SZÜLŐSÉG

Akiknél sosincs gyereknap

2010. május 30., vasárnap 11:28

Zsuzsi hatéves. Óvodába jár, mellette néptáncra, szépen rajzol és szeret verset mondani. Van szép szobája, benne négy Barbie baba, építőkocka, labda, mesekönyvek, a teraszon bicikli. Van egy bátyja, Andris, igazi nagyfiú, már iskolába jár és kitűnő tanuló. Szereti a körtét és az epret, de a kindertojást is nagyon. Lerajzolta, mit kér karácsonyra, húsvétra, névnapra, születésnapra, általában meg is kapta ezeket és örült is neki. Szeret kirándulni, látta már a Balatont, a hegyeket, ült a Fogaskerekűn meg a Libegőn, ahol kicsit félt, de apa fogta a kezét. A tengert még csak tévéből látta, de anya megígérte, ha nagyobb lesz, elmennek. Zsuzsi kicsit válogatós, nem eszik meg mindent, nem szereti a sajtot, a babfőzeléket, a tegnapi zsemlét, a körözöttet. Amit szeret, azt is úgy diktálják néha belé – edd meg Zsuzsikám, a csirkecombot, nőj nagyra! Zsuzsiról több száz fénykép készült már születése óta. Van belőle albumban, babakönyvben, számítógépen, mindenfelé. Van téli, nyári, fürdőruhás  és ünneplőruhás, van sportcipője, lakkcipője és Hello Kitty táskája, ahogy szinte minden kislánynak abban az oviban.

Döme is hatéves. Óvodába hol jár, hol nem. Ha hideg van és sár, nem jön a busz, elfogy anya pénze vagy nincs kedvük felkelni, akkor nem jár. Pedig az óvodában jó, van ott mesekönyv, építőkocka, labda – Dömének otthon nincs ilyen, saját szobája sincsen,  az ágyát bátyjával, Jocóval osztja meg, a Jocónak van labdája, de úgy kell elcsórni tőle, amikor nincs otthon. Mondjuk Jocó mostanában alig van otthon, sajnos iskolában sem nagyon, pedig régebben jó volt játszani vele. Döme is szereti is a körtét meg az epret, ha véletlenül megterem, és ha nem fűtöttek volna be tavaly a körtefával. A múltkor volt itt egy néni, azt kérte, rajzold le, mi a kívánságod. Döme jó nagy csirkecombot rajzolt, de előbb megkérdezte, ételt is lehet-e rajzolni.

Döme nem tudja, mikor született pontosan, születésnapot nem ünnepelnek, ahogy anyák napját és gyereknapot sem, verset az oviban hallott először. Ajándékot akkor kapott utoljára, amikor apa fent járt Pesten, lomizott neki egy kismotort, de sajnos már kinőtte azóta. Döme még nem járt a faluján túl, igaz a tengert ő is látta a tévében, apa azt mondta, ha nyernek a lottón, biztos elutaznak oda. De már hetek vagy hónapok óta nem vett lottót sem, így nehéz lesz eljutni a tengerhez.

Döméről egyetlen fénykép készült mostanában. A néni csomagot hozott, és lefényképezte Dömét a kisautóval, amit a kinőtt ruhák mellé tett Zsuzsi és Andris édesanyja. Andris cipője pont jó Dömének –  igaz kicsit le van focizva az eleje, de nem ázik át abban a sárban sem, ahol Döme játszani szokott. A fényképet a néni nemsokára elküldi Zsuzsi és Andris édesanyjának, hadd lássa, hová került az adomány.  De egy másolat Döme szüleinek is jut.

Ma gyereknap van. Döme és Zsuzsi is egy-egy kindertojást tart a kezében, mindkettőt Zsuzsi anyukája vette ugyanabban a boltban, ugyanarról a polcról, hogy aztán az egyiket némileg szégyenkező arccal tegye az utolsó pillanatban a kinőtt ruhácskák mellé a papírdobozba. Zsuzsi gyorsan kettétöri  a tojást– a csokit majd megeszem később – érdeklődve nézi a kis figurát, mikor apa segítségével szétbontja a műanyag tartót. Kicsit csalódott, ilyenje már van egy.

Döme az egész kindertojást, úgy ahogy van, műanyagostul, játékostul tömte be a szájába. Még sosem látott kindertojást, ha nincs ott a segítő néni, akkor nagy baj lehetett volna. Döme falujába lassan ér ki a mentő. Gyereknapon különösen lassan, sok a baleset a gumi óriáscsúszdák körül. Máshol.

(Az írás L. Ritók Nóra, a Nyomor széle blog szerzőjének  történetei alapján született. Nóráék alapítványa és iskolája hátrányos helyzetű gyerekek művészeti nevelésével foglalkozik, de közvetlenül is foglalkoznak  sokunknak elképzelhetetlen sorsú családokkal, gyerekekkel, adományokkal, támogatással és jó szóval)

http://nyomorszele.blog.fn.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.01 15:51:35másutt

  borka,
  nem mindenkinek eleg vastag a bore ahhoz, hogy parszazan elemezzek minden aldott nap, hogy milyen szar iro, milyen szar temakat valaszt, es mennyivel jobb mindenki mas.
  azt hiszem o boldogabb egy olyan iros meloban, ahol nincsen ilyen sok visszajelzes minden aldott nap.
  nagyon nehez mufaj ez am valakinek, akinek lelke van.

 • 2010.06.01 15:58:30manó99

  másutt
  Off

  Nálatok milyen idő van?
  On

 • 2010.06.01 16:05:35Vakmacska

  másutt, akkor nekem nyilván nincsen, mármint lelkem:))))

 • 2010.06.01 16:06:18másutt

  delelott esett az eso, de most nem, bar meg minden vizes. a napot nem lattam jo 36 oraja. most felhos, kicsit paras... talan 15 fok, nem sokkal tobb.
  szokasos. semmi extra.
  gyerek alszik, en meg mosok.

 • 2010.06.01 16:07:59másutt

  vakmacs, az egesz lelek dolog tulertekelt.
  :)

 • 2010.06.01 16:08:44manó99

  Akkor ne cseréljünk itt is olyan idő van,napot talán a hétvégén láthatunk.:(

 • 2010.06.01 16:10:27anyamadár

  Másutt holnapra már 20 fokot ígérnek, szerintem felszaladok a "városba" a malackákkal, ha hideg van akkor megyünk a British Muzeumba, de ha jó az idő akkor a Green parkban leszünk. :)

 • 2010.06.01 17:28:15a szív fészkei

  Ja, beszűkültem a turkálóba, ez jó! Sok éve, meghonosításától :-). (Egy hónapja nem is láttam belülről, de mindegy.)

  Szerintem írtam másról is néha. Kinek mi ugrik be a nevemről.

 • 2010.06.01 17:34:50Brumibaby

  szív, hát mindenkinek van hobbija. én pl. órákig tudok beszélgetni biciklizésről meg hegymászásról. A turit azt nem szeretem, nekem unalmas és rossz szagú. De erről nem a turi tehet, hanem én, akinek egyszerűen nincs tehetsége a sok gyűrött rongyban meglátni az eleganciát, miközben csak nézek, hogy a jó érzékkel megáldottak milyen fantasztikusan fel tudnak öltözni.

 • 2010.06.01 17:42:34a szív fészkei

  Brumy, a férjemmel kéne chatelned. :-))

  Nem bírja 33 éve elfogadni, hogy én meg nem tudok bicajozni - hatalmasat estem róla lánykoromban és azóta nem fogom fel, hogy bírna el engem az a két vékony kerék??? - ha ő lelkes és repked tőle, oké, de én nem vágyom rá kipróbálni. Törülte fel már a villamossíneket, aszfaltot magával lezúgva a gépről, na az se csinált gusztust.

  Hegymászás dettó - lefelé már nagyon szeretek menni, de ahhoz ugye fel is kell érnem zihálva. Biztos gyönyörű és nagy érzés; vízszintesen szeretek sétálni - de ahogy a férjem is éleslátóan megfogalmazta, az erdőben viszonylag kevés kirakat van.:-D Hát máshol gyűrom a km-eket.
  Szeretem a természetet, hálisten van zöld körülöttem. Neked jó mászást és bringázást!

 • 2010.06.01 18:14:47tildy:)

  mano : az ottgoni viszonyokat eddig ha ketszer emlitettem. Miota is porontzozok ? Jah , bocsanat....

  En is tudnek magentarol irni, pl azt, hogy szinte allandoan benne van az" all a bal a porontyon " brancsban , emrt orola meg ez jon le. hogy kell neki a balhe. Eddig meg meg soha sem emlitettem.

 • 2010.06.01 18:15:53tildy:)

  13 fok van amugy Londonban , esik az eso, hetvegen valtakozva hol ilyen ido, hol olyan ido volt. Holnaptol 20 fokot es napsutest( felhoatvonulasokkal) mondanak.

 • 2010.06.01 18:26:58Magenta

  Tildy, ez nagyon gyenge volt. :D

  Érdekes különben, hogy énbelém kötsz, bár pl. Rosa többedszer tett megjegyzést rá, hogy az agyad helyén kassza van.
  Szinte mindig, ha hozzászólsz valamihez, az a vége, hogy te mennyire fasza csaj vagy bezzeg és fillérre tudjuk lassan a bevétel/kiadásaidat. Legközelebb belinkeled a havi költségvetéseteket excelben. :D

 • 2010.06.01 18:34:58Koriander

  tildy:) slepp nem brancs..

  amúgy Mag te már nevezhetnél a poronty bilidrámakirálynői címért, naggyon jól csinálod, figyellek és tanulok.

  szerencse, hogy szív már tapasztalt bölcs róka és nem veszi fel a furka-piszkáidat.

 • 2010.06.01 18:37:43Magenta

  Koriander, én azt tanulom, hogy kell beleugatni mindenbe. Isteni tanár vagy. :D

 • 2010.06.01 18:38:16Magenta

  Egyébként meg letojom, hogy ki veszi fel a furka-piszkáimat, véleményem lehet, ez van. Ahogy neked is, ugye.

 • 2010.06.01 18:38:53Magenta

  De most már érdekel: mi az a bilidráma? Most próbálsz szobatisztává válni?

 • 2010.06.01 18:52:15a szív fészkei

  Ha már időjárás: Ilcsi néni jóslatai júniusra:[link]

 • 2010.06.01 18:56:55a szív fészkei

  Hoppá, nem ma van elseje? Napsütést jósolt... Na, akkor lehet belőle gyököt vonni. Pedig állítólag profi a mama, mint a Dávid Mihály[link] meg a Géza bácsi:[link] Kíváncsi vagyok, mi jön ebből be? Nekem a gázszámla.

 • 2010.06.01 19:23:31tildy:)

  Magenta olyan vagy mint az ovodas: Dehat a pirsike is rosszalkodott.

 • 2010.06.01 19:26:57tildy:)

  Ja es Rosa jobban csinalja. :P :D (Multkor a matekot emlegetette...)
  Amugy nincs kulon excel:P A fejem az excel tabla:D (Ezert volt talalo Rosa beszolasa , amin csak nevettem egyet )

 • 2010.06.01 19:33:32cantaloupe

  Tildy,
  fején találtad a szöget. :)

  Nekem amúgy felüdülés olvasgatni, hogy végre valaki nem picsog, hogy ez sincs, meg az sincs. A hozzáállásnál kezdődik az, hogy végül is mink VAN.
  Persze néha átjön, hogy még nincs gyereked, tapasztalatod, de ha az alap hozzáállásod marad a témában, akkor nem neked kell centizni hó végén a filléreket, s ezzel már nyert ügyed van.

 • 2010.06.01 19:34:09Magenta

  Tildy, lassan írom, hogy megértsd: lehet, hogy jobban csinálja a beszólást, de attól még beszólás, mert már sokakat zavar (ahogy itt írták többen is), hogy mindig "elszámolsz". Mivel láttam, hogy két diplomával sem esik ez le, elmagyaráztam. Egyszerűen, ez úgy látszik, el is jutott. :D

  Az óvodás hsz-edre meg nem tudok reagálni, mert nem tudom, mi az a pirsike.

 • 2010.06.01 19:37:04Magenta

  Egyesek meg nem bírják ki, hogy ne próbáljanak beszólni, milyen szánalmas...
  Akinek nem inge, ne vegye ám magára.

 • 2010.06.01 19:39:00Magenta

  Tildy, egyébként abban igazat kell adjak, hogy mások jobban csinálják a beszólogatást. Én ha beszólok, akkor beszólok szemtől szemben, az "anyósos" biszbaszkodás nem megy olyan jól, mint egyeseknek.

 • 2010.06.01 19:44:50Koriander

  Mag :D örülök, hogy mesterednek szólítottál, már nemcsak egy zöldfűszer vok.

 • 2010.06.01 20:52:58tildy:)

  Pistike, csak eliras volt.:D

 • 2010.06.02 08:18:09Rosa Rugosa

  Nem azzal van bajom, hogy valaki beosztja a pénzt,magam is gyakorlom ezt a műfajt, de hidegrézést kapok az ilyen mondatoktól, amik nekem a garasoskodásról szólnak:

  vidéki leutazások "TELJESÁRON"

  Arról még nem is írtál, hogy milyen sört ittatok és mennyit, amikor söröztetek.
  Az se mindegy....
  Amikor olvastam a kommentedet, akkor az a kép jelent meg a szemeim előtt, amint Tildy sört iszik, aminek természetesen pontosan tudja az árát, aztán amikorjattot ad a pincérnek,akkor sembecsli a százalékot, hanem pontosan kiszámolja.
  Sose mennék veled sörözni, mert állandóan attól rettegnék, hogy egyszer te fizetsz egyel többet és ezt életed végéig számon tartod majd.
  Bár gondolom te mindig a magadét szereted fizetni.

  Nekem ez beteges.
  Biztos neked nagyon jó, de a hideg kiráz tőle.

  Kb. olyan, mint ha leírnám, hogy a piacon azért ettem sajtos lángost tejföl nélkül, mert a sajtos-tejfölös, a sima, és a sajtos közül ennek volt a legjobb az ár - érték aránya.
  Bocs, ha megbántottalak, de egyszerűen nem bírom ezt a mentalitást.
  Nem azt, ha valaki előrelátó, hanem ha valaki garasos.

 • 2010.06.02 08:45:37Zahara

  Ezt már csak úgy lehet űberelni, ha nem is szereti a sajtot :P
  Nekem van egy borzasztó garasos barátnőm. Együtt járunk egyetemre, és rémálom volt vele bevásárolni suli után. Ha véletlenül nem volt kiírva mondjuk a majonéz kilónkénti ára, hát ő szépen kiszámolta. És nem csak összehasonlította az adott bolt kínálatát, hanem tudta, hogy más boltokban mennyi. 5 forintokért képes volt máshol vásárolni. Más tekintetben egyébként imádnivaló nő.

 • 2010.06.02 08:47:05Zahara

  *jártunk, mert már évek óta nem

 • 2010.06.02 09:18:55farkasokkal tancolo

  Nekem meg volt egy vásárlás függő barátosném.
  De tényleg.
  Voltak problémái, most nem részletezem, de lényeg, hogy ez lett a következménye. Na az is egy élmény volt... Egyszer láttam maradéktalanul boldognak, amikoris együtt utaztunk ki 90-ben Isztambulba, és indultunk a Nagy bazárba. Komolyan, mint a harci kanca amikor meghallja a csatakürtöt... :-)))

 • 2010.06.02 09:30:20Zahara

  Én nem vagyok függő, de ott lehet, hogy én is megvadulnék :D

 • 2010.06.02 09:52:08farkasokkal tancolo

  Ott mindenki megvadul, de neki ez olyan volt, mintha egy drogost beengednének egy marihuana ültetvényre! :-)

 • 2010.06.02 11:33:05tildy:)

  RR: Otthon Floris Kriek es 650 Ft a Snapszban:) Itt Cider ,attol fuggoen , ha boltban veszem( 1.7 font-2.04 font) vagy sorozni megyek (2.7-3.5font)

  Es sosem tartom szamon, kit hanyszor hivtam meg, vagy ki hanyszor hivott meg. A baratsag baromira nem errol szol.


  Egyszeruen csak megmaradnak a szamok a fejemben.
  Nem bantottal meg. Megertem , hogy ez masnak kivulrol maskepp latszodhat.

  A teljesar meg: valakinek lehet nem szamit havi 5-10000 Ft vonatozasra, bocs, nekem igen.

 • 2010.06.02 11:41:01tildy:)

  Ja es direkt irtam arakat:D:D

 • 2010.06.02 12:17:41Rosa Rugosa

  Hagyjuk ezt a témát, engem nem zavar, hogy neked így jó, amit meg írtam annak köze nem volt ahhoz, hogy van, akinek nem számít 5-10.000.- ft.
  De ha neked ebből ennyi szűrődött le, akkor bátran vígasztald magad ezzel, hogy egy érzéketlen milliomos osztja neked az észt a pénzről.
  De szép lenne!

 • 2010.06.02 12:25:39tildy:)

  RR: Ez a baj az internetes kommunikacioval.

  Hogy ilyen FELTETELEZESEK "De ha neked ebből ennyi szűrődött le, akkor bátran vígasztald magad ezzel, hogy egy érzéketlen milliomos osztja neked az észt a pénzről.", fel sem merult ugyanis ilyen bennem .

 • 2010.06.02 12:47:32thylla

  Az jutott eszembe, hogy ha a Vicuskának írt felvilágosításokat összeadjuk, már meg is van, miért nem szülnek ma Magyarországon a nők. Ha ennyire reménytelen egy-két gyereket normálisan felnevelni, akkor ne csodálkozzunk...

 • 2010.06.02 13:41:21a szív fészkei

  ft, tényleg milyen az a bazár? Én csak Bodrumban voltam, mint török felségterület, de egy idő után - pedig ugye turkaszűkült vagyok, és szerintem faragják már a "könyékig ládába túró" szobromat, amit felállítanak az első hajdani turi helyén, a Liliom utcában :-DD - besokalltam. A sok jó minőségű hamisítványtól (főleg DKNY) meg attól, hogy nem is hagytak alkudni. Úgy néztek ránk, mint a véres köpetre, hogy mit hadoválunk itt lentebbi árakról, ez van és kész! Semmi szerbusz-vizibusz meg ilyesmi....
  Isztambul más? Mi van még a bazárban az irhákon, ékszereken túl? Azért rombolt mindenki oda anno, nem?

 • 2010.06.02 13:46:37a szív fészkei

  Ékszert se láttam túl olcsón (2002-ben). Vagy mi voltunk segghülyék és nem jól csináltuk? A csoportban mindenki fantasztikus engedményekről mesélt...

  De a francia, spanyol, bécsi áruházak is tönkrevágnak a bazi nagy kínálattal. (na, meg az áraik) Akkor mégsem vagyok teljesen boltkóros? Az nagyon aranyos regény volt.[link] (Most látom, hogy a csaj megírta a Boltkóros babát vár-t. Nem olvastam:[link] )

 • 2010.06.02 13:51:05a szív fészkei

  Hivatalos kutatkodás az ország zsebében:[link]

 • 2010.06.02 13:51:39Rosa Rugosa

  tildy:)
  Francba, pedig de jó lett volna...:DDD
  Na jó, béke, rendben?:)

 • 2010.06.02 14:05:47farkasokkal tancolo

  2010.06.02 13:41:21a szív fészkei

  Hát a Nagy Bazár az egy több utcányi fedett valami, telis-teli üzletekkel. és nemcsak irha meg aranyárú volt ott, hanem farmer, és mindenféle más modern ruha is. És főleg bőrkabátok, retikülök, hátizsákok, utitáskák, pénztárcák... no meg hagyományos török öltözékek, szőnyegek, édességek...

  És alkudni egyenesen kötelező volt! Bementél egy boltba, akkor leültettek, adtak almateát ilyen pici pohárkába, és bohorzahasztóhóan kedvesek voltak veled! :-)

  Én nagyon szerettem ott lenni, pedig csak 5 napig voltam ott. Sajnos az Aya Sofiába nem jutottam el, mert a busz utasai közül alig volt rá valaki kiváncsi, de átmentünk a Galeta hídon Ázsiába (legnagyobb megdöbbenésemre ott éppen fele annyiba került bármi mint a híd másik felén), voltam a Kék mecsetben .... amikor először kiléptünk a szállóból az utcára, teljesen sokkolt, hogy itt csupa olyan ember van körülöttem, mint nálunk a vad cigányok, visszamenetem negyedórára a hallba...... aztán ujra ki. És a következő órában már imádtam őket, mert mindenki kedves volt.
  (No meg bátornak is kellett mutatnom magam, hiszen velem volt az akkor 16 éves lányom, akit állandóan meg akartak venni tőlem! :-DDD)

 • 2010.06.02 14:11:20youdit

  "No meg bátornak is kellett mutatnom magam, hiszen velem volt az akkor 16 éves lányom, akit állandóan meg akartak venni tőlem! :-DDD"

  Hűha.... :))))))))) Az kemény lehetett... És mit csináltál, fogtad szorosan a kezét és villámló tekinteteket küldözgettél szerteszét? Vagy mondtad, hogy az anyósa vagy és már elkelt? ;))

 • 2010.06.02 14:16:02Aurin

  imádom a bazárokat. engem Tunéziában akartak megvenni a férjemtől. tevéért, meg készpénzért egy szőnyeges-táskás. már fogta a karom, és invitált befelé :-DD.
  kiakasztottam a fél bandát, a barátnőm szuvenír gyűrűjére egy órát alkudoztam. aztán ment a hírem, és mondták a Zuramnak, hogy az asszony nem normális. :-)
  szívesen visszaménnék!

 • 2010.06.02 14:23:43farkasokkal tancolo

  Nem kellett fogni a kezét, mert életében először 10 centinél messzebb nem volt tőlem az egész út alatt. :-D
  De kétségtelen, hogy életében tán akkor volt a legszebb, magas volt, dús vöröses hullámos haja volt, és még éppen hosszú is volt... mondjuk azt hiszem főleg viccből akarták megvenni, én meg nem adtam! :-)

  Csak a fejemet kellett rázni, mert úgyse tudok törökül, azt meg még ki tudom mondani, hogy non, nein, nyista, not, nyet stb. :-)

 • 2010.06.02 15:38:21a szív fészkei

  Klassz lehetett - akkor szőke lányommal nekem is sikerem lett volna... Én a magam barnaságával szecsko jedno lennék ott, Skandináviában még voltam, ott meg senki nem is akar nőt venni ugye? Most meg pláne nem ilyen avétosat, mint én.

  Almatea, ilyenek - hallottam, hogy ez van jobb helyeken - de akkor a bodrumiak kurvára unhatták már a bazárjukat meg benne minket. Semmi bűbáj. Pedig abból élnek.
  Amúgy tényleg nagyon kedvesek; mi a szállószemélyzettel haverkodtunk, mind édesek voltak, ahogy a szőnyegszövőműhely-beliek is. Csak a hotelek előtt állig golyóállóban feszítő karabélyos katonák voltak furcsák a tengerparton a sok rákvörös fürdőző között. De tény, hogy rend volt mindenhol.

 • 2010.06.02 15:39:13a szív fészkei

  még nem voltam - jó is lenne elmenni a fehér éjszakákba!

  Mostanában vannak?

 • 2010.06.02 15:51:27Koriander

  igen szív, a nap ép csak picit lehuppan a horizonton és már kúszik is felfele :)

 • 2010.06.02 15:57:13a szív fészkei

  Szép lehet. Most olvasom, a napforduló környékén tetőzik ez.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta