SZÜLŐSÉG

Az erős kölni is segít távol tartani a kullancsokat

2010. május 13., csütörtök 14:57

A héten a kullancsokkal foglalkozó cikkünk kapcsán tehették fel kérdéseiket a Poronty olvasói. Kállay Péter, a Kullancstérkép.hu szakértőjének válaszaiból kiderül például, hogy kevés az esélye, hogy madárból kiesett kullancs pottyan ránk, tehát inkább alulról közelítik meg áldozataikat a vérszívók.

A kullancsokat az ember testszaga vonzza, ezért az erős parfümöknek lehet enyhe álcázó hatása, de a leghatékonyabban a direkt az erre a célra kifejlesztett kullancsriasztó készítmények védnek a támadástól.

Számszerűen hány Lyme-kóros és kullancs-encefalitises megbetegedés volt az utóbbi 10 évben? Az oltás széles körben ismert volta befolyásolta a megbetegedések számát?

Pontos adatot nem tudok mondani, sajnos nem érhető el erre vonatkozó hivatalos statisztika a Központi Statisztikai Hivatalnál sem. Ráadásul a köztudatban keringő számokat az is befolyásolja, hogy az orvostudomány fejlődésével egyre korábban és gyakrabban sikerül a Lyme-kóros megbetegedéseket felismerni.

A vírusos agyhártyagyulladás előfordulása ritka az utóbbi 15 évben, évente kb. 50-70 esetben kerülnek ilyen betegek a kórházakba.

A kutyák Lyme-kór elleni oltásához hasonlóan miért nincs emberek számára készült védőoltás? Van-e legalább tesztelés alatt valami?

A kutyák számára elérhető oltás sem nyújt 100 százalékos védelmet a négylábúaknak. Embereknél is alkalmazható Lyme-kór elleni oltóanyag nem létezik egyelőre: a Lyme-kórra az emberi szervezet nagyon lassan alakítja ki az immunreakciót természetes fertőződés esetén is – egy mesterséges stimuláció esetén nagyon kis eséllyel alakulna ki védekező immunreakció. Azaz az oltóanyag kifejlesztésének elméleti akadályai vannak.

Azt hallottam, hogy az erdészek használnak kullancsindexnek nevezett monitoringot: azt nézik, hogy a levélfonákon mennyi kullancs van, és ez alapján sorolják be az erdőket. Nem lehetne inkább ezeket az adatokat feltenni erre az oldalra? Az objektívebb lenne, mint hogy ki hol találkozott kullanccsal?

Gondolkoztunk azon, hogy mivel segíthetünk többet: egy régi kutatás eredményével, vagy pedig valami olyasmivel, ami az aktuális állapotokat tükrözi. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az adatok nem objektívek – bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem mindenre kiterjedő, tudományos adatok. Ilyen igényeknek megfelelő friss adatok nem érhetők el Magyarország területére vonatkozóan. A mi célunk a Kullancstérképpel az, hogy az önsegítéshez, a tapasztalatok megosztásához biztosítsunk felületet. Kiindulópontként annyi a célunk, hogy az erdőbe indulók megismerhessék, milyen tapasztalatot szereztek mások az adott területen. Bízunk abban viszont, hogy a nagy számok törvénye alapján ennél nagyobb információértéke is lesz a Kullancstérkép adatainak – és a jelzések számát és alaposságát tekintve van okunk abban bízni, hogy egyre hasznosabb lesz a térkép.

Szeretném megosztani azt a saját tapasztalatomat, hogy a kullancs ellen minden ilyen oldalon és cikkben található tanáccsal szemben nem véd a zárt ruházat, mert a vérszívó bemászik a zokniba, cipőbe.

Kérdés, hogy mennyire volt zárt az öltözet, a nadrág szára be volt-e tűrve a zokniba, a póló a nadrágba, stb. Nyilván nincs 100 százalékos védelem a kullancsok ellen sem, a zárt öltözködés egy lehetőség, ami az általános tapasztalatok szerint nagymértékben megnehezíti, hogy a kullancsok a bőrünkig eljussanak.

Azok a termékek, amik a hirdetések szerint egyszerre bírnak kullancsot távoltartó és napfényvédő hatással, valóban kellő védelmet nyújtanak, vagy megbízhatatlanok?

A termékek hatékonysága eltérő, és sok mindenen múlik – többek között azon is, hogy használójának milyen típusú a bőre: például mennyire „izzadós” –, ezért pontos választ adni erre a kérdésre mi sem tudunk. Az biztos, hogy mivel a kullancsokat az emberi test szaga és melege vonzza, az olyan készítmények, amik elnyomják a szagot, valamelyest hatékonynak mondhatók. Mindig nézzük meg, hogy a terméknek van-e engedélyszáma, ezt ugyanis csak akkor kaphatja meg, ha egy sor tesztet elvégeznek a hazai intézetek és az Európai Unió hatóságai a termékek hatékonyságát és megbízhatóságát illetően. A bevizsgált, engedélyszámmal rendelkező termékek hatékonysága általában jó.

Hol vannak a kullancsok? Van, aki szerint a fűben, mások szerint a fákon. Mire kell a legjobban vigyázni tehát séta közben, hogy ne menjünk gondozatlan (?) fűbe, vagy, hogy ne söpörjék a fejünket a lelógó faágak?

Nem jellemző, hogy másfél méternél magasabban kullancsok lennének. Ha pl. madárból esnek ki, akkor előfordulhatnak fákon is, de egy madárból kieső kullancs összeszedésére statisztikailag igen alacsony az esélye a kirándulóknak. A kullancsok maguktól nem másznak fel a fákra, hiszen a párás, nedves helyeket szeretik, mert a napon könnyen kiszáradnak. Az avarban, árnyékos fűben a leggyakoribbak.

Érdemes-e városi kertben vegyszeres kullancsirtást végezni? Jó eséllyel védhető-e így az ott játszó csecsemő/kisgyerek?

A kerti, permetezős, spray alapú  kullancsriasztó készítmények nagyjából 8 órán át távol tartják a kullancsokat a befújt területtől. Érdemes használni őket, ha szeretnénk megóvni a kicsiket, állatainkat és magunkat. A kicsik számára is léteznek bőrre felvihető készítmények, ezek biztonságosan használhatók, számos klinikai teszten estek át. Az ilyen készítményeket a gyártó rendszerint Sensitive jelzéssel látja el és általában már három hónapos kortól használhatók. Ezek a készítmények gyermekeink védelmének második védőbástyái. A harmadik bástya viszont a gondos szülő, aki nem mulasztja el, hogy gyermeke testét átnézze a vérszívók után kutatva.

A kullancsokat tényleg az emberi test szaga vonzza? Ez ellen valóban működhet az erős parfüm használata kirándulás előtt?

Igen, főleg az ember szaga az, ami vonzza a kullancsokat, de a testhőmérséklet is számít. Éppen ezért az erős szagú kölniknek lehet enyhe „álcázó” hatása. A kullancsriasztó készítményeket viszont évek óta fejlesztik abból a célból, hogy elriasszák a kullancsokat – hatásosságuk jóval magasabb, mint a kölniké.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.13 15:12:25Brumibaby

  Izgultam, mi lesz, ha kirándulás közben pont felettem repül pont az a madár, amelyikben pont van egy kullancs és pont kiesik és pont rám és pont fertőzött, de most, hogy kiderült, ennek nem annyira nagy a valószínűsége, sokkal nyugodtabb vagyok.

 • 2010.05.13 15:42:16karakterelgető

  a parfüm lehet, hogy távol tartja a kullancsokat, de vonzza a buta méheket, darazsakat :) sőt, eccer fura legyek támadtak meg a Bakonyban, egy kiránduláskor, de csak a fejemre, hajamra pályáztak, biztos a samponban volt valami vonzó.

 • 2010.05.13 15:49:14hinta-palinta

  az encephalitis az nem agyhártyagyulladás hanem agyvelőgyulladás.

 • 2010.05.13 15:52:50farkasokkal tancolo

  MOndtam én: Krasznaja Moszkva kölni, esetleg a husvéti locsolásból visszamartadt pacsuli a legjobb.

 • 2010.05.13 15:55:10farkasokkal tancolo

  Brumi!
  Ha a madárból kiesik egy kullancs, az azért esik ki, mert már megszívta magát, és jóllakott. Egyrészt rád már nem veszélyes éppen emiatt, másrészt a magát vérrel teleszívott kullancs lehet akár egy centi is, és észreveszed! :-D

 • 2010.05.13 15:56:33madz

  FT, volt a múltkor valami újságban egy riport, aminek kapcsán próbáltak beszerezni egy üveg krasznaja moszkvát. nem lehet kapni.

 • 2010.05.13 15:57:14hinta-palinta

  ft, a parfüm helyett burkolt vagy nem is burkolt vape ajánlás:)

 • 2010.05.13 16:11:07Csopak

  Hú, nyáron használtam mézes tusfürdő, rohadt bogarak mindig megtaláltak, hamar leszoktam róla.:D

 • 2010.05.13 16:11:54farkasokkal tancolo

  Jóvanna, a Krasznaja Moszkvát heccből írtam, mint szimbólumát a pacsulinak... :-))) De a husvéti pacsulikból csak akad még otthon nem? :-)

  Komolyra fordítva a szót, az oviban kitettek valami nagy plakátot, hogy van egy STOP nevű műanyag karkötő, lehet csuklóra vagy bokára tenni, és távol tart (állitólag) minden vérszívót (olyan emberre alkotott bolhanyakörv gondolom).

 • 2010.05.13 16:20:47vacsa1

  A kullancs nálunk sajnos mindennapos gond. A kutyákkal erdőbe járunk sétálni, nyakörv és spot-on mellett is mindig találok. Ma is volt egy döglött az egyik kutyámban.
  Tegnapelőtt este séta után valami birizgálást éreztem a nyakamon, odakaptam és mit fogtam? Egy rohadt kullancsot. Pedig bizisten nem fetrengtem séta közben...

 • 2010.05.13 18:16:53Kipikopii

  Koszonom a valaszt!

 • 2010.05.13 19:12:30Brumibaby

  2010.05.13 15:55:10farkasokkal tancolo

  Akkor ott az a veszély, hogy nagy magasságból lehulló, magát korábban vérrel megszívott óriáskullancs akkora erővel csapódik a fejembe, hogy agyonvág.

  Jóvanna, nem komolytalankodom. Minden évben van nekem is, sőt volt már kokárdás is, de mert - más okból - nagyon sok lórúgásszerű antibigyót szedek, azt mondják, ne aggódjak (vagy aggódhatok is, de minek?)

 • 2010.05.13 19:19:55farkasokkal tancolo

  Brumi.. :-)))

  Hát igen egy ilyen egy centis kullancs már ütni is tud. Engem csak egy galamb szart le egyszer régen a buszmegállóban, de akkorát ütött a vállamon, hogy azt hittem, hogy valaki vállonvágott, fel is háborodtam, és felháborodott tekintettel mértem végig leendő utastársaimon, hogy mi vaaan??? És csak aztán fedeztem fel a vállamon a mértees placsnit. Első gondolatom az volt, hogy jaj de jó, hogy a tehenek nem repülnek, de aztán akárhoyg is tisztogattam magam, akkor is madárszarszagom lett, és aztán már engem méregettek az utastársak lesujttó tekintettel a buszban... :-(

 • 2010.05.13 19:29:40ricotta

  tudja valaki, hogy mi a neve a kertben is fújható szernek?
  szeged környékén tavaly a szúnyogokkal együtt a kullancsot is permetezték, idén nem tudom, lesz-e, mindenesetre sokkal több a kullancs

 • 2010.05.13 20:01:20Brumibaby

  Ft, anyukám egyszer látott olyat, hogy valakit egy gólyafos kapott telibe. Na az irtózatos lehetett

 • 2010.05.13 20:08:37Cirmosmacska

  Egy ismerősöm tavaly lett Lyme-kóros kullancstól:(((
  Véletlenül...vidéken, kaszálás közben mászhatott bele.
  Amikor észrevette elment az ügyeletre hogy piros körülötte vegyék ki. Az ügyeletes kivette, hazaküldte. Másnap utazott külföldre dolgozni, semmi baja nem volt azon kívül hogy piros volt a helye(amire az ügyeletes azt mondta nincs baj, kivette a kullancsot-a srác meg nem gondolta hogy na pont ez lesz fertőzött).Aztán álmában kómába esett. Több hónapot volt kórházban odakinn. Nem volt egy fáklyás menet:S
  Gyulladásba került az egész agya, epilepsziás rohamai lettek, halucinált.

 • 2010.05.13 22:02:07simoorg

  Ha még itt van a kullancsszakértő, kérdezném: igaz-e,hogy ha 24 órán belül eltávolítjuk a kullancsot, azzal megelőzhető a fertőzés (nem ürít vissza ennyi idő alatt), ill. ha nem így van, akkor hány óránként érdemes átnézni magunkat?
  Mivel erdős és kullancsos helyen lakunk, nálunk a vegyszerezés nem opció, hiszen egész nap viselnünk kéne.

 • 2010.05.13 22:16:55diktálom, mancika

  köszönöm a választ

 • 2010.05.13 22:17:48diktálom, mancika

  undorító ez a kép :)

  egyébként a belvárosban lakom, és a minap én is söpörtem le a nyakamról még mászó kullancsot

 • 2010.05.13 22:29:23farkasokkal tancolo

  2010.05.13 22:02:07simoorg

  Nem tudom hol olvastad, de ha visszaemlékszel add meg a linket tényleg, engem nagyon megnyugtatna!

  Én úgy tudom, hogy kb. 3 órára van szüksége a kullancsnak ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő beilleszkedési pontot, és befúrja magát a bőr alá. Tehát én eddig ehhez tartottam magam, olyankor mikor az unoka a kertben lébecolt félpucéran a melegben - időnként behívtam és átvizsgáltam.

 • 2010.05.13 22:32:55farkasokkal tancolo

  Meg még annyit is tudok, hogy ha már van bennünk egy kullancs, akkor nem kell sokat lacafacázni, csipesz elő (vagy hüvelyk és mutatóujj), megfogni a kullancs potrohát és kitépni. Aztán betadinos áttörlés... és ha a kullancs feje benne marad, még mindig kisebb baj, mintha beolajoznánk vagy a fene tudja még mit tennénk a kullancscsal (amit még 30 éve ajánlottak), mert ilyenkor haláltusájában beleöklendezi a gyomortartalmát a vérbe, és ez a fő fertőzésveszély.

 • 2010.05.14 00:23:07simoorg

  farkasokkal tancolo

  egy bogárirtó (vagy mi a neve ennek a foglalkozásnak) magyarázta, meg azt is, hogy a kullancsok igenis másznak fel bokrokra, sőt fákra is.
  a kitépést én is így tudom, leggázabb, ha zsírral kenegeted, mint régen kellett, inkább szakadjon a fej.

 • 2010.05.14 10:55:01dodóó

  [link]

 • 2010.05.14 16:54:22ági anyu

  A cikket enyhe kétkedéssel fogadom, mert anno úgy tanultam, hogy a kullancs, ugyanúgy, mint a szúnyog, a szén-dioxid kibocsájtás forrása alapán azonosítja az áldozatot, és a testszag csak a legjobb befúródási pont megtalálásához kell neki - tehát, akkor, mikor már rajtad van

 • 2010.05.14 16:56:34ági anyu

  2010.05.13 22:32:55farkasokkal tancolo
  Csak közben vigyázni kell, hogy ne nagyon nyomjuk a testéből a miénkbe a kórokozókat ... ezért ajánlják inkább a csipeszt

 • 2010.05.17 18:14:53chris313

  sajnos, az a probléma, h az átvizsgálás sem olyan egyszerű... az elmúlt 3 hétben hat, azaz 6 db kullacsot szedtünk ki a kisebbik lányomból, ebből 3 a fején tanyázott, a hajas fejbőrön... na, egy hosszú sötét hajú izgága gyerkőcnél mi sem egyszerűbb, minthogy választékról-választékra átvizsgáld.. megteszem persze, naponta többször is, de parázok, nagyon.. persze oltva van( olyan helyen lakunk, ahol alapból sok a kullancs-bár eddigi élete alatt összesen nem volt annyi benne, mint idén), de a többi kór?? És most szaladgáljak minden csípés után orvoshoz, vagy várjam ki, hogy mi lesz?

 • 2011.03.22 00:08:56dr_pharma

  Sok infó a témában:

  kullancsvedelem.hu

  [link]

  [link]

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta