Újabb bőröket húznak le a szülőkről az oviban

Óvodai pénzek - mi a jobb?

„Év elején az ovinkban beszedtek egy zsák pénzt tisztasági felszerelésekre, csoportpénznek, amiből a foglalkozásokra vesznek alapanyagokat (színes papír, ragasztó, ceruzák, stb.). Ezen kívül szinte hetente vannak egyéb programok, bábelőadások, zenés előadások, amikre újabb 5-800 forintokat kérnek. Az ovis kirándulás közel kétezer forint lesz, most meg még azzal nyúzza a szülőket az SZMK, hogy fizessenek még az óvó nénik és a dadus ajándékaira. És akkor az ebédről meg a különfoglalkozásokról még nem is beszéltem. Vajon csak nekünk okoz ekkora megterhelést ennyi kiadás, vagy törődjünk bele, hogy a gyerek drága mulatság?” – írta egy olvasónk. Ti mit gondoltok az ovis kiadásokról? Jó előre tudni, mire számíthatunk vagy nem gond, ha váratlanul újabb összeget kell befizetni különböző indokkal? Heti kérdés.

Amikor gyereket szülünk, tisztában vagyunk vele, hogy az utód sok kiadással jár. Ám amikor még nem éri el az óvodáskort a gyerek, elképzelésünk sincs arról, hogy valójában mennyibe fog fájni, ha az intézmény szolgáltatásait vesszük igénybe. Ahogy a fenti levél is mutatja, a kötelező ebédbefizetésen, csoportpénzen, tisztasági felszerelés költségein kívül számos egyéb költséggel is kell számolni. Bár a tervek szerint szeptembertől tilos lesz fizetős foglalkozásokat tartani az óvodákban, a szülők általában mindent megtesznek a gyerekükért, inkább összébb húzzák kicsit a nadrágszíjat, és kifizetik a délutáni focit vagy a kézműves foglalkozást is.

Van, aki szerint az év elején befizetett csoportpénzből kellene kigazdálkodni mindent: a tisztasági felszerelést a papírzsebkendőtől a vécépapírig, a foglalkozásokhoz szükséges alapanyagokat, az előadásokat, kirándulásokat, az apró év végi meglepetést az óvónőknek, és nem meglepni a szülőket újabb váratlan kiadásokkal. Az ellentábor szerint viszont jobb, ha apránként kérik el az aktuális programok költségeit, mert így anyagilag nem annyira megterhelő, mintha egyszerre kellene befizetni a teljes összeget.

Mi a jobb? Ha előre tudjuk, hogy mennyibe kerül az év az oviban, vagy ha rugalmasak vagyunk és akkor (is) fizetünk, amikor programot szerveznek vagy ajándékra gyűjtenek?

Oszd meg másokkal is!
Mustra