SZÜLŐSÉG

Ma biztosan éhen hal a gyerekem

2010. május 15., szombat 11:02

Terhességem alatt nagyon készültem a szoptatásra, kíváncsi voltam, milyen érzés lesz majd, lesz-e elég tejem, meddig tudom így táplálni a babám. Igyekeztem mindent jól csinálni, hiszen ez egy tökéletes anya dolga: szoptatni márpedig kell, mondták az idősebb, „jóindulatú” rokonok. És én is így gondoltam.

Elolvastam egy csomó szakkönyvet, internetes fórumot, megkérdeztem az orvosaim, a barátnőim és boldog-boldogtalant, akit lehetett. De még mindig nem tudtam, hogyan is lehet ezt jól csinálni. És persze jött a gyerek, nem volt olyan jólnevelt és megértő, hogy megvárja, amíg az anyja megszerzi a PHD-t a témában.

Szerencsés voltam, mert a kórházban – sok hellyel ellentétben – nekem segítettek. A baba már a szülőszobán mellre került, bár nagy ívben tojt anyukájára és a szakkönyvekre is, ő bizony ordított két órán keresztül, és az utolsó dolog, ami érdekelte, az a mellem volt. De tudtam,  jó úton vagyunk, ez az első lépés és sok anyukának sajnos ez sem adatik meg. Felkerültünk a gyermekágyas osztályra, ahol aztán mindenki szakértő volt a témában. A szobatársam második gyerekét szülte meg terhességi cukorbetegséggel és elvileg ugye diétáznia kellett volna, de ez valahogy láss csodát, elmaradt, és a baba végül 4,5 kilóval született meg. (Megjegyzem, nekem is terhességi cukorbetegségem volt és az új étrend miatt én fogytam 15 kilót, és a baba is normál súllyal, egészségesen született). Már az első napon elmagyarázták nekünk, hogy az újszülöttek a kórházban veszíteni fognak a súlyukból, ne aggódjunk, a tejbelövellés a harmadik napon várható ideális esetben.

Szobatársam minden orvossal összeveszett, mondván, hogy márpedig ő az első gyereknél sem tudott szoptatni, tehát most sem fog, meg sem próbálja és az ő gyereke bizony ma éhen fog halni. Ha nem ma, akkor holnap biztosan. Hiába próbálták szegény asszonynak elmagyarázni, hogy egy ekkora súlyú baba egy hetet is átvészelne a tartalékokból, ő bizony kiharcolta a cukros vizet. A baba írd és mondd 40-50 grammnyi cukros vizet ivott meg egy-egy étkezésre és természetesen úgy kiütötte magát, hogy egész nap aludt. Ilyenkor azért szívesen megkérdeztem volna a dietetikusom, mekkora eséllyel lesz ez a baba cukorbeteg. A szobában lévő többi éhenkórász gyerek, akiknek az anyja a szopizást erőltette és nem adott cukros vizet – köztük  az enyém – persze ordított egész nap. Szobatársunk pedig osztogatta a tanácsokat, hogy bizony nekünk is adni kellene cukros vizet, mert különben a gyerekeink éhen halnak. A tejbelövellés szépen megtörtént mindenkinél, ahogy kell, kivéve az említett cukros kismamát, de én már akkor elbizonytalanodtam, hogy akkor most mi van? Hogy is lehet ezt jól csinálni?

Az első négy hét alatt három mellgyulladáson estem át, pedig én aztán próbáltam fejni, amikor csak tudtam. Vagy a gyerek lógott rajtam vagy én a mellszívón. Nyilván mindent megtettem, hogy a tejem ne apadjon el, mert szeretek szoptatni és nem láttam okát, hogy akkor váltsak tápszerre, amikor még nem muszáj, és egy kis erőlködéssel ugyan, de még van tej. Meséltem a nőgyógyászomnak, hogy ezt az időszakot úgy próbáltuk átvészelni, hogy olyan gyakran tettem mellre a babát, ahogy csak igényelte, és ha kellett egy óráig is szoptattam, így a tej szépen elkezdett gyarapodni. Erre ő iszonyatosan leszidott, mondván egy egészséges baba három óránként eszik és nem tovább, mint húsz perc. Akkor le kell venni a mellemről! Mondom rendben, de akkor nem eszik eleget és fél óra múlva ordítani fog, nem beszélve arról, hogy szép lassan elapad majd a tejem. A válasz az volt, hogy akkor márpedig tápszerrel kell pótolni. Egy órát nem szoptathatom! Egyébként pedig mellgyulladással szoptatni, lázasan tilos! (Az ő kollégája az ügyeleten előtte azt mondta, hogy tartós láz esetén nem javasolt, de addig lehet).

Mondom, rendben jó, akkor megint én vagyok a hülye, de csak megkérdezem a védőnőt is, mert az ösztöneim azt súgták, kit érdekel az orvos, a gyerekem tudja, mi a jó neki. A természet okosan oldja meg a dolgokat, jól vannak összerakva ezek a kiskópék. A védőnő elmondta, hogy jól csináltam, tessék csak igény szerint szoptatni, egy pasi meg akkor szóljon bele a szoptatásba, ha már próbálta.

A babám a mai napig elmarad a „tankönyvek” által előírt napi mennyiségektől. Biztos megint én vagyok a hülye és a nőgyógyásznak van igaza, hogy pótlás kell, de szerintem, ha mosolyog a babám szopizás után, és átalussza az éjszakát, akkor olyan nagy baj nem lehet. Ugye azt lehet olvasni mindenhol, hogy a babák féléves korukra érik el a születési súly dupláját. Hát, kíváncsiságból, elővettem az én régi kiskönyvemet, amiben az én babaadataim voltak 25 évvel korábbról. Természetesen az én súlygyarapodásom sem érte el a mostani orvosok által előírt minimumokat, sőt féléves koromra a közelében sem voltam a születési súly duplájának. Anyukámat ezért sehol nem cseszegették, szoptatott, ahogy tudott és makkegészséges gyerek lettem. Mindez persze még egyszer mondom, 25 évvel ezelőtt volt. Nyilván sok múlik a genetikán, de nincs olyan érzésetek néha, hogy túl van szabályozva minden? Sokan méricskéljük azt a szerencsétlen kis csomagocskát napi húszszor, mint egy megkergült kisegér, közben meg nem kell ehhez még anyai ösztön sem, hogy lássuk, eleget eszik-e. Persze tudom, vannak olyan esetek, ahol ez nem elég és igenis kellenek az irányszámok, de akkor tényleg kezeljük ezeket úgy, mint irányszámok. Lehet, hogy nálunk sem lesz elég végül a tej, és akkor természetesen zokszó nélkül váltok tápszerre, na de addig legalább megpróbálhatom?

Nagyon tanulságos elolvasni a La Leche Liga honlapján található Rettenetes tanácsok részt (például itt: http://www.lll.hu/node/151). Nekem némelyik sztoritól égnek állt a hajam. Példaként csak egy:

Egy mama meséli: Amikor a doktornénink megnézte a 3 hónapos babámat, aki remekül szopizott és havonta több mint egy kilót hízott, azt mondta, a súlyfejlődésével meg van elégedve, csak nem találja a gyereket elég hurkásnak, ezért adjak neki tápszert szoptatások előtt. De hogy ne legyen túl nagy a térfogata a tápszernek, és ne legyen vele tele a baba pocakja, csak egy kevés vízben oldjam fel és úgy adjam oda neki ezt a pempőt.

Még mindig nem tudom, hogy lehet ezt jól csinálni, de ma már szerencsére eljutottam oda, hogy én és a babám is teszünk a különböző tanácsokra és csak magunkkal foglalkozunk. Egy véleményt fogadok el, mégpedig a gyerekorvosét, aki ellenőrzi havonta, hogy megvannak-e még azok a bizonyos hurkácskák. Súlygyarapodásunk még mindig az alsó határt súrolja alulról, de próbálkozunk tovább a kizárólagos szoptatással, amíg csak a baba jól érzi így magát. Tanácsokat én nem adok senkinek, úgyhogy meséljetek inkább Ti, milyen rettenetes tanácsokat kaptatok a gyerekeitek táplálásával kapcsolatban?

Ancsi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.16 13:38:56kerekbilincs

  2010.05.16 13:36:58másutt
  Szerintem is "drótozáson" múlik.

 • 2010.05.16 13:42:54pirosalma

  2010.05.16 13:36:52kerekbilincs

  Nem, félreértettél. Végül nem kellett elválasztani, mert hipp-hopp elmúlt a görcs az algoflextől, mikor már a végét jártam.

  Lehet, hogy a hormonok is benne voltak, ja.

  Majd megnézem a vérvételes papírt, bár lehet csak konkrétat néztek, mert a gasztroenterológus csinálta.

 • 2010.05.16 13:47:37pirosalma

  2010.05.16 13:36:58másutt

  Jó neked.
  Én meg szinte minden fájdalmat szarul élek meg. Hozzáteszem már gyerekkoromban fejfájós voltam, később migrénes.

  Menstruációs sosem volt durva, az mák.

  Az "állapotosságom" (hihi) alatt viszont no migrén, és azóta sincs, max fejfájás párszor.
  És én nem tudtam kipihenni a fejfájást se, mint a férjem. Ő reggel frankón ébred fejfájás után is, én meg úgy ahogy lefeküdtem fejfájással. :(

 • 2010.05.16 13:58:43Auguszta Romanova_2

  Mikor lesz labujjas poszt???

 • 2010.05.16 14:00:39másutt

  alma
  senki sem tokeletes.
  en pl. az ehsegre reagalok rosszul.
  ha nem eszem 4-5 orankent, elsarkanyosodom.
  mindenkinek van ilyenje. :D

 • 2010.05.16 14:08:25Jedenew

  Bocs, OFF.
  Nyina, ezzel idáig teljesen egyetértek: "kommenteket törölni, vagy megtiltani a hozzászólásokat: azt jelzi, hogy a szerkesztő szerint nem vagytok elég érettek arra, hogy véleményt nyilvánítsatok, vagy nem vagytok elég okosak ahhoz, hogy tudjátok, ha odakínáljátok a seggeteket, valaki rácsaphat."
  Azt nem értem, miért lenne lehetetlen, hogy ez a közösség ebben a formában tényleg éretlen a probléma megvitatására. Te is írtad, hogy még csak most tanulja minden fél ezt az egész internetes nyilvánosságosdit. Akkor szerintem belefér, hogy éretlennek lettünk nyilvánítva. Hogy ez nem épp megtisztelő, az is igaz teljesen.
  Szerintem amúgy a lezáráson is lehet gondolkodni meg épülni.
  Az például érdekes szerintem, hogy én csak két posztra emlékszem, ahol törölték a kommenteket. Mind a kettőben nyilvánosság elé tett gyerekről volt szó.
  Az is érdekes, hogy nem emlékszem, hogy a másik poszton tiltakozott volna valaki a törlés ellen.

 • 2010.05.16 14:12:44pirosalma

  2010.05.16 14:00:39másutt

  Jajj, csak ezt ne írtad volna. :DDD
  Éhséghiszti dettó!!!

  A férjem sokszor előbb tudjam, mint én. "Má' megint éhes vagy, az a bajod!"

  Na most akkor extraszerencsétlennek érzem magam. Fájdalmat és éhséget se tolerálok jól. :)))

 • 2010.05.16 14:24:26Auguszta Romanova_2

  [link]

  Masutt,Cantaloupe pliz pliz,ezt nezzetek meg !!!!
  Ezen is el lehet beszelgetni.

 • 2010.05.16 14:35:04madz

  én inkább egy kicsit lustaságnak látom ezt. 830 kommentet átbogarászni... hát igen, kicsit macera. de ha ez az ember munkája, akkor meg kéne ezt csinálni inkább, mint egy huszárvágással eldönteni, hogy akkor így járt mindenki

  fájdalomtéma: komolyan mondom, nekem a szülés kevésbé volt irritáló a maga nemében, mint egy felfázás. azt nem bírom elviselni

 • 2010.05.16 14:42:49Tünde

  mint mondtam, nem töröltem a hozzászólásokat, csak amíg mindenki számára elfogadhatóvá teszem az egészet, addig átmenetileg nem elérhetők a kommentek.

  sajnálom, emberből vagyok én is, nem tudok napi 24 órában itt lenni és azt csinálni, amiről úgy gondoljátok, hogy ez a munkám. (mit is kapnék akkor, ha azt írnám, hogy az egész vasárnapomat ezzel töltöttem és nem játszottam a gyerekeimmel... hja, nézőpont kérdése minden).

  szóval türelem, dolgozom a megoldáson.

 • 2010.05.16 14:56:45Vakmacska

  Bizonyám, senki sincs itt 24/7/365 (egy darab ember, váltás nélkül, nemá). Úgy néz ki hogy itt van, mert benéz-karbantart, de ez nem a légiirányítás, és nekik is van pihenő-meg mást csinálós idejük, különben potyognának a repülők szépen.

 • 2010.05.16 15:05:05madz

  akkor bocsesz

 • 2010.05.16 15:11:51herbivore

  madz,
  ha itt vagy, légyszi írj egy mailt, szeretnék kérdezni valamit
  köszi

  vegadrama kukac gmail

 • 2010.05.16 15:18:28Wish1973

  2010.05.16 14:08:25Jedenew
  "...szerintem belefér, hogy éretlennek lettünk nyilvánítva..."
  szóval, ha éretlenek vagyunk, akkor bezárják a bazárt. ha én azt írom, h a gyerekem csúnyán beszél, erre én szigszalaggal beragasztom a száját, akkor jófejanyu vagyok?
  ráadásul, ahogy a jelen példa is mutatja, két külön poszt offolódik a bezárás miatt, úgyhogy nemhogy célt nem ért a dolog, de még nagyobb gebaszt csinált. és mondjuk minimum lett volna egy két soros 'post it', h kedves porontyozók, a poszt karbantartás miatt átmenetlieg visszavonul, kérjük szíves megértéseteket.

 • 2010.05.16 15:19:19Anura

  Biológia tanárnőm mondta gimiben: "Csak az orvosi könyvek mentsruálnak 28 naponta" . Nekem fog.gátló előtt 32-33 napos ciklusaim voltak.

  A poszthoz meg: Jaj.. Jajjajjaj.

  Pont most vagyok abban a pocsék lelkiállapotot okozó helyzetben, hogy egy kedves baráték koraszülött gyerekének szoptatási rendjébe láttam.
  Természetesen az anyuka nem akar tápszert adni a kicsinek, mert egy ismerősnél szója-tej-tojásallergia lett tőle. (Nem bizonyított, és azt se tudom, HA tápszer volt-e ott).

  A tejmennyisége nem nő. 1 hónapja próbálkoztak akkor, a gyerek 4 hónapos lesz, 600 mg körül kéne szívnia, de csak 450 körül jár. 3 óránként eteti, akkor is, ha nyüszít a gyerek, és szerinte ha éjjel 5-6 órát végigalszik, az azért van, mert jóllakik.
  (Szerintem azért, mert este fél9-kor fürdetik, és az előtte lévő órákat végigsírja, és elfárad).
  Szerinte hasfájós, azért sír, szerintem nem, mert nem vörösödik bele, nem húzza a lábát, és csak délutántól sír hosszasan. EGyébként is a kólika ugye 4 hónap után már igencsak megszűnik.

  A párja, és az anyja szerint éhes.
  Szerintem is.
  Erre utal, hogy rángatja a cicit.

  Ezt megírtam neki, de nem tudom, mi többet tehetnék, és ez nagyon szar érzés.

 • 2010.05.16 15:40:50Tünde

  Wish: volt ket soros post-it, tobb helyen is. Az adott cikknel technikailag nem volt megoldhato.

 • 2010.05.16 15:46:32Wish1973

  én nem találkoztam vele. bocsánat.

 • 2010.05.16 15:51:06Vakmacska

  off - Wish, Jedenew,nyina - a személyes adatok védelmének könyvtárnyi jogi irodalma van. Nem épp egy hsz a megfelelő forma, hogy kifejtsem, de konkrét személyeknek, akik nem közszereplők (utóbbiak bizonyos szintig kénytelenek elviselni, de ott is van határ)nem kötelessége tűrni hogy az adataikkal akár áttételesen dobálózzanak, vagy valótlant állítsanak róluk. Ha ő maga feltesz is adatot, más akkor sem teheti meg. Kiskorúak adatainak kezelése még kacifántosabb.Általánosságban lehet rágni a végtelenségig a témát, személyre szólóan viszont nem. A moderálás többek közt azért is van, hogy jogi gubancok ne legyenek. Ez nem mucika kapcsos naplója, vannak feltételek, evvan.

 • 2010.05.16 15:51:54Macskanya

  Fura emlékeket szakított fel bennem a poszt és a hozzászólások.

  Élénken emlékszem még a meleg szeptember első csütörtökére, mikor hazajöhettem végre a kórházból a picivel a császár és a másfél órás műtét után. Olyan állapotban, hogy menekültem onnan, iszonyatos idegállapotban - vérzékenyen, vérszegényen, megsebezve - de hallgattam, mert úgy éreztem végem van, ha ott tartanak. Nem tudtam elmenni a bejárattal szemben, utca túloldalán álló autóig sem, a járókelők látták az utcán és segíteni akartak. A férjem rohant előre a babával és hajtott oda, felvenni.

  Az első héten még gyomorhurutom is volt - még szerencse, hogy a doki tanácsára megittam napi 4 litert (hólyagomat is műtötték), pedig 5 napig csak kúppat tudtam valamit nagyvécézni. Ami egyébként nem meglepő, mert olyan fájdalmaim voltak, hogy örültem, ha eljutottam a wc-ig. Ugyan protekció révén volt a szobában külön, de nem nagyon volt egy perc nyugalmam sem ott - másrészt, a férjemet módszeresen kitessékelték, ami azért volt ciki, mert a személyzet semmilyen módon nem tartotta az állapotomat különösnek...

  Annál inkább a védőnő és az orvos, akik pár órán belül nálunk voltak, pont mikor a férjem mérlegért rohant (mert hogyan lett volna elég tejem, mikor nem bírtam felállni sem 3 hétig!). Nagyon finoman a tudatomra is adták, hogy aggódnak, hogyan fogok boldogulni.

 • 2010.05.16 15:56:00Macskanya

  A történet végülis jó végződött, a kicsi Karácsonyra teljesen mellőzni tudta a tápszert és 6 hónapig csak tejet kapott. Ma már (sajnos) dolgozom mellőle (itthonról) és megint kevesebb a kelleténél, de még van. Most 8 és fél hónapos.

  Mostanra mondanám, hogy kellemes a szoptatás, de nem nevezném annak, amit az első 3 hónapban átéltem e téren, sőt. 3 óránként újrakezdeni, mikor 2 órát már szopott és az 1 órás szünetben még mindig tápszert adni.

  Annyira nem volt tejem, hogy az emésztetlen vért bukta vissza sokszor a lányom. Mikor már nem bírtam és egy hétig fejtem, hihetetlenül örültem, mikor le tudtam fejni napi (!) 60 ml-t. Egy jó tejű mamának - pár hetesen - egy étkezés alkalmával szopik annyit a babája.

  FT kommentje azzal kapcsolatban pedig, hogy mennyire káros az a szélsőséges propaganda amit az LLL folytat, részemről helytálló. Nekem sírógörcsöm volt a honlapjukat olvasva, dehogy akartam ilyeneket az otthonomba hívni. Addig olvastam és döntöttem el magam, mit tartok jónak, míg sikerült (nálam ugyanis a fizikai állapotomban rejlett a hiba).

  Hálával tartozom a gyerekorvosnak (nem az lll-nek), mert ő hívta fel a figyelmem a vitaminokra és a vaspótlásra!

 • 2010.05.16 15:58:39Macskanya

  6 hónapos koráig... elírtam, bocsi

 • 2010.05.16 16:30:40madz

  Macskanya, tudom, ismét megragadom a lényeget :) de tök jó, hogy tudsz otthonról dolgozni, én most próbálok szétnézni ezügyben, és eddig zéró

 • 2010.05.16 16:39:57Macskanya

  Madz, tényleg, de elment a rendes főnököm és most kaptam egy pszichopatát. Aki nem mer nagyon szekálni, de azért próbálkozik. Azért van ilyen szerencsém, mert elég magasról jött a dolog, hogy vegyenek vissza, de tul.képp amúgy még terhesen szó volt róla és többé kevésbé biztos volt.

  Viszont most nálunk is nagyon rossz a helyzet, mert hívják vissza az amerikai és angol managereket, akiket pedig fölénk tesznek, azokat nem minősíteném, mert nem "professzionális". Nincs pénz és ez mindenre rányomja a bélyegét.

  Keresek most máshol én is cégen belül, de nagyon nehéz, sztem nem fog menni. Családban is van kereső, az unokatesóm felesége, de neki sem tudtam segíteni. Viszont, ha írsz, megküldöm a linket, ahol tudsz keresni. Túl sokat ne fűzz hozzá, de ha találsz és van arra befolyásom, próbálok segíteni (viszont ez egy akkora cég, hogy ennek bizony pici az esélye).

  vfejes@freemail.hu

 • 2010.05.16 21:20:16Pelikan

  Angolul beszeloknek drjacknewman.com, messze a leginformativabb weboldal a szoptatasrol es nem olyan idegesito, mint az LLL :-)
  Nagyon jo videoval magyarazza el, hogy hogyan latod, amikor tenyleg iszik a baba, nem csak nyammog...

 • 2010.05.16 21:45:18nyina&mika

  Jedenew,
  elképzelhető, hogy vannak emberek, akiknek nem sikerült olyan véleményt formálniuk, vagy olyan stílusban tették azt, ami nem való ide (akár azért, mert fujmicsodahangnem, akár mert személyiségi jogokat sért), akkor _azt_ a kommentet kell törölni.
  volt már erre példa, sőt, olyanra is, hogy aki sorozatban vétette a hibát, azt kitiltották.
  olyat, hogy egy közösséget egy szerkesztő en blocke éretlennek nyilvánít.. ha írtam volna oda, kikérném magamnak. mivel "ez nem a mucika kapcsos naplója", nem valaki személyes játszótere.
  megható ez, hogy egy ember és hogy nincs itt senki 0-24, akkor vagy ne legyen olyan téma, ami hasonló vitákat generál, vagy rossz felállás az egyemberes szerkesztőség és tessék más megoldás után nézni.
  ó és senki nem tette nyilvánosság elé más gyerekét, azt mindenki a sajátjával tette. aki itt úgy jelent meg, ahogy azt önmaga, vagy a törvényes képviselője nem reklámozta a nickjével összefüggésben máshol, az bajorgizi és cozumel.

 • 2010.05.16 22:01:28Vakmacska

  nyina, abban van valami, hogy rázós témák esetén egy db szerkesztő és mindenes karácsonyfa kevés.
  Az viszont nehezen bemérhető, hogy hol indul épp olyan vita, amilyen, épp most offoljuk szét a sokadik posztot, megyek is télleg fogat mosni ahogy ígértem. Kialakulatlan dolgok ezek, pár év múlva szerintem mindenki jobban látja majd, hogyan érdemes használni ezeket az eszközöket. Sajnos minél többen élnek rossz irányba vele (nem itt, most pl gondolok bankkártyás csalásra, adatlopásra anyagi haszonért etc) annál több szabály lesz és annál nehezebb lesz rajtuk eligazodni.

 • 2010.05.16 22:15:18farkasokkal tancolo

  Vakmacska, nem tudom mitől olyan nagy baj, ha egy poszt egy idő után szét lesz offolva, végülis a címadó témában gyakorlatilag véges a lehető hozzászólások száma, mindenki elmondja ami erről eszébe jut, ez lesz mondjuk 70 beírás, aztán már csak ismételni lehet.

  Bárki ujra visszatérhet az eredeti témához nem?

 • 2010.05.17 09:35:34Vakmacska

  FT, nem baj, dehogy baj, csak nehezebb szegény moderátornak szétfigyelnie magát, mert mindenki írhat mindenhová mindenfélét. Ha a témánál maradnak a népek, akkor elég a rázósabbakat szoros figyelemmel követni, az off miatt azonban ez kevés lehet.

 • 2010.05.17 10:10:01nyina&mika

  Vakmacska, no hát ezért is volt rossz döntés törölni a kommenteket. értjük egymást szerintem, csak nekem az a véleményem, hogy attól nem fogja senki megtanulni a dolgokat kezelni, ha amennyiben nem úgy megy rögtön minden, ahogy kell neki, gyorsan törölnek, simítanak és úgy csinálnak, mintha sose lett volna semmi fennforgás - neked meg jobban bántja a szemed, a szépérzéked és az emberekbe való hited :), mint nekem. de mondjuk én nem hiszek az emberekben.

 • 2010.05.17 10:44:35Vakmacska

  Egy nagy szolgáltató (és a P mögött is van egy) elsősorban jogszabályok és belső szabályzatok mentén gondolkodik. Én voltam már olyan szolgáltató is sok évvel ezelőtt, ahol vagy hétezer ember szidta a felmenőimet (ismeretlenül, csak a funkciómat tudta) térdig érő hóban, felerészben csacsirészegen, mert az aktuális szabályok, történések és technikai lehetőségek miatt elrontottam a játékukat, előzőleg bekövetkezett szerencsétlen következmények miatt. A másik opció teljes katyvasz lett volna, meg egy méretes bünti a felügyelő szervtől.

 • 2010.05.17 10:45:49Vakmacska

  következmények=körülmények

 • 2010.05.17 11:05:57nyina&mika

  Vakmacska, ha ez itt valóban így van, akkor következetesség egyáltalán nincs a belső szabályok és jogszabályok követésében. kár emögé bebújni. vagy ha nem bebújás, hanem valódi félelem, akkor tessék máskor is félni. (a jogszabályok be nem tartására ugye nem érv, hogy egy ember, 0-24, mindenes karácsonyfa.)

 • 2010.05.17 11:25:41Brumibaby

  nyina, én sem értek egyet a törléssel, de a szerkesztőség védelmében azért hadd mondjam el, hogy ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a személyiségi jogvédelemben, és akkor ideértem a bíróságokat is. Annak, akit érdekel, ajánlom a testvérkénél, a Zugügyvédnél "Szaros bor méltósága" címen futó posztot meg annak hozzászólásai (a sok baromság mellett van szakmai is). Ott kezdve, hogy nagy a bizonytalanság a tény és a vélemény különbözőségének megítélésében, nagyon nehéz határvonalat húzni abban is, hogy mi az, ami sérti az emberi méltóságot, abban kellene valami hozzávetőleges konszenzusnak lennie, de nincs.

  Mindenesetre a jelen állapot szerint a szolgáltató felel azért is, ha valakiről valótlan tényt híresztel, tehát pl. ha te beírod kommentnek, hogy szerinted Tóth Margitka veri a gyerekét, és ezt T. nem moderálja ki, akkor - ha valótlan - bizony a kiadó felel a valótlan tény híreszteléséért, hát ilyen körülmények között nem tudom, mennyire várható el, hogy valaki az abszolút sajtószabadság bajnoka legyen, jóllehet azzal, amit mondasz, elvben egyetértek.

 • 2010.05.17 11:34:25Vakmacska

  Brumi, így van. Az EU közösségioldal és személyes adat, valamint általános netes jogvédelem területen sokszázoldalnyi gitteket gyárt és rág. Iszonyat viták vannak, német alkotmánybíróság, pártprogramok, svéd kalózpárt, ausztrál cenzúra, hüjjüjüj.A mindenes karácsonyfa meg csak arra vonatkozott, hogy valamit milyen gyorsan lépnek meg mondjuk vasárnap éjjel fél kettőkor, ez kapacitás-kérdés, az meg hogy leveszik vagy nem, az szabályzat-értelmezés. Egyik sem könnyű.

 • 2010.05.17 11:35:16Vakmacska

  Én magam amúgy csak ugatok, mivel az admin felületet pont annyira látom mint ti, vagyis semennyire.

 • 2010.05.17 11:41:37nyina&mika

  Brumi, Vakmacska, értem én az elméletet, a lehetőségeket és a nehézségeket, akkor is nyígok. ez így nem megoldás, sem elegáns, se semmi. ez így hülyeség. de részemről abbahagyhatjuk, egymás érveit valszeg értjük.

 • 2010.05.17 14:07:55plussbirka

  bocsbocsbocs. de az igeny szerinti szoptatast hogyan oldod meg egy vagy ket nagyobb gyerekkel plusz az egesz haztartassal, egesznap dolgozo ferj, messze lako nagyszulok mellet, ha mondjuk bebiszittyora es egyeb segitsegre nem telik? tenyleg csak kivancsisagbol kerdem.

 • 2010.05.17 15:31:08madz

  plussbirka, ha tényleg csak kíváncsiságból kérded, akkor menj fel a mamamira, és a szoptatás témakörben keress egy ilyen topikot. ott elég sokan csinálják két-három gyerek mellett is, biztos neked is szívesen segítenek.

 • 2010.05.17 15:46:26Brumibaby

  plüss,
  nekem ugyan csak egy plusz gyerek volt, hogy oldottam meg? Volt benne sok akrobatika, kínai cirkusz, meg ilyesmi, viszont kevés befelé figyelés meg bensőséges szoptatás meg egyéb hókuszpókusz. Gyerek lóg a cicin, félkézzel megtart, másikkal le lehet szedni a legfelső polcról épp azt a dolgot, amit a nagyobb szeretne, simán el lehet készíteni egy málnaszörpöt, tologatni kiasautót, bepakolni mosógépet, fejleszti a szem-kéz-cici-koordinációt

 • 2010.05.17 16:06:29plussbirka

  nehez. baromi nehez. ketsegtelen.
  madz, koszi. megnezem. tenyleg.
  Brumi, hulyen fog hangzani, de en paras vagyok. fel kezzel felek, hogy leejtem pl.
  de most annyira kuzdok a tejert, mert a nagyobbiknal ket honaposan fogta magat es elapadt. mindent kiprobalok, a csodabogyokon, a szopitean, masszazson, a porszarazra fejesen at, az egesznapos allando cicintartasig. es nem megy. 5 litert iszom naponta, mert a gyerekdoki azt mondta ez kell. es nem megy. szal jol jonne par jotanacs, mert kezdem feladni. raadasul mindenbe belealszom. meg kaptam egy fasza kis mellgyulladast is most. bonusz. :O(

 • 2010.05.17 16:15:29madz

  és ott van ugye a hordozókendő is :D

 • 2010.05.18 07:05:08Macskanya

  Plussbirka: fontos még a vitamin, vas is! Nekem ez volt a döntő. Csináltass egy vérképet, ha tudsz. Sok minden kiderül

 • 2010.05.18 07:59:34Békanőci

  Szia Plussbirka! Gratulálok a babához, csendben lemaradtam a fejleményekről...! :)

  Nagyobb testvér mellett a szoptatás néha szürreális volt nálunk is. Sokszor volt, hogy baba cicin volt, én közben táncoltam, mert azt kellett, vagy innivalót gyártottam, vagy a nagyobbik, természetesen éppen akkor fellépő igényeit próbáltam kielégíteni.
  Volt, hogy sikerült és mindketten elégedettek voltak, de olyan is volt, hogy nem sikerült és mindketten sírtak. De szerintem ennek a sikere attól is függ, hogy a nagyobb testvér mekkora, mennyire féltékeny, mennyire találja fel magát egyedül. Nekem akkor lett könnyebb, amikor a Zorka hozta a bariját és mindig leült velem szoptatni. Barit bedugta a póló alá, böfiztette... :) Na ez nagyon jó, nyugis szoptatásos időszak volt! Nem úgy, mint a táncolós-körbemotorozós, amikor azt vártam közben, mikor mondja valaki, hogy ez a készátverés... :D

 • 2010.05.18 08:17:56Békanőci

  Na véletlenül elküldtem.
  Ami nekem segített helyretenni magamat és a gyereket is, az egy szabad éjszaka volt. Az édes apukája pesztrálta amikor felébredt, de hagytak aludni 3-4 órát, akkor kapott cicit, evett, aludt tovább. Újult erővel könnyebb volt utána uralni a káoszt. :) Az, hogy non-stop cicin van, egyikőtöknek sem jó. Legyen ott, amikor éhes-szomjas mindig, de ne állandóan, szerintem. A tejtermelés szempontjából mostanában mindig megfeledkeznek arról, milyen fontos, hogy az anya PIHENJEN. Ha nappal nem megy a többi kölök miatt, akkor legalább éjszaka, néha, egy kicsikét...

  Kicsit OFF, de megkaptad anno a második emilt? Végül, hol szültél, milyen volt? Ha lesz időd-energiád, kíváncsian olvasnám, akárhol! ;)
  ON

 • 2010.05.18 08:19:51Békanőci

  Ja +: amikor laktoherbet ittam, nekem spec. apadt és begyulladt... :(

 • 2010.05.18 08:22:16Brumibaby

  plüss, mennyi idős? Az igény szerintiek is be szoktak állni egy ritmusra (legalábbis az enyémek beálltak), és akkor minden könnyebb lesz. Próbálj lazítani (tudom, nem könnyű), az is sokat lendíthet a tejen

 • 2010.05.18 08:45:13Vin

  Jaj, de bírom a sok okoskodót!!!!! Egy ilyen totál egyszerű dologból, mint a szoptatás, tiszta relativitás-elméletet gyártanak! Én is szoptatásra készültem, el is olvastam mindent, így úgy éreztem, a problémák nagy részére már azelőtt tudom a választ, mielőtt felmerülnének. Csak azzal nem számoltam, hogy senkitől nem fogom azt hallani, hogy jaj, de jó, ez az, ügyesen csinálod, jó, hogy szoptatsz, hajrá, pedig erre iszonyatosan nagy szükségem lett volna. Anyámtól csak azt hallottam, egyek-igyak rendesen, nehogy elfogyjon a tejem, van-e még elég, nem sír-e az a gyerek, minden ok-s válaszomra pedig kételkedve kérdezett vissza, hogy "Igen?!" Amikor sírt, akkor anyám-anyósom felváltva mormogta az orra alatt, hogy biztos, kevés a tejem, ha eleget evett, akkor biztos nem elég tápláló, biztos szomjas, etessem meg újra, kell az a tápszer stb. Még szerencse, hogy mindent írtam, ami napközben történt, így utólag visszanézve a hajam égnek áll, hogy szegény gyereknek biztos a hasa fájt, mert én akár egy óra múlva is visszatettem a cicire, miután korábban egy órát is szopizott. A sok okosnak fogalma nem volt róla, hogy min. 2 órát pihennie kell a pici gyomrának, különben attól fog fájni a hasa. Ezt a gyerekorvostól tudtam meg, amikor a gyerek már 3 hónapos volt... erre persze minden okoskodó széttárta volna a karját, ha az orruk alá dörgölöm, hogy hát ő azt hitte.... nem mellesleg a súlyával semmi gond nem volt, és ő még 3 hónaposan is egy órát szopott. Anyám mentségére szóljon, ő nem tudott szoptatni, és nem tudott lekattanni arról, hogy ez öröklődik...én is tápszeres voltam, és kis súlyú, de a gyerekorvos mindig azt mondta anyámnak, nem kel félni, eszik az a gyerek annyit, amennyi neki kell. Így is sikerült összevesznünk, de asszem, a köv. gyereknél egyértelműen le lesz tiltva az evés témáról!

 • 2010.05.18 08:48:48Vin

  Plüss, valahol itt az egyik topicban olvastam, hogy a csokievés sokat lendít a tejtermelésen! Ha úgy gondolod, és már tényleg nem tudsz mihez kapni, próbáld ki!

 • 2010.05.18 09:05:43hinta-palinta

  plüssbirka a mi gyerekorvosunk olajos magvakat és mandarint ajánlott.Rágcsálj diót, mogyorót, kesudiót.Hátha..

 • 2010.05.18 16:41:30Anura

  plüssbirka, van egy könyv, a Terhesség A-Z-ig. Abban is írják, hogy napi 3-3.5 liter folyadéknál többet NE igyon az anyuka, mert a túl sok is a tejtermelődés rovására megy.
  A 2.5-3 l ideális.
  Hozzáteszem, nekem ami bedurrantotta máig is a tejtermelést (büdöskölyök 2 éves), ha olyan levest, vagy főzeléket eszek, ami rántással, habarással készül. Pl. Nyári leves, borsóleves, tökfőzelék.

  És persze az, ha hagytam a dagadt ruhát másra, és nem főztem, nem vasaltam (na jó, ritkán), nem takarítottam, csak mostam és pihentem.

  Más:
  Én még nem hallottam ezt a 2 órát pihennie kell a gyerek gyomrának, különben fáj- típusú elmélet igazolását.
  Én evés után fél órával ha eszek, semmi bajom, igaz nem romlásig zabálom magam.
  Bár lehet, hogy náluk más.

  Az olajos magok a tej tápdússágát segítik, úgy tudom, a citrusfélék pedig apasztók úgy rémlik. A zöld tea is.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta