SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: Pünkösdi és Bajuszkirály-választás

2010. május 20., csütörtök 09:26 |

Heti ajánlónkban elsősorban pünkösdi rendezvényekre hívjuk fel a figyelmet.

Az ország számos településén rendeznek az ünneppel kapcsolatos programokat, de lesznek egyéb szórakozási lehetőségek, például roncsderbi Szigetszentmiklóson, Bajuszfesztivál Kiskunfélegyházán, Várfesztivál Szigligeten, Hídivásár Szegeden, Afrika Ünnep Budapesten és éjszakai teljesítménytúra a Mátrában.

Eltelt egy hét, talán a hétvégére kisüt a nap, legalább is most még azt mondják az időjósok, na és itt a Pünkösd, aminek ugyan a nevét ismerjük, de azért általában olyan sokat nem tudunk róla. Akkor először egy kis fejtágítás Pünkösd ügyben, ha már a hétvégi programok szinte mindenhol ennek jegyében zajlanak. Pünkösd... mi is lehet, iskolaszünet, munkaszünet, hosszú hétvége, végre egy kis lazulás, kirándulás, szórakozás, nekem nagyjából ennyit jelent. Azért ha valakit érdekel, a pünkösd szó a görög pentekosztész szóból ered, jelentése ötvenedik. Jézus Krisztus halálát és feltámadását, a húsvétot követő ötvenedik napon lángnyelvek szálltak le az apostolokra, s ez által megkapták a szentlelket, amint azt korábban Jézus megígérte nekik. A Pünkösd nem más, mint az egyház születésének napja, az a nap, amikor megalakult Jeruzsálemben az első gyülekezet, mely már nemcsak Jézus közvetlen tanítványaiból, hallgatóiból állt, hanem azokból, akik hallották a feltámadás evangéliumát és befogadták, megértették.

Magyarországon a pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódtak, de számos pogány szokás  épült be az ünnepbe. Még mielőtt valaki halálra unná magát, nem fejtem ki részletesen, talán a legismertebb a pünkösdi királyválasztás. A pünkösdi királyt leginkább lóversennyel, vagy más ügyességi versennyel választották, a győztest és lovát virágokkal borították, egy évig ő volt a pünkösdi király, ami kiváltságokkal is járt. „Egy évig azután őt nevezik pünkösdi királynak. Nem kell pedig hinni, hogy ez csak valami üres czím. Járnak emellé hatalmas kiváltságok. A pünkösdi király egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos, minden kocsmában ingyen rovása van, amit elfogyaszt, fizeti a község, lovát, marháját tartoznak a társai őrizni, s ha netán valami apró vétséget követne el, azért testi büntetéssel nem illetik. Ilyen nagy úr a pünkösdi király egy álló évig”

Akkor következzen néhány pünkösdi program!

Szentendre, Skanzen, május 23-24. Bár a víz itt is nagy károkat okozott, azért a programot megrendezik, idén először hirdetik meg a Nagy Pünkösdi Csereberét, ahol a gyerekek árulhatják gyékényen az otthonról hozott megunt dolgaikat, kikiáltótól tanulhatják az árképzés, az akciók és az alku fortélyait.

Badacsonyba várják azoknak a pároknak a jelentkezését május 22-ig, akik 23-án aRózsakőnéleljegyeznék egymást.

Szigligeten Várfesztivál (750 éves a vár) várja az érdeklődőket május 22-24 között.

Csömörön is megrendezik immár 13. alkalommal a a Pünkösdi Fesztivált, a falunapokkal egybekötve. 23-án Halász Judit is fellép.

Floralia Tavaszünnep Aquincumban lesz május 22-23-án, gladiátoriskolával, hadi bemutatóval, ólomkatona-festéssel, áldozatbemutatással, római bírósági tárgyalással.

Hollókőn május 23-24-én lesz Pünkösdölő:vasárnap gyerek tánccsoportok bemutatói mellett kézműves bemutató várja az ide látogatókat, hétfőn pedig a vár előtti téren fegyverbemutató, ostromjáték (a közönség bevonásával), középkori viadal, majd a „Pünkösdi Király legjobb vitéze” verseny, a közönség részvételével.

Ópusztaszeren is Pünkösdölővelvárják a látogatókat május 24-én

Pécsett 22-23-án lesz Pünkösdölő a Sétatéren. A két napon többek között bábelőadások, tánccsoportok, kézművesek, logikai játszóház és a Kolompos együttes várja a látogatókat.

A teljesség igénye nélkül ezzel véget is ér a Pünkösddel kapcsolatos ajánló, folytassuk mással!

Kiskunfélegyházán május 22-én rendezik meg a IV. Kunsági Bajuszfesztivált. Bajuszfestés, álbajusz készítés, lábbábos bemutató, vitézek kopjás – szablyás „bajuszakasztása”, nyilvános bajuszmustra és természetesen 2010 Bajuszkirályának megválasztása várja a kedves idelátogatókat.

A Szegedi Hídivásár május 22-23-án várja a látogatókat utcaszínházzal, koncertekkel, este ruszin diszkóval.

Budapesten Afrika Ünnep lesz a Tűzraktér Alkotóházban (Bp.VI. Hegedű u.3.) május 23-án. Lesz dobshow, afrikai táncóra, batikolás, kézművesség, afrikai hajfonás, zöldkávé főzés, hangszerbemutató, koncertek.

A Vajdahunyadvár udvarán és a Mezőgazdasági Múzeum termeiben újra, immár ötödik alkalommal várja a gyerekeket az ország legnagyobb játékkiállítása és vására, a Kaland-vár.

És most jöjjön egy kis túra azoknak, akik nem félnek az esőtől, a sötétben aljas módon felbukkanó pocsolyáktól, patakoktól, akiket nem zavar a vadak – akik, mint tudjuk, félnek az emberektől, bár én ebben nem hiszek, mióta egy gemenci vízitúra során a homokpadra felállított sátrunkat körülvevő és üres sörös dobozokat ropogtató, maradék dinnyehéjat elfogyasztó népes vaddisznócsapat közepén éjszakáztam meglapulva-, valamint képesek kellő számú száraz zoknival felszerelkezni még vasárnapig.

Szóval május 23-24-én újra, hetedszer Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra. Három táv választható, 14, 25 és 40 km-es, indulás Gyöngyösről május 23-án 19-21 óra között, aki egyszer kipróbálná, ne habozzon, nagy élmény! A leírás, térkép, a felszereléssel kapcsolatos javaslatok, valamint egyéb bátorító jó tanácsok itt olvashatók.

Még egy elvetemült program, tudom, nem illik kategorizálni, de valljuk be, azért a fiúk általában jobban vonzódnak a kocsikhoz, mint a lányok, szóval fiús anyukáknak... ismét Roncsderby lesz Szigetszentmiklóson. A fő látványosság a többféleTrabantfutam , van belőle gyorsasági, ütközős, junior, női, stb. Nagyobb gyerekek ki is próbálhatják –szülői beleegyezéssel. Szerintem felejthetetlen élmény, felnőttnek is, gyereknek meg pláne. Aki tisztaságmániás, az meg se próbálkozzon a rendezvény megtekintésével, pokrócot vinni kötelező, törlőkendőt pedig melegen ajánlott, mert szuperigénytelenek a körülmények, nálam jó értelemben véve. Egyszer látni kell. Aki elmegy, annak javaslom, hogy ha a Halásztelek – Tököl közötti útról próbál odatalálni, akkor a Tesco előtti körforgalomnál figyelje az út szélén látható kézi festésű, nem túl feltűnő pozdorja táblát és a körforgalom után azonnal hajtson le az első és egyetlen földes útra.

Jó szórakozást mindenkinek!

RR

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.20 12:48:55Koriander

  Engem érdekeltek volna még a pogány vagy népszokások is :)!

 • 2010.05.20 13:16:10Rosa Rugosa

  Koriander:)
  [link]
  [link]
  [link]
  Egyébként ferenc Józsefet is ezen a napon akarták megkoronázni, de egy szemfüles szervező felfigyelt a jeles napra és hogy ne legyen F.J. is "pünkösdi király" ezért áttették a koronázási szertartást egy másik lapra.:)

 • 2010.05.20 13:19:47Rosa Rugosa

  Nem tudok helyesen írni. Ferenc József és nem lapra, hanem napra.

 • 2010.05.20 13:23:45Lapis Lazuli

  jó kis ajánló, szokás szerint:))

  Ma (és tegnap) a zsidók a Savuot ünnepét tartják, ez az ünnep a Peszach utáni 49-50-dik napra esik. A betakarítás és a Szináj hegyi törvény adás ünnepe.

  bővebben:[link]

 • 2010.05.20 13:30:50Rosa Rugosa

  Köszönöm a kiegészítést.:)
  Ebbe nem mertem belemenni, mert semmit nem tudok róla, hülyeséget meg nem szeretek írni.:)

 • 2010.05.20 13:32:08Rosa Rugosa

  Olvastam valamit, hogy a zsidóknál az első termés betakarításához kapcsolódik, vagy valami ilyesmi, de ezzel nem vagyok képben.:)

 • 2010.05.20 14:13:41Silverveil

  Bajuszkirályságra vajon be lehet nevezni macskát? :)

 • 2010.05.20 14:17:07Koriander

  zöldágazás tényleg :), mennyit játszottunk az oviban, egyébként nálunk a templomot mai napig virágba borítják pünkösdkor, az Úr színeváltozásán (augusztusban) meg gyümölcs, gabona és fű szentelés van :), az egész teplom tele van gyümölcskosarakkal (nyam).

 • 2010.05.20 14:21:12Brumibaby

  2010.05.20 14:13:41Silverveil

  Én már pödröm az enyémet

 • 2010.05.20 14:34:29Lapis Lazuli

  RR: Itt van egy még részletesebb:[link]

  Szokás ezen a napon (az elsőn) virrasztva tanulmányozni a Tórát, és szokás a zsinagógát zöld lombokkal díszíteni. Mivel ez az ünnep a tanulás ünnepe is szokás alef-bész alakú süteményeket sütni a gyerekeknek.

 • 2010.05.20 14:35:57Lapis Lazuli

  tanulás ünnepe is VESSZŐ...(ha már a tanulást emlegettem ugye...)

 • 2010.05.21 07:59:56Twighlight Princess

  Sziasztok! Mátrához hozzáfűznék annyit, hogy mi is oda szándékoztunk menni, de ott élő ismerős mondta, hogy felhívták a figyelmet (állítólag a rádióban is mondták, én nem hallottam), hogy a sok esőzés miatt a talaj meglazult, ezért sok fa életveszélyes lehet, az oda kirándulók ezt vegyék figyelembe.Lehet, hogy érdemes lenne a Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra szervezőinél elindulás előtt erről érdeklődni

 • 2010.05.21 13:19:35Rosa Rugosa

  Én már érdeklődtem, egyenlőre úgy tűnik nem marad el. A két nagyobbik gyerekem megy.

 • 2010.05.22 21:22:15korcsolya

  RR. nagyon jók az ajánlóid! Mindig örömmel olvasom őket, és ha nem lennénk betegek, a csömöri H.J. koncertre mennénk is. :(
  Nem is tudtam, hogy a Pünkösdnek van zsidó megfelelője, lám, mire jó a Poronty :).

 • 2010.05.22 21:40:20Rosa Rugosa

  Köszönöm.:)

  Egy fontosat azért elfelejtettem...
  A Csíksomlyói búcsút.
  [link]

 • 2010.05.22 21:44:38Vakmacska

  Rosa, ne fájdítsd a szívemet, és a Nohabbal! De a két kölökkel nem mernék még ráülni, pedig Csíksomlyón utoljára a születésük előtt jártam.

 • 2010.05.23 15:55:04bohar

  Az Afrika ünnep program vajon jó gyerekeknek?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta