Elvonókúrára viszik a láncdohányos kétéves kisfiút

Jövő héten kezdődik az elvonókúrája annak a kétéves indonéz kisfiúnak, aki napi két doboz cigarettát szív el - közölték pénteken helyi gyermekvédelmi illetékesek.

Az első cigarettáját másfél évesen kapta, és a fejét a falba veri, ha nem jut hozzá.

A kis Ardi Rizal valódi internetes szenzáció lett, miután a múlt hónapban megjelent róla az első felvétel. A heves nemzetközi reakciók után az indonéz Nemzeti Gyermekvédelmi Bizottság a kezébe vette az ügyet, és közölte, elvonókúrára viszi a kétéves kisfiút. "A fiú két órára már leállt a dohányzással, miután sikerült játékokkal lekötni a figyelmét - mondta az AFP hírügynökségnek Seto Mulyadi, a bizottság elnöke hozzátéve, hogy a jövő héten kezdődő komoly kezelésbe többek között egy gyermekorvos és egy pszichiáter is bekapcsolódik. "Biztos vagyok benne, hogy fokozatosan sikerül majd leszoknia erről a rossz szokásról" - jelentette ki Mulyadi.

A szumátrai kisgyermek azután lett nikotinfüggő, hogy 18 hónapos korában apja átnyújtotta neki első cigarettáját. Szülei elmondták, hogy ha nem kap cigarettát, dührohamot kap, a fejét pedig a falba veri. Ugyanakkor apja szerint a gyermek "egészséges".

Rövid időn belül ő már a második indonéz gyermek, aki ugyanilyen világhírre tett szert. Az év elején a négyéves jávai Sandi Adi Susantóról készült videó jelent meg az interneten, amint dohányzik és káromkodik. Mulaydi elmondta, hogy a gyermekvédelmiseknek sikerült csökkenteni Sandi cigarettafogyasztását, de még mindig rendszeresen dohányzik.

Az Indonéziában érvényben lévő, dohányzással kapcsolatos szabályozások meglehetősen engedékenyek, ezért sokan nincsenek tisztában a káros következményekkel. A 240 milliós szigetországban a cigarettafogyasztás a 90-es években 47 százalékkal emelkedett. A 20 éven felüli férfiak csaknem 70 százaléka dohányzik, de a nők közül is egyre többen nyúlnak a cigarettért - utóbbiak száma például tíz év alatt megháromszorozódott. A 3-15 év közötti gyerekek 3,2 százaléka gyújt rá rendszeresen - a hivatalos dzsakartai adatok alapján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 400 ezer ember hal meg a dohányzáshoz köthető betegségek miatt Indonéziában.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra