SZÜLŐSÉG

Hányásokkal kísérve érkezett a fagyibaba

2010. május 16., vasárnap 10:56

Mivel az orvosok nem adtak sok esélyt arra, hogy Krisztának természetes úton foganjon babája, ezért a lombik mellett döntöttek. A terhesség nyolcadik hónapjában nyíló méhszáj miatt háromhetes kórházi fekvést írtak elő, majd a betöltött 39. héten megindult a szülés. Kriszta folyamatosan hányt a szülőszobán, és mivel az összefüggő fájások miatt nem érezte a tolófájásokat, az orvos jelezte, mikor kell nyomnia. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Rékus lombikbabaként, pontosabban fagyibabaként fogant. Nem vártunk rá 3-5 évet, mint az lombikos pároknál szokásos, csekély másfél év után sikerült a beültetés. Türelmetlen ember lévén hamar átpasszíroztam magam mindenféle kivizsgáláson, férjemet is elküldtem, így derült ki, hogy természetes úton vajmi kevés esélyünk van kisbabára. Megkerestem a Kaáli Intézetet, és elindítottuk a lombikprogramot. Ez elég lazának és célratörőnek hangzik, de ez a kevés idő is éppen elég volt az őrlődéshez, síráshoz, néhány kiboruláshoz.

A terhesség aztán a nyolcadik hónapig nagyon szépen haladt, fitten, kiegyensúlyozottan gömbölyödtem, nyugalmamat csak a gyakori keményedések zavarták meg. Nem tulajdonítottam neki túlzott jelentőséget, pedig a nyolcadik hónapra ezek kinyitották egyujjnyira a méhszájat. Kórházban töltöttem 3 hetet, gyakran infúzión lógva és felpolcolt lábú ágyban fekve, nehogy kicsi lányom koraszülöttként szülessen meg. Megviselve kerültem haza a 37. héten, a csecsemősírástól kialvatlanul, lefogyva, de a sok-sok tapasztalattal gazdagabban. Réka még három hetet adott nekem pihenni, aztán újra tenni-venni, addig vígan hízott odabenn.

A 39. hetet éppen betöltöttem, mikor egy reggel elment a nyákdugó. Orvosom 1-2 napot még becsült szülésig, úgyhogy nyugodtan elmentünk szüreti fesztiválra. Egy deci rozébort szopogatva figyeltem, hogy nem vált-e erősebbre a vérzés. Este hat órakor úgy éreztem, hogy haza kell mennünk, biztonságra, nyugalomra vágyom. Eseménytelem este után éjfélkor erős görcsre ébredtem, először azt hittem, csak nagydolog, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez vajúdás a javából. 15-20 percenként földre teperő fájásom volt, közben zuhanyoztam, ettem, pakoltam, ébresztettem a férjemet. Aztán hányni kezdtem, mint az a bizonyos muri kutya. Ki akartam tartani otthon a végsőkig, féltem a kórházban vajúdástól, de hát inkább ott takarítsanak utánam, mint otthon.

Fél négyre a kórházban voltunk. Ebben a városban ügyeletes orvosnál lehet szülni, igen tartottam attól, kit oszt nekem a balsors, vagy a jószerencse. Nagy örömömre egy kedvesnek, szakmailag felkészültnek mondott rezidens üdvözölt. Az örömet fokozta a négyujjnyira nyílt méhszáj ténye, és beárnyékolta, hogy csak hánytam és hánytam. Beleegyeztem a burokrepesztésbe, így egy órán belül babát ígértek. Irány a több szülőágyas szülőszoba, ami nagy megkönnyebbülésemre üres volt. Innentől nagyon viharos egy órát töltöttem az ágyon. Labdán ülni, sétálni nem tudtam, vesetálat szorongattam, négykézláb rágtam az ágyvasat, a fájdalomtól guggolva, térdelve hintáztam. Az NST szíjai, a hányáscsökkentő infúzió csöve ide-oda tekergett, elcsúszott, de kit érdekelt ez már. A férjem érintését nem viseltem el, csendben állhatott, ülhetett csak az ágy mellett. Az orvos és szülésznő hagyott vergődni kedvem szerint, ritkán egy gyors vizsgálatra néztek csak be. Babánkat azonban kezdte megviselni a heves méhtevékenység, a magzatvíz zöldre váltott. Ezért egy odacsempészett oxitocin adaggal megadták a végső lökést, gyorsan lefektettek, lábzsák, és kitolásra szólítottak fel.

Mert bizony szólni kellett, annyira összefolytak a fájások, hogy én nem éreztem a fájás és tolófájások közötti váltást, fájás és fájásszünet egybefolyt. Az első lökés után a baba áthaladt a méhszájon, jött a szétszaggató érzés, és hogy még dolgozzak is? Már tudtam, mekkora munka a szülés, és dolgozhattam is vagy 20-25 percet, mivel  könyökkel, kézzel rásegítést nem engedtem. Rutin híján visítottam, kapkodtam a levegőt, nem jól nyomtam, mintha kicsit el is ájultam volna közben (ködösen rémlik, valami sétálóutcán jártam, és vásároltam!) . Kellett a “nyomatás “, magam nem találtam volna meg a ritmust. Az orvos a hasam aljára tapasztotta a kezét, és szólt, mikor van összehúzódás, mikor nyomjak.

Rettenetesen zavart, hogy a szülésznő végig bennem matatott, és ujjal tágított. Vajon szükséges volt? Érzéstelenítő injekció után a gátmetszés nem fájt, utána szinte azonnal kicsúszott a kislányunk. Azonnal meg akartam kapni, és megvédeni mindenféle beavatkozástól. Betakartuk a hozott kis takaróval, és úgy szorítottam, hogy rám szóltak: lilul a feje ! Remegő lábakkal, de már nevetve, beszélgetve tűrtem a varrást, és követeltem a lányomat szopáspróbára. Nagyon-nagyon boldogan, nevetve készültek az első közös fényképek, büszkén, friss anyaklub-tagként mosolygok rajtuk. Hálás voltam a sorsnak, az orvosnak, szülésznőnek, hogy bár megszenvedve, de gyorsan túlestem a nagy feladaton.

Azóta eltelt két és fél év. Mostanra van egy öthónapos kisfiam, kicsi csodagyerekünk, mert ő minden orvosi vélemény ellenére természetes úton fogant.  Az ő születése egy sétagalopp volt, hamarosan leírom azt is.

Kriszta

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.18 18:17:36Magenta

  meeko, nem, de az sem rajtam múlt, ÉN nyitott vagyok a tisztázásra. Mindkét embertől.

  Így csak vagdalkozás és pletyka.

 • 2010.05.18 18:18:30baudolinA

  Rita,
  szerintem szar orvos, legalábbis emberként az. Így nem is mennék hozzá, mert ezek után nem bíznék abban, hogy ha nincs borítékom, akkor is ugyanúgy ellátna. Táncházba meg etnográfiai múzeumba nem járok. Te egyébként most dolgozol, vagy még ne kezdjem híresztelni, hogy elveszed a borítékot? ;)

 • 2010.05.18 18:21:11bajor gizella

  ritát nem féltem. majd alábbhagyja a dumát. most még ábrándozik mint éhes disznó a makkról( arról ami fán terem)...aztán mikor ott lesz majd megváltozik a helyzet.

 • 2010.05.18 18:26:17meeko

  Magenta, ez a lényeg. Te tudod, mi a helyzet, akinek meg adsz a véleményére, az is legyint, hogy csak pletyka, vagy odaszúrás. Mondom, mindkettő végtelenül rossz húzás volt, ez vitán felüli.
  De Cant is kapott sok csúnyát.
  Tényleg nem kötekedni akarok, tényleg, de miért gondoltad, hogy Cant arra a posztra céloz. Itt szerintem senki nem vetne meg, akinek egy csepp esze is van, az abban a posztban foglaltak miatt. Miért vetne az a szörnyűséges eset véget a porontyos karrierednek? Remélem, átjön, amit kérdezni akarok.

 • 2010.05.18 18:26:53Auguszta Romanova_2

  En meg nem dolgozom.
  De a boritekkal egyutt szamolom ki a jovendobbeli kiadasaimat.
  A baratnom belgyogyaszaton elsoeves rezidens,egy fel fizetes jon havonta boritekba.
  A masik,egy fiu,meg egy fizetest kap a sebeszeten.
  A gyerekorvos rezidens meg kb egy tized fizetest sem.:((((
  en olyat nem is ismerek aki valoban nem veszi el.

 • 2010.05.18 18:29:11baudolinA

  Rita,
  én ismerek. Szerencsére elég sokat. De tényleg ne menjünk ebbe bele, nem sok értelme volna szerintem.

 • 2010.05.18 18:29:53bajor gizella

  na és rita te milyen doki leszel?

 • 2010.05.18 18:30:07meeko

  Rita, szerencsére én is ismerek. Vagyis csak olyat ismerek. Ha fizetni akarok, privátban megyek. De ott számlát is kapok.

 • 2010.05.18 18:30:43Auguszta Romanova_2

  VAgy nem valljak be.
  en oszinten nem ismerek ilyet,nemcsak hogy mossam magam.
  Es nemis lattam.
  Ja,de,a csaszarnal az altatoorvos nem vett el tolem,mert megtudta,hgoy orvosis vagyok.
  Egyeduli eset.

 • 2010.05.18 18:30:44dodóó

  2010.05.18 18:18:30baudolinA

  Csak azt a borítékot tudja eltenni amit felé nyújtanak.

 • 2010.05.18 18:32:52Auguszta Romanova_2

  Nemtudom mi lesz.
  Nemis szamit mar.
  Hogy mi tetszene.
  Csakhgy kenyeret tegyek a gyerekem aztalara az szamit.Es melegcipot telire.

 • 2010.05.18 18:36:20baudolinA

  dodóó,
  vagy azt, amelyiket elvárja, hogy felé nyújtsanak. De nem kötelező eltenni a feléd nyújtottat sem.

 • 2010.05.18 18:38:39Magenta

  meeko, azért gondolom, mert tényleg nem tudok mást mondani, mint hogy ez volt az egyetlen "titok", amit tudott rólam.

  De én valójában azt sem értem, hogy miért vetne véget bármilyen infó a porontyozásomnak. Ez nem egy internetes blog, ahova az ír, aki akar, a magánéletétől függetlenül?

 • 2010.05.18 18:41:45Auguszta Romanova_2

  Az en csaladomtol hogy hogy mindenki eltette?
  Mintha egy magatol ertetodo egyezseg lenne a feherkopeny es a tobbi ember kozott.
  Viszont anyosom soha nem ad.Semmit.mert olyan kibaszott idiota csorok.
  Es ellatjek jol ot is.Szerintem azt hiszik,valami besugo,hogy egyszeruen nem ad.es kesz.

 • 2010.05.18 18:42:53Magenta

  (egyébként hogy mindenkit megnyugtassak, szép lassan én magam fogok véget vetni a porontyozásomnak, mert ha jó idő lesz, akkor mászkálunk, a nyarat még ki akarom használni, aztán ősztől dolgozom végre, akit meg ismerni szeretnék innen személyesen, azt már ismerem)

 • 2010.05.18 18:43:17meeko

  De, de, tegnap pont ezt írtam, hogy teljesen mindegy, kit takar egy nick, nem kell tiszta erkölcsi biz. ide :)
  Számomra elképzelhetetlen, hogy a veled történtek miatt rád bárki is ferde szemmel nézne.

 • 2010.05.18 18:51:51Magenta

  Azt én sem, de sokáig azt akartam, hogy ne derüljön ki, én írtam a cikket. Talán ezért.

 • 2010.05.18 18:58:33baudolinA

  Rita,
  rólam nehéz lenne elhinni, hogy besúgó vagyok, nem vagyok elég idős hozzá. :)
  Tőlem akkor sem vették el, amikor tudták, hogy édesanyám a kollégájuk, és akkor sem láttam várakozó állásban senkit, amikor teljesen ismeretlenül mentem oda. Én nem rohanok a borítékkal, ő nem nyújtja a markát. Igazad van abban, hogy ez valahol magától értetődő (sőt: az emberek most már mintha attól kezdenének gyanút fogni, ha valaki nem veszi el - és ez már nagyon abszurd), de ettől én még nem tartom helyesnek.

  És tudom, mennyire alacsony az orvosok fizetése (most tudtuk meg, hogy anyának mennyi lesz a nyugdíja - hát nem ebből fognak Görögországban nyaralni, de még a Hargitáig sem jutnak el), de ettől még nem tartom etikusnak, hogy a pácienstől várják/fogadják el a fizetéskiegészítést. De most tényleg megyek, ne haragudj, sok a dolog még mára.

 • 2010.05.18 18:59:00Tejjelkifli

  2010.05.18 17:46:44bajor gizella
  Köszi, én mint zugolvasó már keztdem elveszíteni a fonalat:D

 • 2010.05.18 19:00:17Auguszta Romanova_2

  Vajon manapsag vannak besugok?
  Es ha igen hova?
  Kinek?
  Sokszor eszembe jut ez.

 • 2010.05.18 19:03:37R2D2 & C3PO

  Persze, hogy vannak. Különben honnan tudnák a titkosszolgálatok, hogy melyik pakisztáni falut kell eltörölni a föld színéről...
  :-DDD

  (Remélem, 10 perc múlva senki sem fogja rám törni az ajtómat...)

 • 2010.05.18 19:25:44farkasokkal tancolo

  Most hogy jön ide pont Pakisztán?
  Titkosszolgálat pedig van, hiszen külön minisztériuma is van itt nálunk is. Csak most nem az a nevük, hogy besúgók, hanem titkosszolgák.

 • 2010.05.18 19:26:45cantaloupe

  Magenta,
  a te értékrended hálistennek nem az enyém. Hányszor is jöttél vissza már, miután elköszöntél, mert nem akarsz a szintemre süllyedni? Csutka legalább korrekt és állja a szavát.

  Látod, többek közt ezért nem akarok privizgetni, mert ennyit ér a szavad.

  Vasárnap rádjött a dilihopp, láttam, más posztokban is kötözködtél, aztán láttad, hogy csutkával áll a bál, felcsillant a szemed és igenis, az ő árnyékában lubickoltál, örömködve, hogy oszthatsz, mint a répát.
  És tűrtem, tűrtem mikor írtad a vastag bőrt meg felszólítottál, hogy kérjek bocsánatot, de a blogom idézése volt az utolsó csepp a pohárban.
  Aztán én vagyok a szemedben az orbitális szemét, mert vissza mertem szólni.

  Már bánom a pletykát amúgy, mert az itteni viselkedéseddel jobban vágtad magad alatt a fát, mint bármi mással.

  Ja, és attól, hogy a netes cimboráid nem véleményezik a te szemétkedéseidet, ott vannak ám a szavaid fehéren-feketén.

  Valóban, bocsánatot tőled nem fogok kérni, azért szent én sem vagyok.

  Légyszi, tartsd be, amit ki tudja hányszor megígértél és hagyj engem békén.

 • 2010.05.18 19:35:28Magenta

  :D:D:D
  Bocs, szinte látom, ahogy földhöz vered magad. Már remekül szórakozom, mert egész biztos vagyok benne, hogy mire célozgattál, csak félsz megmondani.

  De ne aggódj, innentől trollnak kezellek, ahogy érdemled.

 • 2010.05.18 19:38:17madz

  szerintem a besúgókat meg a kémeket ne tévesszük már össze. meg a titkosszolgálatot.

 • 2010.05.18 19:41:48farkasokkal tancolo

  Madz, mégis hogyan nevezik azt az embert, aki pl. beépül egy káb.szer maffiába és onnan jelent?

  Lehet ügynöknek is nevezni, nekem mindegy, de póriasan inkább csak besúgó.
  Vagy a börtönbe beépített téglákat?

 • 2010.05.18 19:42:49Auguszta Romanova_2

  titkosszolga

  :DDD Rejto Jeno rulzz!

 • 2010.05.18 19:49:07Auguszta Romanova_2

  [link]

 • 2010.05.18 19:50:11Magenta

  A besúgó egy lenéző szó, szerintem aki beépül egy kábszermaffiába és segít felszámolni, az jó ember.
  Inkább hívom ügynöknek.

 • 2010.05.18 19:50:36madz

  ft, azt titkosügynöknek nevezik. tudod, james bond. meg kémnek.
  a besúgó az nem épül be, az már eleve benn van, józsi bácsi az üzemből, akit köteleztek jelentések írására, mert különben mindenki megtudja, hogy homokos.
  szóval ez két külön kategória. az ügynöknek ez a foglalkozása. a besúgó meg ezt mellékesen, kényszerből vagy érdekből csinálja.
  a börtönben ugyanígy.

 • 2010.05.18 19:52:30madz

  hát hogy jó vagy rossz... ma is vannak kémek,hírszerzők meg ügynökök. ők most jók vagy rosszak? államokról, cégekről meg szervezetekről szereznek meg adatokat.

 • 2010.05.18 19:58:14Wish1973

  eskü, ha nem TUDNÁM, h két külön személy, azt hinném, h Vierre= Gizi :D

 • 2010.05.18 19:58:36farkasokkal tancolo

  Hát attól függ honnan nézzük, a hírszerzésnek ügynök, a maffiásoknak meg besúgó.
  De a te általad megfogalmazott kritériumok alapján is akad minden utcában egy két besúgó, akik abban lelik élvezetüket, hogy boldog boldogtalant feljelentenek.

  Lányomék építkeznek, és mondták is nekik, hogy az egyik telekcsücsök szomszédjuk állandóan leskelődik és feljelent, első dolguk volt venni arra a kerítésrészre olyan nagy idomokat, amiken nem lehet átlátni, legfeljebb úgy, ha a túlsó felén valaki létrára áll.

 • 2010.05.18 20:04:24madz

  wish, vaze, ugyanez ugrott be nekem is :D

  ft, na, a telekszomszéd, az besúgó, bár inkább csak szeretne. de james bondra ne monnyuk már...

 • 2010.05.18 21:03:09cozumel

  En nem latom ezt a Gizi=Vierre dolgot.
  Vierre folytonosan mocskosszaju volt, Gizi sokkal ritkabban karomkodik. Vierre uthengerrel tolta le a nepeket, Gizi balettcipoben.

  Nekem eg es fold a ketto.

 • 2010.05.18 21:08:01Brumibaby

  én se

 • 2010.05.18 21:09:36farkasokkal tancolo

  Hát igen bajorgizi elegáncsabb valljuk be. :-)
  Nekem nagyon teccett az az otthonszülős beszólása is, ahogy elképzelte G.Á.-t a spájzban... :-)))

 • 2010.05.18 21:10:34farkasokkal tancolo

  Hozzáteszem, én nagyon bírtam Vierre-t is... csak Hetharettet nemigen.

 • 2010.05.18 21:13:05cozumel

  FT

  ne csinald mar velem, most kenytelen leszek elolvasni az otthonszulos posztot, pedig nagyon nem akartam...
  ja, en is birtam Vierret, pedig legelso megjelenesekor durvan hajba kaptunk :)\
  De Ritaval is igy volt, most meg nagyon csipem a burajat. Meg akkor is, ha elfogadja majd a boritekot.

 • 2010.05.18 21:22:02zolnaid

  Gizi, az király, van hogy simán ülök és röhögök a szövegén.
  Vierre közönségesen mocskosszájú volt és egyáltalán nem éreztem humorosnak, Gizit igen.

 • 2010.05.18 21:23:50Pandi

  Egy kósza gondolat erejéig nekem is átfutott az agyamon, de aztán le is beszéltem magam róla.

 • 2010.05.18 21:35:05dodóó

  Gizi és Vierre_ tök más.
  Gizin lehet nevetni,jóókat.
  Viszont Vierre_-nek voltak olyan írásai amik elgondolkoztatóak voltak.
  Nem tudom mi van vele de remélem jól van.

 • 2010.05.18 21:38:25cozumel

  Pandi

  te hol bujkaltal eddig? valld be, titkosugynok vagy. Vagy besugo. Es rengeteg besugnivalod volt, azert nem jartal erre ezer eve.

 • 2010.05.18 21:41:55Wish1973

  komolyan ámulok. nekem eszembe jutott a párhuzam és kész. nehogymá érvekkel győzködjetek.

 • 2010.05.18 21:50:30cozumel

  Wish

  gyozkodjon teged a pafrany, en csak azt modntam, hogy en szemelyszerint sehol nem erzem a hasonlosagot, de ezek erzesek, hat persze, h mindenki mashogy latja.
  Raadasul nekem Gizi a legelejen H. gyanus volt, na most ezek utan be is fogom a pofam.

 • 2010.05.18 21:56:46Pandi

  2010.05.18 21:38:25cozumel

  Úgy, úgy, csak csendben figyelek. Aztán jelentek.:)

 • 2010.05.18 22:47:06bajor gizella

  én szerettem vierret, sajnálom hogy elment.

 • 2010.05.18 22:50:35dodóó

  gizi,te itt voltál már mikor Vierre itt volt?

 • 2010.05.18 23:03:27bajor gizella

  olvastam de nem kommenteltem. részben amitt hogy ő nagyjábol adta az ívet ahogy én is tudtam volna. trágár volt nagyon, de bírtam.

 • 2010.05.19 08:11:10Brumibaby

  2010.05.18 16:57:08cozumel

  Csak hangosan gondolkodtam, próbáltam megérteni magam, hogy miért nem tudom megérteni, nem volt benne értéktartalom.

  Volt bennem egy előfeltevés, hogy amiatt, hogy ezt nekem rossz olvasni, annak is rossz, aki ilyesmiben részt vesz, nyilván ebben tévedek.

  2010.05.18 18:03:53bajor gizella

  gizi, hát én azt hittem, az igazság pillanatán túljutottunk, amikor lelepleztél, mint irredenta levélkézbesítőt. Úristen, mik fognak még kiderülni rólam.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta