Apa szájon puszilja a kislányát

Szájon puszilnád a gyereked?

Amíg kicsi a baba, az ember szinte percenként össze-vissza puszilgatja az összes porcikáját. Aztán ahogy nő, a puszik célpontjai áttevődnek a tappancsokról, a pocakról a fejre és alkatrészeire: a pofazacskókra, az orrhegyre, homlokra, fejbúbra, fülekre. Vajon az is belefér, ha egy kisgyerek szájára is puszit ad a szülő?

A minap egy játszóházban arra lettem figyelmes, hogy egy apukához odaszaladt a kislánya és a világ legtermészetesebb dolgaként puszit nyomott a szájára. Lányaim elkerekedett szemekkel nézték az üdvözlést, majd berzenkedve adták a tudtomra, hogy szerintük ez gusztustalan. (Ha tévében látnak csókolózó felnőtt párt, ugyanez a reakció.) Nehezen tudtam csak elmagyarázni nekik, hogy nem, nem csókolózott az apuka a kislányával, csak puszit adott a szájára, majd hozzátettem, hogy úgy látszik, náluk így szokás.

Tovább gondoltam az intimitásnak ezen formáját, és bár eszembe nem jutna szájrapuszit adni a gyerekeknek (inkább a férjemnek tartogatom ezt az interakciót), ez jó példa volt arra, hogy minden családban mások a szokások. Újabb példaként említettem a lányoknak, hogy míg otthon nálunk a meztelenkedés természetes, addig van olyan család, ahol a szülők nem mutatkoznak ruha nélkül a gyerek előtt.

Ti mit gondoltok a szájra pusziról szülő-gyerek viszonylatban? Természetes vagy megbotránkoztató?

Oszd meg másokkal is!
Mustra