SZÜLŐSÉG

Palkónapló: Milyen anya, aki nem hordja foglalkozásokra a gyereket?

2010. május 21., péntek 10:34

Meg kell szoknom, hogy tavasz van, és néha jó idő. Hogy ki lehet menni, hogy nem egyedül toporgok a játszótéren, amit a tél második felében aztán el is untam, és ha nem volt dolgunk kinn, hát inkább idebenn dekkoltam. Meg kell szoknom, hogy nem kell órákig öltözködni, és meg kell szoknom azt is, hogy mióta Palkó álldogál, sőt, kapaszkodva járkál, már nem elég neki a babakocsis nézelődés, hanem le kell rakni a földre, hagyni kell, hogy körbekóricáljon, túrja a homokot, szórja a kavicsot, és mindezt nem túl ruha- és mosógépbarát módon négykézláb. De inkább hagyjuk az én mosásra pazarolt energiáimat, ne arról beszéljünk, az már csak nyavalygás, beszéljünk inkább arról, hogy micsodaanya vagyok-e vagy sem.

Mert ez foglalkoztat engem mostanában, mióta naponta kapom a telefonokat és az sms-eket, hogy menjek baba-mama tornára, ringatóra, baba-mama klubba, babamasszázsra, babajógára, babaúszásra. Hol a barátnőm szekál, hol az unokatesóm hívogat, hol a szomszédasszony mesél, hol csak az orvosi rendelőben vagy a buszon hallgatom ahogy más anyukák csacsognak a különböző babás foglalkozásokról, összejövetelekről, én meg csak csendben lapítok, vagy kifogásokat keresgélek, hogy mi miért nem megyünk, és igyekszem elnémítani magamban azt a hangot, ami pedig tisztán, artikuláltan és egyre hangosabban  kérdezgeti, hogy tényleg, miért is nem?

Aztán ma reggel, az újabb, bűntudatosan elküldött idétlen sms-em után, amely megint arról szólt, hogy nem megyünk baba-mama klubba, mert taknyolok, és nem tudom, hogy szénanáthám van-e, vagy egyszerűen náthás vagyok (mondjuk mindez igaz persze, csak a helyzet korántsem annyira súlyos, hogy indokolt legyen a hiányzásom), úgy döntöttem, megpróbálom kirángatni a fejemet a homokból, és jól odamondani a belső hangnak. Vagy csak válaszolni a kérdésre hangosan, artikuláltan, hogy miért is, azaz miért is nem. Hogy velem van a baj, Palkóval, vagy a kínálattal, esetleg mindhárom szerencsétlen összeállása adja azt, hogy otthon dekkolunk kettesben, ahelyett, hogy közösségbe járnánk és képességeket fejlesztenénk? És egyáltalán, kinek fontosabb egy ilyen elfoglaltság, a babának vagy a mamának?

Alapvető probléma, hogy nem vagyok arról meggyőződve, hogy szükség van babaközösségre, foglalkozásokra. Persze arról sem, hogy nincsen, hiszen ezért tipródom itt, azon kínlódva, hogy bezzeganyja vagyok-e Palkónak vagy csak micsodaanyja. És igen, lusta is vagyok. Lusta vagyok megszervezni, hogy reggel nyolc és tíz közé essen a “különóra”, mert utána Palkó bedobja a reggeli szunyát, vagy délután egy és három közé, mert utána megint be kell dobnia, ellenkező esetben el sem érdemes indulni, olyan ordítás lesz a mulatság vége. És még akkor jó, ha csak a vége. De persze nem csak idő- és szervezés igényesek a babás különórák, hanem pénzbe is kerülnek. No nem mintha egy párszáz forintos ringató hazavágna minket, sőt, a baba-mama klubba csak egy süti a belépő, de a babaúszás vagy a babajóga bizony nem két forint, és néha az sem mindegy, hogy hol vannak és ki tartja őket. Mert hiába viszem én büszkén babaúszásra Palkót, ha a szomszédasszony közben fejét csóválva súgja meg, hogy a barátnőjének a kisfia rendszeresen fülgyulladást kapott ott a hideg víztől, máris kap a magabiztos “jót teszek a gyereknek” érzés egy hatalmas kérdőjelet.

Mint általában, most is először a férjem vállát kocogtattam meg válaszért, amit meg is kaptam tőle: “Hülyeség. – summázta teljes meggyőződéssel, majd a kedvemért több mondatosra bővítette véleményét: – Tipikusan egy gyerekesek szoktak ilyen foglalkozásokra járni, hogy más babákkal is találkozzon a kölök. Meg olyanok viszik ilyen helyekre a gyereket, akik nem játszanak velük otthon, esetleg maguk is unatkoznak. Szerintem többet ér az, ha én otthon játszom Palkóval, mintha babaúszásra cipelném.” – mondta a teljes igazság birtokosa, én meg csak sunnyogtam, mert hogy én mennyit tudok itthon játszani a Palkóval a többi tennivaló mellett, hát.. Khmm.

Szóval ezt a férfias vonalat a továbbiakban inkább hanyagolva, egy kompetensebb csoporthoz, a játszótéri mamák fórumához fordultam. Ők aztán harsány kacajukkal gyorsan megnyugtattak, hogy nem vagyok rossz anya, ők sem viszik sehová hasonló korú gyereküket, van nekik elég dolguk otthon is. Még gondolkozni sem érnek rá ilyesmin. Aztán ahogy ott hümmögtünk, az egyik mamának hirtelen eszébe jutott, hogy né már, lassan azért vihetné Annát a másik kettővel zeneoviba, másik két mama meg azon kezdett zsongani, hogy az új védőnő babamasszázs-tanfolyamot is tart, egész olcsón, és ha kell, még házhoz is jön. Mindeközben Palkó élénken demonstrálta, hogy mennyire szüksége van már gyerekközösségre, én pedig sóhajtva konstatáltam, hogy ezek a mamák is tipródnak, hozzám hasonló cipőben járnak, ha máshol nem, hát lelkük mélyén biztosan.

Talán rossz helyen kezdtem az érdeklődést. Már csak azért is, mert azok a kalandvágyó, agilis mamák, akik el is viszik babaórákra a kölkeiket, ilyenkor ott, és nem a játszón dekkolnak.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.21 16:51:01mspoppy

  "azok a kalandvágyó, agilis mamák, akik el is viszik babaórákra a kölkeiket, ilyenkor ott, és nem a játszón dekkolnak."

  Mit kell érteni az "ilyenkor" alatt?

  Ez nekem úgy hangzik, mintha azokkal, akik fejlesztőkre viszik a gyerekeiket, nem is lehetne találkozi a játszón. "Rendes" időben legalábbis semmiképp.

 • 2010.05.21 18:55:24donna

  már a jóelőbb is meg akartam jegyezni, hogy -szerintem - összemossátok a felnőt szórakozást (babamamaklub) a gyerek szórakozást (játszótér, ugrálóház, babadizsi) meg a fejlesztéseket (gekko, helend)
  mondjuk a babaúszás egy köztes, de szerintem azért válaszuk külön ezeket, mert nem ugyan arról szólnak

 • 2010.05.21 19:05:21donna

  felnőtt
  válasszuk

  :-) bocsi

 • 2010.05.21 19:13:15mspoppy

  donna, nálam a gekko is játszóház-kategória, a fejlesztés sztem nem ott kezdődik. amúgy egyetértek.

 • 2010.05.21 19:31:24farkasokkal tancolo

  Én semmi kivetnivalót nem találok abban, ha egy elsőgyerekes anya eljár ilyen helyekre. Pláne ha előtte "pörgős" élete volt. Hirtelen otthon találja magát egyedül egy kisbabával, akinél nem mindig találja meg sem az off gombot a bőgésre, sem pedig más használati utasítást, légüres térbe kerül. Hát persze, hogy felüdülés neki az, ha hetente egyszer vagy kétszer olyan helyre megy, ahol hasonszőrű fiatal nőkkel és hasonkorú babákkal találkozik, kicserélik egymás tapasztalait, egymás keserveit, nem egy esetben barátságok is születnek. Szóval szerintem ez nagyon is rendben van.

  Arról nem is beszélve, hogy bizony a babaúszás is hasznos, meg a játszóház is hasznos meg a ringató is, meg a babamasszázs is. Mondjuk annyi haszna nincsen mint amennyibe kerül, de hát ugye...

  Aztán az is rendben van, ha a másodiknál vagy harmadiknál - immár gyakorlottan, magabiztosan - nincsen szüksége ilyenekre. Mert nem létszükséglet senkinek.

 • 2010.05.21 19:48:27Kipikopii

  2010.05.21 15:47:14madz
  akkor ez egy rosszul szervezett zenebolcsi. A nagyobbik gyerekemmel jartunk olyan helyre, ami zenei altalanos iskola volt, a terem tele hangszerekkel, a kicsik szetszedtek, hiaba takarta le egy ido utan a tanarno.

  A kisebbik gyerekemmel egy masik helyre jarunk, hangszerek dobozban, kosarban elpakolva, csak a program adott reszen osztja szet a tanarno, nincs is pakolas, figyelnek a gyerekek, neha egy paran elkoszalnak par percre, de ez a legnagyobb "fennakadas".

 • 2010.05.21 20:31:20Vakmacska

  Kétéves korától a nagyot zenebölcsire én (illetve főleg a nagyi mert én melóztam többnyire) hordtam, mivel se gitáron, se furulyán nem játszom, a csaj fantasztikus volt, igazi zenepedagógus, gyerekek élvezték.
  Amúgy most gondolkodom baba-mama tornán, pusztán mert ÉN kíváncsi volnék rá, de tényleg hogy fér az alvásidők közé?

 • 2010.05.21 20:41:14Panka ustokos

  Az en kislanyom megcsak 1honapos,de en tutira nem fogom ilyen foglalkozasokra vinni,nem birom a kotott dolgokat!Viszont johet a jatszo,kirandulas,uszoda,baratokkal,apaval,minden mennyisegbe!
  Mar alig varom,hogy nagyokat jatszunk!!!
  :))))

 • 2010.05.21 20:47:33farkasokkal tancolo

  Hát pedig jó lenne ha megszoknád a kötött dolgokat, később nagy hasznodra lesz.

  Uszodába meg nem viheted be a pelenkás gyereket.

 • 2010.05.21 21:05:08Panka ustokos

  Mert is?

  Pelenkasan majd viszem a tengerbe.

 • 2010.05.21 21:12:13elzsabo

  FT,
  dehogynem, pár hónapos kortól lehet vinni babauszira, vagy én értettem rosszul valamit? :)

 • 2010.05.21 21:13:39elzsabo

  OFF
  Panka,

  mi van veletek? Megszületett a baba? :)) Nem egyidősek voltunk kábé?

 • 2010.05.21 21:19:07Panka ustokos

  Szia elzsabo!

  Elobb jott a csajszi,maj.17. helyett apr.26-an.38.hetet kezdtem volna.nem szamit koraszulottnek,en nem banom,mar akkora volt a hasam,nem tudom hova nott volna meg.

 • 2010.05.21 21:21:14farkasokkal tancolo

  A babaúszásra kijelölt uszodák/részek vannak, vagy szállók gyerekmedencéi, ilyesmi. Normál uszodába nem viheted be higiéniai okokból, és ez érthető is, mert gyakran van ám a babaúszásnál olyan, hogy elmarad, mert fertőtleníteni kell (gy.k: a baba mégis belekakilt a medencébe..)

  Szóval kisbabát vagy babaúszásra viszel, vagy nem viszed sehová uszodába.

 • 2010.05.21 21:22:31farkasokkal tancolo

  2010.05.21 21:05:08Panka ustokos

  Tengerbe, Balatonra viheted! Ez igaz. csak uszodába nem.

 • 2010.05.21 21:40:36Panka ustokos

  Annyira nem lesz kisbaba.1 eves korara tervezem.Jovo nyaron.
  Nem az a lenyeg,hogy hova,konkretan,hanem az egyuttjatszas,amit nekem ne iranyitson mas,persze nincs azzal semmi gond,de en igy gondolom.

 • 2010.05.21 22:02:01farkasokkal tancolo

  Panka, igazad van természetesen. De még csak 5 hetes a kicsid, lehet, hogy két hónap mulva máshogyan fogod érezni magad. Bár remélem nem! :-)

 • 2010.05.21 22:11:56Panka ustokos

  Megcsak 4.En mar nem valtozok,nem vagyok egy mai csirke.Bar jo lenne ,ha 2 honap mulva pihentebb lennek!! :))))) Bar mar szokom a porgest,vegul is nem ert meglepikent,hogy mivel jar egy baba.Tanuljuk egymast.
  Olvasom a nagyis blogot,hat igen,azert nem bannam,ha itt lenne anyukam.

 • 2010.05.21 22:43:54elzsabo

  Nahát Panka,
  remélem minden rendben ment! :) Születéstöri? :-D Első baba?

  Én holnap kezdem a 36. hetet...és én se bánnám ha kicsit hamarabb kibújna, de néha meg olyan jó, mindig velem van és érezni a mocorgását, amik most már gyakran fájnak és nagyon intenzivek.

 • 2010.05.21 22:56:11Puszpanya

  Nem szeretem a banzájos, szervezett cuccokat. Így nem fogom vinni a gyereket. Játszunk együtt, meg kirándulunk. Mikor én gyerek voltam, a kacsákat meg a tyúkokat szerettem etetni a mamával, meg kukoricát pergetni és darálni. A zeneovit nem is értem. Egy kétévesnek mi fogalma lehet a zenéről? Mi kaptunk mini zongorát, meg triolát aztán töketlenkedtünk vele otthon. Anyám egyszer megmutatta a boci-bocit, de nem volt nyerő, mert túl nagy kötöttség volt "muszájból" leütni a hangokat.

 • 2010.05.21 22:59:12korcsolya

  Panzej, egyetértek a férjeddel!
  Én egyedül a Ringatót igyekszem beiktatni a hetirendünkbe, bár abban is volt már 5 hetes szünet. :) Oda azért járunk, mert közel van, mert olcsó, és mert én magam is nagyon jól érzem magam. A baba-mama klubokról kezdek leszokni, mióta két gyerekem van, eggyel még jártam, kettővel már nem. Az elején lelkiismeret-furdalásom volt, nekem is jöttek az sms-ek, e-mail meghívók, de nekem és a gyerekeimnek is úgy érzem sokkal jobb a megszokott játszón vagy a nagyszülők kertjében dekkolni. :) A klub egyszerűen kifáraszt. Ettől függetlenül megértem azokat, akiknek szüksége van erre, csak ne erőszakoskodjanak velem, mert nekem meg nem.

 • 2010.05.21 23:04:06donna

  A zeneovit nem is értem. Egy kétévesnek mi fogalma lehet a zenéről?

  hát ha nem mutatod meg neki nem sok,
  nem muszájból szórakozásból

 • 2010.05.21 23:14:41Puszpanya

  Gondolod, h csak a zeneoviban találkozik "zenével"?

 • 2010.05.21 23:20:21Panka ustokos

  Csaszarral szultem, mert popsival nezett elore a lany, koszonom kerdesed, minden rendben volt, elso baba!
  Szulestortenet? Annyira siman csinaltak, nem tudok meghato iromannyal eloallni. Meglatni, meghallani a hangjat,felejthetetlen. Nincs olyan, amit ne tennek meg erte! Csodalatos a kezemben tartani, latni ahogy novekszik. Olyan furcsa, hogy ez a buksi nyomta a pocim?
  Nagyon drukkolok Neked, a kezemben tartani még jobb erzes, mint a pocakomban hordani.

 • 2010.05.21 23:38:03farkasokkal tancolo

  "A zeneovit nem is értem. Egy kétévesnek mi fogalma lehet a zenéről?"

  Erre hadd feleljek. Tudod még az ősidőkben az éneklés, a mindennapi éneklés mint feszültség levezetése, érzelmek kieresztése stb. ösztönös volt, és még a legutolsó putrianya is mívelte. Hogy altatásként énekelt, hogy a család időnként táncolt, hogy - legalábbis az én időmben - még volt olyan, hogy nagyapám kedvenc dala stb. Naszóval a ZENE, a RITMUS, és TÁNC az mindennapos volt, mert nem volt még tévé meg videó meg mozi sem.

  Mára ez elsorvadt, mert egy mai átlag anya egyszerűen nem is merészel a gyerekének altatódalokat énekelni, mert az a kifogása, hogy "ááá én úgyse tudok énekelni!" Pedig a gyereknek nagyon mindegy ám, hoyg az anyuka hamisan vagy nem hamisan énekel!!!

  A zene nagyon fontos. És ezt az űrt próbálják betölteni a zeneovik meg a ringatók. Egyszerűen nem is képzelitek, hogy MENNYIRE FONTOS egy kisbabának, hogy minden nap hallja az anyja ÉNEKÉT. Hamisan vagy sem mindegy.

 • 2010.05.22 00:08:15Wish1973

  posztot nagyjából átfutva, kommenteket átugorva azt tudom mondani, h bár mindkét gyerekemmel jártam zenebölcsire, mindkettő járt az oviban zenekuckóra ,millió CD, zenés program, hangverseny gyerekeknek, stb. olyan durván semmi hallásuk, hangjuk, ritmusérzékük nincs, h az már fájdalmas. illetve a nagyobbik lányomnál szerencsére valami megváltozott, mert ebben a tanévben szolfézsra kezdett járni, és úgy tűnik, h itt érdemben történik valami, de a korábbi évek zeneiséget fejlesztő szempontból kidobott pénznek és időnek bizonyultak. és egyéb tanulási képességek szempontjából sem osztott vagy szorzott. a kicsivel most mentünk szolfézs felvételire, ami néhány ritmustaps és 1-2 gyerekdal eléneklése lett volna, de nulla. semmi. a tanár a gyereket kiküldve, kezét tördelve szorongott, hogy hogy fogalmazzon, h ne bántson meg:D
  szóval két gyerek tapasztalatával azt mondom, h lehet jó közösségi móka, de muzikális ettől nem lesz a gyerek

 • 2010.05.22 06:14:49csuni

  "Unatkozó egy gyerekesként" elsőnek a babamasszázs volt,ingyen,a védőnő tartotta.Aztán elkezdtük a babaúszást,ami nekünk gyógyúszásként is jellemezhető.Imádja a mai napig,pedig már 2éve járunk.Mondjuk előnnyel indultunk,anyám épp akkor lett nyugdíjas,így az elején jött segíteni.De mióta szombat délelőtt járunk,Manyusom átvette a helyét,és a gyerek néha Apával is úszkálgat.
  Hab a tortán,az egyik úszótársa is abba a bölcsis csoportba került,ahová lánykám,így a kislány is hamarabb beszokott.

 • 2010.05.22 17:32:36bigyo83

  Wish1973, a hallás és zenei ízlés fejleszthető, azt hogy mi a kidobott pénz sosem fogod megtudni, mert nem tudod hová jutna el a gyerkőc a foglalkozások nélkül. Van aki abszolút hallással születik és van aki nem, de az utóbbiaknak is adasson meg, hogy felnőtt korukban tudjanak egy két hangnál többől álló darabot is élvezni.

  A babaúszás nekem szimpi, ha elég nagy lesz a (mostmég kibújás előtt álló) kislányunk szerintem mi is kipróbáljuk. Ismerőseim mindhárman járnak, a gyerek a foglalkozást élvezi, utána bealszik és amíg anyu szaunázik/úszik, apu vigyáz rá, utána meg cserélnek. Náluk bevált, a kissrác kiegyensúlyozott és jól eszik utána (meg apu és anyu is ;-)).

 • 2010.05.22 17:34:07sylblog

  Babás programokra szívesen vittem volna nagyobbat, de csatlakozom az előttem szólokhoz, hogy alvásidő már kezdetben ekkora esett délelőtt, délután. Aztán amikor már egy éves kora után a srác csak 1x alszik ebéd után, kelés meg 8-9 közé esik és téli időszakban összecügöltem volna magunkat, hogy leérjünk ringatóra a városba babakocsistul, addígra jöhettünk volna vissza.Inkább játszóterezünk és ismerős család jön át hozzánk, vagy mi hozzájuk időszakonként hasonló korú gyerekkel.

 • 2010.05.22 18:49:06Mille38

  Miért lenne baj, ha egy baba-mama klub elsősorban a mamának jó (és a babának nem rossz)? Szerintem senki ne szégyellje, ha azért jár babás foglalkozásokra, hogy szociális igényeire választ kapjon, hogy legyen hol beszélgetni hozzá hasonlókkal, feltegyen kérdést, ami foglalkoztatja, tanuljon mások tapasztalataiból vagy hibáiból. Nem kellene ezért egymás felett pálcát törni.
  Mondjuk én nem sokat vittem ilyen helyekre a gyerekeket, de amikor igen, akkor jólesett kimozdulni és a gyerekeknek is érdekes volt. De eszembe se jutott azért járni bármilyen foglalkozásra, mert az anyós/nagynéni/szomszédasszony szerint fontos, trendi vagy sikkes lett volna...

 • 2010.05.22 22:48:52intel

  En vevö lennek egy zanes foglalkozäsra, de nincsen a közelemben egy sem. A länyom ket eves, olyan ritmuserzekkel hogy ihaj. Biztos vagyok benne, hogy egy eneklös täncolos helyen teljesen kivirulna, eszmeletlenül elvezne, hiszen itthon is folyamatosan täncolunk es eneklünk. Most a katicabogärga szällj el... es a Jänosbäcsi kelljen fel a sztär. Ha napi 40X nem eneklem el külön külön a kettöt akkor egyszersem:) Es enekli ö is täncol ritmusra tapsol. imädja. Ugyhogy nekünk jol jönne egy ilyen de nagyon :(

 • 2010.05.22 23:02:08R2D2 & C3PO

  Panzej a férjednek igaza van.

  Viszont könyvtárba érdemes eljárni, mert nem csak a gyerekkönyvek és játékok hemzsegnek benne, de óvónéniknek készült különféle módszertani könyvek, tele mondókákkal és dalokkal. (És esős napokra való elfoglaltságokkak.) ;-D

 • 2010.05.22 23:03:21Wish1973

  2010.05.22 17:32:36bigyo83,
  annyi a mondandóm, hogy, ha vkinek nincs hallása, akkor ezektől a foglalkozásoktól sem lesz. ha meg van, akkor az nem vész el, ha csak ovis korában találkozik ilyesmivel először. időtöltésnek jó, én is szerettem, a gyerekek is, de zenei szempontból nem oszt, nem szoroz.

 • 2010.05.22 23:25:30farkasokkal tancolo

  Wish, nem is a zenei szempont a lényeg. Nem vagyok szagember, de hidd el, hogy bizony nagyon nagy jelentősége van annak, ha a gyerek már a születésétől lehetőleg minden nap hallja az anyja énekét, még akkor is, ha akkora botfüle van mint ide Lacháza, a baba ugyanis hálistennek nem zenekritikus. Ő nem tudja mi az, hogy hamis...

  (Én mindig arra szoktam gondolni, hogy pl ha egy kínai nő énekel a gyerekének, hát az az én számomra csak egy iszonyatos macskanyávogás, a büdös életben fel nem tudok benne fedezni dallamot, kifejezetten falra mászom a kínai daloktól, de a kínai gyerekek vevők rá... valahogy összefügg az anyanyelvvel is.)

 • 2010.05.22 23:41:05Auguszta Romanova_2

  Kinai dalok :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 • 2010.05.22 23:58:18Wish1973

  épp ez az, Ft. ha anya énekel, vagy cd-t hallgat, kolomposra, halász juditra jár a család, az is megfelel, ha az a cél, h találkozzon a gyerek a zenével. nemlétező tehetséget nem fog csinálni a "ringató"

 • 2010.05.23 00:16:12Tejbajusz

  Irány a Megasztár!

 • 2010.05.23 07:56:11bigyo83

  Wish, azt hiszem nagyjából így dől el, hogy egy embernek felnőtt korára mire lesz igénye...

 • 2010.05.23 08:18:11nanemárrr

  Mi is elindultunk már sok soron ilyen-olyan klubba, foglakozásra, stb-re, de sosem értünk oda, pedig lehetőség van bőven. Inkább lemegyünk az udvarra a szomszéd gyerekekkel, vagy a játszótérre...ha apjuk hazaér, akkor pedig irány a főtér, ahol a 0 km kőnél lehet bandázni kicsi és nagy gyerekekkel egyaránt...hétvégente az unokatesók veszik kezelésbe a gyereket, szóval nem unatkozik akkor sem.
  Én, unatkozó egygyerekesként eddig nem jutottam el babaúszásra sem, mondjuk oda azért nem, mert unokatesóméknál a gyerek azóta is fülnyavalyákkal küzd, hogy néhány hónapos korában levitték a foglalkozásra. Szóval ezt kihagynám! Úgyis itt a nyár lassan, mehetünk a Balatonra, Tiszára, stb.

  FT, úszópelusban sem lehet medencébe vinni a kölköt? Csak babamedencébe (babaúszásra), vagy szabad vízbe?

 • 2010.05.23 08:20:02nanemárrr

  Ja, és annak ellenére, hogy eddig nem értünk oda egy foglakozásra se, őszre tervezem, amikor már nem lehet órákat a játszótéren tölteni, hogy azért csak benézünk egy-egy ilyen helyre, mert akkor már hiányozni fognak neki a gyerekek, akik anyukája nem olyan elszánt mint én (bezzeganya?!), és nem áll több órát az üvöltő szélben a hinta/csúszda/stb mellett.

 • 2010.05.23 09:40:36farkasokkal tancolo

  Az úszópelus benn tartja a darabos kakát, de a pisi átmegy rajta, és a híg kaka is. Babaúszásra kijelölt medencék vannak, mert bizony gyakran előfordul, hogy fertőtleníteni kell őket. Éppen emiatt tartják ezeket a babaúszó tanfolyamokat olyan helyeken, ahol ez is benne van a bérleti díjban.

  Tőlem megkérdezheted, hogy pelenkás gyerekkel beengednek e a strand vagy uszoda medencébe, de egészen biztos vagyok benne, hogy azt fogják mondani, hogy szó se lehet róla.

 • 2010.05.23 09:46:55nyúlmama

  nanemárr
  Én ne tudom most hogy van, de anno az egyik mamatárssal megbeszéltük, hogy a nyári melegben milyen jó lenne elmenni a Sport usziba. Ketten mennénk, a két kölökkel, egyikünk úszik picit, a másik vigyáz a két gyerekőre, osztán csere.10 hónaposak voltak.
  Nem engedtek be, nemhogy a vízbe, az usziba sem.maradt a Palatinus, mert az ugye strand.

 • 2010.05.23 09:53:01verity777

  Természetes vízbe kell menni. A Balatonból még egy babát se tiltottak ki :)
  És vicces, de ha én uszodavízbe megyek, lehet az strand vagy uszoda, mindegy, a klóros víztől begyullad a fülem. (Bár nem biztos, hogy a klór a ludas, mert időnként gombát tenyésztettek ki belőle, de akkor is az uszoda indítja be.) Ez van. A Balatontól, Dunától soha ilyen problémám nem volt.

 • 2010.05.23 09:58:55csimota

  nanaemárrr

  a kecskeméti strandra vizeted pelusban, rajta úszógatyával és Hajdúszoboszlóra is. Kiviheted Ballószögre is. A gyulai strandon is mindenhova.

 • 2010.05.23 10:03:43nyúlmama

  Strandra nyilván beengednek.Kifejezetten uszodába nem hiszem.

 • 2010.05.23 12:49:18Alanhun

  az az anya elfoglalt lehet..

 • 2010.05.23 13:42:36nanemárrr

  csimota, köszi! :)

 • 2010.05.23 13:43:25nanemárrr

  meg persze mindenkinek köszi!

 • 2010.05.23 21:50:52olimami

  Mi sem járunk ilyen helyekre, de nem is hiányzik. Szinte minden nap megyünk valahova venni, intézni valamit, vagy csak az állatkerbe, városligetbe, margitszigetre. Útközben sok gyerek, kedves, beszélgetős helyzet van, így útközben van kontaktus. Talán emiatt is van, hogy nagyon emberbarát a fiam, 13 hónapos és naponta többször kérdezik: mindig ilyen mosolygós és/vagy kedves? Mert valami stikkje van, persze jó értelemben, nem örökölte ezt az emberbarátságot, de rám is kezd átjönni... Nem is olyan rossz, ha idegenek kedvesek a bunkózás helyett...

 • 2010.05.28 06:17:46lilabori

  Olvir! Ez egy nagyon rossz írás.
  Van, hogy lusták vagyunk, és nem visszük a gyereket sehova, ez ok. De mielőtt kijelentjük, hogy ezek a foglalkozások nem jók meg kellene nézni az élettani részüket is.
  Jártunk babaúszásra, ami nekünk nem jött be, (a gyerek fél a hajmosástól, ha víz ér az arcához, de ez azért van, mert az oktató hülye volt és állandóan a víz alá nyomatta vagy, nyomta, ha mi már nem akartuk), másrészről utána kellene nézni annak, hogy az vízben mozgás jó, és jót tesz, mindenkinek!
  A Ringató.., ha a gyerek csecsemő korában zenét hall, (nem rádiót, hangszeret testközelben) nagyobb eséllyel alakul ki az abszout hallás és ugye senki nem akarja elvenni az esélyt a gyerektől, hogy azt csinálja amit majd szeretne és ehhez meglegyen amire szüksége van és itt nem a tehetségre gondolok, hanem arra, hogy hallja, hogy valami hamis, ha épp zenével akar foglalkozni. Igaz a ringató heti 1x erre kevés, de az is valami. És az sem utolsó, ha a gyerek tud pár mondókát, illetve az anyuka tanul pár számára új dalt.
  A babamasszázs meg pár hónaposoknak való, később úgyse hagyja, illetve az már sokkal később lesz, azt se firtassuk, hogy mire jó, annak is utána kéne nézni.... A baba-mama tornához is nagyok vagytok, játszótéren a gyerek helye nem teremben gőgicsélő babák és ugráló anyukák között, az más, ha te akarsz ugrabugrálni, de a cikkből ítélve a mozgás, mint sporttevékenység és annak fontossága szintén ismeretlen számodra.
  Nem kell erősíteni senkiben, hogy ne vigye a gyereket ha fáradtabb, azért ül otthon a seggén és nem dolgozik, hogy a gyerekével foglalkozzon és ha nem viszi a balcsira, vagy nem gitározik neki akkor vigye foglalkozásra.
  A bölcsisek meg keressenek rá az elsődleges szocializációra és akkor mondják, hogy a bölcsi jó.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta