Továbbra sincs elég hely a bölcsődékben

Még ezen a héten lehet bölcsődébe íratni azokat a gyerekeket, akikre szüleik nem tudnak napközben vigyázni. Tavaly átlagosan másfélszer annyian jelentkeztek, mint amennyi férőhely van, ráadásul akik május elseje után szültek, 3 év helyett már csak 2 évig kapják a gyest, tehát két év múlva még több helyre lesz szükség - mondják a bölcsődékben - számolt be az RTL Híradója.

A gyermekgondozási segély idejének csökkentése miatt előreláthatóan 18 ezer új bölcsődei helyre lenne szükség. Egy bölcsődébe jellemzően havi 6-7 ezer forintot fizet be valaki, ha nem ingyenes, vagy nem kedvezményes. Ezzel szemben 30-tól 60 ezer forintig terjed a családi napköziben a szülői hozzájárulás - mondta Katonáné Pehr Erika, a szociális minisztérium főosztályvezetője.

A szaktárcánál azt mondják, több ezer új férőhely lesz, mert egyre többen pályáznak családi napközire, a bölcsődék egyesülnek az óvodákkal, és januártól 20 százalékkal megemelték a bölcsődei csoportlétszámot. Ez 5 ezerrel több gyereknek biztosít helyet. A bölcsődékben viszont azt mondják, ezek a gyerekek eddig is ott voltak, csak nem papíron, hisz 130 százalékos volt a kihasználtság. Így gyakorlatilag nem történt tényleges férőhely emelés - mondta Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke.

A bölcsődei jelentkezés határideje május 31, tehát utána derül ki, hogy idén hány gyereket kénytelenek elutasítani a bölcsődevezetők.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra