretet állapotában nem tudsz megütni mást, eszedbe sem jut ilyesmi. Amikor megütsz valakit, - főleg egy gyereket -, semmiképpen nem a szeretet az aktuális tudatállapotod. Lehet az ember dühös, tehetetlen, elkeseredett, féltékeny – vagyis indulatos, vagy pedig, ha nem indulatból ver valaki, hanem „előre megfontolt szándékkal”, vagyis valamilyen célból, valamilyen elképzelés mentén, akkor az csak a hatalmát, dominanciáját próbálja az erőszakkal fenntartani. De szeretet az biztos nincs abban, - az adott pillanatban - aki megüt egy gyereket: lehetetlen. Ahol pedig egy kapcsolatban dominancia van, ott erőszak is van, vagyis a szeretet nem lehet. A kettő kizárja egymást. Ezért az egyik legszörnyűbb dolog, ha egy gyereknek még azt is el kell hinnie,, hogy szeretik, miközben bántják őt. Ez az igazi kettős kötés – mint ahogy azt írtátok is – és ez kergeti aztán leginkább az őrületbe az ilyeneket elszenvedetteket.

  Hogy miként lehet megvédeni a gyerekeket a balesetek túlnyomó részétől (sajnos minden rossz, ami esetleg megtörténhet nem kiküszöbölhető, de a balesetek kapcsán átélt traumák sokkal kevésbé hagynak leleki sebeket, ha egyébként szerető környezetben nő egy gyermek) arra pedig rengeteg nem erőszakós mód van.

  A legfontosabb például az állandó felügyelet és folyamatos jelenlét. A figyelem.

 • 2010.08.04 13:40:33diplomás-villanyszerelőmester

  Mikor már nem bír valak a gyerekkel mert az szemtelen. akkor nincs más módja, mint lekeverni egy sallert. A Biblia nem azt írja, hogy indokolatlanul minden apró csínytevésért verni kell a gyereket. Azt írja, "Neveld a neki megfelelő módon". Egy szülőnek is véges a türelme. Egyébként a gyerek inzultálását kifejezetten tiltja a Biblia. Jézus is azt mondta, hogy "Engedjétek hozzám jönni a kisgyeremekeket." Sajnos sok szülő tudomást sem vesz róla, ha a gyermeke szemtelen vele és visszapofázik. Így hogy vér el tiszteletet? Inkább megenged mindent, csak hogy a lelkiismeretét megnyugtassa. De akkor ne várja, hogy tisztelni fogja. Véleményem szerint a baptisták nem azt mondják hogy a verni kell a gyereket, hanem mint eszköz, lehetőség a nevelésben. Nagyon megfontoltan, és indokkal. Ha mindent megengedünk a gyerekeknek, nem lesznek korlátaik. Korlátok nélkül pedig nincs önmérséklet, tisztelet, stb. Nyilván aki veri a gyermekét minden indok nélkűl, az nem helyes. Ehhez kell a bölcsesség. Könnyű valamire azt mondani, hogy nem mint átgondolni és megfontoltan cselekdni. Csak az a baj. hogy sok szülő képtelen használni az agyát, meg nem is akarja. Pedig a jövő társadalmának szempontjából fontos lenne.

 • 2010.08.04 13:50:55Brumibaby

  olyat már hallottam, hogy agyon verni, de olyat, hogy aggyal verni...

 • 2010.08.04 13:54:51R2D2 & C3PO

  És arról hallottá-e, fiam, hogy amillyen az adjonisten, csak ollyan a fogadjisten?...

  (Magyarul: a gyerek akkor fog tisztelni valakit, ha az a valaki is tiszteli őt. Úgy soha nem tisztelt még senki senkit, hogy belepofázik a dolgaiba...)

 • 2010.08.04 14:02:32Veg_

  2010.08.04 13:40:33diplomás-villanyszerelőmester
  Mer' csak akkor lehet tiszteletet kipofozni, ha időben pofoznak? Hát nekem egyet adott fater, közöltem vele, hogy állitsa ki magának a szegénységi bizonyitványt, ha nem birja elviselni, hogy igazam van, bebasztam a szobaajtót, bezártam, és nem jöttem elő estig. Akkor is feltünően üvegfalnak néztem, amig nem közölte, hogy elnézést, elkapta a harctéri ideg, vacak napja volt, és tényleg igazam volt, csak adott pillanatban nem tudta elfogadni.
  No EZÉRT tiszteltem. A pofon miatt véletlen se.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta