SZÜLŐSÉG

A jövő oltóanyaga bőrtapaszon érkezik

2010. június 4., péntek 16:20

Ma összesen 26-féle betegség ellen létezik vakcina. Reneszánszát éli a védőoltás és annak kutatása, ma olyan betegségek ellen kívánják már felvenni a harcot ily módon, mint a CMV, a HIV, az Ebola, az Alzheimer-kór vagy a rák egyes fajtái. Dr. Vokó Zoltán, az ELTE Egészségpolitika és egészség-gazdaságtan tanszék egyetemi docense szerint a mai oltóanyagoknak, bár nevükben hasonlóak, nincs sok közük gyermekkorunk vakcináihoz, a legtöbb nem egész, vagy élő vírust tartalmaz, hanem olyan töredékeket, amelyek kisebb terhelés mellett váltanak ki a szervezetből megfelelő immunválaszt. A jelenlegi kutatások a szúrást is igyekeznek megkerülni – a jövő oltóanyaga lehet hogy spray, bőrre ragasztható tapasz, cseppek formájában érkezik majd.


Én annyira öreg vagyok, hogy még volt közvetlen tapasztalatom gyermekbénulással. Az egyik nagynéném élte túl gyerekkorában. Vastüdőbe ő nem került, csak sántított tőle egy életen át – mintha valami gonosz varázsló az egyik lábfejét élethosszig balett-spiccbe merevítette volna. Gyerekkoromban utánoztam néha, még mindig bennem a mozdulat, lép-csosszant, lép-csosszant. A vastüdős „Baba utcaiakból”  nem tudom, él-e még valaki. A gyermekbénulást a legtöbbünk azóta elfelejtette, de ahogy a héten a „A védőoltás érték – de ki védi meg a védőoltást” című rendezvényen elhangzott, ha mi elfelejtünk egy betegséget, az nem jelenti azt, hogy a betegség is elfelejt bennünket. Nemzetközi szinten is sok a tévhit, a tudatlanság vagy a gyanakvás a védőoltások körül. Ezért indult útjára a VoV (Value of Vaccine, a védőoltások értéke) kampány, a bizalom megerősítéséért, a hiteles információk terjedéséért és végeredményben a hazai, tulajdonképpen nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő járványügyi helyzetünk megtartásáért.

Dr. Vokó Zoltán a demográfiai és népegészségügyi helyzet felvázolásakor kivételesen nem azt hangsúlyozta, amit mostanában szoktak mások. Szerinte nem az alacsony születésszám az, ami ellen elsőnek lépéseket kellene tenni (a magyar termékenységi ráta kirívóan alacsony, de a FÁK országok és egy-két nyugat-európai ország kivételével mindenhol a térségben a kívánt 2,1 alatt van a mutató, hazánkban jelenleg 1,2 gyermek jut egy termékeny nőre), mivel szerinte a halálozási, életkilátási mutatóinkon gyorsabban és hatékonyabban lehetne javítani, mint a születésszámot növelni. A mai magyar születéskor várható élettartam ugyanis 6-8 évvel rövidebb, mint a szomszédos Ausztriáé, és az egészségben töltött évek száma is jóval több. Az egészségtudatosság, a megelőzést támogató egészségpolitika, a prevenció különféle formái (az egészséges életmódtól a védőoltások elérhetőségéig) mind fontosabbak napjainkban. Magyarországon jelenleg az összes egészségügyi kiadás 3,2 százalékát fordítják csak prevencióra, és 0,3-0,4 százalékot védőoltásra – pedig a megelőzés mindig hatékonyabb és olcsóbb, mint a megbetegedést követő orvosi kezelés és rehabilitáció.

Dr. Mészner Zsófia, a Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója és Dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa is hangsúlyozta, hogy a védőoltások hihetetlen nagy szerepet töltenek be abban, hogy a magyar járványügyi adatok mutatói  kiemelkedően jók hazánkban. Megelőzünk számos, nálunk gazdaságilag fejlettebb országot, magasabb átoltottsági arányt produkálva. Azonban pont azokban az országokban volt megfigyelhető, ahol több, nálunk kötelezővé tett oltás nem kötelező jelenleg, hogy ha az oltási kedv csökken, visszatérhetnek olyan betegségek, mint a kanyaró, a mumpsz vagy a szamárköhögés.

Dr. Melles Márta szerint a „potyautas jelenség” – a csoport immunitása védi a nem beoltottakat is – csak akkor nem okozhat problémát, ha csak azokat nem oltják, akiket valóban nem lehetséges, súlyos alapbetegség vagy allergia miatt például. Ha viszont tömegesen nem oltatjuk be magunkat, bízva abban, hogy elegendő, ha a többiek be vannak oltva, a betegségek újra felüthetik a fejüket - Nyugat-Európában és Bulgáriában is több, súlyos kanyarójárvány volt az utóbbi években. Bulgáriában több mint 12 ezer megbetegedést regisztráltak, 18 halálesettel, és 614 német betegből is 95 gyerek került kórházba, és ezekből kettő veszítette életét. Magyarországon a 80-as évek óta csak behurcolt kanyarót regisztráltak, 2007-2008-ben egyetlen egy megbetegedés sem történt.

Amikor Melles Mártával az előadások után beszélgettünk, akkor ismét megemlítette, milyen fontos a bizalom és a hitelesség – a híres-hírhedt H1N1 oltási kampány legnagyobb problémája épp a kommunikáció volt, amikor a nem kellően tájékozott és tájékoztatott egészségügyi szakma (főleg azok, akik szemtől szembe álltak a beteggel) a nyilvánosság előtt vitatta meg különféle kételyeit, végképp elbizonytalanítva a laikusokat. Hasonló volt az MMR-vakcina sorsa az Egyesült Királyságban, amikor elterjedt a feltételezés, hogy kapcsolat van az autizmus és az oltóanyag közt (a Wakefield-jelentés a Lancet nevű orvosi folyóiratban), hiába cáfolták ezt utólag, a szülők már nem merték beadatni gyermeküknek az oltást.

Joli nagynéném pedig már rég nem tudja elmesélni, milyen érzés gyermekbénulás után, sántikálva élni, örülve annak, hogy egyáltalán életben maradt.

Melles Márta (aki Vokó Zoltánnal együtt szívesen válaszol a Porontyon esetlegesen felmerült további kérdésekre) az alábbi honlapokat ajánlotta figyelmünkbe: www.oltasbiztonsag.hu, védőoltások gyermekeknek

A kampány:

http://www.kapdeloket.hu/ , http://www.kapdeloket.hu/szuroproba.html

Országos Epidemiológiai Központ

H 1097 Budapest IX.ker. Gyáli út 2-6

H 1966 Bp. Pf.64

Tel: (+36-1) 476-1100

E-mail: oltasbiztonsag@oek.antsz.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.05 23:19:37Aurin

  ft! irigy-irigy.

 • 2010.06.05 23:27:00nyúlmama

  Jaj, Ft, de jó lehet az az unokádnak!
  Mi anno a Margitzsigeten láttunk sünöket,nagyon aranyos süncsalád volt.

 • 2010.06.05 23:54:22farkasokkal tancolo

  Hát igen, az unokám aztán soha nem lesz állatkínzó, az biztos. HOgy mi mennyi csigát gyüjtöttünk már és eresztettünk el a kertben... szegénykém másnap meg akarta nézni őket aztán már egy se volt.. :-)))

 • 2010.06.06 01:39:17Vierre_

  itt is üzenem dodóónak, hogy lemaradtam, a fogamzásgátlósban kifejtem, miért. :))))))))

 • 2010.06.06 09:21:26Koriander

  Szív, hát igen, én is csak akkor eszem meg a húst, ha már "felismerhetetlen". bárány a férjem családjában ünnepnapokon hagyományos, szóval én is kb. 27 évesen kóstoltam meg. birkáhaz troll-landban volt elszőr és utoljára szerencsém.

  Vierre banyek a csigák életem legnagyobb átverése méghogy a csigák rizst esznek! bruhaha (apám csigaetető dobozzal vonszolt az oviig).

  hú nálunk a teraszon mókusok grasszálnak, a fűben a ház előtt befigyel a sün, és a róka sem ritka, folyóparton borzok, monnyuk mi majdnem az erdőben lakunk.

 • 2010.06.06 09:51:31Brumibaby

  Csigát gyűjtő önkénteseket szeretettel várok a kertben.

  Buddhista szeretettel óvjuk őket, erre a rohadékok mindent, értsd MINDENT megzabálnak, befalták egy délután az összes amarilliszom leveleit, a kikelő hajnalkát, a klematiszt, az összes liliomfélét. Összegyűjtöttem egy üveggel, elvittem egy közeli bányató szélére őket, de visszajöttek, vagy újjászülettek és nem tudok kiállni úgy a kocsival, hogy kettőt el ne tapossak, akkor se, ha előtte elpakoltam őket a bejáróról, nem tudom, ki találta ki, hogy a csiga lassú, nem barátaim, csiga rohadt gyors.

 • 2010.06.06 10:19:43Brumibaby

  És még van itt valaki, akit végképp utálok, és akit összegyűjteni se vagyok hajlandó, se elrakni az útból, mert annyira undorodom tőle, a meztelen csiga, hiába a nudizmus irántiszemélyes elkötelezettségem, a meztelen csigával szemben kirekesztő érzéseket táplálok.

 • 2010.06.06 10:22:16Koriander

  Ej-ej Brumi, csigagyüjtő szubbotnyik-ként bújtatott poronty-találkozó?!

  a meztelen csiga kulturált, Freie Körper Kultur.

 • 2010.06.06 10:26:07Brumibaby

  Koriander, szó sincs róla, mert amíg a meztelencsigagyűjtés zajlik, én elmegyek itthonról, az biztos. A csigaslepp attól még találkozhat, persze.

 • 2010.06.06 10:43:14Koriander

  :)) hehe Vierr-nek is lett sleppje

  muszáj volt visszajönnöm, mosogatás közben vizualizáltam az amaryllisz-evő csigádat, ezzel kapcs.-ban két kérdesem van:
  1. egy falatban?
  2. vagy részletekben?

  ha az 1. pont, akkor az a vidék b+ világvége nagyon szerény-szerény, persze a bahamákról a bakony-ismertető nekem is egcotikusút lenne :DDD

 • 2010.06.06 10:49:34Brumibaby

  Koriander, nem tudom, ismered-e az amarilliszt, hosszú, félméteres levele van, amelyet a csiga hosszában elfelez. Elindul a levél végén, és mintha az M1-esről leenné a Győr felé vezető két sávot, megeszi a felét. A Budapest felé vezető sáv ennek hatására elpusztul magától. Mindehhez néhány óra elegendő, szóval gyors, mondom, nagyon gyors.

  A kerek levelűekbe ezzel szemben kis kerek lyukakat harap (azt nem mondanám, hogy nincs stílusérzéke).

  Az amarillisz természetesen vidékb+en van, ahol lakom, az Alföldön, ahonnan a Bakony egzotikus, a Bahamák meg messze, eddig rendben, de az összefüggéseket a csigával semennyire se vágom, talán jöjjön egy kávé.

 • 2010.06.06 10:51:20Brumibaby

  Ja, és persze vidékb+en nem őshonos az amarillisz (talán a Bahamákon?) de vidékb+en is van lildiáruház, oszt ott vesszük az egzotikumokat, amarilliszt pl.

 • 2010.06.06 10:51:56Brumibaby

  csigatápnak, ezt elfelejtettem.

 • 2010.06.06 12:14:28macskaszemű

  ja, a meztelencsiga kívül esik rajongásomon
  nálunk párducmintás, virsli vastagságú dögök vannak, és kutyakaját zabálnak, ha marad a tányérban, a többit zárható fémdobozban kell tartani, mert megszállják.

 • 2010.06.06 13:37:49Aurin

  Brumy! :-DDDDDDDD
  a csiga rohadt gyors :-D

 • 2010.06.06 14:03:11Vakmacska

  Brumi, neee, leköptem a monitort....:DDDDDDD

  csigasutty.....
  (én eltaknyoltam egyen a választási helyiség fele igyekezve, hetekig viseltem a nyomát, biztos mert nem a Csúszó Csiga Pártra szavaztam)

 • 2010.06.06 14:04:18Vakmacska

  Nálunk amúgy a dáliákat szeretik, szép csipkéset (mint az oviban a papírcsipke) csinálnak a leveleiből.

  A káposztavirággal nem szaroznak, egyszerűen tarra rágták valaha egyetlen éjszaka alatt. Harap, rág nyel.

 • 2010.06.06 14:15:51manó99

  Az én büdöskéimet fél nap alatt legelték tövig a szarossak:)

 • 2010.06.06 14:33:05Koriander

  Brumi értettelek :), anyósom egyébként kertész, csak tudod a mosogatás kiből mit hoz ki, belőlem amaryliszt zabáló óriáscsigákat.

  sajnálom, hogy nem jött át a sajátos humorom, megyek is önkritikát gyakorolni (legotérdepelés jó lesz?).

 • 2010.06.06 14:33:39Aurin

  :-DDDDDDDDDDDDD
  nálunk az epret szeretik. ha legalább megzabálnák...nem. csak megcsócsálják. mindet.

 • 2010.06.06 14:41:56manó99

  2010.06.06 14:33:05Koriander

  a lányom éppen robotot épít legoból:)

 • 2010.06.06 14:54:45Aurin

  csajok, most tettem le a telefont a miskolci barátosnémmal
  :-((((((((
  a csomópontban másfél méter a víz, 17 ház dőlt össze, hajnalig zsákoltak. az áruházak víz alatt, a döglött csirkék úszkálnak a vízben.
  és még várnak 50 centit, a lejárót alámosta a víz :-((
  étel alig, csónakkal viszik be, zokognak az emberek...
  + életveszély mellett fosztogatás van
  a gátat is hagyják...:-(((

 • 2010.06.06 15:08:07manka78

  Igen Aurin, ez így van.:( Milyen emberek azok, akik fosztogatnak?:( Ha ennyire ráérnek, inkább segítenének.

 • 2010.06.06 15:11:34Aurin

  Móni aszonta, hogy ő nő létére zsákolt, három nagydarab állat odament, húbazdmegoltak, hogy ők még ilyet nem láttak, aztán elhúztak. :-((((((((
  a teherautó forgalomnak annyi, kaja nincs, víz nincs, a gyorsforgalmit úgy alámosta, hogy személyautóval sem lehet rámenni, Ócsanálosról már lemondott mindenki :-((

 • 2010.06.06 15:16:02nanemárrr

  Aurin, a Zapjuk most mesélte, hogy a kollegájának a málhazsákjából csórták el pénzét! :(

 • 2010.06.06 15:20:43Aurin

  nanemárrr!
  az ilyet belefolytanám a Sajóba...
  hogy a büdös.........t!!!
  grrrrrrrrrrrr

 • 2010.06.06 15:21:53manó99

  Milyen emberek azok, akik fosztogatnak?:


  GUSZTUSTALANOK!!

 • 2010.06.06 15:30:31Lapis Lazuli

  Jajj, basszam, az ilyen helyzetek mindig a szélsőséges reakciókat, legrosszabbat vagy a legjobbat hozzák ki az emberekből. Móni zsákol, mások málhazsákból vesznek ki pénzt...

 • 2010.06.06 15:33:00manó99

  Betelt megint az OFF

 • 2010.06.06 15:33:47manka78

  Tegnapelőtt este beugrottam a gyerekekkel a T-ba. Mikor odaértünk, akkor állt meg mellettünk kb. 5-6 katonai teherautó. Nem is tudom hogy melyik szó a megfelelő arra, amit éreztem, talán a félelmetes, nem, mégsem, nem tudom.:( Bementünk, gyorsan megvettem amiért mentünk, beálltunk az egyik kasszához, kb. a 3.-hoz, mert a többinél szóltak, hogy álljunk a másikhoz. Jött két katona, kis kézi kosárral, benne tej, kaja stb. Odaléptek az egyik kasszához, ahol ugyanúgy továbbküldte őket a pénztáros, hogy nála már az utolsó vevő fizet. Nem volt képes lehúzni a katonák cuccát, hogy mehessenek minél hamarabb dolgukra.

 • 2010.06.06 15:36:07manó99

  2010.06.06 15:33:47manka78

  Na igen.

 • 2010.06.06 15:50:15nanemárrr

  Aurin, átadom nekik! :)

  Kaptak tegnap védőoltást, szóval remélem nem hoznak haza semmit...vizet csak palackos ásványvizet isznak, szóval reméljük nem lesz baj!

 • 2010.06.06 15:53:31Aurin

  reméljük.
  szerdától mondja az esőt. plusz jön hozzánk a Tiszán az ár...
  áááh...

 • 2010.06.06 15:59:49Aurin

  most olyan tehetetlennek, meg bénának érzem magam. a kicsi pénz csepp a tengerben, az aggódás, meg a szurkolás, meg együttérzés most olyan piclicsáré dolognak tűnik. tudom, nem lehet mindenki hős, de bárcsak tehetnék többet :-S

 • 2010.06.06 16:38:20thylla

  aurin
  megnéztem a met.hu-n - hivatalos omsz honlap, csapadékelőrejelzés is van 12 órára

  "Távolabbi kilátások keddtől péntekig:
  Az egész időszakban sok napsütés várható, legfeljebb kedden fordulhat elő északnyugaton, északon a megnövekvő felhőzetből zápor, zivatar.
  Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 mm) csapadék az ország területén nem várható."


  reméljük
  sajna az is lehet, hogy holnap már mást írnak

 • 2010.06.06 16:42:56Aurin

  remélem, hogy akkor csak riogatás. bár az is gáz.
  kedden meg Medárd :-S

 • 2010.06.06 17:25:49Koriander

  manó biztosan nagyon aranyos a kislányod, az az igazság, hogy nekünk még nincs legónk, de majd lesz :), pillanatnyilag legnagyobb móka háról hasra hemperegni (5 hónapos) és 360 fokban panorámázni és a csúcs az a pofiról sugárzó elégedettség, jé ezt én csinálom.

  aurin
  nanemárrr soha nagyobb veszteségetek ne legyen!

 • 2010.06.06 17:26:51Koriander

  aurint lehagytam, amit mondani akartam, szóval tényleg kemény ami ott van, mi is bízunk a jó időben.

 • 2010.06.06 17:29:55Koriander

  ehh, nem megy az irás, ma grillezni voltunk, de nagyobb hülyeséget, mint 30 fokban sütögetni, már rég csináltam,két napja 5kor kelünk és éjfél előtt a kölök nem alszik el, most szunyál, lehet hogy most be kéne társulnom, de gőzö nincs, hogy akkor most fél óra, 1,5 óra vagy mennyi pihi...

 • 2010.06.06 17:49:32Koriander

  Brumi,
  csigák-amarillisz-bahama öf-re pedig,
  vmi csodálatos trópusi kertbe képzeltek a bahamákon (közben már rákerestem , hogy délafrikai) aztán támadtak a vierre által vizionált óriások, nálam csigák.

  u.i. sem az Alföldet, sem a Bakonyt bántani nem akartam, nálunk jó ideje "A" nyaralás hazamenni és kirándulgatni, büszkébb vagyok arra, hogy tudom, hol van Atkár, mint Alice Springs.

 • 2010.06.06 18:48:55manó99

  "2010.06.06 17:25:49Koriander

  manó biztosan nagyon aranyos a kislányod"

  De ő már 11 éves:)

  Ilyeneket szokott,de még a programozás nem megy:))


  [link]

 • 2010.06.06 19:50:06a szív fészkei

  ft, akkor tudod, mennyire lehet imádni. Lánykoromban is volt egy, de az csak egy évig bírta a gyűrődést a - cipősrongyok közé vackolt el télen. Na aztán 15 éve Balatonon a kis Dani (ma 2 m-es) unokaöccsünk talált egy még fehértüsis babát. Kertesben lakunk, hát elvállatuk a pótmamaságot.
  Tünemény volt! Szépen felnőtt, noha néha elszökött, akkor zokogva hívtam a férjem a nemzetközi kis tárgyalásán, hogy nincs meg a sün!!(ki voltam hangosítva) Szoktattuk a kutyákhoz, sétáltattuk a kertben, ahol evett igazi fast foodot(a rohanó bogakarat), mert tudtuk, hogy visszavisszük az erdőbe.
  Októberben elindultunk négyen meg ő a kosárban. A Gerecse legtetejére vittük, hogy le menjen autók közé. Amikor elengedtük - olyan helyen, ami hasonlított a kertünkre - kicsit tétovázott, majd elindult de visszanézett! Négyen bőgtünk, mint az állat, végig hazafelé. Sőt én még napokig utána is, amikor megtaláltam a kis kakijait itt-ott. Van fényképünk róla a fürdőben, mert oda szeretett nagyon bemászni - alig bírta beszuszakolni magát a szellőnyíláson, de juszt is ott termett. :-)) Annál önfejűbb állat kevés van.

 • 2010.06.06 20:00:33a szív fészkei

  1749 mindenről hívható, 1752 csak T Mobile-ról. 240-et számláznak hívásonként a károsultaknak. Sok kicsi... Nem tudom, innen a fővárosból még mit lehet, itt is nagy már a víz.
  Amikor a legutóbbi nagy itteni árvíz volt, a férjem is lapátolt, zsákolt a Margitszigetnél és Óbudán - és tényleg mentek oda jókötésű emberek katasztrófa-turistáskodni, nézni a melózásukat. Aztán pár pikk-pakk fénykép, és hazamentek nyugiban.
  Miért nincs rögtönítélő ilyenkor, ha ott lopnak a segítőktől?

  A Vöröskereszt vagy ki gyűjt ilyenkor és hol? Mi kell, mit kérnek?

 • 2010.06.06 20:31:03nanemárrr

  2010.06.06 17:25:49Koriander
  A próféta szóljon belőled! :)

 • 2010.06.06 20:36:54a szív fészkei

  Rosa, nem voltam még olyan helyzetben, hála a magasságosnak, hogy három napig ne egyek semmit! (fogyókúrákat se bírtam soha, el se kezdtem inkább.) Nem tudom, akkor mit csinálnék, de hogy abban aztán semmi morál és emberi nem lenne, az biztos! Elképzelni se tudom. Tehát könnyű nekem innen, flekkenssütős ebéd, jó vacsi után nagyon jóságosnak mutatkozni. Ezért írtam, hogy álságos a viszonyom a kajához.

  De mondjuk az olaszokat, akik pici és ritka kis énekesmadarakat gyilkolásznak tonnaszám és nem az éhségük mián, ezért nagyon utálom! Ahogy az osztrigát se bírnám lenyelni úgy, hogy él és mozog a számban - nem is kergettek asztal körül ezért, csak, ugye illik minden ország specialitásait kipróbálni. Egy osztálytársam mesélte, hogy Grúziában - tolmács volt - meg kellett kóstolnia a birkaszemet. Hát nekem sok nem menne le torkomon, pedig nem akarnék senkivel bunkó lenni... na, ezért se lettem diplomata. Csak a világ járt jól ezzel. :-D

  Kutyánk is átment hús-nemevőbe ma este. Mi van??

 • 2010.06.06 20:38:49a szív fészkei

  [link]

 • 2010.06.06 20:41:55Brumibaby

  Koriander, nem vettem a szívemre, csak nem értettem. Ami azt illeti, kertem az esőzések utám amolyan esőerdő-jelleget öltött, de a csigák nem óriásak, jóllehet egy ötcentis csiga pont öt centivel nagyobb annál, amit el tudok fogadni.

  De hangsúlyozom, a házas csigával szemben nem voltak fenntartásaim, amíg nem jutott ötven egy négyzetméterre, a hajléktalan csiga az, amitől tetszőleges megjelenésében irtózom. (itt kicsik és vörösek. Egyszer úgy esett, hogy egyedül túráztam a Pilisben a Holdvilág-árokban, amelynek a végén egy vaslétrán kellett kimászni. Az egyik fokon kis híján rámarkoltam egy meztelen csigára. elgondoltam azóta, hogy biztos elhajítottam volna magam a létráról, 3-4 métert leesve kitöröm kezem-lábam, és nem is keresnek, mert senkinek se mondtam, hogy oda megyek.(Ez mobil előtti korban történt)

 • 2010.06.06 21:09:22a szív fészkei

  Brumi, idézek a NL-ból drága jó Bálint gazdától - akutális meztelen csigaügyben hozzászólt ő is:

  "...... Kétivarúak lévén egymást kölcsönösen megtermékenyítik, így nagyon szaporák és igen jelentős kárt képesek okozni a kertekben. Viszonylag kevés természetes ellenségük van, a sünök!! :-) és a vakondok soka elpusztítatnak belőlük. Védekezésül szórjunk ki a járataikra oltatlan mészport vagy szuperfoszfát műtrágyát! Kaphatóak szaküzletekben csigaölő granulátumok, DE EZEKET NEM SZABD OLYAN NÖVÉNYEK KÖZELÉBE KISZÓRNI, AMIKET HAMAROSAN FOGYASZTANI KEZDÜNK!
  Sikeresen lehet védekezni ellenük úgy is, hogy estefelé nedves zsákdarabokat helyezünk el a járataikon, ezek alatt sok csiga gyűlik össze, melyek reggel elpusztíthatóak."

  A mosolyjelet , felkiátójelet persze én írtam a sünihez. De a többi a tiszta forrás, maga.

 • 2010.06.06 21:43:40különös illúzió

  Házas és hajléktalan (nudi) csigákkal sokat küszködök-legjobban a növény tövére körben odaszórt, összetört tojáshéj vált be, állítólag a kis kényes talpacskáikat elvágná, így nem mennek át rajta -azóta vannak levelei az árnyékliliomomnak.

 • 2010.06.07 07:38:23Laliath

  illúzió,
  ez jól hangzik, sztem mi is kipróbáljuk. Épp hadiállapot van. Amit nem tett eddig tönkre a veteményesben a hideg és a víz, azt felzabálják a csigák.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta