SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Szaporodásra ingerel a kismama

2010. május 26., szerda 14:35

32. hét

+11,5 kg

Párom családjában emberemlékezet óta van egy dracéna szobanövény. Az anyai nagyapáéknál már megvolt, és azóta is szeretettel gondozza minden generáció. Felnőtté növekedett sarjai szét vannak osztva a családtagok között, mindenkinél van egy darab belőle. A miénk majdnem 2 méter magas és itt lakik velünk Londonban, a beceneve Családfa, érthető okoknál fogva. Három hete eme növény valami olyasmivel állt elő, ami mindenkit megdöbbentett. Elkezdett virágozni. Egy pár gyors nemzetközi körtelefon után (mivel a család tagjai jelenleg 3 országban élnek) kiderült, hogy legutoljára az ötvenes években virágzott egy sarja, akkor is nagy megrökönyödést keltve, a virág ritkasága, nagysága (csaknem fél méteres a virág) és iszonyúan erős illata miatt. És most a miénk virágzik, a terhességemmel egy időben. Felfoghatnánk véletlennek is az egybeesést, de a lakásunkban eluralkodó termékenységi hullám további jeleként egy tojógalamb pár is beköltözött az erkélyünkre, a virágzó szobanövénytől, és számítógépes törzshelyemtől centikre. Az illatfelhő és a turbékolás, kombinálva a hormonális túltengéseimmel és harmadik trimeszterbeli progeszteronmeghajtású kedélyállapotommal, sosem látott hangulatot áraszt errefelé.

A galambpárt persze először megpróbáltuk elűzni, amikor megjelent, mert kell a fenének a guanójuk, meg az erkélykorláton üldögélő tollas patkányok látványa. Valahányszor leszálltak, kiszaladtunk csapkodni és kiabálni. Még a lányunkat is befogtuk a munkába, aki percek alatt elleste a trükköt, és "Hess, galamb pipi!" kiabálással fel-le ugrált és hadonászott az üvegajtó mögött, ha én nem értem elég gyorsan oda. De egy nappal később meglett az első tojás, egy használaton kívüli virágosládába. És attól kezdve senki nem volt képes a turbékoló potyalakosokat zargatni.

Pár perces netes kutatás után kiderült, hogy a fiókák (általában kettő szokott lenni) pont akkortájt fognak kirepülni, amikorra én ki vagyok írva. Lehetséges, hogy ha nem lennék tele hormonokkal, csont nélkül kitelepíteném a szürketollas szerelmespárt a tojásaikkal együtt, de így most képtelen vagyok rá. Még valamiféle szolidaritást is érzek a tojóval, aki naplementétől délelőttig üldögél a fészken (napközben a hím veszi át a feladatot), miközben néha gyanakodva rám néz az üveg mögül.  Nyilván nem tudja, minek köszönheti a jó szerencséjét, hogy ilyen összkomfortos helyet talált.  Természetesen a közelükbe sem megyek, nem mintha valaha galambhoz értem volna, és nem is csúnyázták nagyon össze az erkélyt (úgy tűnik, szobatiszták), ahova én nemigen szoktam kimenni, így meg vannak tűrve. Mondom, hormonális agyi elgyengülés. Én most anyatársaimat nem tudnám bántani. Ugye tavasz van, és szemmel láthatóan ember, állat és növény is a szaporodásra terelte gondolatait.

A születendő gyerekem továbbra is keresztben fekszik bennem, azaz harántfekvéses. Először a huszadik heti ultrahangon állapították ezt meg, és azóta sincsen változás. Az orvosom minden alkalommal ellenőrzi, hogy befordult-e már, de a tapogatása nélkül is pontosan tudom, hogy nem. A pici feje a jobb oldalamon van, a popsija a bal oldalamon.  Ahogy egyre nagyobb lesz, egyre kényelmetlenebb ez számomra, hiszen alig fér el rendesen bennem. Amikor felébred, és elkezd nyújtózni, szinte elakad a lélegzetem, ahogyan feszíti ki a fejét a hónom alatt, mintha ki akarná fúrni magát, a feje egyértelműen kitapogatható a hasfalamon át. Ilyenkor megállok, ahol vagyok, megpróbálok mélyeket lélegezni, és rávenni, hogy mozduljon már el bármerre is, de eddig hiába. Van, hogy órákra jobbnak tűnik a helyzet, és megszűnik a szörnyű nyomás. De szinte mindig visszatér egy napon belül. Találtam egy pár tornagyakorlatot, amik állítólag segítenek a babákat a megfelelő helyzetbe befordítani, általában a négykézláb állás és mászás és nyújtózás valamilyen variációját tartalmazzák. Az egyik ilyen videót elküldtem e-mailben az orvosomnak, és megkérdeztem, hogy mit gondol róla, biztonságos-e és ajánlja-e. A válasz rövid volt és velős: a klinikai kutatások azt mutatják, hogy az ehhez hasonló nyújtások és torna pozíciók, bár veszélytelenek, nem hozzák meg a várt eredményt. Az e-mail utolsó mondata, "A kisbabája majd megfordul, ha akar" elbátortalanított a többi kérdéstől. Tudom, hogy még van idő hátra, és bármelyik pillanatban megfordulhat a baba, de ahogyan nő, ez egyre nehezebb lesz számára.

A harántfekvés a harmadik trimeszter végén nagyon ritka, 1 százalék alatt van az előfordulása, és szinte kivétel nélkül császármetszést indokol. Nem a császáros szüléstől való félelem aggaszt, hanem egyszerűen szeretném, ha kicsit kényelmesebben feküdne a baba. Olyan érzésem van, hogy ő is szenved a helyhiánytól, és nekem is fájdalmat okoz. Ezen a héten még lesz egy ultrahangom, az utolsó, ha minden rendben megy. Megnézik majd a gyerek pontos fekvését és méreteit. Ezekkel az adatokkal kell megjelennem az orvosnál a jövő héten, ahol megbeszéljük, hogyan tovább. Sajnos a szokatlan fekvésben nyújtózkodó óriásmagzat nem igazán kedvez a titkos VBAC (császármetszés utáni hüvelyi szülés) terveimnek, de még nem adtam fel teljesen a dolgot.

Az biztos, hogy kezd a hasi nyomás nagyon kényelmetlen lenni, főleg éjszaka. Éjfél után beindul a rugdosás és nyújtózkodás (gyűjtőnevén Lujza Show), erősödik a gyomorégés, és gyakran emiatt kora hajnalig fenn vagyok. A virágzó dracéna is rákapcsol ilyenkor, és olyan erős az illat a lakásban, mint egy trópusi növényekre specializálódó telepakolt virágboltban. Szopogatom a gyomorégés elleni cukorkát, élvezem a Lujza Show-t, internetezek és néha kikukkantok az erkélyre, ahol a papagalamb a korláton ülve őrt alszik. Maximum 59 nap van már csak hátra, pont elég idő a tojástól a repülő madárig.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.26 15:16:17kaffka

  A Dracénát a Feng Shui nemigen kedveli..
  Nem is ez a lényeg, hanem hogy újra masnis a kisasszony, olyan édes így (is)!

  Akkor most Lujza lett???

 • 2010.05.26 15:20:29Krisztina

  Az okosak szerint van oka annak, milyen pozicioban fekszik a bebi. Altalaban amelyiket "sikeresen" megforditjak, annak lesz csomo a koldokzsinoron vagy koldokzsinor a nyakan, stb. Halgass a nogyogyaszodra, majd megfordul, ha akar. Ne taktikazz, nehogy baj legyen. szerintem.

 • 2010.05.26 15:22:33Brumibaby

  ugyanez állatszemszögből:

  "A francba, a gazda nem megint kölkedzeni akar, hát hogy fialjak így be a franciaágyba?"

 • 2010.05.26 15:32:46Lapis Lazuli

  Ez jó kis napló volt :))) és véégre megtudtam mijaza dracéna...(nálam egyelőre minden elpusztul, ami nem tud szólni, ha éhes :))

 • 2010.05.26 15:45:10Lexie

  de jó, galambnapló is lesz végre!
  bár a tojás hetekig úgyis ugyanúgy néz ki, de azért rajzolhatnál bele vmi növekvő izét.

 • 2010.05.26 15:53:13ladybird_m

  Amikor terhes voltam, nalunk minden viragzo noveny viragot hozott, meg az is, ami se azelott, se azota nem viragzott :) Es ez minden telen tortent, amikor elvileg a novenyek pihennek :)

 • 2010.05.26 16:18:51phoboss

  őrt alszik :)))))
  nagyon jó írás amúgy :)

 • 2010.05.26 16:28:33akikerestalal

  Szia!
  Én 31 hetes kismama vagyok szintén egy kislánnyal,az első babánk,mindig olvasom a naplód...
  Bennem is keresztben fekszik a kisasszony nem tudtam hogy ez ilyen ritka,a dokim nem ijesztgetett még,azt mondta van még ideje,hát remélem elhelyezkedik,most megyek majd ultrahangra de anélkül is érzem,hogy még mindig nem fordult meg...
  akkor nektek is sok szerencsét a forduláshoz..

 • 2010.05.26 16:28:37madz

  ez izgi volt, tetszett

 • 2010.05.26 16:40:23Bűbájos

  Nekem is keresztben feküdt még a 32. hét után is. És igen, nagyon nyomott, de mivel ugye egyszem (első) gyermek, ezért azt hittem, ennek így kell lennie. Aztán egy cifra éjszaka alatt befordult a végén, sokkal kényelmesebb lett utána, pedig még nőtt is, mégis jobb volt.

  Tetszett az írás, jó volt! További jó babavárást és tojáslesést! :)

 • 2010.05.26 16:44:45drlucifer

  Másutt!
  Még befordulhat! Hátha... Lánykám az utolsó pillanatig bukfencezett, pedig neki elvileg nem volt helye a tesótól. :-)))
  A galambo-virágos sztori meg csúcs. :D és a pólód ismét szuper!

 • 2010.05.26 17:07:48Tejbajusz

  Legjobb írásod, Másutt!
  Jó lenne a lakásodba beköltöznöm pár napra, beszippantani valamit a progeszterongőzös levegőből.

  Amikor terhes lettem, a fodrászom, aki 4 hónapos hasas volt, babaátragasztó fejmasszázst adott, s lőn!

 • 2010.05.26 17:11:30cozumel

  Csak mondom, ikrek siman megfordulnak a 38-39 heten, szoval no para, lanyaim :)

 • 2010.05.26 17:18:39renege

  Másutt, nem volt türelmem végigolvasni a kommenteket (még), nem tudom, írták-e már, de a harántfekvésre lenne receptem.

  Japánban ajánlották egy rokonomnak, neki akkor ott bejött. Aztán az én második gyerekem is folyamatosan haránt fekvésben volt, már ijesztgettek a 4 hét kórházzal is, így kétségbeesésemben én is kipróbáltam a receptet. Nekem is működött :) Mondjuk így is császár lett, de az más tészta.


  Szóval a lényeg: napi háromszor 10 percet kutyapóz szerű pózban kell eltölteni. A fejed legyen minél lentebb, a feneked az égben (rá kell feküdni kvázi az alkarodra).
  Egy hétig, nekem ennyi idő alatt befordult.

  Amúgy én látok ebben logikát, szerintem ilyenkor van a babának a legtöbb helye mozgolódni, és több esélye van befordulni, mint egyéb pózokban.

  Sok sikert, ha esetleg kipróbálnád!

 • 2010.05.26 17:22:44hinta-palinta

  A harántnak mindig oka van, kzs hossza, méhlepény helyzete, erőszakkal mozgolódtatni kockázatos.

 • 2010.05.26 17:31:47Tejbajusz

  REnege, "A fejed legyen minél lentebb, a feneked az égben (rá kell feküdni kvázi az alkarodra).
  Egy hétig, nekem ennyi idő alatt befordult."

  Kétszer olvastam el, azt olvastam a fejed helyett, hogy férjed.

 • 2010.05.26 17:33:09margitkámaranyom

  Én is Krisztina és hinta-palinta hozzászólásához csatlakoznék, hogy a farfekvésnek és a harántnak általában oka van, nekem is ezt mondta az orvos. És az én kis varázslóm is minden találkozó alkalmával másik pózban van, hol fent a fenék, hol lent, pörög mint a motolla, pedig hely egyre kevesebb (34. hét), vagyis be kellett látnom, hogy igazán aggódni ráérek majd ezen magzatvizess lábbal...

 • 2010.05.26 17:33:54Bűbájos

  hinta,
  az időnkénti kutyapóz meg a gyakori előrehajlás miért erőszakos mozgolódtatás? nem értek hozzá, ezért kérdezem. én is csináltam, de nem főleg a fordulás miatt, hanem, mert így volt kényelmes. és a legkényelmetlenebb: felpolcolt lábbal hátradőlni a párnázott fotelben. :) veszettül nyomott úgy, alig kaptam levegőt.

 • 2010.05.26 17:35:06Vérkönyvtáros

  Nekem az egyik félidőben fordult át (a lányom a kezdetektől fejvégű volt), hát, rettenetes éjszaka volt, azt hittem, megszülök. Pont másnap mentem UHra - azért nem indultam csak az ügyeletre.

 • 2010.05.26 17:39:33cozumel

  Igen, es a harantosok fordulnak meg legritkabban. Fejbol farba, farbol fejbe, az meg a szuloszoban is elofordul :)))

 • 2010.05.26 17:40:49renege

  Hinta, ezt én sem értem, miért számít erőszakosnak? Ha a köldökzsinór nem engedi, vagy a méhlepény, akkor ha kicsit kutyapózban vagyok sem fog megfordulni, nem? hiszen akkor is visszatartja...

  és amúgy, akiknél meg mégis megfordul, ott akkor mi volt a zindok a harántfekvésnek?

 • 2010.05.26 17:47:29Bűbájos

  tényleg, amúgy mi a "természetes" póza egy terhes nőnek? biztos nem a hátradőlő ülés: ez ergonómiailag a legtermészetellenesebb testtartás. harmatos szent eleink a barlang előtt sem ültek, hanem guggoltak vagy álltak. legalábbis én így tanultam.

 • 2010.05.26 17:48:11margitkámaranyom

  "2010.05.26 17:40:49renege
  Hinta, ezt én sem értem, miért számít erőszakosnak? Ha a köldökzsinór nem engedi, vagy a méhlepény, akkor ha kicsit kutyapózban vagyok sem fog megfordulni, nem? hiszen akkor is visszatartja...

  és amúgy, akiknél meg mégis megfordul, ott akkor mi volt a zindok a harántfekvésnek?"

  Na igen, ott a pont.
  Ha igazán komoly indoka van, mint pl. a rövid zsinór, akkor kutyázhat valaki naphosszat, nem lesz fordulás belőle. És a másik felvetés is korrekt, hogy akkor meg minek volt az egész hajcihő?

  Mindenesetre a fordítást, amikor kézzel terelgetik (szerintem az számít itt veszélyesnek), azt csak avatott szakember végezheti és csak folyamatos kontroll (UH) mellett.

 • 2010.05.26 17:55:16Bűbájos

  és úgy tudom, hogy csak a 35. hét után, mert beindíthatja a szülést.

 • 2010.05.26 18:10:43hinta-palinta

  Nem kizárólag a kutyapózra értettem az erőszakosságot, mivel pont azalatt a komment alatt jelent meg, így úgy tűnt.

  A kutyapóz nem a "helycsinálás" miatt fordíthatja meg, hanem valami van akkor a méhet ellátó erekkel asszem, az nem tetszik a magzatnak, elmenekül-erőszak ez is..(nem 100%, utánanézek)
  A mégis megfordult gyereken sokszor ott a többszörösen tekeredett zsinór esetleg. Vagy a csomó.Van relatív rövid zsinór is, amikor az elején beletekeri magát, aztán az így lerövidült zsinór a nagyobb magzatot nem engedi moccanni.

  Bűbájos, hát, nem a szülés beindulása a baj, hanem hogy leszakad a méhlepény.

 • 2010.05.26 18:26:58Subbantósdi

  Másutt: nagyon tetszett az e heti írásod! Elképzeltelek, ahogy a növény és a galamb között éldegéltek. :o)
  Jópofa dolgok a nővények és állatok és az összefüggés, hogy talán valamilyen kozmikus erő összetereli, közelebb hozza az olyan élőlényeket, embereket, állatokat, növényeket, akik éppen a szaporodási időszakukban vannak... :o)
  Szerintem erre vannak szép számmal tudományos és féltudományos elméletek is.
  További nyugalmas, békés, vidám várandósságot kívánok Neked! :o)

 • 2010.05.26 18:42:34nyúlmama

  másutt
  Én sem kedvelem a galambokat a városban, de nagy élmény lesz a lányodnak figyelni. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, nekünk is volt egy galambpár a telken, és végig nézhettük, hogy lett a csupasz kis "rondaságból" tollas állat.
  Egy városi gyereknek nagy élmény az ilyen.
  Aztán el fognak menni úgyis.
  A dracénával vigyázz, mert én úgy tudom, mérgező.
  Amúgy drukk nektek.

 • 2010.05.26 18:45:52Leluti

  Másutt

  A lányom színtén haránt feküdt, bár először csak simán farosnak indult. A fejecskéje a jobb bordám alatt volt, így a végén már kívül a bőröm is piros volt, annyira nyomta. Ő császáros lett.
  A fiam színtén farosnak tűnt, de az utolsó hónapban 2-3-szor is átfordult. Utólag olvastam, hogy lehet a netezős pozicióm idézte elő.
  Mivel sokat fájt a derekam, úgy ültem laptoppal az ölemben, hogy a derekam mögé egy hengerpárnát raktam és teljesen hátradőltem. Akkor éreztem is, hogy a baba nagyon mozgolódik,helyezkedik.
  Egy próbát megér.

 • 2010.05.26 19:23:45R2D2 & C3PO

  Csak kérdezem. A kutyapóz a normális testtartás az emlősöknél, nem? Az ember felegyenesedett volta a nem normális, nem? Vagy más az ideológia?

  Gratulálok a Draecena virágzásotokhoz, nagyon szép növény. :-) És innentől várjuk a híreket a galambokról és a virágról is. ;-D

 • 2010.05.26 19:40:29drlucifer

  Nem tudom, mennyi oka van annak, hogy haránt- vagy farfekvéses egy baba, de egyet tudok. Kicsi lányom a 18. héten fejvégű volt (meg Dani is, de ő úgy is maradt). Aztán a szülésig (33. hét + 5nap) volt először faros. Aztán fordult harántba, de ezt is úgy, hogy volt olyan UH, hogy a köldökömnél volt a feje, a köetkezőn meg valahol a vesémnél. Szülés előtt felvételen fejvégű. Mire kiszedték, faros. Köldökzsinór nem tekeredett rá és nem volt rajta csomó (rákérdeztem). Szóval hogy is van ez? :-)))))))

 • 2010.05.26 19:48:34farkasokkal tancolo

  Én se hessentettem volna el a galambokat, még akkor se ha nem vagyok áldott állapotyban.
  És tényleg nagy élmény a kislánynak. Nekünk voltak galambjaink (mármint a lányomnak adott a hülye sógornőm egy rezgőfejű pávagalamb párost, hogy száradt volna le a keze, külön sztori)), és azok is felneveltek egy másik galambpárt, aztán amikor a fiókák megtollasodtak, rájuk hagyták a galambházat.
  Igaz, nem repültek el, csak elköltöztek az eresz alá.

 • 2010.05.26 20:18:46zabpehely02

  Mi békapetéket vittünk haza egy pocsolyából, és mire kábé kéthetesek lettek az ebihalak, lett egy kétcsíkos tesztem is. A kis varangyokat aztán szabadon engedtük a közeli folyóparton.

 • 2010.05.26 20:19:13másutt

  Na, hugaim, megjottem az ultrahangrol es a valosag mindig izgalmasabb, mint az elkepzeles.
  Az ultrahang kb 40 perc volt, es mindent megmertek. Persze a hatamon fekudtem. A gyerek ugye meg keresztben (igen, az a kituremkedes a jobb oldalamon az a koponyaja)
  A koldokomtol lefele SEMMI nincsen, csak lotyi (ezert esik le minden gatyam) az osszes gyerek, mind a 2 kiloja -pont 2 kilo!- a bordaim alatti teruleten van. Pont keresztben.
  Vegre valaki sajnalt, a doki empatiasan nezte, amint a nyujtozkodo cukorfalat feszitett engem szet.

  Namarmost,
  A vizsgalat es meresek UTAN, mindig bejon a prof jovahagyni az eredmenyt, meg egyszer megnezi mizu odabenn. Ez ugye mar eleve 30 perc hatonfekves (amit utaltam, minden nyomott) utan volt.
  Lass csodat, azalatt a a 30 masodperc alatt, amig vartuk a profot, a GYEREK MEGFORDULT, tokeletes fej lenn, popsi fenn pozicioba. (ereztem is az akciozast) A pup az oldalamban eltunt. sajat szememmel lattam, hogy a ultrahang mutatta, hogy a feje a bikinivonalamnal volt!!! Ugy alltam fel az asztalrol, mint egy vihancolo majom, aki honapok ota eloszor fellelegezhet. Kezet raztunk, megkoszontem, irany haza, sasszeban.
  Metro.
  Eloretekerve 2 oraval: gyerek vissza a kuckojaba, faltoro kost jatszik a jobb oldalammal.

  Szoval magatol megfordult, es el-hawaii-ozott par orat, aztan usgyi vissza harantba. csak hogy oruljek.

  Van ilyen.

  Es mar nem is "nagy" hanem PONT a gorbe kozepen atlagos!

 • 2010.05.26 20:20:14Vérkönyvtáros

  A (kicsi) fiam haránt volt ;)

 • 2010.05.26 20:44:52Meni

  Masutt, szuper, ezek szerint nalad nincsen semmi baj a zsinorral, helyszukevel, egyszeruen csak igy szeret lenni es kesz...persze maradhatott volna ugy a kis boszorkany, fejjel lefele, de egyelore erd be ennyivel, ezek szerint tenyleg barmikor befordulhat ujra. Nagyon jo hirek! Es az is, hogy pont 2 kilo, ezzel is vege egy paranak, ugye? Csak igy tovabb, ugyesek vagytok!

 • 2010.05.26 20:48:12renege

  Pedig hogy elvitatkozgattunk mi itt neked a kutyapózról...

  Apropó, emlékszel még a lila bugyis fényképes igéretedre?? Kifejezetten Nekem?

 • 2010.05.26 20:50:38másutt

  Igen, Meni, a 2 kilo nagyon jol hangzik ("maradhat!" :), meg az is, hogy mar nem "tul nagy" (mar ha egyaltalan az volt, tudjuk hogyan mennek az ilyen mericskelesek.
  Igy talan nem fognak tobbet paraztatni a nagy babaval es cukorvizsgalatokkal.
  Husos teszta vacsorara. :D

 • 2010.05.26 21:01:15Bazsarozsa

  Én ugye írtam hogy pár nappal a baba fogantatása előtt jártunk Magyarországnak abban a falujában,ahol szám szerint a legtöbb gólya él. Valamint ittunk sokféle "késői szüret" borokat.

  Namármost a késői szüret, amit a gólya hozott, nemrég volt ugye háromhónapos, pedig esküszöm ott és akkor senki sem gondolt épp őrá.

  Másutt, jó volt, a baba ezek szerint eredeti egyéniség, még sokat fog szórakoztatni:)))

  Barátnőmnek anno megfordították a kis farost kívülről (most tizenöt éves, egy fejjel nagyobb legalább mint én), a procedúra után ugye ő volt aki halkan megjegyezte, kisfiam ha még egyszer megfordulsz, ha kijössz a fal adja a másikat....nem fordult vissza, se köldökzsinórcsomó, se rövid zsinór, se semmi, megszületett és kész.

 • 2010.05.26 21:06:03Meni

  Masutt, egeszsegedre! Helyettem is, bar en szimplan a gyomorsavam miatt mar nem is gondolok ilyenre...gyakorlatilag osszenottem a savlekotovel, meg dietas adagok mellett is :(

  OFF irtam a 30. hethez, majd olvasd, nehogy aggodjal, hova tuntem ON

 • 2010.05.26 21:09:53Edinbogyo

  Na lehet, hogy hulyeseg, de mivel en farfekveses voltam, feltem, hogy a lanyom is az lesz, ezert sokat mondogattam neki pocaksimi kozben, hogy forduljon szepen le (amikor itt volt az ideje), es szepen le is fordult. Lehet, nincs benne semmi, de en hiszek a babaval valo kommunikacioban. Ha emiatt aggodsz, "beszelj vele".

 • 2010.05.26 21:20:30verity777

  Én a 32-35 hét között meg voltam róla győződve, hogy keresztben fekszik, mert valami nagy és mozgolódó volt a bal bordaív alatt. És a lába fixen a jobb oldalon rugdosott. Aztán a doki mondta, hogy ne fantáziáljak, ő magának sosem tudta megállapítani, hogy fekszik a gyerek, pedig négyet szült... aztán kiderült, hogy az a nagy izgő-mozgó a segge, azt riszálta, a feje már a 30. héten lent volt, nem is éreztem.

 • 2010.05.26 22:29:35Békanőci

  másutt, ez ám a vagányság amit már most művel a kis masnis: megmutatja, hogy képes megfordulni és azt is, hogy nem akar. :)

  Mindkétszer mikor terhes lettem, feltűnően sok gólyát láttunk. Bár egyelőre nem tervezünk harmadik babát, gólyát láttunk a múlt héten is, ott kőrözött felettünk. A Zuram csak annyit mondott: mind a kettő így kezdődött...
  Amikor megszületek a lányok, szinte napra pontosan két barátnőm lett kismama.
  A nagyobbik lányom végig fejvégű volt, a kicsi összevissza forgott, a 34. héten gondolta úgy, hogy menetirányba fordul. Ezekből a produkciókból semmit nem éreztem, de a 36. héten elnyomta az egyik vesémet, na onantól a szülésig nem volt fáklyásmenet...

 • 2010.05.27 06:28:00Rohtah

  Szia Másutt!

  :)

  Szerinted fordítva is működik a dolog? Ma reggel 6kor óriási zajjal nekiállt egy fecskepár fészket építeni a hálószobaablakunk sarkában :) Sztahanov stílusban csinálják, nagyon gyorsan haladnak vele :)

  Vagyis lehet, hogy nálunk is fordul a kocka végre? :)

 • 2010.05.27 10:15:48Leluti

  A gólya az roppant gyanús!!!
  Nekünk mind a két alkalommal a ház felett körözött percekig. A párom meg is jegyezte, hogy ez roppant gyanús. Az egyik 7, a másik 1 éves!!
  Gólyákkal vigyázni!!!

 • 2010.05.27 10:21:11másutt

  Csajok, eltunt a par, eltunt a tojas.
  Hova tunhetett a tojas?
  A galambok meg egy dolog... de a tojas 5 centi melyen volt egy cserepben, az otodiken, roka, heja, macska sehol.
  :'(((((((

 • 2010.05.27 10:27:59Brumibaby

  Védelembe vette őket a TASZ, most, hogy így kiblogoltad őket

 • 2010.05.27 10:34:01másutt

  Pedig meg magos kenyer darabkakat is adtam nekik (hirtelenjeben nem volt mas) lehet, hogy elmentek valahova, ahol jobb a kaja.
  A viragzo noveny jol van.
  Lujzika is. Keresztben. De hianyoznak. :'(

 • 2010.05.27 14:29:07szl1102

  Másutt! Nekem a 32. héten 1890 gr-ot saccoltak, végül a 41. héten született 4250 gr-mal. Csak a hasonlóság kedvéért. Az első lányom 2007. szeptemberben született császárral, a második lányom pedig húsvét hétfőn normál szüléssel. Háááát, közben többször is gondoltam, hogy inkább egy császár... Aztán a szülés utáni 2. nap este már nem. Tudod egyik típusú szülés sem könnyű, remélem te is megtapasztalod majd mindkettőt. :-)

 • 2010.05.27 23:16:20Wish1973

  az én lányom is húsvét hétfőn született:) (7 éve)

 • 2010.05.28 00:25:17másutt

  szl1102
  koszi szepen.
  epp 10 perce beszelgettem a parommal errol.
  hat en nem tudom, mi lenne nekem a jo. fogalmam nincsen...
  parom aszongya, azert tartunk draga orvost, hogy szakvelemennyel segitsen minket.
  jovo kedden megyek hozza, kivancsi vagyok mit mond.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta