SZÜLŐSÉG

Egymillióba kerül egy gyerek évente?

2010. május 17., hétfő 12:33

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet egy 2007-es felmérése szerint a születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költenek el egy gyermekre a családok, így évente átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése. Ebben az összegben nemcsak a készpénz-kiadások vannak benne, hanem összegezték a háztartási munka becsült értékét is. Manapság egyre kevesebb gyermek jön a világra, viszont a megszületett gyerekek szüleiknél minden bizonnyal jóval magasabb színvonalon élnek majd. Mindez természetesen a vásárlóerő évtizedes növekedésének tudható be, ezzel párhuzamosan pedig a szülők is többet költenek gyerekeikre – derül ki a GfK Hungária kutatási eredményeiből, amelyet a Privátbankár cikke idézett

.

Egy gyermek születése alapvetően megváltoztatja a háztartás költségvetési szerkezetét: bizonyos kiadások csökkennek, viszont újak bukkannak fel. Mérések szerint egy gyermek évente 288-417 ezer forintnyi árut (élelmiszert és tartós fogyasztási cikket) fogyaszt el. Legtöbbe az egykék kerülnek, az egy főre jutó költség a három vagy több gyereket nevelő családban a fenti intervallum alsó szélén mozog.

A KSH adatai szerint a családok 35 százalékában nincsen gyermek, 34 százalékuknál egy gyermek van, míg a kétgyermekes családok aránya 23 százalék, a 3 vagy több gyermeket nevelőké pedig 8 százalék. Egy biztosító-társaság napokban végzett felmérése szerint a gyermekvállalás vágyát elsősorban az egzisztenciális félelmek szorítják háttérbe. A kutatásból az is kiderül, hogy ez a probléma leginkább a nőket érinti: nem érzik biztonságban munkahelyüket, és úgy gondolják, kisgyerekes anyukaként hátránnyal indulnak egy állás megpályázásakor. A válaszadók közel egyharmada fizetéséből és állami juttatásokból nevelné fel gyermekét. (azt hiszem, ebben nincsen sok újdonság – elkezdtem tűnődni, ugyan miből másból nevelnék fel, nem sorolták fel, mit lehetett még válaszként megadni).

A válaszadók, illetve általánosságban a kisgyermekes családok várakozásai és tapasztalatai szerint egy gyermek felnevelése mai árakon számolva mintegy 15 millió forint plusz költséget jelent a családnak a főiskola/egyetem elvégzéséig. Bár ez az összeg kevesebb a TÁRKI által korábban mértnél, az anyagi nehézségektől való félelem következtében a párok egyre kevesebb, átlagosan 1,6 gyermeket terveznek, valamint egyre inkább kitolódik az első gyermek érkezésének időpontja is.

Nézem a gyerekeket, egyelőre nem bírom kiszámolni, honnét kerülnének havonta és fejenként nyolcvanezerbe (környezetemben is csak egy ilyet ismerek, aki méregdrága magániskolába jár), de egy gondolatot azért elindítanak ezek a számok. Nevezetesen hogyha a természetbeni szolgáltatásokat (elsősorban az ovit, a bölcsit, az iskolát) beleszámítjuk, akkor a lesajnált magyar családtámogatási rendszer bizony hozzátesz havonta majdnem még ugyanannyit családi pótlék, valamint szolgáltatások formájában. Az ovikon, bölcsiken túl még számításba vettem a kerületben az egyéb intézményeket is,  nem dolgoznak kevesen a nevelési tanácsadóban, sem a gyámügyön, sem a családsegítő szolgálatnál. Még ha személy szerint nekünk nem is volt nagyon dolgunk velük. Az IMF valószínűleg rossz helyen kapirgált, mikor az fejenként évi három-négyszázezerbe kerülő, maximum három évig járó gyest támadta – ennél sokkal nagyobb költségek jelennek meg máshol. Persze tippeket azért  nem nagyon szeretnék adni nekik.

Ahol biztos, hogy nem költenek egy milliót évente a gyerekre

2009-ben több mint minden ötödik gyerek olyan családban élt, ahol nem volt aktív kereső. Hazánkban a szegény gyerekek kétharmada a kistelepüléseken él, s ez az adat várhatóan tovább nő a jövőben. Ezeken a helyeken nincs munka, és várhatóan nem is lesz – főleg nem azoknak, akik semmiféle piacképes végzettséggel nem rendelkeznek, mintát nem látnak maguk körül sem rendszeres munkára-tanulásra, sem a felemelkedésre. Magyarországon 620 ezer 18 évnél fiatalabb él a szegénységi küszöb alatt, és ezen belül mélyszegénységben nevelkedik legalább 2-300 ezer gyermek, de pesszimistább számítások szerint számuk ennek duplája is lehet, attól függően, mit is nevezünk mélyszegénységnek. Aki nem gondolja, hogy ma tömegeknek tekinthető csoportok élnek  ma Magyarországon valódi, dickensi szegénységben, ahol sem fűtés, sem vakolat, sem cipő, sem külön ágy, időnként alapvető élelmiszerek sem, az olvasgathatja L. Ritók Nóra “Nyomor széle” blogját a Figyelőneten. Amíg nem kezdtem el olvasni, magam is nehezen hittem el mindezt, hiába nőttem fel valamikor a nyolcadik kerület pocsékabbik részén, a vécé nélküli szoba-konyhák világában, cipője és emberi fogyasztásra alkalmas ennivalója azért ott is mindenkinek volt, fel lehetett kapcsolni a villanyt, és a csapból folyt a tiszta ivóvíz. Ma sokaknak ennyi sem adatik meg, a családtámogatási rendszer pedig a visszájára fordulhat. “Van gyereke?”- tette fel valamelyikük a kérdést a segítőknek. “Nincs.”- jött a válasz, amire megdöbbentő kérdés érkezett “Hát akkor miből él meg?”

Szóval a skála egyik végén az évi egy-másfél millióba kerülő kicsik, a másikon pedig az önnön létükkel a család létfenntartásához jelentősen hozzájáruló apróságok. A két csoport közt természetesen nincs semmiféle átjárás, esélyegyenlőségről beszélni, akár a világ legjobb oktatási rendszerével együtt is, valószínűleg hiú ábránd. Mindez 2010-ben, Magyarországon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.18 11:37:31Vérkönyvtáros

  2010.05.18 09:52:54másutt, én megértelek. Nekünk is "drága" babakocsijaink voltak: a naggyal már nem is emlékszem, hányadikra kötöttem ki egynél, ami nem rázott, bírtam tolni és simán bevásároltam vele, nem mellesleg az igen gyorsan növő fiam belefért. A kicsiknél meg pláne nem kísérletezem.
  És igen, szintén autó nélkül vagyunk, teljesen más így babakocsit választani, mert vagy ezzel megyünk bárhová vagy sehogy.
  (Én is ezt mondom, h akinek autója van, max. fél alatt többet költ rá, mint amennyiből megvolt a "drága" babakocsi, amit végre mosolyogva toltam...)

 • 2010.05.18 11:48:16Rosa Rugosa

  Én már direkt megtartottam egy etetőszéket, nehogy baj érjen. Erre kiderült, a férjem odaadta valakinek a tálcáját, mert szegényeknek pont eltörött és ugyanolyan volt.
  Hát, most drágán megfizetett a könnyelműségéért, pedig tudta, hogy az a mi "védőszékünk", de nem vette komolyan.:D

 • 2010.05.18 11:50:59farkasokkal tancolo

  2010.05.18 11:34:03mazsola84

  Nálunk dettó ugyanez van amit te is megírtál.
  Ha csak azt számolom, hogy kettőnknek 18.000 ft lenne a két BKV bérlet, akkor máris kevesebbe kerül a havi benzin. Van egy nagyon kisfogyasztású diesel autónk (Yaris), 5 litert eszik 100 kilóméteren, és nemigen lennénk meg nélküle.

 • 2010.05.18 11:56:56Vérkönyvtáros

  FT, ok, akkor fogadd el, h másnak meg pont a babakocsi ugyanez a fontos és muszáj és az fér még bele a költségvetésbe, ráadásul nagy eséllyel egyszeri kiadás, se szervízköltség, se üzemanyag, se biztosítás, kötelező, parkolás stb.
  Mi pl. azért veszünk most majd kocsit, mert a babakocsit őszre, mint állandóan használt szállítóeszközt - kinövik. Eddig ki bírtuk hagyni. Fő is a fejünk, miről "mondunk" le, mert pl. az én kismamabértelem érdemes megtartani, a férjem 6e-forintosa lesz megúszható, minden más kiadás + lesz.

 • 2010.05.18 12:06:39farkasokkal tancolo

  Elfogadni elfogadom, csak megérteni nem értem. Ugyanis nem az árától lesz praktikus egy babakocsi.

  És inkább amiatt zavar, mert mára már ez is státusszimbólum lett, ne mondja nekem senki, hogy kivétel nélkül minden gyereknek több tízezer ft-os babakocsira van szüksége, ugyanakkor csak kapkodom a fejem, hogy micsoda nikkel és műanyagcsodákat tolnak az utcákon, ahol jól láthatóan rajtuk van a márkanév.

 • 2010.05.18 12:12:53másutt

  FT, minden mas is ilyen (lett), nem csak a babakocsi, es nem is most kezdodott am ez.

  mar 200 eve sem volt mindegy, hogy naccsagosur milyen loval jart, hol vett kastelyt es a paraszt haza a falu vegeben volt, vagy a templomteren ugyebar.
  :D

  az egyetlen kulonbseg, hogy amikor TE szulettel, akkor (anyam sajat bevallasa szerint) lehetett kapni 1 v 2 fajta babakocsit, SOTETKEKBEN, oszt annyi.
  most meg van 300 fele, 30 szinben.
  nem fogja mindenki ugyanazt venni. es akinek jobbra telik az jobbat fog venni.

  ugyanez igaz a ferfioltonyre, a gepkocsikra, meg a kavefozore!
  es nem azert vesz XY 100ezer forintert cappucino gepet, mert "szuksege van ra".
  igyon Nescafet, hulyekocsog?

  eljen a fogyasztoi tarsadalom!

 • 2010.05.18 12:13:27madz

  moshatópelenka-ügyben is ajánlom a mamamit, rengeteg fajta van, bambuszbelső, gyapjúkülső, mittoménmik (én lusta voltam ilyet használni...)
  egyébként meg: kendő, meitai, nagybabakocsi, kisbabakocsi. én mindet használtam, és szerintem mindnek megvan a helye.

 • 2010.05.18 12:16:00Kukorica Janosne

  na akkor most jovok en, es mindenkit magamra haragitok. nekunk kendonk (kendoink!!) is vannak. es amint tud ulni, lesz osszecsukhato ulos babakocsi, buszra, vonatra. es bicikliutanfuto, igen, a dragabbik fajtabol, mert az a biztonsagos, raaadasul gyerek nelkul meg nagybevasarlast is lehet benne szallitani, es egyben massziv babakocsiva is alakithato, ha szukseges.

  mert mindenki mashogy el, es mi pl. ugy, hogy sokat vonatozunk, gyaloglunk es mindenhova mashova bicajjal megyunk. ja es lift nelkuli harmadik, autonk nincs.

  es ez igy van jol, mindenki arra gazdalkodja ki a koltsegveteset, amit fontosnak tart es amire szuksege van. akinek nem opcio a tomegkozlekedes, es ahol eletveszelyes a biciklizes, annak miert ne lehetne autoja? akinek meg a babakocsi a fo kozlekedesi eszkoze, miert ne fektethetne be abba?

  viszont en nem latok semmi rosszat a gyerek 2 even feluli babakocsiztatasaban, attol fugg hol vagy es milyen korulmenyek vannak. amikor a jatszoterre husz percet, fel orat kell egy felnottnek setalni, az nem opcio gyaloglo gyerekkel, sem ugy hogy olbe veszed. raadasul, hazafele utba lehet ejteni a boltot, ahol gyerek kendobe be, bevasarlas meg a babakocsiba. amikor mar kicsit nagyobb, persze be lehet neki szerezni kis bicajt, vagy rollert, hogy ne essen szet mire valahova odaerunk, de addig miert lenne baj tolni? aki nem akarja, persze ne tolja, de mit faj az, ha mas, mashol, mas korulmenyek kozott meg igen?

 • 2010.05.18 12:19:15Kukorica Janosne

  2010.05.18 12:12:53másutt

  egyetertek, azon sem erdemes rugozni, hogy miert nem jar mindenki feher trabanttal, ha egyszer az a legolcsobb.

 • 2010.05.18 12:25:10youdit

  OFF Kukoricáné, milyen típusú az az utánfutó, meg tudod mondani/mutatni?

 • 2010.05.18 12:33:20Rosa Rugosa

  2010.05.18 12:06:39farkasokkal tancolo
  Elfogadni elfogadom, csak megérteni nem értem. Ugyanis nem az árától lesz praktikus egy babakocsi.

  Ez igaz. Nagyon is.
  Van egy csomó drága használhatatlan szar, és a babakocsiknál is játszik a sok "felesleges" extra, szóval az anyukák ugyanúgy szeretnek pávázni a babakocsival, ahogy apukák a kocsival.:))))

  Ha a praktikum fontos lenne, akkor én azt a 25 évvel ezelőtti fémvázas babakocsit választanám, ami gumikerekes volt, rugós és két irányból tolható, alul tárolóval, a fogantyújánál meg hatalmas hálós rakodórésszel, statikailag kimondottan stabil volt.
  Ilyet már nem lehet kapni, max. a cigánysorról szerezni, de akkor minimum Diorban kéne járnom, hogy nehogy azt gondolják, hogy szegények, minek ezeknek ennyi gyerek, amikor ilyen szar őskövület babakocsival járnak...:DDD

 • 2010.05.18 12:35:51mspoppy

  Az állványos hintáról jut eszembe: nekem MINDEN szériatartozék, ami gördülékenyebbé teszi az éltetünket. Amikor terhes voltam, áldottam az elektromos partvis feltalálóját, kisfiunk születése után a sterilizálóét, most, a pici fiamnál pedig a pihenőszékét.
  Autót, babakocsit, kengurut egyaránt használok. Négy babakocsink van, és nem azért, mert az első, amit vettünk, szar lett volna, hanem mert így alakult. A negyedik egy tesókocsi, amit kölcsön kaptunk.

  Tlidy:) az én kisfiam 3 éves és mozgáskorlátozott, ami nem látszik rajta. A hozzád hasonlóan gondolkodók arcán pedig baromira látszik, mit gondolnak, a két éves kor fölött babakocsit tologatókról.
  Szívesen vállonveregetlek, hogy jól gondolod és nagyon frankón fogod csinálni a kendőzést. Gondolom, valami ilyesmi megerősítésre vágysz akkor, amikor másokat leszólsz.

 • 2010.05.18 12:38:37oreille

  Rosa, szerintem ilyesmi babakocsit újra lehet kapni, bár a hálós tartót extraként külön kell megvenni :-)

  Vakmacska, beleolvastam az "ajánlott" blogba, nagyon megrázó. Már bedobozoltam nekik a gyerek kinőtt cipőit, amit ugye nem lehet továbbadni senkinek, mert nem egészséges. Befért még némi ruha és felesleges játék is. Nagyon örülnek a segítségnek. Köszi, hogy megemlítetted.

 • 2010.05.18 12:45:27Vérkönyvtáros

  2010.05.18 12:33:20Rosa Rugosa,
  valamennyire igen, nyilván, most vettem egy babakocsit és a zöld tetszett, ami miatt szerveztem egy csomót :)
  És persze, h nem csak az ára számít, de amik eddig voltak, ott pont a jobbak jobban bírták, simán el tudtam őket adni minimális veszteséggel - és működőképesek is maradtak.
  Ami még totál kényelmi szempont nálam: a biztonsági övek kapcsolója. A PC kocsié sokszor odacsípte a kezem a használat 3 hónapja alatt, a BBC, Maclaren és PP kocsié egyszer sem - összesen 4 év alatt.

  De ez pont ugyanaz, mintha azt vitatnánk, h milyen cipő jó: vannak olcsó, kényelmes és nagyon strapabíró cipők is, meg drága és szétesők is; de valahogy mégis van pár típus/márka, ami drága, kényelmes ÉS strapabíró is, felnőttnél pár évszak alatt simán behozza az árát.

 • 2010.05.18 12:46:28Vérkönyvtáros

  2010.05.18 12:33:20Rosa Rugosa,

  a PP-nek van régebbi típusa, ami még kapható használtan és ilyen ;)

 • 2010.05.18 12:51:59Puszpanya

  2010.05.18 11:56:56Vérkönyvtáros

  Mire kaptál kismamabérletet? Nehéz volt?

 • 2010.05.18 12:54:53Rosa Rugosa

  Van már babakocsim, köszönöm az infot, nagy felfújható kerekes, a mélykocsi része jó nagy, aztán később cserélhető ülősre.:) meg van egy csomó régebbi, amiket elajándékoztam, most majd megpróbálok visszaszerezni párat, ülősből a 3-as nagykerekű volt a favorit, de gondolom ez amindenkinél attól függ, milyen terepen használja.:)

  Nálam nem opció, hogy túladjak rajta, mert nem vigyázok semmire és általában inkább odaadom valami rászorulónak, akkor is ha jó, ez a jó áron eladogatás nem az én pályám.
  Ha valamit megveszek, mert kell, mert szükséges, akkor én sosem kalkulálom bele, mennyit tudok visszacsorgatni belőle.:)

 • 2010.05.18 12:58:41Vérkönyvtáros

  Én azért is adom el, mert nincs hová tenni. De már csak a nagy cuccokat, a többi megy bizományiba/tovább adom.

  Puszpanya, én már gyesen vagyok :) Amúgy meglepő módon, nem kértek semmit, viszont csak a férjem tudja megvenni, mert a városban 1 helyen, csak_a_nagy_pénztárnál van, amihez kb. 6 lépcsőn lehet feljutni - milyen átgondolt, ugye. Biztosan arra gondolnak, h 2 éves gyerekkel már nem babakocsizok, nehogy tildí csúnyán nézzem rám, de egyrészt igen, másrészt gyesen hamarabb is lehet valaki...

 • 2010.05.18 13:02:43Kukorica Janosne

  OFF
  youdit

  [link]

  ez a marka, meg nem dontottuk el vegleg a tipust. a tesztek szerint ez az egyik legbiztonsagosabb es egy csomo mindenne atalakithato (legtobbjuk tokfelesleges es vicces, kedvencem a "fogjuk be a szulot lokent a hintoba" megoldas). itthon nem tudom mennyibe kerul, mi az USA-ban elsokorbne megprobalunk ebay-en vagy craigslisten hasznalthoz jutni, ha nem megy, akkor ujat veszunk. amugy a gyerek kb 5 eves koraig jo.

 • 2010.05.18 13:03:21Puszpanya

  :( Köszi! Én GYEDen vagyok, és nem tudunk havi 9000 HUF-ot bérletre költeni, amit ha beteg a gyerek, vagy nincs kedvünk kimozdulni, nem használunk ki. Viszont emiatt meg, amikor megtehetnénk, nem tudunk kimozdulni. :D Éljen a BKV sokáig.

 • 2010.05.18 13:15:47youdit

  OFF, Kukoricáné, köszi.

  Ez nagyon jó. Mondjuk én a tagáért is odavagyok, de az ára mellett az útviszonyok se kedveznek neki. Inkább majd gyerekülés. Ebbe hány gyerkőcöt raktok? Kettő kicsivel még biztonságos, nem? Aztán úgyis tudnak saját keréken menni... Elmentem a linket, köszi. :)

 • 2010.05.18 13:19:41Starlark

  Kukorica Jánosné: Ez marha jól néz ki, tök jól lehetne vele kerékpározni a tücsökkel. :)
  Két ok miatt nem játszik
  1 az ára horribilis pont mint a futóbabakocsinak
  2 amilyen utak felénk vannak, örülök ha az autó megússza a tengelytörést.

  Így beruházás terén marad a csomagtartóra szerelhető ülés. Bár oviba azzal se tudom majd vinni ha épp nem autós napom vagy úgy ki combosodnék mint a bányász hangya :))))

 • 2010.05.18 13:20:01keke80

  A Chariot-nak van 2gyerekes változata is, mi olyat akarunk venni.

 • 2010.05.18 13:34:30youdit

  Van egy olcsóbb a Vaterán, bár ez nem tudom, mit tud, nem is néz ki olyan jól (profin):

  [link]

 • 2010.05.18 13:45:28Kukorica Janosne

  2010.05.18 13:20:01keke80

  mi is a ketgyerekes valtozattal kacerkodunk, jovore nezve...

 • 2010.05.18 13:49:33Kukorica Janosne

  2010.05.18 13:19:41Starlark

  na igen, hat mondom, az ara huzos. viszont a babaulesnel biztonsagosabb sokkal, mert nem engedi felborulni a biciklit, nekem meg ez nagy param amugy is.

  viszont az is teny, hogy kell hozza normalis (es eleg szeles) ut is...

 • 2010.05.18 13:54:39youdit

  És normális közlekedési morál...

 • 2010.05.18 13:57:24Kukorica Janosne

  na arrol nem is beszelve. szoval nem Budapestre valo.

 • 2010.05.18 13:57:35keke80

  Ilyen cuccot nem veszek használtan. Nincs rá garancia, ha valami fontos rúd már sérült, mert baleseteztek vele, már megzakkant a stabilitása. Csakis újonnan, de nekem a garancia nagyon fontos!!!!! hiszen a gyerek ül benne. Magamnak megtenné a bringa mögé kötött talicska is...

 • 2010.05.18 14:08:25Starlark

  Kukorica Jánosné: Ez biztos nem borul fel?
  Áh de tényleg nem tudnám kihasználni, ide a be a városba nem merném beleültetni a gyerkőcöt, vmi állat még belé menne hátulról, de ha lehetne bérelni, elgondolkoznék egy kerékpár túrás nyaraláson ismét. A balatoni körtúrás nyaralásunk volt eddig a legjobb, minden percét élveztem :)

 • 2010.05.18 14:19:00youdit

  keke,

  a vaterás új, gyári csomagolásban
  (de nem akarok rábeszélni senkit, sőt...)

 • 2010.05.18 14:38:00Kukorica Janosne

  keke

  jogos, de van hogy nagy lelkesedessel megvasarolja valaki, aztan csak nem hasznaljak soha - persze csak akkor erdemes hasznaltan venni, ha van ra lehetoseg alaposan megnezni eloben.

  youdit, ez a vateras cucc sajnos eleg rossz minosegunek latszik, akar uj, akar hasznalt...

 • 2010.05.18 14:45:55sylblog

  Manapság nem divat babakocsit kölcsönzőt futtatni. Nekem is onnan szerváltak használatra a szüleim mélykocsit. Már majdnem kétgyerekes anyukaként (20 hónapos, második két hét múlva születik várhatólag) azt mondom, hogy ha lenne egy plusz zseton családi kasszában babaholmis kölcsönzőt nyitnék a városunkban, vagy megpróbálnék olyan baba-mama klubot szervezni, ami keretein belül lehetne babakocsit, kendőt, mérleget, kiságyat, járókát, etetőszéket, "segítséget" stb. kölcsönözni. Szerintem lenne rá igény.

 • 2010.05.18 14:53:48Rosa Rugosa

  sylblog
  Tényleg, régen volt kölcsönző, én már el is felejtettem.:)

 • 2010.05.18 15:37:01tildy:)

  2010.05.18 12:35:51mspoppy: ha ott a babakocsi , es ott megy mellette a gyerek, majd beleul, majd kiszall, akkor azert nem ez az altalad leirt- nagyon is ertheto es megertheto - eset all fenn azt hiszem.

 • 2010.05.18 15:39:00rath.dinen

  tildy: sokszor a 2-3 éves gyerekek azért vannak babakocsiban, mert anyuka (veszélyeztetett) terhes, csak még nem látszik.

  Meg tudod, az ekkora gyerekkel nem elindulni nehéz, hanem hazajönni. Odafelé még neked is van türelmed, ő se fáradt. Visszafelé, amikor már te is kevésbé vagy... hmmm... rugalmas meg nyitott a bodobácsok megnézésére, viszont cipeled a bevásárolt cuccot is, a 2 éves tutira elkezd visszafelé rohanni nevetve, vagy lát egy útba eső hintát és nem hajlandó hazajönni, amíg ki nem próbáljátok.

  Én is bepróbálkoztam ezzel a babakocsi nélküli közlekedéssel, amikor 2 éves lett, aztán egyszer nem sok kellett hozzá, hogy a nyílt utcán megverjem hazafelé (soha nem ütöm meg egyébként, de akkor nagyon közel állt ahhoz, hogy brutálisan agyba-főbe verjem), na, akkor úgy döntöttem, ennyi elég volt a menőzésből. Minden alkalommal, amikor tudtam, hogy vásárolni kell, a gyereket hazafelé RÖGZÍTETTEM a babakocsiba, és 10 perc alatt hazaértünk, és még a csomagot se kellett cipelnem, nemhogy a csomagot és a gyereket együtt. :-)

 • 2010.05.18 15:42:28rath.dinen

  Ja, és az anyák megmentője címet a testvérfellépő feltalálójának adnám. Gyors haladás, és a gyerek a két karod között van - tehát nem szalad ki nevetve a kamionok alá.

  De testvérfellépőt nem lehet kendőre szerelni :-)

  Egyébként az se mindegy, hogy az anyuka testsúlyához képest mekkora a cipelendő gyerek. Nem minden anyuka díjbírkózó, viszont a legtöbb gyerek hamar eléri a 10 kilót. És lehet, hogy egy 25 kilós akármit könynen elcipelsz, de egy gyereket csak bizonyos szögben lehet tartani, ügyelni kell rá, hogy be ne üsse magát, feje le ne törjön stb :-) Igaz viszont, hogy amíg nem alszik be, tartja magát és az segít.

 • 2010.05.18 15:45:33rath.dinen

  Ja még annyit gyorsan, hogy szerintem nagyon fontos, hogy ne legyél kiszolgáltatva a 2 éves gyerekednek. Hogy ne szorulj az együttműködésére. Szerintem egyikőtöknek sem tesz jót, ha könyörögsz neki vagy halálra frusztrál, hogy nem hajlandó olyan tempóban és arra menni, amerre te akarsz. Ha konflikt van, bevágod a babakocsiba és rövidre zárod a hatalmi harcot. Ha csomaggal, babakocsi nélkül próbálsz hazabotorkálni egy ekkora gyerekkel, hamar kialakulhat egy olyan szitu, amikor úgy érzed, hogy szivat. Lehet, hogy csak játékból teszi, de szerintem nem tesz jót a kapcsolatotoknak. Fontos, hogy úgy érezhesd, legalább egy minimális kontrollod van a szitu felett.

 • 2010.05.18 16:06:47tildy:)

  rath dinen : erre az elszaladasra is jo tobbek kozt a "gyerekporaz" , ami masuttnak van kistaskas , mondjuk olyasmi (az nagyon aranyos).
  Nem tudom mia jobb, de valahogy a belso megerzesem azt sugja, hogy nem tesz jot a mozgasfejlodesnek sem, egy 2-3 eves gyereket lekotozni babakocsiba. ( a 4-5 evesekrol nem is beszelve)

 • 2010.05.18 16:07:31R2D2 & C3PO

  Rosa
  Pelenkabetét (amibe a száraz cucc megy) még mindig tartozék, kb a '70-es években jött be Mo-ra.
  A modern pelenkák között kétféle van, az egyiknél egybe van építve a belső és a külső. Ezt kb. ugyanolyan gyorsan lehet használni, mint a műanyagot (ha használod a vékony papírbetétet); csak nem a szemétbe dobod, hanem fertőtlenítőszeres (ecetes) vízbe. Mosáskor hátránya, hogy lassabban szárad. A másik fajtánál külön kapható a belső és a külső. A belső lehet pamut, vagy gyapjú, a külső szintén ezerféle (főleg gyapjú, illetve nedvesség át nem eresztő műszálas, de nem olyan műanyag, mint amiket régen árultak, hanem kb. úgy néz ki, mintha polár anyag lenne); nagyon sok minta is kering a neten (kötés, horgolás és varrás). A tetra pelenka is opció, mert ez a legolcsóbb megoldás, de sok időbe telik a gondozása. Ezek gyorsan száradnak, mert szétszedhetők, illetve a korszerű műszálak egyik előnye a gyors száradás is.
  Itthon van pár lelkes anyuka, akik mindent leírnak, amit tudni érdemes és linkjeik is vannak a pelenkakészítéshez. A Mamami csak a jéghegy csúcsa. :-)

 • 2010.05.18 16:10:01tildy:)

  (Autos peldat ne mondjatok, az teljesen mas teszta, a biztonsag miatt. )

 • 2010.05.18 16:10:02Rosa Rugosa

  Köszönöm, köszönöm, most már tudom merre keresgéljek.:)

 • 2010.05.18 16:10:24rath.dinen

  10 perces útról van szó, nem befolyásolja a mozgásfejlődését a "lekötözés". (Viszont ha az ő tempójába jövünk, másfél óra is lehet, ő is elfárad és a végén már sírni fog ő is. Ez is olyan nehéz eleinte, hogy ne feszegesd a gyereked határait, mert abban a pillanatban még tök ügyesen jön melletted meg büszke vagy rá, de 10 perc múlva látványos hisztijelenetet rendez, ha túfeszítetted a húrt, és elfáradt.)

  A pórázzal simán a földre veti magát és húzni kell. Ez a rongylábazás az egyik legidegesítőbb dolog.

 • 2010.05.18 16:17:11rath.dinen

  (Egyébként ezt a gyerek apjával is olyan nehéz néha megértetni, hogy neked kell tudnod előre, mennyit bír a gyerek, és a várható "összeomlás" előtt már otthon vagy ágyban kell lennie. Mert 20 perccel az összeomlás előtt még tök jó kedvű, aktív, ugrál stb, semmi nem mutat arra, hogy 20 perc múlva kitör az égiháború, és a vidámságnak tényleg sírás lesz a vége. Az ember általában tudja, hogy hányra kell a délelőtti sétából hazaérni, hogy a gyerek jó hangulatban ebédeljen, és ne ordítva huzassa magát a járdán. A gyerek viszont nem tudja. Ezért sokszor nem működik együtt. Egyszerűbb a játszótérről hazatolni 10 perc alatt és vidáman ebédelni, mint alkudozni a nyíltt utcán egy amúgy is fáradt kétévessel. Szóval a férjemnek is be kellett fürödnie néhány látványos hisztivel, hogy elfogadja, hogy amikor szólok, akkor már nincs vad játék, nincs még egy kör, hazamenetel van vagy fürdés.)

 • 2010.05.18 16:23:40Macs

  Bocs, annyi kieg. Artu kommentjéhez, hogy a gyapjú csak pelenkakülsőnek j, belsőnek nem jellemző.

 • 2010.05.18 16:46:19R2D2 & C3PO

  Macs, itthon nem jellemző... ;-)

 • 2010.05.18 17:34:15Macs

  Akkor most tanultam valamit. :)

 • 2010.05.21 13:41:56mspoppy

  2010.05.18 15:37:01tildy:)
  tévedsz. a mozgáskorlátozottaknál is simán beleférhet, hogy ki-/beszáll a babakocsiba, megy mellette, vagy tologatja. a mozgás_képteleneknél_ nem, de te nem róluk írtál.

  szvsz néha simán megszavazhatnád embertársaidnak, hogy jó okuk van úgy intézni a dolgaikat, ahogy.

 • 2010.05.21 14:08:03kicsinap

  Nálunk:
  Első gyerek: 21 hónapos korában elcsomagoltuk végleg a babakocsit. Néha makacskodott, de belefért.
  Második gyerek: 2,5 éves koráig babakocsizott, mivel 16,5 hós korában megszületett a tesója és nekem csak 2 kezem van, viszont a testvérkocsi a világ legjobb találmánya.
  Harmadik gyerek: szerintem simán 3 éves koráig babakocsizni fog, mert nekem továbbra is csak 2 kezem van, ellenben három kicsi gyerekem, meg az összes cucc, amit viszünk oviba, bölcsibe játszótérre.
  Ha a kicsi egyedül van, akkor gyalogol, amúgy szerintem a három közül a ő legkitartóbb gyaloglóm, de másképpen nem látom biztosítva járda nélküli terepen (ez egy új városrész ahol lakunk, és szinte sehol sincsenek járdák) való közlekedést.

 • 2010.05.21 14:45:53farkasokkal tancolo

  Hát ha 10 perces útról van szó, akkor az tényleg egyáltalán nem befolyásolja a mozgásfejlődését, de ha meg mondjuk másfél órás (vagy akár csak félórás) gyalogútról van szó, akkor a gyerek egyszerűen fogja magát és összecsuklik.

  Nagyon igaza van rath.dínen-nek ebben.

  Én nagyon babakocsi párti vagyok. Semmi nem akadályozza meg a szülőt abban, hogy ha a gyerek gyalogolni vágy, akkor kivegye a babakocsiból és ott gyalogoljon mellette (esetleg maga tolja az üres babakocsit), aztán ha kifárad, akkor vissza lehet ültetni.

  Viszont babakocsival én kirándulni is voltam sokat a kicsikkel, ha elfáradtak, akkor aludtak benne és kész. Unokámmal is ez volt, a játszótér nagyon messzi van, odatoltam babakocsival, ott kijátszotta magát, hazafelé meg elaludt, akkor hátraraktam a háttámlát és kész.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta