Fülemülék az éjszakában, Scooby-Doo a színpadon

Ismét nagy dilemma előtt állok, mert annyi programot találtam, hogy ha itt mindet leírnám, akkor lenne vagy öt oldal, amit végül senki nem olvasna el, ugye a cél nem ez, szóval cselhez folyamodtam. Szépen idehívtam a gyerekeimet és bemutattam nekik a kínálatot, ők mit választanának.

Bár azt is hozzá kell tennem, most jól felcsigáztam őket, miközben én már tudom, mi lesz a program, az egyenjogúság jegyében ugyanis nem mennek sehova, cserébe eltölthetnek egy hosszú hétvégét itthon a mamával, meg mi is eltölthetünk egyet külön a férjemmel, bár fennáll a veszély, hogy a kis lapuló ötödik a testvéreivel szolidaritást vállalva még füstbe ment tervvé tegye az egy időre utolsónak kinéző szabad hétvégénket. Tehát az eheti ajánló a „Minden szentnek maga felé hajlik a keze” jelmondat alatt íródott. Mi már csak ilyen természetbarát csapat vagyunk, amint azt az első program is mutatja.

Fülemülék éjszakája a programsorozat neve, április 26-tól május 26-ig tart, különböző helyszíneken. A programok késő délután este6 óra körül kezdődnek a résztvevők gyülekezésével, amint összejön egy 15-20 fős csoport, madarász vezetőkkel folyamatosan indul a megfigyelés egészen este 9-10 óráig. Amint beköszönt az este és a többi madár elhallgat, megkezdik éneküket a hím fülemülék (csalogányok), akik ebben az időszakban se látnak, se hallanak, ezért akár 2-3 méteres távolságból is hallgathatjuk, illetve nézhetjük őket, már ha látunk valamit... 10 óra körül a fülemülék néhány órára elhallgatnak, hogy aztán újult erővel folytassák hajnalig.  Május 14-én Dejtár, Drégelypalánk, Hajdúböszörmény, Kóka, Mosonmagyaróvár, Szekszárd, Tiszavasvári, Vác, Kaposvár, május 15-én Budapest, Kóka, Székesfehérvár, május 16-án Gyöngyös várja az érdeklődőket. A megfigyelés tovább folytatódik, a helyszínek listája és elérhetősége itt olvasható. És itt egy kedves dal, erről a kedves madárról, természetesen gyerekek előadásában.

Szóljon ez a dal azoknak is, akik a hétvégén Szendehelyre látogatnak május 14-15-én, ahol szintén a Madarak és Fák napja alkalmából ellátogatnak az Ipoly Erdő Zrt. szervezésében a "Dalol a Naszály" elnevezésű kórustalálkozóra, amelyen iskolás csoportok vesznek részt.

Május 14-én Budapesten a Felvonulási téren (Hősök tere mellett) gyermekrajz Guinness-rekord kísérlet lesz. A 7000 négyzetméternyi egybefüggő gyerekrajz elkészítéséhez 11000 gyereket várnak, a rajzeszközöket a szervezők biztosítják, a programhoz kapcsolódóan a Műcsarnokban gyerekprogramok várják a közönséget.

Május 15-én a Borkápolna Pincelabirintusban, Budapest, VII.ker Damjanich u. 52 az ETMO Fesztivál http://www.sourcecream.com/ kerül megrendezésre. Borkóstolás, kézműves finomságok, spájzba való nyalánkságok, koncertek mellett a gyerekeket a NOHA Alkotóműhely várja.

Továbbra is Budapesten maradva, még egy program a Múzeumok Majálisa 15-16-án a Magyar Nemzeti Múzeum épületében és a Múzeumkertben. Több mint 100 múzeum, több mint 70 kézműves, számtalan koncert, előadás, interaktív foglalkozás, filmvetítések, rendhagyó tárlatvezetések, és szakmai programok várják a látogatókat.

A Szeged Napja ünnepségsorozat is május 14-én veszi kezdetét, tart egészen május 30-ig. A program olyannyira bőséges, hogy szíveskedjen mindenki maga szemezgetni.

Biatorbágyon május 15-16-án az Ördöglovas-napok kerül megrendezésre a Sándor-Metternich kastély iskolaudvarában. Hagyományőrző huszárok, dámalovas bemutató, szekérugratás és még rengeteg látványos lovas program, állatsimogató, kocsikáztatás, sétalovaglás várja az idelátogatókat. 14 éven aluli gyerekek számára lesz rajzverseny, „A ló az ember legjobb barátja” címmel, vasárnap 17 órától pedig az Alma együttes zenél.

Miután már ennyire kulturáltak lettünk és csupa okos és építő programon jártunk, hogy ne tűnjön olyannak a programajánló, mint ha bio bezzeganyák találkozójára készülnénk, azért bedobok egy olyan programot is, - ha már azt írtam, hogy a gyerekeim válogattak - amire én valószínűleg soha nem tenném be a lábam a magam jószántából, a gyerekeim viszont annál inkább. Ez pedig a Scooby-Doo és a kalózszellem című előadás.

A produkció különlegessége, hogy a karaktereket magyar színészek keltik életre, a mesedarabot pedig a kanadai szerző rendező Jim Millan mellett Szakál Attila a Veszprémi Petőfi Színház fiatal tehetséges rendező-koreográfusa rendezi. Az előadás a hét végén 15-16-án a Papp László Sportarénában, május 22-én Veszprémben, 29-30-án Debrecenben tekinthető meg. Azt hiszem, ezt a programot fogják leginkább sajnálni, hogy kénytelenek lesznek kihagyni, pedig a mama is érdekes ám, miután ritkán találkoznak, de végül is Veszprém is közel van...

RR

Oszd meg másokkal is!
Mustra