A cumisüveg a felelős az elhízásért?

A tápszer nem önmagában a felelős azért, hogy az azzal etetett kisbabák később nagyobb arányban híznak el, mint az anyatejes babák: legújabb kutatások szerint az ok a cumisüveges táplálásban keresendő.

Ugyanis amíg a szoptatott csecsemők tudják, mikor elég az anyatejből, addig a cumisüvegből evőknél nincs meg ez a fajta kontroll – addig esznek, amíg ki nem ürül az üveg. Ez vezethet a későbbi elhízáshoz is, írja a Gyermekévek.

Az amerikai kutatás során 1250 csecsemőnél vizsgálták az önszabályozó képességet, azaz azt, hogy az energiabevitelüket a tényleges szükségleteik szerint tudják-e igazítani. Az első hónapokban a kizárólag szoptatott babák 27 százaléka ürítette ki teljesen 6 és 12 hónapos kora között a felkínált cumisüveget vagy poharat (azaz mindig annyit evett, ameddig csak volt az üvegben vagy a pohárban), míg ennek aránya 54 százalék volt azok körében, akik életük első hónapjaiban "vegyes tápláláson" voltak, azaz szoptak és üvegből is kaptak enni, végül a kezdetben is kizárólag üvegből etetett babák 68 százaléka evett később egészen addig, amíg azt látta, hogy maradt még valami az üvegben vagy pohárban.

A vizsgálat szerint mindegy volt, hogy a cumisüveg tápszert vagy lefejt anyatejet tartalmazott-e, így arra következtetnek a kutatók, hogy már születésünktől fogva rendelkezünk az önszabályozás képességével, melynek révén szervezetünk jelzi, mikor elég, e képességünk azonban könnyen kioltható - például a cumisüveggel. Ezt igazolják azok a korábbi megfigyelések, amelyek szerint az elválasztáskor a szoptatott babák a szilárd táplálékmennyiség függvényében kevesebb anyatejet fogyasztanak, míg a tápszereseknél a mennyiség nem változik, hanem hozzáadódik az elfogyasztott szilárd ételek mennyiségéhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek