Kullancstérkép segíti a kirándulókat

Kullancstérképet hoztak létre az interneten, amelynek lényege, hogy a természetjárók bejelölik az interaktív térképen azt a helyet, ahol kirándulásuk során kullanccsal találkoztak.

A készítők szerint néhány hét alatt az ország leginformatívabb kullancstérképe jöhet létre, amely segíti a kirándulókat a kullancsok elleni védekezésben.

A www.kullancsterkep.hu oldalt felkeresve néhány kattintással bejelölhető az a környék, ahol a kirándulás vagy munka során kullanccsal találkoztunk. Ez a néhány kattintás segítség lehet azoknak, akik szabadidejüket erdőkben, mezőkön töltenék el, vagy munkájuk miatt indulnak a természetbe – hiszen a térképet megnyitva látható lesz, hogy az adott területen a kullancsok miatt milyen óvintézkedésre lesz szükség.

A kullancstérkép jelentősége egyrészt, hogy csökkenti az indokolatlan félelmet, hiszen látható, merre van szükség odafigyelésre. Másrészt, felhívja a közömbös emberek figyelmét is a védekezésre. A kullancsokkal kapcsolatban számos mítosz, pontatlan információ él a köztudatban, ezért örülök neki, hogy a kullancstérkép mellett pontos ismeretekkel is szolgálhatunk és így számos mítosszal is leszámolhatunk a weboldalon.” – mondta el Kállay Péter, kullancsszakértő.

A térkép nem azzal a szándékkal jött létre, hogy bárkit is eltántorítson az erdőjárástól, kirándulástól. Ma már többféle természetes védekezési mód is ismert a kullancsokkal szemben, és természetes, bőrbarát készítmények is rendelkezésre állnak, amelyek hatékonyan riasztják el a vérszívókat. A térkép célja, hogy óvatosságra intsen, ahol szükséges, és a kirándulók könnyebben kerülhessék el a kullancsok okozta veszélyes betegségeket.

A kullancsok közel kétszáz betegséget terjesztenek, ezek közül az kullancsenkefalitisz okozta agyhártya-, agyvelő- és gerincvelő-gyulladás ellen oltással védekezhetünk. Az első oltást egyéves kor után lehet beadatni, melyet 2 hónap múlva újabb követ. Ezt követően 9-12 hónap múlva, majd 3-5 évente ismétlő oltásra van szükség. Az Encepur Junior nevű vakcina 2.395 forintba, az FSME- Immun Junior pedig 5.500 forintba kerül. Lehetőség van arra is, hogy a kullancsot a bőrből eltávolítva bevizsgáltassuk, hogy tartalmaz-e Lyme-kórt okozó baktériumot. A kullancsot személyesen vagy postán küldve juttathatjuk el a laborba, ahol 4500 forintért megvizsgálják, fertőzött volt-e a vérszívó.

Ha van kérdésed a kullancsokkal kapcsolatban, szerda reggelig tedd fel komment formájában. A Poronty olvasóinak kérdéseire Kállay Péter kullancsszakértő válaszol majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra