15 éve lefagyasztott spermából születtek a testvérek

Mariella és Herbie fagyasztott sperma felhasználásával született. A spermát még az apa rákkezelése előtt vették le, amely után terméketlenné vált. Miután sikeresen kigyógyult a rákból, a pár több ízben próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel sikertelenül, és már közel jártak, hogy végleg feladják, hogy gyermekük legyen, írja a Daily Mail.

Az utolsó próbálkozáskor, 2007-ben azonban megfogant Mariella, aki a következő októberben meg is született. Még nagyobb meglepetésre utána Herbie is megszülethetett két évvel később, amikorra az apa spermáját már 15 éve tárolták. A 37 éves anya azt nyilatkozta, soha nem gondolta volna, mekkora boldogságot okoz a két csodálatos „fagyibaba”, miután azt gondolta, ő sohase válhat anyává.

Ian Morrist, a negyvenkilenc éves tervezőmérnököt eredetileg krónikus myeloid leukémiával diagnosztizálták. Szervezetében olyan magas volt a ráksejtek aránya, hogy az orvosok azon csodálkoztak, hogy egyáltalán életben van még. A kezelés előtt az orvosok figyelmeztették Morrist, hogy a kemoterápia következménye terméketlenség lehet, ezért ajánlatos a sperma lefagyasztása. A kezelések után 2002-ben kezdte a lincolnshire-i pár a küzdelmet, hogy gyermekeik legyenek.

Mrs Morris nagyon hitt a mesterséges megtermékenyítésben, nála egészségügyi problémát sem diagnosztizáltak, ezért lesújtó volt tapasztalnia a kezdeti sikertelenséget. Utolsó próbálkozásaik (a második és a harmadik sikertelen kísérlet után) a Care Fertility nottinghami klinikán történtek, összesen két használható embrió állt rendelkezésükre. Több esélyük tehát nem volt. „El sem hittem, amikor a teszt pozitív lett. Hat héttel ezután már a kicsi szívdobogását is hallhattam, amikor bevallom, könnyekben törtem ki” – nyilatkozta a boldog anya.

A „legidősebb” fagyasztott sperma, amiből Manchesterben sikeresen hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést, 21 éves volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek