SZÜLŐSÉG

Falimatrica helyett szaporíts pénzt a gyereknek!

2010. május 26., szerda 08:52

Amikor az ember gyereket szül, általában a kiadásai nőnek, a bevételei pedig csökkennek, tehát meglehetősen szél ellen pisilős feladat arra vállalkozni, hogy rábeszéljünk valakit, ezen a ponton indítson a gyermek számára tartós megtakarítást. Pedig mielőtt a teljes anyasági támogatást nemes egyszerűséggel a szülészorvos kezébe nyomnánk, a rokoni borítékok tartalmát pedig azonmód pelusra, plüssrugikra és cuki falmatricákra költenénk, járjuk egy kicsit körbe, mit nyerhet a gyerek valamilyen tartós megtakarítással. Képzeljük magunk elé a piros képű újszülöttet szépen fejlett tizennyolc-húszévesként, milyen jó lesz neki, ha valami pénz cincog a zsebében. De milyen pénz és mennyi? Ezt próbáljuk most körbejárni – bár ezeknek az információknak egy része gyorsan avul, de talán a veleje öt, tíz, és tizennyolc év múlva is ugyanaz marad. Plüssrugit és falmatricát ugyanis nagyobb eséllyel kapunk ajándékba, börzén vagy kölcsön, mint olyasmiket, amire majd akkor lesz szüksége a csemetének.

Babakötvény

A magyar állam ajándékát, amivel a szülőket is megtakarításra igyekeznének ösztönözni, sokan lebecsülik, szerintem méltatlanul. Pedig pontosan annyival több, mint a semmi, amennyit adnak és amennyit beleteszünk – kissé faramucira sikerült a konstrukció, de ezzel együtt szerintem érdemes kihasználni. A szabályozás miatt a magas költségektől sem kell tartanunk, kockázata tehát nincsen, plusz kedvezménye (ha minimális is) viszont van, még ha pénzügyi tanácsadók néha igyekeznek is róla lebeszélni, már hogy az állami összeghez tegyünk még hozzá. (Számoljatok és gondolkodjatok, egyéni megfontolás kérdése, mi érheti meg jobban).

A babakötvény induló  összege jelenleg 42 500Ft, amit minden újszülöttnek a kincstár tesz egy különleges számlára. El lehet onnan hozni, és betenni valami szimpatikus pénzintézethez, amely működtet babakötvény Start-számlát (és esetleg valamilyen plusszal, kedvezménnyel csalogat, vagy egyszerűen ott van a többi számlád is), de ott is lehet hagyni, 2008-tól már a kincstárnál is lehet olyan Start-számlát vezetni, ahová szülő, rokon tehet pénzt, ezt azonban jelezni kell a kincstárnak, mivel úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell ez esetben nyitni. Ha a szülők nem nyitnak Start-számlát a gyermek nevére (mivel ez nem kötelező), akkor a Magyar Államkincstár egészen a gyermek felnőtté válásáig az alap kincstári számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Ebben az esetben a szülőnek nincs beleszólási joga abba, hogy milyen eszközökben kamatozik gyermeke megtakarítása (a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a kincstári számlán levő összeg után). Ehhez, vagyis a Magyar Államkincstárban történő babakötvény igény érvényesítéséhez sem a szülőnek sem a gyermek más törvényes képviselőjének semmiféle intézkedést, igénylést benyújtania nem kell. A gyermek 18 éves korától nem kamatozó összeg a gyermek által bármikor felvehető a kincstári számláról.

Amennyiben a szülő Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót választ, vagy (2008-tól) a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-értékpapírszámlára fizet be, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft, befizetések utáni állami támogatást kap.

Két esetben a befizetések utáni állami támogatás a fentinél nagyobb:

* A gyermekvédelmi támogatásban alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb évi 12.000 Ft.

*  A gyermekvédelmi támogatásban átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetés nélkül is 12.000 Ft támogatást kap, hiszen ő egyáltalán nem számíthat szülei támogatására.

A Start-számlát a pénzügyi szolgáltató a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjért vezetheti. Ez jelenleg a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1 százaléka évente, mely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

A Start-számlán lévő  követelés az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított termék, akár a kincstárnál, akár pénzintézetnél tartjuk. Tartható a pénz kötvényben, bankbetétben, stb. de a szülőknek, és egyéb természetes személyeknek - több befizető és több befizetés esetén is, gyermekenként legfeljebb - évi 120.000 forint Start-számlára történő saját befizetésére van módjuk. A 18. életévét betöltő fiatal ezt azonban adó, illeték és egyéb terhek nélkül veheti fel. A Kincstár értékpapírszámlája díjmentes.

Van pénzintézet, amelyik újabban fényképes igazolványhoz köti a számlanyitást – nem a TIÉDet kérik, a GYEREKNEK kell fényképes igazolvány. A személyi ingyenes (az anyakönyvi kivonattal együtt lehet mindjárt kérni is, de nyitott szemű képet újszülöttről nehéz készíteni), az útlevél pénzbe kerül, bár családi okok miatt azt is sokan váltják ki. A személyit lehet baba nélkül is intézni, amennyiben viszel róla papírokat (anyakönyvi kivonat, lakcímkártya) és igazolványképet. Ha őt is viszed, akkor lehet az okmányirodában fényképezkedni vele, alkalomadtán ez se feltétlenül könnyebb. Adóazonosító jelre is szükség van, de ezt manapság az APEH automatikusan küldi.

Ha nem csinálunk egy darabig semmit (mint én, aki elhasalt ezen a személyi igazolvány mizérián, amikor először egy banknál érdeklődtem), akkor a Kincstár értesítést küld a kincstári letéti Start-számláról, valamint felsorolja azokat a lehetőségeket, amit az előbb én, illetve jelzi, hogy mely pénzügyi szolgáltatónál lehet Start-számlát nyitni, ezek elérhetősége megtalálható a www.allamkincstar.gov.hu –n.

A következő fejezetben további megtakarítási lehetőségeket járunk körül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.26 10:43:22amarilo

  Persze, akár most is megnyithatod, az a kezdőpénz (42 000 Ft körüli összeg) azóta ott parkol a Kincstárnál, de bármikor "lehívhatod" valamelyik bankhoz, STart-számlára, és onnantól kezdve gyarapíthatod magad is. (Eddig is kamatozott)

 • 2010.05.26 10:50:08Lümier

  amarilo - köszönöm

  Lemegy a vizsgaidőszakom és elkoc a helyi bankba - illetve előtte az iratokat kiváltani a gyereknek.

 • 2010.05.26 10:50:48Brumibaby

  Mikortól született gyerekekre vonatkozik?

 • 2010.05.26 10:52:05Vakmacska

  Lümier, igen, sőt, most már a kincstárnak is vannak szolgáltatásai ha egyik bank se tecc.

 • 2010.05.26 10:53:13manó99

  Brumibaby


  2006.Januártól

 • 2010.05.26 11:04:10verity777

  Jó ez a strat számla, de mi van, ha a gyereknek előbb van rá szüksége? A gyereknek,és itt most nem arra gondolok, hogy elromlik a hűtő. Ha súlyos beteg lesz és csak a külföldi - méregdrága - gyógykezelés kecsegtet sikerrel? És esetleg egy gazdag nagynéni befizetett másfél milliót a gyerek keresztelőjekor a START-számlára, mert éppen olyanja volt? Akkor aztán nézegetheti mindenki a pénzt, a gyerek meg nem fogja esetleg megérni, hogy felvegye... és ekkor ez egy nagyon végletes helyzet, ennél sokkal kisebb dolog is történhet, pl. apa-anya elveszti az állását, csődbe megy a családi vállalkozás és a gyereknek cipőre sem jut.... (volt ilyen a családunkban, sajnos).

 • 2010.05.26 11:08:08Brumibaby

  na látjátok, nem lehet elég későn szülni :(

 • 2010.05.26 11:09:16Lümier

  2010.05.26 10:50:48Brumibaby
  A kisebbem 2006 decemberében született - akkor már élt ez az akkor Babakötvénynek nevezett lehetőség.

  2010.05.26 11:04:10verity777
  Nem akarok hülyeséget mondani (TUDOM, most csak hasraütéses alapon mondtál egy összeget), de úgy tudom, hogy van valami felső limit, amit az állami összegeken felül be lehet fizetni.

  (ha tévednék, akkor valaki ebben is igazítson ki kérem :)

 • 2010.05.26 11:17:13pirosalma

  Szerintem is jó dolog. Mi is rögtön kiváltottuk.

  Mondjuk mi random módon teszünk rá pénzt, de aszem most utalok is rá egy összeget.

  Ami sajnálatos, hogy sok rászoruló nem használja ki, mert vagy nem tud róla, vagy nem érdekli.

  Mi is szóltunk már dolgozónknak (2 gyerek, elég szegények), de azóta se tett semmit az ügy érdekében.

 • 2010.05.26 11:18:16manó99

  2010.05.26 11:04:10verity777
  Ebben az esetben jobb olyan számlára gyűjteni amihez hozzá lehet férni.
  Nálunk ilyen a nagynak a folyószámla amihez van kártya.(bár ne kelljen hozzá nyúlni)

 • 2010.05.26 11:19:35Tabriz

  Max. évi 120000 Ft fizethető be, de akkor is csak 6000 Ft az éves állami támogatás, emiatt a havi 5000 Ft éri meg leginkább.

 • 2010.05.26 11:22:16Tabriz

  Ja, és érdemes körülnézni, mert van, ahol rendszeresen kell utalni a pénzt, van, ahol akár egy összegben is lehet, ez bankfüggő. Itt vannak összehasonlítások:
  [link]

 • 2010.05.26 11:23:01Vakmacska

  Lümier, Verity, tán a cikkbe is betettem, hogy babakötvény alias startszámla éves max. összege 120 ezer. A cikk meg többrészes, a következőekben foglalkozom a menet közben elérhető formákkal meg néhány speciális esettel is, csak egy postba nem fért bele.

 • 2010.05.26 11:33:04Lümier

  2010.05.26 11:23:01Vakmacska

  Igen, benne van. Bocsánat a csapongásért - csak a fél figyelmem van itt. Fáradt vagyok - egyik vizsgára tanulásból ki, másikba be.

  De figyelni fogom a többi írásodat is ezzel kapcsolatban, mert érdekel. Ígérem, akkor már jobban fogom rögzíteni az olvasottakat.

 • 2010.05.26 12:37:14mspoppy

  A start számla egyik igen nagy hátránya, hogy 18 éves kor alatt gyámhatósági engedéllyel se veheted fel azt a pénzt, amit gyakorlatilag Te/Ti gyűjtöttetek össze, hogy abból a gyereknek vegyél valami "nagyobb" dolgot. Vidéken sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább vennének egy lakást a nagyvárosban, ahol a gyerek(ek) továbbtanulnak majd, mint hogy bérleti díjat fizessenek éveken át. Tehát, ha mondjuk a gyerek 16 éves korában úgy döntenének, hogy vesznek egy lakást a gyerek(ek)nek, netán szerenték azt be is bútorozni, várhatnak még két évet, míg a pénzükhöz hozzájutnak.

 • 2010.05.26 12:39:37mspoppy

  Szóval azt akarom kinyögni, hogy jó dolog ez ott, ahol van némi reális esélye annak, hogy a szülők esetleg öncélúan használnák fel a pénzt (vagy annak egy részét), de nagyon behatárolja azok lehetőségeit, akik a befektetésekhez nem értenek, de jót akarnak a gyereknek.

 • 2010.05.26 12:40:41Starlark

  Verity: Az állam nem biztosítást köt a gyerekre hanem támogatja egy minimális összeggel a továbbtanulását, életkezdését.
  Ha ilyen típusú megtakarítást keresel akkor biztosítónál nézz körül. Az jól kamatozik és ha gáz van fizet, igaz állambácsi egy fillért se rak hozzá.

 • 2010.05.26 12:57:37verity777

  2010.05.26 12:40:41Starlark
  Nem is arról a 40.000 Ft-ról van szó, mert azzal nincs kint az ember a vízből. Csak arra akartam rámutatni, hogy ha te magad akarsz pénzt gyűjteni a gyereknek, mi ennek a számlának a hátránya. Igen, élet indításához minden fillér jól jön majd(bár a bankos unokatesóm szerint ez a 40.000 Ft 18 év múlva egy jó fagyizásra sem lesz elég).

 • 2010.05.26 12:59:38Bazsarozsa

  Mspoppy, tök jogos, ezért készült el a cikk másik két része is, mert önmagában ez így eléggé karcsú lenne. Állambácsitól ennyi telik, és ezért ügyel nagyon arra, hogy 18 éves koráig senki se nyúljon a zséhez. Az más kérdés, hogy egy állami gondozottnak is gyűjtenek életkezdési támogatást, de azt nehéz már megakadályozni, hogy utána 3 hónap alatt el ne tapsolja az egészet - sokszor így történik, sajnos.

 • 2010.05.26 13:09:10Starlark

  Verity: Én is ezért dilemmázom hogy érdemes lenne-e nekünk start számlát is nyitni.

  Életbiztosítást mindenképp szeretnék, pont ezért hogy ha nagy gáz van van hová nyúlni, ha lejár akkor pedig befektetésképp funkcionál. E mellett még a start számlát szerintem inkább kihagyjuk, inkább a másikba fizetek nagyobb összeget. Bár lehet érdemes lenne átszámolni is.

 • 2010.05.26 13:20:04littlered

  Mi sima takarékszövetkezeti számlát nyitottunk mindkettő gyereknek (ez volt a faluban kéznél), mindegyikre fejenként megy X ezer/hó, és ehhez adnak még a nagyszülők, náluk is megvannak a számlaszámok, szóval túllépjük a limitet. Évi kamata 8.5%, éves lekötésű. A Start számlánál nálunk kizáró ok volt, hogy nem lehet hozzányúlni, a pénz meg úgyis jó helyen van a kincstárnál.

 • 2010.05.26 13:24:56Bazsarozsa

  Starlark én átszámolnám (bár most épp lövöm le a cikk másik részét, juhé), unit linked éb-nál két gáz lehet - a költségek (mennyire vagy levédve ezek változásai ellen a szerziben) meg a kockázatok (ha okos biztosító kínai vagy amerikai részvényalapba rakta az egészet, akkor nézhettél 2008 végén jó nagyot). Babakötvény kicsi, nagyon nem ugrik, de nem is lehet elbukni ami benne van. (infláció, euró-átváltás megeheti egy részét, de megeszi a többinek is)

 • 2010.05.26 13:28:30Rosa Rugosa

  Nem vagyok egy pénzügyi zseni, nekünk is gyűjtögettek a szüleink anno és hát a végeredmény 20 év után kb. 3 havi akkori minimálbér volt...
  Én valahogy szkeptikus vagyok ezekkel a dolgokkal, eleve nem értek hozzá, vagy elhiszem, hogy jó lesz, vagy nem.

 • 2010.05.26 13:32:47Magenta

  Rosa, ha diplomaosztóra annyit a gyerek kezébe tudok nyomni, hogy megvegye a "csakoda" repjegyet, már jó. :D

  (csak vicc, mielőtt jönne bárki az adófizetőkön élősködő egyetemistákkal)

 • 2010.05.26 13:36:13mspoppy

  Világos, hogy a Kincstár olyan feltételekkel ad, amilyenekkel akar; és az is, hogy egyéni mérlegelés kérdése, hogy ki akar élni ezzel a lehetőséggel. Én úgy gondolom, hogy külön kell választani az igényeket, hogy fialtatni vagy őriztetni akarom a pénzt. A kettő együtt ugyanis nagyon gyöngén muzsikál. Pénzt pénzzel kell(lehet) csinálni - azt is úgy, hogy az ember több lábon áll - és őriz(tet)ni is több helyen kell.

  Az elmúlt évtizedekben a napóleon aranyakat az Ávósok elvették; a földeket, házakat kisajátították, a készpénz elértéktelenedett... ugyan ki tudja megmondani, mi lesz a biztos befektetés a gyerekeink számára!?

 • 2010.05.26 13:40:30Starlark

  Macsek: Tuti átszámoljuk :)Én eddig csak a saját biztosításomat nézve azt látom jobban megéri.
  Bár amit kinéztem a gyerkőcnek közölte a biztosító hogy már nem köthető...

  Start számlán nem tetszik hogy max 18 éves koráig fut, és hogy befizetésem is maximálva van.
  Mi egyenlőre a családipótlék összegével egyező havi befizetésben gondolkodunk.

 • 2010.05.26 13:43:07Starlark

  Mspoppy: ezek azok a kérdések amivel szerintem nem érdemes foglalkozni.
  Lehet 2012-ben tényleg itt a világvége, akkor az egész cikk okafogyott :)))

 • 2010.05.26 15:51:33amarilo

  Rosa,

  Tiszában vagyok vele, hogy a végén a Start számlán nem lesz három havi minimálbérnél nagyságrendileg nagyobb összeg, de ha megnézem, hogy arányait tekintve én is csak a minimálbér töredékeit fizetem, akkor ezen nincs is mit csodálkozni.

  A semmiből nem lesz semmi.

  5000 Ft-okból NEM lehet nagy summákat összespórolni, és ez nem a Start-számla hibája.

 • 2010.05.26 16:33:25Bűbájos

  amarilo

  Rosának havonta 25 000 Ft-t kellene befalaznia. Merthogy öt gyereke van. Nem értek hozzá, de én ennyi pénzt valami likvidebb formában tárolnék. Inkább vennék telket, garázst (parkolóhelyet), lakást, stb, vagy olyan számlát, befektetést, amiből ki tudom szedni, ha úgy alakul. Nem a hűtőre. Hanem mondjuk tanulmányokra, tehetséggondozásra, vagy betegség esetén.

 • 2010.05.26 17:57:05a szív fészkei

  Mi ezt[link] fizettük havi 2000-jével kb. 14 évig. Ha építkezne, vagy lakásátalakítana a fiam, lehetne most valami nagyon kedvező hitelt vele felvennie hozzá (le van írva minden a linkben) - sajnos nagyon nem értek én ehhez. Nem is tudom, most mi van nála ezügyben, de hát az ő dolga, elég rég nagykorú.

  Nem kapok jutalékot :-), csak ez is egy forma, lehet, hogy hasznos lenne valakinek.

 • 2010.05.26 18:59:01Bazsarozsa

  Szív fészkei, ez is benne lesz a következő cikkrészletekben, amit bűbájos írt, az is...és mspoppynak is van igazsága, azért igyekeztem ilyeneket meg olyanokat felsorolni szép hosszan, talán a műkincsekkel nem foglalkoztam, pedig lehet hogy az lenne a legjobb, ha a Munkácsy-díjas szobrász barátnőm cuccait venném és őrizném a kölyköknek, fene tudja.

 • 2010.05.26 19:01:30Rosa Rugosa

  Bűbűjos, kösz, igen én is inkább másban gondolkozom. Ha van egy kis váratlan pénzünk, akkor én bizony inkább ingatlanba fektetem. Nem kell sokra gondolni, de mondjuk két évi 25.000-ből megvettük a szomszéd telkének a felét, amikor építkeztünk a szoc polból is lecsípgtünk egy kisebb teélekre valót jó helyen, nagyon olcsón, kenyeret nem kér és van olyan értékálló, mint egy betét, szerintem. Aztán a gyerek majd eldönti, mihez kezd vele.

 • 2010.05.26 19:09:19Bazsarozsa

  RR, hihi...ez is lesz benne.

 • 2010.05.26 19:13:35Starlark

  RR: Szerintem is tök jó befektetés a jó helyen lévő ingatlan vagy telek. Nekünk sajnos egyben ennyi pénzünk nincs.

 • 2010.05.26 19:46:28R2D2 & C3PO

  Szerintem is jó ötlet. Már akkor ezt gondoltam, mikor először szembejött ez a lukácsi gondolat. :-)))
  (Bár ő kicsit nagyobb összegre gondolt, 400 ezer annyira kevés pénz... Az eredeti gondolat szerint a pénz elegendő lakás vásárlásra+az egész berendezésére, vagy üzlet elindítására - melyik ember, mit szeretne.)

  Azzal is egyetértek, hogy csak ez korántsem elég. Jó ötlet az ingatlan (föld) vásárlás is. Én a további összegek megnyitását favorizálom, és önző módon a szülők nevére. Ezzel lehetne megoldani a különféle tandíjak, nagy költségek kifizetését.

  Egyébként hosszú távú befektetések elindításakor (és kezelésekor) érdemes pénzügyi tanácsadó segítségét kérni. Olyan céghez fordulnék, aki a legtöbb szolgáltatóval és ügynökkel kapcsolatban áll.

  Még valami: nem szabad egyetlen dologban bízni! A portfólió diverzifikálása ilyen kis összegeknél is hasznos. (18-25 év alatt a piciből is válhat nagy; elég csak az excel pénzügyi függvényeibe beleírni pár számot: 10ezer, 2-5% és 18*12 hónap. Meglepő számokat fog kiírni... És utána lehet szórakozgatni.)

 • 2010.05.26 20:38:48bólint

  Műtárgyba fektetni nem rossz - biztos fel fog futni a piac, csak persze ki kell szúrni, kicsoda lesz befutó pár évtized múlva. Esetleg még ő is koptatja a fősuli padjait... :-)

  Azt is olvastam, hogy a míves fotókollekciók se rossz befektetések - mert azért Gulácsyt lazán nem tud közember megvenni ugye Kieselbachnál éhgyomorra - és annak is keletje van már manapság is. Sőt, ugye írta a Totalcar, hogy a ma még elérhető árú nagy kocsimárkák x évtized múlva nagyon kurrens és technikailag izgalmas - Citroen XM pl. veteránautókként hoznak majd pénzt. Manapság egy DS ebből a márkából - persze jó állapotban - már komoly érték. (ha elfér a kertben egy bütykölni vágyó apukánál :-D)

 • 2010.05.26 20:49:45Rosa Rugosa

  Starlark
  Ne gondolj nagy dolgokra, vettünk pl, öt éve egy 1500 négyzetméteres zártkertet 200 ezerért egy gyönyörű helyen, most kb. az ötszörösét éri és még csak annyi történt, hogy bevezették a villanyt, nem voltam lusta elbattyogni az önkormányzathoz és megnézni a településrendezési tervet, szerintem 10 év múlva a legpuccosabb hely lesz. 1-2 gyerek kipipálva.

  Mondjuk be kell vallanom, nekem ez a gyengém, megrögzött apróhirdetés olvasó vagyok.:))))

  Ha lenne pénzem most én földet vennék, arra erdőt telepítenék, a gyerek meg boldogan élne belőle 20 év múlva...

  Vakmacs, már alig várom...:)

 • 2010.05.26 20:55:38Starlark

  RR: Az erdő telepítésre és gondozásra ráadásul most igen szép pénzt az EU :)

  Most viszont abban is gondolkodom hogy mivel időm elég kevés a honlapok igen gyérek és nem naprakészek, felkeresek egy pénzügyi tanácsadót.
  Pénzbe általában nem kerül mivel a pénzintézetektől kapják a jattot.

 • 2010.05.26 21:03:53Bazsarozsa

  Én legalább kettőt megkérdeznék belőlük, nehogy csak azt ajánlgassa nagy rössel, amin a legnagyobb jutaléka van. Neked meg esetleg a legnagyobb bukta.

 • 2010.05.26 21:18:07Starlark

  Macsek: Még szép. Sajnos pénzügyi téren igen kevés a tisztességes ember. És ugye még a szentnek is maga felé hajlik a keze.

 • 2010.05.27 17:34:09R2D2 & C3PO

  Rosa! Csak egy részletkérdés: napilapos vagy hirdetési újságos apróhirdetést?

 • 2010.05.27 17:52:44Rosa Rugosa

  Hát komoly a kérdés?:)
  Szóval tényleg ez a gyengém, bárhová utazunk az az első, hogy elolvasom a helyi hirdetési újságot...:)

  Egyébként inkább a neten kerestem, amikor aktuális volt, vagy Bazárban, ilyenek.
  Illetve ahol helyileg kerestem, ott érdeklődtem személyesen az ott lakóktól.:)

 • 2010.05.27 18:39:14R2D2 & C3PO

  Persze, hogy az! :-)

 • 2010.05.27 19:20:13tildy:)

  nagyon megy itt a reszvenyek , stb. leszolasa. Foelg a kinaiake meg hasonlo. Nos, aki kinaiba tette a penzet par eve, ahogyan jomagam is, "latszolag" tenyleg bukott (en pl ketszazezret , ami azota mar vissza is jott) , azonbana valosagban ez kicist maskepp mukodik. Figyelembe kell venni ugyanis azt is, hogy az adott befektetes mennyire hosszutavu. Igy bar rovid tavon tenyleg lehetnek "bukasok", hosszu tavon azonban megis kifizetodoek az ilyen alapok.Ne feledjuk India es Kina fejlodo regiok... Szoval szerintem nem egeszen ildomos rovidtavu "bukas" miatt leszolni ezeket az alapokat, mikozben hosszutavon megis jo befektetesnek bizonyulnak...

  Pelda, hogy jobban ertheto legyen: valaki egy vallalkozasba fog, amibe egy ideig csak rakja rakja a penzt. Ha meghatarozott idon belul az a vallalkozas penzt termel, akkor az egy sikeres vallalkozas, de a vallalkozas sikeret nem azon az idoszakon kene nezni, amikor meg a penz belerakasa all fenn, ugy johogy vesztesegesnek tunik az egesz.

  Ugy , hogy volt ez a majd ket ev valsag is , oke elbuktam az elotte levo 3 ev hasznat -latszolag- de elottunk van meg vagy 17 ev, amiben viszont remenyeim szerint bevetelt fog termelni.

 • 2010.05.27 19:31:27manka78

  Igen Tildy, ez így van, csak az emberek általában gyorsan szeretnének nagy nyereséget elérni, természetesen kis kockázat mellett, holott vmiből engedni kell.

 • 2010.05.27 19:47:26mspoppy

  Szerintem nem csak a kockázat mértéke számít, hanem a szemlélet is, hogy ki mit tekint kockázatnak. Pl. van, aki egy 30%-os kockázattal járó pénzügyi befektetést ördögtől valónak tart, de az évek óta nullszaldós mezőgazdasági vállalkozását - amiben a saját munkaerejét nem is számolta -, nem tekinti buktának, max. kesereg, hogy nem megy jól.

 • 2010.05.27 21:15:44Vakmacska

  Hosszú távon ugye a történelemben a részvények mindig verték a kötvényt, takarékbetétet, mifenét, más kérdés, hogy a 2008-ashoz hasonló méretű bukót borzasztó nehéz utána ledolgozni, ugye ha vesztesz 15%-ot egy évben, a következőben meg nyersz 15%-ot, akkor kevesebb pénzed van mint e játékok előtt. Ezt nem értik sokan.

 • 2010.05.27 21:25:09tildy:)

  Vakmacska ez igy van, raadasul ugye a 2008as valsagot az 1930 kornyeki valsaghoz hasonlitgatjak ugye. Sot elore nem is nagyon latszodott, hogy ilyen hamar es ilyen mely lehet.

  Igen, lehetett rajta sokat bukni, de nem szabadott a melyen kiszallni, az a legrosszabb amit az ember tehet.

  Jahm es mivel unit linked: 10 evig biztosan nem nyulhatok hozza. Ez van, jobb is, hogy nem nyulhatok hozza. Akinek ez a fajta megkotes nem tetszik, rakhatja bankba is a penzet. Engem viszont nem zavar, ha 8-10 evig "kotve " van a kezem.
  Ha hazamegyunk juliusban, mielott kijonnenk , kotok fundamentat vagy otp lakastakarekot is. 8 eveset, persze.

 • 2010.05.27 21:50:20Vakmacska

  Unit linkednek még viszonylag rövid is. A gödör alján tényleg marhaság kiszállni, ha nem arról van szó, hogy a pénzre élet-halál szükség van. Mondjuk olyan pénzt hosszú megtakarításba rakni meg megint nem szabad, de ezek sok esetben sokaknál vannak simán elfelejtve.
  Most már nézd meg majd a következő részeket is, igyekeztem egy pontnál nem nagyon a sajátságos véleményemet nyomni valamiről, de attól tartok, nem sikerült teljesen.

 • 2010.05.27 22:22:27tildy:)

  Tobb az(20 eves) , csak az allami tamogatas miatt 10 evig sokat bukhat rajta az ember, ha elobb kiszall.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta