Kisebb a válás esélye, ha a férj házias

Sokkal alacsonyabb a válási arány azokban a családokban, ahol a férj kiveszi a részét a házimunkából, mint azokban, akkor a feleségre hárul minden.

Ezt tartalmazza egy kedden közzétett brit kutatási anyag, amely szerint jóval harmonikusabb egy házaspár kapcsolata, ha a férfi gyakran vásárol be, és foglalkozik a gyerekekkel.

A London School of Economics által elvégzett vizsgálatban 3500 házaspárt kérdeztek meg a kutatók. " A férfiak megfizetetlen munkája és a válás" című kutatás szerint minél többet segítenek a férjek a házmunkákban, a közterhekből minél nagyobb részt vállalnak, annál kisebb a váláshoz vezető incidensek száma a családban.

A kutatók szerint vizsgálatuk alapjaiban rendíti meg azt a 60-as évek óta létező felfogást, hogy a házasságok akkor stabilak, ha a férfi pénzt keres, az asszony pedig elvégzi a házimunkákat. A most közzétett tanulmány szerint "persze akkor legalacsonyabb a válás kockázata, ha az asszony nem dolgozik otthon, a férj pedig magas szintén végzi el a házimunkákat és a gyereknevelést."

(Független Hírügynökség)

Egy 29 családot vizsgáló 2009-es kutatásban ugyanakkor mind a nők, mind a férfiak körében nagy volt azok aránya, akik úgy vélik, hogy egy családban mindenképpen az apának kell a kenyérkeresőnek lennie, és nagy többségük továbbra is a hagyományos családi munkamegosztás híve.

Egy nemrég közzétett felmérés szerint pedig a térségben a magyar nők végzik a legtöbb házimunkát, és a magyarok tették le a voksot a legnagyobb arányban amellett, hogy a hagyományos munkamegosztás (otthon lévő családanyák és pénzt kereső férjek) lenne a legmegfelelőbb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra