Veszélyes nyitva hagyni az internetre nyíló ablakot

Ha már minden konnektorvédőt a helyére tettünk, biztonsági zár van ajtón-ablakon, és az összes szőnyeg alatt is csúszásgátló tappancsok vannak, még mindig nem dőlhetünk hátra, ha az internetre nyíló ablakunk (mint az terabithiáéknál) tárva-nyitva van.

Geek családokban nem lehet elég korán kezdeni a szülői felügyelet programok feltelepítését, aktiválását, hiszen ha a gyerek azt látja, hogy anya és apa számítógépezik, az utánzásos tanulás sémájára nagyon hamar ő is gépidőt “követel” magának. Hiába, no, a mai gyerekek már klikkelőgyűszűvel az ujjukon születnek...

Nekem a laptopommal szerencsém volt, mert azon olyan operációs rendszer fut, amelyben beépített szülői felügyelet program van. Úgyhogy itt nem volt más teendőm, mint egy új felhasználói profilt kialakítani a gyerkőcnek, ahol egy kis ikon már jelezte is, hogy rögtön aktiválhatom a szülői felügyelet funkciókat (a hogyanról bővebben itt). Nemcsak azt állíthatjuk be, hogy mit böngésszen a gyerek, hanem azt is, hogy mikor, ebben egy csinos kis táblázat-naptár lesz a segítségünkre.

Az öregecskedő, lecserélésre érett asztali számítógépünkön egy régebbi operációs rendszer működik csak, úgyhogy Gugli-barátunkkal felfedezőútra indultam, milyen szülői felügyelet szoftver áll hozzá rendelkezésre. Örömmel tapasztaltam, hogy a szélessávú internetszolgáltatóm év eleji sajtóközleménye szerint ingyen hozzájuthatok egy ilyen biztonságos számítógépes játszótérhez, amely ráadásul az Európai Unió által kezdeményezett Safer Internet Programban igen impozáns eredményeket ért el egy benchmark kutatásban. (Érdemes kutakodni az oldalon, a 2008-as jelentésben például 20-nál több szülői felügyelet szoftvert vizsgáltak.)

Persze nem elég, ha csak az otthoni számítógépeink vannak biztonságban, de jó hír a szülőknek, hogy sok iskola is csatlakozott a Biztonságos Böngészés Programhoz, amely a felügyelőszoftverek használatán túl a felvilágosításnak is nagy szerepet szán.  A honlapjukról letölthető egy szoftver ingyenes, otthoni próbaverziója is, és sok hasznos tanács olvasható az internet körültekintő használatához.

4tissimo

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek