Alvásidőben próbál dolgozni a háromgyerekes anya

Eljutottam a továbbképzésre, agyam a régi, bónusz volt, hogy hozzám egyszerre általában csak egyvalaki beszélt, senki sem verekedett össze egy-egy (ugyanolyan) billentyűzeten, sőt, egész délelőtt egy árva hisztiző sem volt. Órákon át tiszta maradt a ruhám, könnyedén figyeltem 5-6 ablakra egyszerre, segítettem a szomszédomnak, aki ezért nagyon hálás volt, pisilni nem is akart velem jönni. Azóta eltelt pár hét.

1.

Legszembetűnőbb tapasztalatom, hogy a gyerekek csakis akkor betegek, ha anyának munkaügyben mennie kell. Gyanakodni akkor kezdtem, mikor az agymosásom agyfrissítésem második napjának reggelén a nagyom hatalmas mandulákkal és bariton hanggal ébredt. A gyanúm fokozódott, mikor két nap múlva már biztosak lehettünk abban, hogy ez skarlát, de semmi gond, úgyis egyezkedünk még a rendszergazdával, hogy én vagyok-e béna, a gépem vagy bent van zűr. Mire a gépemen feléledt, aminek fel kellett, a gyerekek is rendbe jöttek (csak a felnőtteknek lett közben kellemes torokgyuszija a streptococcustól – mivel felnőttként már nem nagyon lehet a skarlátot elkapni, márpedig alapszabály, hogy beteg gyerekeket csakis betegen buli ápolni, amúgy még úgy érezném, felesleges energiáim vannak).

Mára a gyanú tény. Vittem a nagyom szemészetre és beszerveztem a szemészet utánra egy egyeztetést, hogy haladtam. Azon túl, hogy a 9-es időpontunkkal 11-re bent is voltunk (tehát a férj igénybe vehető időszelete elszállt, a főnökömnek pedig értekezlete kezdődött), a hétfőt megelőző hétvégén, mikor is bele akartam húzni a munkába, mit csináltam? Igen, beteget ápoltam, egyelőre csak kettőt, a harmadik versenyző aznapra lett nyűgös, de még láztalan, így kiscsésze pupillákkal mentünk, munkahelyre csak benéztem, aláírtam pár papírt, megbeszéltem egy új időpontot és irány haza.

Tehát ha anyu is dolgozni akar/kell neki (nem mellesleg: munkája is van), pláne GYES mellett, apu pedig épp nem nagyon befogható, nagyszülők a holdon vagy csak szintén dolgoznak, akkor az első pont tompítására elengedhetetlen a jó, nem szívbajos, betegápolásban/-elviselésben edzett bébiszitter.

2.

„Ne légy szeles. 
Bár a munkádon más keres - 
dolgozni csak pontosan, szépen, 
ahogy a csillag megy az égen, 
úgy érdemes. „ József Attila

Mivel teljesítménybérben fizetnek, különösen fontos a munkaszervezés - legyen most ez a második és mára az utolsó pont. A gyerekes oldalakon mást sem olvasni, mint hogy a túlélés elsődleges alappillére a napirend, a napirend és még a napirend. Három gyerekkel nálunk a napirend szent és sérthetetlen, a lazulás netovábbja, hogy hétvégén lassan készülgetünk, fél kilenc-kilenc előtt nincs reggeli, az apjuk öltözteti a gyerekeket, így én később kelek és a reggelekből a palacsintasütés csak az enyém.

Azonban, feszes menetrend mellett mikor lehet dolgozni? Alvásidőben. Azaz 12-14 között és 20 óra után.

Ám pont ekkor szoktam uzsonnára kiflit/zsömlét/buktát/pogácsát/sajtos masnit sütni, esetleg olvasni. Este pedig főzök a következő napra, fél órás torna, ha a férjem fél 9 előtt hazaér (esetleg hétvégén), akkor vásárolni menni.

Tehát ha dolgozni akarunk, akkor a munka első része a munkaszervezés. Ha már eddig is tele volt a napunk, akkor igazi kihívás. Két hete keresem az egyensúlyt a munkaszervezésemre, örömmel veszem az ötleteket.

Vérkönyvtáros

Oszd meg másokkal is!
Mustra