Falimatrica helyett szaporíts pénzt a gyereknek!

Amikor az ember gyereket szül, általában a kiadásai nőnek, a bevételei pedig csökkennek, tehát meglehetősen szél ellen pisilős feladat arra vállalkozni, hogy rábeszéljünk valakit, ezen a ponton indítson a gyermek számára tartós megtakarítást. Pedig mielőtt a teljes anyasági támogatást nemes egyszerűséggel a szülészorvos kezébe nyomnánk, a rokoni borítékok tartalmát pedig azonmód pelusra, plüssrugikra és cuki falmatricákra költenénk, járjuk egy kicsit körbe, mit nyerhet a gyerek valamilyen tartós megtakarítással. Képzeljük magunk elé a piros képű újszülöttet szépen fejlett tizennyolc-húszévesként, milyen jó lesz neki, ha valami pénz cincog a zsebében. De milyen pénz és mennyi? Ezt próbáljuk most körbejárni – bár ezeknek az információknak egy része gyorsan avul, de talán a veleje öt, tíz, és tizennyolc év múlva is ugyanaz marad. Plüssrugit és falmatricát ugyanis nagyobb eséllyel kapunk ajándékba, börzén vagy kölcsön, mint olyasmiket, amire majd akkor lesz szüksége a csemetének.

Babakötvény

A magyar állam ajándékát, amivel a szülőket is megtakarításra igyekeznének ösztönözni, sokan lebecsülik, szerintem méltatlanul. Pedig pontosan annyival több, mint a semmi, amennyit adnak és amennyit beleteszünk – kissé faramucira sikerült a konstrukció, de ezzel együtt szerintem érdemes kihasználni. A szabályozás miatt a magas költségektől sem kell tartanunk, kockázata tehát nincsen, plusz kedvezménye (ha minimális is) viszont van, még ha pénzügyi tanácsadók néha igyekeznek is róla lebeszélni, már hogy az állami összeghez tegyünk még hozzá. (Számoljatok és gondolkodjatok, egyéni megfontolás kérdése, mi érheti meg jobban).

A babakötvény induló  összege jelenleg 42 500Ft, amit minden újszülöttnek a kincstár tesz egy különleges számlára. El lehet onnan hozni, és betenni valami szimpatikus pénzintézethez, amely működtet babakötvény Start-számlát (és esetleg valamilyen plusszal, kedvezménnyel csalogat, vagy egyszerűen ott van a többi számlád is), de ott is lehet hagyni, 2008-tól már a kincstárnál is lehet olyan Start-számlát vezetni, ahová szülő, rokon tehet pénzt, ezt azonban jelezni kell a kincstárnak, mivel úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell ez esetben nyitni. Ha a szülők nem nyitnak Start-számlát a gyermek nevére (mivel ez nem kötelező), akkor a Magyar Államkincstár egészen a gyermek felnőtté válásáig az alap kincstári számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Ebben az esetben a szülőnek nincs beleszólási joga abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása (a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a kincstári számlán levő összeg után). Ehhez, vagyis a Magyar Államkincstárban történő babakötvény igény érvényesítéséhez sem a szülőnek sem a gyermek más törvényes képviselőjének semmiféle intézkedést, igénylést benyújtania nem kell. A gyermek 18 éves korától nem kamatozó összeg a gyermek által bármikor felvehető a kincstári számláról.

Amennyiben a szülő Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót választ, vagy (2008-tól) a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-értékpapírszámlára fizet be, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft, befizetések utáni állami támogatást kap.

Két esetben a befizetések utáni állami támogatás a fentinél nagyobb:

* A gyermekvédelmi támogatásban alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb évi 12.000 Ft.

*  A gyermekvédelmi támogatásban átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetés nélkül is 12.000 Ft támogatást kap, hiszen ő egyáltalán nem számíthat szülei támogatására.

A Start-számlát a pénzügyi szolgáltató a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjért vezetheti. Ez jelenleg a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1 százaléka évente, mely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

A Start-számlán lévő  követelés az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított termék, akár a kincstárnál, akár pénzintézetnél tartjuk. Tartható a pénz kötvényben, bankbetétben, stb. de a szülőknek, és egyéb természetes személyeknek - több befizető és több befizetés esetén is, gyermekenként legfeljebb - évi 120.000 forint Start-számlára történő saját befizetésére van módjuk. A 18. életévét betöltő fiatal ezt azonban adó, illeték és egyéb terhek nélkül veheti fel. A Kincstár értékpapírszámlája díjmentes.

Van pénzintézet, amelyik újabban fényképes igazolványhoz köti a számlanyitást – nem a TIÉDet kérik, a GYEREKNEK kell fényképes igazolvány. A személyi ingyenes (az anyakönyvi kivonattal együtt lehet mindjárt kérni is, de nyitott szemű képet újszülöttről nehéz készíteni), az útlevél pénzbe kerül, bár családi okok miatt azt is sokan váltják ki. A személyit lehet baba nélkül is intézni, amennyiben viszel róla papírokat (anyakönyvi kivonat, lakcímkártya) és igazolványképet. Ha őt is viszed, akkor lehet az okmányirodában fényképezkedni vele, alkalomadtán ez se feltétlenül könnyebb. Adóazonosító jelre is szükség van, de ezt manapság az APEH automatikusan küldi.

Ha nem csinálunk egy darabig semmit (mint én, aki elhasalt ezen a személyi igazolvány mizérián, amikor először egy banknál érdeklődtem), akkor a Kincstár értesítést küld a kincstári letéti Start-számláról, valamint felsorolja azokat a lehetőségeket, amit az előbb én, illetve jelzi, hogy mely pénzügyi szolgáltatónál lehet Start-számlát nyitni, ezek elérhetősége megtalálható a www.allamkincstar.gov.hu –n.

A következő fejezetben további megtakarítási lehetőségeket járunk körül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra