SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: A terhesség csigalassú személyvonat

2010. június 2., szerda 13:47

33. hét

+12,5 kg

Mindig megmosolygom, amikor terhesfórumokon és blogokon egy rokonlélek kismama magabiztosan kijelenti, hogy a következő vizsgálat, vagy fontos hét után ő bizony majd megnyugszik, abbahagyja a stresszelést, hátradől, és élvezi a terhességét. Mert voltam már a cipőjében, jártam már azon a vizsgálaton, ahol megkaptam a kiváló eredményt tartalmazó leletet, hagytam már magam mögött azt a mágikus napot... és mindig találtam egy következő időpontot, amihez a feltételes megnyugvásomat kötöttem. Mert a terhesség egy csigalassúsággal haladó személyvonat, ami az aggodalom minden állomásán és megállóhelyén megáll.

Nézzük csak nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül, hogy mik azok a mérföldkövek a várandósság alatt, amiknek szeretünk elébe nézni, és amiktől legtöbbször hiába várjuk azt a megnyugvást, ami kisiklik az ujjaink közül, amint megérintjük:

 • A kétcsíkos terhességi teszt: aki hosszú próbálkozás után esik teherbe, az tudja, hogy milyen azt a bizonyos eredményt úgy várni, mint a messiást. Ami után már semmi rossz nem történhet, ugyebár. Vagy igen?
 • Az első ultrahang a 6-8. hét környékén, amikor már hallatszik a magzat szívverése. Igen, ott van a picurka, tisztán látszik és hallatszik, meg lehet nyugodni, hogy nem csak beképzeltük az egészet. Na és kezdődhet az igazi para!
 • A 12. hét, amikor a spontán vetélés esélye lecsökken, és megmérik a magzat tarkótáji vizenyőjének méretét. Megnyugodni viszont nem érdemes, ez csak bemelegítés az elkövetkezendő jó 2 hónap genetikai és egyéb vizsgálataira és az ezek által okozott álmatlan éjszakákra.
 • A 16. heti AFP vizsgálat: akkor is, ha mindenki tudja, hogy az AFP nem ad biztos választ semmire, mégis mindenki az izzadságtól csöpögő praclijait tördeli a váróban.
 • A 24-26. hét, amikortól már megmenthető a koraszülött baba: azok, akik úgy, mint én a koraszüléstől rettegnek, a koraszülöttek túlélési statisztikáit hétről-hétre listázó oldalakat szokták naponta frissíteni a képernyőjükön ilyentájt. Valamiért sajnos a haladó idő nem hozza meg a várva-várt nyugalmat. Ugyanekkor történik a terheléses cukorvizsgálat is, csak hogy ne unatkozzunk nagyon, és legyen mi miatt aggódni.
 • A 37. hét, amikortól már nem számít koraszülöttnek a baba. Eme hét elhagyásának heves megünneplésére külön Murphy szabály van: ez szinte mindig túlhordást vonz maga után, ezért ellenjavallt. Akkor is, ha nincs túlhordás, a megmaradó 3 hét garantáltan csigalassúsággal, és aggodalmakkal tele fog eltelni.
 • A szülés maga, ami után természetesen azonnal következnek a megállás nélküli további parák évtizedei: "fog-e tudni szopni?", "eleget szopik-e?" "mikor kezdjem a hozzátáplálást?", "bejut-e a neves gimibe?" és "megtalálja-e valaha unokáim leendő apját/anyját?"

Ezek természetesen csak az általános, szinte mindenkit érintő aggodalmas állomások. Ehhez járul hozzá ki-ki személyes esete, ami nagyban függ attól, hogy az adott nőt mivel ijesztgeti az anyja, barátnője, orvosa, avagy milyen a kismama lelki beállítottsága. A legutóbbi terhességem alatt a 32. héten engem egy nagypocakú babával ijesztgettek, akinek hastérfogata a skála legvégétől centikre volt kifelé. További mérések ugyanezt a baljós eredményt hozták. A 40. hét utolsó napján viszont tökéletes lányom született. Darázsderekú ugyan nem volt, de melyik újszülött az? Azt senki nem magyarázta el nekem, hogy mitől "ment össze" a hasa.

Jelen terhességem alatt a magzatot a 12. hét és a 32. hét között folyamatosan nagyon nagynak mérték, ami indokolttá tett egy terheléses cukorvizsgálatot, amit ebben az országban nem végeznek el rutinszerűen senkin. A vizsgálatot nem bántam meg, a tökéletes eredménynek örültem, bár az nagyon aggasztott, hogy az emlékeimben nem túl kellemes, közelmúlti "a vérvételek cudar napja" élmény megismétlésével fenyegettek, nem is egyszer, mert a baba továbbra is nagynak mutatkozott. Ebből végül nem lett semmi, mert a múlt heti ultrahangon, legnagyobb megdöbbenésemre, második lányom teljesen átlagos eredményeket produkált, egy világklasszis ultrahangos szakember kezei alatt. Pontosan 2 kilót mértek. A szigetországi újszülöttek fele kisebb, fele pedig nagyobb súlyú ezalatt a hét alatt.  Így megúsztam a további statisztika-böngészést, vérvételeket és álmatlan éjszakákat.

Hogy véget vessek az önkínzó határidőjátéknak, és rákényszerítsem magam a megnyugvásra, még egy utolsó napot engedélyeztem magamnak. Ez volt az a nap, amikor a 33. hétbe léptem.  A választott kórházam, ami privát, csak a 32. hét betöltése után fogad el szülő nőket. Van koraszülött osztályuk, de ennél fiatalabb babák ellátására nincsenek felkészülve. Ha a szülésem hamarabb beindult volna, akkor abba az állami (NHS) kórházba vitt volna a mentő, ahol éppen található szabad inkubátor, ami akár jó pár órányira is lehetett volna.  De ezt a fontos napot sikeresen betöltöttük a múlt pénteken. Így már biztos, hogy az ismert kórházamban, a választott orvosom kezei alatt szülhetek, hacsak valami nagyon nagy ármány nem zavar be a történetembe. Mivel az orvosomban 100 százalékig megbízom, ezért nincs okom további aggodalomra. Befejeztem. Vége. Mostantól jó leszek, nem teszem lelki békémet függővé semmilyen dátumtól, statisztikától és piros betűs bekarikázott naptól. Megígérem, hogy csak akkor fogok stresszelni a baba miatt, ha egy megbízható szakember erre komoly okot ad. Nem fogok azon izzadni, hogy Lujzikát hány dekásnak mérik, úgysem tőlem függ ez már. A doktornő megígérte, hogy kiszedi szépen, akármilyen irányba is fordul.  Lehet, hogy ezek a napok az utolsó terhességem utolsó napjai, sosem lehet tudni. És már nincs is olyan sok hátra. Túl kevés ahhoz, hogy időt találjak a parázásra. Úgy szeretnék ezekre a hetekre majd egyszer visszaemlékezni, mint babaváró, nyárváró, melegváró, boldog, szép napok.

És most mindenki visszaolvashatja az első bekezdésemet, és szabad megmosolyogni engem is.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.03 14:05:16januar18

  Anyám alsós tanítónő. Elsős kislányt Sárának hívnak az osztályában. Ő is és a napközis kolléganője is kapásból Sárikának becézték, a kislány szerette is, hogy így becézik. Pár hét elteltével az igazgatónő hívatta anyámékat, hogy Sára anyukája hozzá fordult panaszra ezért, hogy az ő lánya Sára és nem Sárika.
  Ezután elkezdték Sárának szólítani a kislányt, aki mint kiderült jobban szerette a Sárikát...

 • 2010.06.03 14:06:29januar18

  Hú, Jávorka akkor egy napon születtünk, a saját szülinapom a regem. :)

 • 2010.06.03 14:06:46manó99

  2010.06.03 14:03:07Rosa Rugosa

  Kinél?( hanem vagyok túl indiszkrét)

 • 2010.06.03 14:06:48Ribizlee

  én nem tudom eldönteni, melyik a jobb, a nem becézhető/komoly név vagy az Eperke/Bence típusú, gyerekkorban okés, 40-es külügyi államtitkárnak meg idétlen név.

  (elnézést az Eperkéktől, Bencéktől, és szüleiktől)

 • 2010.06.03 14:07:39januar18

  Megkérdezhetem, melyik hónapban van a névnapod? :)

 • 2010.06.03 14:08:57Jávorka

  Nekem pl. nem tetszik a Bence név, de nem érzem teljesen becenév hatásúnak. Az én vesszőparipám a Bendegúz. Kizárólag egy gézengúz rosszcsont jut eszembe róla.

 • 2010.06.03 14:09:00nyina&mika

  madz, mi addig hívtuk makinak, amíg nem született meg. hm. lehetek a bandádban?

 • 2010.06.03 14:09:34Jávorka

  Szintén január, szerintem a tiéd is. :)))

 • 2010.06.03 14:10:44januar18

  Nem, a keresztnevünk nem azonos, az enyém áprilisban van. :)

 • 2010.06.03 14:12:32verity777

  2010.06.03 14:06:48Ribizlee
  Szerintem a Bence még elmegy. De az Eperke.. meg van pár ilyen, de szerintem ezt is meg fogjuk szokni.

 • 2010.06.03 14:13:17madz

  nyina, hát jó, fel vagy véve, adok kis gittet, rágni kell :D
  mi születés előtt mongúznak hívtuk, csak utána lett maki. bár nem is, a 10. hétig Lárva volt a neve

 • 2010.06.03 14:13:22Jávorka

  Áprilisra is megvan a tippem. :)

 • 2010.06.03 14:15:11januar18

  Nekem is a januárra. :)

 • 2010.06.03 14:16:07verity777

  A miénk a születéséig a POronty, esetleg Kis Poronty vagy Porontyka néven futott... meg utána is egy ideig.

 • 2010.06.03 14:16:35Aurin

  Jávorka, én is január ;)

 • 2010.06.03 14:17:01nyina&mika

  a Lárva az túl trendi :/

 • 2010.06.03 14:17:03pilár

  Azt én is írtam, hogy elsőre a gyerek preferenciája legyen fontos, ha ő szereti azt a becenevet, akkor jó lenne neki kedvezni. Sárika esetében a szülőknek is, persze ehhez meg kellett volna kérdezni Sára-Sárikát is és nem a feje felett dönteni.
  Ahogy már írtam a nem becézés témára én a nevét és nem a becenevét adom a gyereknek. Ha később úgy érzem hogy valamelyik becenév (most mindegy hogy a nevéből jön-e vagy egyéb ihlet)jobban illik hozzá, akkor azt fogom használni, MERT az illik hozzá. Ezután pedig ha ő választ magának egy másik nevet, mert azt érzi magáénak, akkor úgy fogom hívni, de pl a tanító néni ne hívja Juliskának csak azért mert neki régen volt egy kedves tanítványa aki Juliska volt, de a gyereknek nem tetszik.

 • 2010.06.03 14:18:04Aurin

  mondjuk nekem az olyan tetszik, ami egy három évesnek, harminc évesnek, meg nagymamának is illik. (bár a fent említett ok miatt, becézni mindenkit lehet)
  egy három éves kis szöszinek tök aranyos a Lili, de egy 35 éves jogásznak már annyira nem :-D.
  szerintem!!

 • 2010.06.03 14:26:43haruka

  én pl. csak a becenevemre hallgatok, és kifejezetten szoktam kérni, hogy azon szólítsanak (mármint akik megérdemlik ugye:))
  ha lesz gyerekem, akkor meg tuti becézhetőt választok, ami felnőtt korában nem lesz fura. pl a már említett Bence, Lili nekem furcsa egy középkorú embernek.

 • 2010.06.03 14:44:07Kukorica Janosne

  mi vegul azt a megoldast valasztottuk, hogy az apja is es en is elohozakodtunk nevekkel. harom fontos szabaly volt, 1. a masik reszerol, ha nem tetszik, eleg legyen egy nem, ne kelljen indokolni, sem fintorogni, es a masik fogadja el azonnal, vita nelkul. 2. a mi szuleink, rokonaink, barataink es uzletfeleink velemenye a dontesbe nem szamit. az en csaladomban is vannak, akik utaljak a sajat nevuket, amit csak azert kaptak, mert X nagymamat/apukat is ugy hivtak, neki meg a sajat neve is ilyen. 3. az, hogy a szomszed jozsinak a gyereket is igy hivjak, szinten ne legyen szempont. ha mindkettonknek nagyon megtetszik egy nev, akkor adjuk azt szabadon, ne kelljen kiszorni mert mar letezik ilyen nevu ember.

  azt hiszem 3 nap alatt (sok kacaraszas utan, minimalis frusztracioval) sikerult megallapodni fiu es lanynevben is, pedig meg azt is be kellett kalkulalni, hogy kulonbozo nyelvuek, nemzetisegiek vagyunk, es egy harmadik nyelvu orszagban fog felnoni a gyerek.

 • 2010.06.03 14:55:34Kukorica Janosne

  es igen, neki pl. az is nagyon tetszett a vegso valasztott nevben, hogy a sajat nyelven nem lehet becezni. magyarul elvileg lehet, es az nekem nagyon nem tetszik. de max. majd okolbe szoritom a labujjaimat, ha valaki ugy becezi, aztan pedig a gyerek majd maga eldontheti, hogy toleralja, vagy egyenesen szereti-e a becezett format.

  en gyerekkoromban utaltam a hivatalos nevem, csak a becezettet szerettem, aztan ez megfordult ugy egyetem alatt, mostanra pedig teljesen mindegy lett, minden tetszik es mindenre hallgatok.

  a baba most (meg bent) nalunk is majom, csak nem magyarul :) hu, akkor most trendi vagyok, vagy inkabb gaz?

 • 2010.06.03 15:05:40madz

  Iluska, trendi vagy, sőt bandatag :D

 • 2010.06.03 15:21:51mazsola84

  Nálunk eddig egy szempont van/lesz: egyikünk keresztnevét sem kapja. Utálom amikor a családban van a nagy Géza meg a kis Géza.

 • 2010.06.03 15:23:28Brumibaby

  Iluska, én aszittem, a babátok neve végül az lesz, hogy Majom, valami idegen nyelven, pl. Kukorica Monkey, vagy hasonló...

 • 2010.06.03 15:24:27Brumibaby

  akarom mondani MOnkey Corn

 • 2010.06.03 15:26:39Brumibaby

  Mazsola, én meg attól mászok a falra, amikor kap a gyerek valami olyan de olyan nevet, ami az Atlanti- és a Csendes-óceán között nem fordul elő, és aztán Öcsikének vagy Huginak, ami még rosszabb, Tökinek vagy Puninak hívja a családja

  (Mondjuk ettől akkor is, ha amúgy Lacika vagy Kati)

 • 2010.06.03 15:27:53Tejbajusz

  Jé, Másutt, azt hittem, nem él az Édesapád. Érdekes, talán csak azért, mert Róla még sosem írtál. A becézhetetlenről. :-) tényleg vannak ilyen emberek.

  Pl. a Benkő Dánielt a feleségkereső műsorában olyan erőltetettnek éreztem, hogy mindenki dánielezte, persze a per dani sem odaillő, de amikor a bekamerázott hálószobában, intim közelségben voltak éppen, a hölgy száján fura volt az, "óóó, node Dááániel!!!!" Mintha magázódva maszatoltak volna.


  A beceneveket szerintem meg megtiszteltetésnek kéne éreznünk. Engem nem zavar, ha bármilyen idiótán is becéznek, mert a mögöttes tartalmat érzem ki így idősebb fejjel (szeretnek). A 4 éves unokaöcsém egyszer elkezdett becézni úgy, ahogy előtte még senki más és ezt meghallották a munkahelyemen, na azóta így hívnak ott is, de ez olyan aranyos dolog, családiassá teszi a melóhelyet is. Inkább örülök neki, semmint zavarna.

 • 2010.06.03 15:31:05Tejbajusz

  Van egy haverom, akivel kábé félévente egyszer beszélgetünk telefonon és mindig így szólít meg:

  "Mi van te mocskos lotyó, mikor szopsz már le?"

  És mégis minden alkalommal röhögök, már az lenne a fura, ha nem lotyózna le.

 • 2010.06.03 15:33:07madz

  Brumi, az Atlianti- és a Csendes-óceán közt melyik irányba? csak hogy el tudjam képzelni

  Tejbajusz, pedig van abban valami, ha közben magázódik az ember :D

 • 2010.06.03 15:38:27Tejbajusz

  Mint híresember (ám házas, így anonimitását megőrzöm) Gyuri bácsinak a magázódás, aki egy friss huszas szöszikét nyomott éppen átulról, hátrakiabál a kiscsaj:

  "Egy kicsit gyorsabban tessék csinálni, Gyuri bácsi!"


  :-DDDDD

 • 2010.06.03 15:40:56Brumibaby

  madz, ha azt írom, Bretagne és Kamcsatka között?

 • 2010.06.03 15:43:45Brumibaby

  És akkor magázódva Tejbajusz haverja is udvariasabban áll a kérdéshez: Ön tisztátalan örömlány, mikor szíveskedik orális örömeimet napirendre tűzni?

 • 2010.06.03 15:46:47Tejbajusz

  -Sajnálom, Uram, Ön téves számott hívott!

 • 2010.06.03 15:48:03Tejbajusz

  Avagy csodálkozás: így megöregedetem volna?

  Na mindegy, fel a fehér kesztyűvel, ki a protkóval...

 • 2010.06.03 15:50:14madz

  Brumi, aha, okés :D

 • 2010.06.03 15:57:59LogiCa

  Mazsola! De amikor az anyósod az unoka érkezésének bejelentésekor a nagy öröm után rögtön azzal folytatja, hogy REMÉLI nem a mi neveinket fogja kapni a gyerek, akkor azért elgondolkoznál rajta? Én sem gondolom szerencsés dolognak, de idegességemben megfordult a fejemben, hogy ha kisfiú lesz a apja, ha kislány lesz az én nevemet kapja. Hátha sikerül úgy felhúznom nekem is, mint ahogy neki sikerült engem.

 • 2010.06.03 16:02:39Kukorica Janosne

  Brumibaby: ah, az angol mar nem trendi, nem tudtad? Macaco Milho :)

 • 2010.06.03 16:06:03Chang Yai

  Mondjuk ez nekem magas, hogy ha egy gyerek azt mondja nekem az első nap az iskolában, hogy az ő neve Juli, akkor hogy jövök én ahhoz, hogy Júliának, Julcsikának, Julisnak, Julikának stb szólítsam. Igaz, nálunk is volt olyan, hogy a szülő és a gyerek teljesen más becenevet mondott. És? a szülő hazamegy, napi hét órában én szólongatom azt a gyereket, örülök, ha valamire hallgat.

  (Azért azt be kell vallanom, hogy a minap a G betűről tanultunk, és mindenkit átvarázsoltunk G kezdőbetűs nevűre a varázspálcámmal, mármint pl Juli --> Guli, a kölykök fetrengtek a röhögéstől, igaz, volt kettő, aki jól megsértődött, és nem értette, hogy akkor ebben most mi a vicces.)

 • 2010.06.03 16:10:48verity777

  2010.06.03 16:02:39Kukorica Janosne
  Ez milyen nyelv? Portugál?

 • 2010.06.03 16:28:20Kukorica Janosne

  2010.06.03 16:10:48verity777
  bezony!

 • 2010.06.03 16:32:43verity777

  A férjem mostanában a mienket is majmocskának hívja... szereti is a banánt :)

 • 2010.06.03 17:29:06hajj

  Ezt a cikket kb. én is írhattam volna...

 • 2010.06.03 19:12:20tildy:)

  2010.06.03 14:06:48Ribizlee
  Na vegre, hogy nemcsak en gondolom azt a Bence/Balazs stb. nevekrol, hogy felnottkorban komolytalannak tunik...

  MAgenta : Florat valoszinuleg azert nem hallottal Florikent becezve, mert az a Florian beceneve.

 • 2010.06.03 20:19:20JanCsi

  A lányunk egy eleve becézett nevet kapott: Dorka. Őt amíg nem tudtuk a nemét addig Borsónak hívtuk, onnantól még odabent volt akkor is Dorkának, ahogy a most pocaklakó öccsét pedig Vininek hívjuk (Vince).

 • 2010.06.03 22:15:16Wish1973

  Meni, ha már a Nórát írtad: ha a Norci nem tetszik, simán mehet a Nóri. de, ha olyan a név, h egyáltalán nem lehet becézni, az sokkal jobban ingerel egy idétlen becenévre, mint egy egyszerűen becézhető név esetén.
  akárhogy is, nekem a névválasztásnál az a szempont, h jó legyen a csengése önmagában is,a vezetéknévhez is. lehessen a névvel gyerek is, felnőtt is, vagyis gyerekkorban ne legyen koravén, felnőttként ne legyen idétlen, de az, h milyen NE legyen, az NEKEM fura szempont.

 • 2010.06.04 18:49:58tildy:)

  MAsutt: kezed ? Elmentel vegul orvoshoz?

 • 2010.06.04 22:48:47Dmilla

  A Lujza szerintem tök jó név; rokonságban is van egy kislány, akit így hívnak. Ha őt nem így hívnák, akkor ez lett volna részemről az egyik lánynév-preferencia - mondjuk végül mindegy, mert kisfiunk lesz.
  De ha lányunk lett volna (ill. ha mégis lány lesz), akkor meg egy kifejezetten "nem trendi" nevet kapott volna, amiből mondjuk 50 éve rengeteg volt, ma viszont senkit nem neveznek úgy.
  Én nagyon fázok ezektől a mai divatnevektől - szerencsére férjemmel egyetértettünk abban, hogy a gyerekünk nem kap top 10 nevet - annyi szép név van régebbről is, és nem feltétlen nagyon régről, hanem akár 20-30 évvel ezelőttről is. Születendő kisfiunk is egy ilyen nevet fog kapni, és mikor mondtam egyik kolléganőmnek, mi lesz a neve, az volt a reakció, hogy "hú, de komoly név". Pedig abszolút nem az szerintem, csak kisfiúkat nem nagyon hívnak úgy manapság, hanem inkább felnőttek közt fordul elő jobban ez a név.

 • 2010.06.04 23:14:18Hűbele

  "pl a már említett Bence, Lili nekem furcsa egy középkorú embernek."

  Tessen ismét nekifutni a Toldinak:-)))))

 • 2010.06.04 23:26:27másutt

  Tildy, igen, leirtam az sos-ben.
  St Thomas korhaz a Waterloo-nal, annak szerintem a legjobb a surgossegije.
  Leszedtek a kormot, bameg, most faj, mint a fene, 2 ujjal gepelek es nem vagyok hepi.

 • 2010.06.05 00:28:00anyamadár

  Hali Másutt,
  kerestelek, mert ma megint fent csavarogtunk nálatok, de látom el voltál foglalva...:S
  Jobbulást!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta