SZÜLŐSÉG

Anya szobaszökőkútként spricceli a tejet

2010. június 2., szerda 10:03

Valahol a gleccserek, havasok, piros vonatok, óraüzletek és titkos bankbetétek mellett kell lennie Svájcban egy gigantikus gyárnak, ahol különféle sorokon egész Európát ellátják különféle minőségű, anyagú és márkanevű melltartóbetétekkel. Amikor ugyanis elkezdtem ezt a kis körképet, nagy döbbenetemre azt láttam: a dobozok oldalán legtöbbször az szerepel, gyártási hely: Svájc. Pedig ezeknek a cuccoknak nem éppen a svájci órákkal vetekszik a tartóssága, és a pénzügyekhez is csak annyi közük van, hogy a „tejelés” a magyar szlengben éppen utalhatna pénzre is. Nos ez esetben nem utal.

Mielőtt szoptatni kezdtem, fogalmam se volt a kis párnácskák fontosságáról. Még a kórházban sem, ahol nagy kínok és egy hatalmas, elektromos Riska-fejő segítségével sem tudtam tíz milliliternél többet kipréselni. Node aztán otthon, volt meglepetés, amikor már a szoptatás elején gigantikus szobaszökőkúttá változtam, szanaszét spriccelve a tejet a szélrózsa minden irányába. A természet általában takarékos, itt azonban valami rejtélyes okból kifolyólag a párhuzamos vagy csillagkapcsolást nem ismeri, csak a sorosat – ha az egyik mellet ingerli valami, akkor tej fakad a másikból is. Tűnődtem is, hogy mizújs, régen az ikrek lettek volna a tipikusak? Aligha hiszem.

Szóval muszáj vagyok azóta is mindenféle párnácskákkal kitömni magam, legalább a szoptatás idejére, de néha nem árt két szoptatás közt is. Mivel a szülés után általában nem én mentem vásárolni, ezért az épp szembejövő típust vette meg, akire épp rábíztam a feladatot – ha már ennyifélét kipróbáltam, gondoltam, megosztom veletek, főleg az elsőszülő vagy még szülés előtt álló kismamákra gondolva.

Alapjában véve vannak az egyszerhasználatos eldobósak, illetve a moshatóak – mindkét változat kapható a bababoltokban, míg a hipermarketek, drogériák, gyógyszertárak általában az előbbieket kínálják.

Eldobósak:

Fixies

Talán a legismertebb márka, ami a legtöbb helyen kapható, bár egyes drogériákban mostanában a sajátmárkás termékek kezdik kiszorítani. Talán a legkevésbé elázós fajta, sokat bír (még engem is, pedig nálam csúnyán ereszt a szelep), viszont villámgyorsan betonkeményre köt benne a nedvszívó betét, hasonlatosan egyes pelusokhoz, tehát tényleg egyszerhasználatos, valamennyire megtelik, megkeményedik, utána már használhatatlan. Jól formázott, nem tapad, mostanában öntapadós csíkkal is ellátják, amely két célt is szolgálhat – szerénységem ugyanis annyira hülye, hogy képes fordítva betenni a tárgyat, ami fordítva egyáltalán nem nedvszívó, a kis csíkocska tehát jelzésképpen fumigál, emellett ugye ott az eredeti cél, beragasztani a szopis melltartóba (akkor már csak a mellem esik ki az egész installációból, de más gondolom nem ennyire kétbalkezes). Szóval jól működik, csak ne felejtsd a helyén, ha egyszer viszonylag megtelt, és ne akard fél óra múlva még egyszer használni.

Származási hely: EU
Ár: 745 Ft/30 db

Babylove

A dm sajátmárkás terméke, erősen hasonlít a Fixieshez, valamivel talán vékonyabb és papírszerűbb a külseje, valamint kevésbé keményedik, viszont ritkán alakul át puha, csicsogós prizniccé is. Ha nagyon muszáj tehát, akkor fél óra múlva be lehet vetni még egyszer, ha nem ázott teljesen cafattá az első alkalommal. A kis csíkocska ezen is rajta van, a doboza meghökkentően hasonlít a Fixieshez, a tárgy alakja nemkülönben, az áruk is hasonló, viszont erre azt írták, hogy svájci.

440 Ft/30 db

Babydream

Hasonló pepitában, csak ez a Rossmann sajátmárkás terméke, szinte teljesen a Fixiesre hajaz felület és keményedés terén, vakteszten aligha bírtam volna őket megkülönböztetni. Ennek elfelejtettem megnézni a pedigréjét, de gyanítom, ugyanannak a gyárnak ugyanazon során készül, amihez más küllemű csinos papírdoboz jár a márkahűség rajongóinak kedvéért.

300 Ft/30 db

Mimi és Mimi Deluxe

A gyógyszertárak elegáns és drága versenyzője. Svájci termék, mi lenne más, már meg sem lepődök. Tényleg extra puha és bőrbarát, ez viszont a hátulütője is – éjjel általában borogatássá alakult a nyavalyás, ez ugyanis nem keményedik, de nem is szárad az istenadta, három óra elteltével is csavarni lehet belőle a tejet.  Teljesen ugyan ritkán ázik át – nekem ez a halálom amúgy, a tejjel átitatott melltartó-hálóing, az elázós fajtákat azonnal diszkvalifikálom – de priznic-jellegénél fogva én inkább azoknak ajánlom, akik nem áztatják el három perc alatt az egész költeményt, ahogy én szoktam.

1000/1500 Ft/50 db

Moshatóak

Stella

„Kaptam egy ilyet, aztán kidobtam, mert használhatatlan” – kommentálta a játszótéren egy háromgyerekes anyatárs. Hát, ami igaz, az igaz, nem sokat tesztelhették, mielőtt gyártásba küldték. Lényegében egy réteg frottírból és egy külső, vízhatlan rétegből áll, viszonylag vékony, tehát formázás nincs (gyönyörűen eláll minden felsőben, vicces külsőt kölcsönözve viselőjének), de nem ez a baja, hanem mivel egyáltalán nem illeszkedik, a tej felszívása helyett elegánsan lecsatornázza a nedűt a szerencsétlen alany bugyogójába. Tejfolt a ruhád felső részén ettől ugyan nem lesz, de szerintem egy kiadós szoptatás után első gondolatom az volna, bepisiltem nyilván. A viccet félretéve, ez a termék csak a szoptatás első napjaira és az utolsó, leszokásteli időszakra lehet jó – amikor még vagy már nem ömlik a tej, a szopizás még vagy már csak vagy tejindítás vagy nyugatócumizás céljából történik. Ami közte van, arra sajnos nem jó.

Származási hely: ha jól látom, hazai. Ennyi telne csak tőlünk?

1000 Ft/6 db

Medela

A nyamvadt svájciak ebben a kategóriában is indultak. Nagy reményeket fűztem a termékhez, mert gyönyörűen formázott (az egyetlen, ami nem látszik át a felsőimben), puha, kényelmes, és tényleg ugyanolyan mosás után is, mint annakelőtte. Sajnos a nedvszívással itt is bajok vannak, bár korántsem akkorák, mint az előbb említett Stellánál. A tej itt nem lefelé, hanem tudja isten miért, oldalra hajlamos kifolyni, a melltartó közepébe, esetleg a betét szélein minden irányba, de nem mindig és nem minden szoptatási pózban, ülve meglepően jobban használható, mint fekvő pozícióban. Bár nem váltotta be teljesen a reményeimet, ezt azért használom, ha a) kifogyott az eldobós fajta éppen, vagy b) megyek valahová és ki akarok nézni valahogy, de nem veszem ki a betéteimet vagy c) kockáztatós kedvemben vagyok, és hátha nem kell épp elpazarolnom az eldobósakból egyet, imígyen kímélve egy újabb darab szeméttől környezetemet.

2800 Ft/4 db

Nagyanyáink ugye pelenkát gyömöszöltek anno jobb híján, ami jóval környezetbarátabb megoldás volt a Fixiesnél és társainál, de bele sem merek gondolni, hogy néztek ki vele. Igaz szegényeknek nem volt szoptatós melltartójuk és rafinált szopispólójuk sem, mint nekem, mondjuk sejtem, hogy ők nem jártak kirándulni meg koncertre a deddel, hanem maradtak otthon a hátsójukon a kizárólagos szoptatás idejére. A humorosabb lelkek pedig már akkor vízipisztolynak használták a mellüket, becélozva a visítva menekülő nagyobbik testvéreket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.02 17:49:49Anura

  Jut eszembe, a cici, mint übernyálas kifejezés, ledegradál most engem a Porontyon? (hihi)
  A mell szó a javasolt?

 • 2010.06.02 17:54:44kandi

  zamat: igen én is ma gondoltam rá, hogy lehet rossz a méret, amit használok. Mert én eddig a kisebb méretű védőt használtam.
  Ami a krémet illeti, az elején én is medelát használtam, aztán kaptam babylove-ot. Ezt nem szerettem annyira, de már le is szoktam róla, mert nem kellett. Aztán tessék, megint elkezdődött.
  Anura: Hát erre is gondoltam ma, hogy lehet a bimbóvédőt kéne letenni, csak arra gondolok ilyenkor, hogy akkor nem lesz-e még rosszabb a helyzet. Egyébként sem lenne rossz, ha nem kellene ezzel vacakolni már.
  Ja és a cici szóval szerintem nincsen semmi gond. Én is szoktam használni a szopival együtt. :))))

 • 2010.06.02 18:10:17Koriander

  szerintem akiket a cici-szopi zavart már rég belefáradtak vaagy mással vannak elfoglalva :DD.

  anura nem, nem ragad :), egy-két csepp kell összesen.

 • 2010.06.02 18:11:12csib

  Miért nem írtok a Lilly Padzról? Az egy harmadik fajta betét, aminek nálam komoly életminőség javulást sikerült elérnie. Már az, hogy nem látszik át egy csoda volt, nem beszélve arról, hogy nincs az a nedves izé érzés melltartóban, pucér cicikkel aludni meg a non-plus-ultra feeling!!!
  Nem vagyok érdekelt a forgalmazásban, de ez messze a legjobb cucc - ezért hiányolom a felsorolásból...

 • 2010.06.02 18:17:14hinta-palinta

  Anura, emlő a helyes kifejezés:)

 • 2010.06.02 18:49:05Anura

  Kösz. :))

  kandi, nem kell sok a gyógyuláshoz csupasz cicivel sem.
  A bimbóvédő úgy tudom, befolyásolja a szopást.
  Ha megnéztem, szegény gyerek dupla erővel szívja az elején, hogy átjöjjön a tej, mert nekem a cicit bele kellett szívnia (nem stimmelnek a méretek, a legkisebb nekem nagy volt).

  Az elején sziszegtem, meg könnyeztem, de ahogy vége lett, kentem be, szellőztettem, és kevesebb mint egy hét alatt begyógyult a csúnyán kiharapott seb.

 • 2010.06.02 19:36:23Anura

  Az itt a bibi,
  hogy hová lett a cici?
  Csecs, csöcs, emlő,
  mell-bőségem ciki.

 • 2010.06.02 20:29:18kisfiúkmamája

  R2D2 & C3PO
  intim-csésze?Az meg mi? Rögtön rá is keresek.

  Darlingos:
  Mik is érdekelhetnek Téged?

  Avent mellszívó nagyon jó.Mondjuk szerintem ne fejjél, az egy hülyeség. Nekem is csak arra kellett, hogy mivel mindkét gyereknél túl sok volt a tejem és ha éjszaka végig aludtak, néha muszáj volt leszívni, annyira fájt.

  Melltartóbetétből engem a dm-es kidörzsölt. Fixies vagy az a csipkás medela, az nagyon jó.

  És nem tudom, miért, mindkét gyereknél a tesco lila csomagolású pelus jött be.
  A huggiestól frászt kaptam, szabályosan csörgött a gyerek popiján, amikor mászott.
  A liberoból mindkét gyerek kifolyatta a trugyit.
  A pampers pisisen valami oltári büdi.

  Szóval nekünk a tesco lila vált be, mai napig azt használjuk.

  Szüléshez:lehet, hogy tudod ezeket, akkor bocs.

  elsőnél vagy nem volt még, vagy nem tudtam,és senki nem szólt, mert másnak talán evidens volt.
  De eldobható bugyit vigyél, ezt mondjuk a másodiknál tudtm már.
  És tena óriás betétet,de az a megamega nagy, ami a hasad közepéig felér. Csak pár darabot, de tényleg kell.Nekem a szobatársam adta, azt se tudtam, hogy létezik a sima tena betétnél még nagyobb is:-).
  Az első pár nap nagyon jó szolgálatot tesz.Aztán utána lévő időszakra jó a tena, és a végére a vérzésnek a sima maxi betét.

 • 2010.06.02 20:30:47kisfiúkmamája

  a csipkás az persze csipkés.
  Kész vagyok a sok esőtől.

 • 2010.06.02 20:33:18kisfiúkmamája

  Ja és persze bimbóvédő.
  Avent.
  Nekem mindkét gyerek véresre harapta még a kórházban a mellem, és szerencsére mivel elég öntörvényű vagyok, nem hallgattam a károgókra és onnantól fogva bimbóvédővel szoptattam.Végig.
  Az elsőt két évig.
  Szóval szerintem a bimbóvédő is olyan, amit sokan elleneznek, pedig egy nagyon praktikus találmány.

 • 2010.06.02 21:12:41oreille

  Csib, én említettem, de nekem nem jött be :-/

 • 2010.06.02 21:28:59abominog

  Ezt egy idősebb nő ismerőstől tanultam: szoptatás közben (ált. az elején), amikor érzem azt a kis görcsöt, amikor belövell a tej, összecsippentem a másik bimbót. És nem spriccel.
  De néha ehhez is 3 kéz kell.....

 • 2010.06.02 22:11:50szahore

  Sziasztok,

  Köszi, megint tanulhatok Tőletek, bár még nem aktuális, de jó felkészülni, mik vár(hat)nak majd rám :)

  Ami miatt mégis írok, hogy láttam, felmerült az intim tölcsérről kérdés- nekem van és nagyon szeretem :) Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy teljesen más mint tampont vagy betétet használni, és van akinek gondjai vannak először a felhelyezéssel - kivétellel, de szerintem nagyon praktikus, kényelmes és környezetbarát. Idővel pedig már az ára is megtérül. NEM vagyok ügynök csak 6 hónapja használom. Több fórum is van a témáról, én is sokat olvastam mire meg mertem rendelni.

 • 2010.06.02 22:36:10Anura

  [link]

  Megnéztem, hát érdekes.
  Nekem állati nagynak tűnik. A A méret nem sokkal nagyobb, mint a B.
  Mondjuk én a tamponnal is szerencsétlenkedtem annak idején, vatyarászni is utáltam, konzervatív betétes maradok. :)

 • 2010.06.02 23:05:56szahore

  Szia Anura,

  Nem olyan nagy az élőben, és jól összenyomható, szilikonból van. Azon az oldalon amit belinkeltél jó a tájékoztató videó. (ezt az oldalt én annó nem is láttam..) Én mondjuk mindig is tamponoztam, a betét valahogy nagyon idegesített. Ezért is szeretem a tölcsért, még a tamponnál is jobb. Egy másik női oldalon nagyon sok fórum van én azokat olvasgattam.

 • 2010.06.02 23:06:48szahore

  ja, de csináld azt és úgy ahogy Neked jó! :) Ha Neked bejön a betét, akkor jó :)

 • 2010.06.03 08:12:15Laliath

  Egy picit mindig irigykedem, amikor a tampon vagy betét a téma (a tölcsérről eddig én se hallottam :)
  Én még a betéttel is bepállok, úgyhogy pár év kísérletezés után visszamentem ősasszonyba: vatta wc papírral. Egyszerűen semmi más nem jó.
  Pedig amúgy a használat módja miatt imádtam volna a tampont - sportolni csak azzal lehet, versenyre meg egyszerűen nem mehettem volna mással - épp csak alig vártam, hogy megszabadulhassak tőle.

 • 2010.06.03 08:20:56Laliath

  Hogy témához is legyek :)
  Nem voltam spriccelős, csak kicsit csöpögött, így nekem a Fixies jött be a melltartóbetétek közül. Napi egy párat nyűttem el belőle. Volt Mimi Deluxe is, de ennyire kevés nedvességhez nekem az kifejezetten kényelmetlen volt.

  Pelenkából alapvetően moshatót használunk, de a második védvonalat szükség esetére a Libero eldobhatósa alkotja.
  A popsitörlő BabyBruin, a Huggiesé nem jött be (meg volt még egy az elején, amit nem szerettem).
  Popsikrémből és fürdetőből még mindig a gyógyszertárit vesszük.

 • 2010.06.03 10:50:24Nagytimi

  Áldom a nevét annak aki kitalálta a bimbóvédőt!!!A kórházban hallgattam a csecsemősökre és nem használtam,meg is lett az eredménye.A sima gyógyszertári is nagyon jó,mert az egész udvart(nekem)beterítette így védve volt minden.Mam-ot próbáltam még,de szerintem nem jó méretűt vettem,mert pont ott mozgott a gyerek szája ahol illeszkedett a védő és így fájdalmas volt,viszont jobban odatapadt a másiknál és,ha elengedte a gyerek akkor sem esett le,míg a másik igen.

  Pelenka:a Tescos az első időkben jó volt,most már jobbára csak pamperst adok rá,abból nem folyik ki a kaki.A Liberot nem szerettem,túl keménynek találtam,ki is folyt belőle még a pisi is sokszor.

  Popsitörlő:amelyik nem túl illatosított az mind bevált(pampers,spar sajátmárkás,tescos)a libero is nagyon jó,mert érdesebb kissé és jobban le lehet vele törölni a kakit,de a szagát nem bírtam.Egyébként én kaki után mindig belelógatom a csapba a gyereket és megmosom a seggét,nem szeretek pepecselni a törlővel.

  Fejni sose tudtam:)Semelyik általam próbált fejővel:pumpás,húzogatós,Avent,Kórházi elektromos,és kézzel sem.

 • 2010.06.03 13:47:04Zamat

  Laliath, hogy mi meg kollégák vagyunk:)))))), hehe ezen jót derültem

 • 2010.06.03 14:18:59R2D2 & C3PO

  Köszönöm a linket, ez kicsit jobb, mint amit eddig láttam. :-)

  Laliath, Ha ősasszony, akkor mosható betét. Ezek sima pamutból, vagy selyemből vannak. A selyemből készültek nagyon szépek, igazán nőiesek. Ha a betét jönne be, akkor én olyanokat használnék. Ugyanúgy kell mosni, kezelni, mint a mosható pelenkákat.

 • 2010.06.03 14:32:10pilár

  Az intimtölcsérről én is csak jókat olvastam egyik nagy előnye: 'tamponok esetében 65% a felszívott menstruációs vér, míg a maradék 35 % a hüvely természetes váladéka' vagyis folyamatosan szárítanak a hagyományos tamponok.
  [link]
  Én is gondolkodom rajta hogy ha megint aktuális lesz a téma akkor beruházok egybe.

 • 2010.06.03 16:15:05Anura

  Nem tágítják ki a hüvelyfalat az intimtölcsérek? Mióta láttam a nagyságukat, folyton ez jár a fejemben.

  A bimbóvédő meg nem hülyeség, de én így utólag sem szoptattam volna azzal hosszú időkig. Amikor szükséges, mert vérzik, akkor kell, de állandóan olyan képzet nekem, mintha csakis gumikesztyűben nyúlnék a gyerekhez.

 • 2010.06.03 16:16:00muha_ha

  intimtölcsérhez: szerintetek, hogy lehet megoldani a 4-8 óránként ürítést máshol, mint otthon?

  munkahelyen egy kicsit vicces félretolni a kolléganőt a kézmosótol azzal, hogy bocs csak a véremet mosnám el...

  vagy rosszul gondolom, hogy ezt az izét ki kell mosni?

 • 2010.06.03 16:22:40pilár

  ki kell mosni, ha kommunális a mosdó kézmosó része akkor esetleg baba törlőkendővel kitörölni?

  Én olvastam használók véleményeit (angol oldalakon több tapasztalat van sőt még fészbuk rajongói oldala is van :)), senki nem írta a tágítást, szerintem a szilikon puhább mint a hüvelyizmok, tehát inkább a tölcsér alkalmazkodik a hüvelyhez.

 • 2010.06.03 17:45:02R2D2 & C3PO

  A linken volt egy tanács, hogy egy palack segítségével a WC-ben. Illetve az, hogy először otthon gyakoroljuk be a használatát.
  Elfogadható tanácsoknak tűntek.

  A babatörlőkendő semmiképp sem tűnik jó ötletnek, mert pont az egész vegyszermentességét veszítenénk el vele. Arról nem beszélve, hogy azt nem a felnőtt hüvelyflórához igazították.

 • 2010.06.03 18:27:37szahore

  sziasztok,

  A tamponnál sokkal-sokkal lágyabb az anyaga, hisz nem tömör és nem tágít, szépen odasímul a hüvely falához. Nekem 12 óránként elég kitisztítani, tehát a melóhelyen -többnyire- nincs gondom vele. Az elején még nézegettem azért napközben (kivettem, köntöttem a WC-be, 0,5 literesbe készített vizzel a WC felett kiöblítettem, vissza tettem) el nem töröltem, vizesen jobban csúszik :)
  Ja, és lehet pld uszodában olyankor is használni, ha nincs meg - nem tud viz bemenni, kicsit véd is.

 • 2010.06.03 18:30:40szahore

  2010.06.03 17:45:02R2D2 & C3PO
  egyetértek, én is először otthon gyakoroltam be a "technikát" - nem kell, hogy pont menstruálj ehhez.
  Viszont fontos, hogy semmiképp se ess pánikba, légy nyugodt, és türelmes. Aki használ kontaktlencsét és valaha küzdött a betanulással, érti mire gondolok :))))

 • 2010.06.03 18:35:38verity777

  Megnéztem ezt az intimtölcsért, hát meglepett, hogy még sosem hallottam róla, de valószínűleg maradok a betétnél. Tudom, konzervatív vagyok, én a tampont sem nagyon szerettem, csak tornaórára használtam, aztán egy idő után már inkább oda is betétet... tudom, hogy praktikus, meg mi nők megszoktuk ezt az egész izét, de most belegondoltam és gusztustalan...

 • 2010.06.03 19:03:51katy27*

  Szahore, szerinted strandolni/úszni lehet vele? Mert ugyebár a tamponnal elvileg lehet, csak éppen fertőzésveszélyes. De ez a cucc, ha jól értem, elzárja a méhszájat a külvilágtól. Vajon vízben is ott marad, vagy leesik?

 • 2010.06.03 19:14:24katy27*

  Oké, legközelebb előbb olvasok, aztán kérdezek :) Lehet benne úszni.
  A méret viszont nagy dilemma: nem szültem, de kb. fél év múlva... hogy mondják azt poronty-kompatibilis módon, hogy belevágunk a babaprojektbe? :D Szóval lehet, hogy szülés előtt már csak 5-6-szor menstruálok, utána meg ugyebár lutri, hogy hogyan szülök. És nem vagyok még 30 éves, csak 26. Ez vajon tényleg számít?

 • 2010.06.03 19:14:57pilár

  én úgy tudom minimális vákuum kialakul a hüvely fala és a tölcsér között, ezért nem folyik ki semmi, és nem is mozdul el. A fenti linkelt oldalon is asszem azt írják hogy úszáshoz is nyugodtan lehet használni.

 • 2010.06.03 19:41:48szahore

  Verity777, hát igen, mindenkinek más gusztustalan és más "fér még bele".. :) Még az elején írtam, meg kell "barátkozni" a gondolattal, más mint a tampon vagy a betét. (nem roszabb, vagy jobb -más) Én a betéttől érzem rosszul magam - mindig éreztem és baromira zavart.

  Pilár, pontosan! :)

  Katy27, üdv a "klubban" :) én is pár hónap múlva már majd a "sorsra bízom magam" (na, jöhetnek a kövek, nem tudom megfelelő-e a Porontyon ez a kifejezés :)) A méretválasztáshoz is adnak segítséget a fórumokban. Ahonnan én rendeltem ott levélben kaptam külön a kérdéseimre is kielégítő, személyre szóló választ.

 • 2010.06.03 20:20:09katy27*

  Oké, de most komolyan kérdezzem meg, hogy szerintük megéri-e 30 év alatti/még nem szültem tölcsért rendelni úgy, hogy bár az első kitétel még 4 évig fennáll, a második viszont lehet, hogy egy éven belül megváltozik? Nekik nyilván megéri... de én meg türelmetlen típus vagyok, nem akarom ezt is felírni a "majd ha lesz gyerekem" listára. :)
  Belinkeled, hogy te honnan rendeltél?

 • 2010.06.03 21:09:18szahore

  [link]

  Nem kell felírnod a listára, itt egyébként a kérdésedre is választ kapsz:)
  1. S(mall) a 25 év alatti nők számára, vagy akik még nem szültek
  2. L(arge) a 25 év feletti nők számára, vagy akik már szültek

  Ajánlom a vendégkönyvet is a figyelmedbe :)

 • 2010.06.03 22:17:50katy27*

  Köszi, elolvasom.
  Az általad belinkelt fajtánál valóban egyértelmű, hogy melyik való nekem :)

 • 2010.06.03 22:46:20Tejbajusz

  Na és M-es méret a császárral szült 30 felettieknek vagy 25 alatt természetesen szülteknek?

  Rita mindjárt jön, hogy na ugye...
  De egy nőgyógyász ismerősöm is mondta, tudni lehet egy egyszerű kézi nőgyógyászati vizsgálatnál is, hogy, ki szült, illetve ki hozzávetőlegesen hányat.

 • 2010.06.03 23:31:50hinta-palinta

  Tejbajusz, de tuti nem a hüvely tágasságán érzi, hanem érzékeli a méhszáj állapotát stb., ebből következtet, nem?Meg esetleg gátmetszésheg..

 • 2010.06.04 00:00:21hallohallo

  ááá na én ezzel szívtam meg
  25 év felett, no szülés - berendeltem egy L-eset. nagy.
  tanács: inkább aszerint válasszatok, hogy milyen méretű tampont használtok. (nekem is lehetett volna ennyi eszem...)

 • 2010.06.04 00:16:33tildy:)

  Én a betétet tartom gusztustalannak, és kényelmetlennek, ráadásul szerintem büdös is.

 • 2010.06.04 09:08:02szahore

  Szia Tejbajusz, na, ezt passzolom én írnék annak akitől rendelném, hogy akkor most melyiket??? 30 felett - noha még nem szültem- nekem nem kellett dilemmázni :)

  Hallohallo, sajnálom :( Én tamponból M-est használtam, de a vérzés erősségétől is függ, ki milyet választ, nem? honnan érezted, hogy nagy? Nem lehet vmit tenni? Nem vagyok biztos benne, (már annyi helyen és annyi mindent olvastam anno) de valahonnan rémlik, hogy volt aki rossz méretet rendelt és aztán elintézte, hogy kicserélhesse - fertőtleníteni egyébként is MINDENKÉPP kell.

  Tildy:) én is így vagyok a betéttel - és még érzem is, ami plusz idegesítő

 • 2010.06.04 09:19:01Auguszta Romanova_2

  Ezek utan meg fer valami ketseg ahhoz,hogy kulonbozo keppen kell hozzaalni egy szult es nem szult vaginahoz?
  Nos?

 • 2010.06.04 09:23:05szahore

  Rita, már hiányoltunk, mikor bukkansz fel a témával :)

 • 2010.06.04 09:25:10Auguszta Romanova_2

  De komolyan?
  Most a veresszaju ''ugyanolyan marad'' kepviselok hol vannak?
  Es ilyen alapon miert kell elitelni ha valaki 24 evesen intez egy csaszart?

 • 2010.06.04 09:50:28Auguszta Romanova_2

  Szoval mely hallagatas.
  Vagy tág hallgatás.

 • 2010.06.04 10:50:17Vakmacska

  Egy kis update Svájc-ügyben, a Mediline nagyon kedves képviselője megerősítette, hogy a svájci megagiga melltartóbetét-üzem víziója nagyon is valóságos, itt van, ni, úgy hívják hogy Flawa:
  [link]

  A legtöbb saját márkás termék is készül, több száz, különösen jó nedvszívó képességet, de mégis puhaságot és kellemes tapintást biztosító mintázatra van szabadalmi oltalma, ezért is vált meghatározóvá a világtermelésben.

  Szóval a tehenek és a Swatch mellett efféléből is élnek svájci kollégáink ott a hegyek közt, esküszöm fogalmam sem volt róla, csak gyanút fogtam:))

 • 2010.06.04 10:59:10szahore

  Szia Rita,

  Nekem semmi lövésem még nincs ehez témához, hozzászólni meg pláne nincs "jogom", de -szerintem- ELITÉLNI senkit nem kell semmi ilyesmiért. És ez vice-versa (!) így van - szerintem. Egyéni döntés, egyéni felelősség :) SZERINTEM

 • 2010.06.04 19:38:06katy27*

  Rita, inkább azt magyarázd meg, hogy a 30. szülinapomon mitől fog csiribú-csiribá megnőni a méhszájam? :D Már ha addig esetleg mégsem szülök vaginálisan.
  Hallohallo, sajnálom, pedig én is épp ezt tervezem. Az egyik tegnap linkelt oldalon azt írták, hogy ha nem jó a méret, akkor eredeti állapotában, sterilizálva visszaküldve kicserélik. Ez elég jól hangzik, szerintem tőlük fogok rendelni.
  A tampon méret nem releváns, én minit, normált és annál eggyel nagyobbat (nem tudom, hogy hívják, a narancssárga OB-t) is használok, a vérzés erősségétől függően.

 • 2010.06.04 19:51:43Auguszta Romanova_2

  Mert meglazulnak a szovetek esetleg ,es egy nagyobb resz fog kilogni belole.Be a vagina uregbe.
  De ezt en nem ertem mert pl nekem nagyon hosszu szuletesbol a mehszajam,anyamnak is pl,masoknak rovidebb.

 • 2010.06.08 13:09:03ofriki

  Vissza az eredeti temahoz.Nekem egyaltalan nem valtak be az eldobhato melltarto betetek, ezert szoptatasi tanacsado ismerosom tanacsara Daniabol rendeltem gyapju beteteket. Mindossze ket par szukseges egy szoptatasi periodushoz. Kellemes, organikus anyag, kituno nedvszivo kepesseg es kornyezetbarat is. Ha valakit erdekel szivesen megadom a ceg nevet e-mailben.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta