A vegetariánizmus káros lehet a fejlődésben lévő gyermekekre

Az erőszakmentes, vegetáriánus étkezés egészséges lehet felnőttek számára, ám egyes esettanulmányok szerint kockázatos lehet gyermekek számára.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány szerint számos olyan étrend, ami a felnőttek számára kifejezetten ajánlott és egészséges – például az alacsony zsírtartalmú tej, a magas rosttarttalmú és alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása - gyermekek számára nem ajánlott,  a túl sok rost például gyermekek esetében oda is vezethet, hogy túl korán telítődik a gyomruk, és a fejlődésben lévő szervezet nem jut elegendő energiához – számukra például inkább a teljes tejet ajánlják az alacsony zsírtartalmú termékek helyett.

Amennyiben tudatos táplálkozásról van szó, akkor elkerülhetőek egyes kockázatok – vegetáriánus gyermekek D, B12 vitaminhiányban, esetleg vas-és kalciumhiányban szenvedhetnek, amelyet pótolni kell esetleg étrend-kiegészítők formájában. Legkritikusabb a helyzet az öt éven aluliaknál, de lányoknál a serdülőkor, amikor a vasraktárak kiürülnek, szintén kritikus időszak lehet, figyelmeztet Helen Wilcock, a British Dietetic Association (brit táplálkozástudományi szervezet) tagja.  A legtöbb gyerek nem eszik sokat, ezért az energiaszegény vegetáriánus ételek esetleg nem tartalmaznak elegendő kalóriát, tanácsos tehát például olajat adni az ételekhez. A másik probléma a fehérje – ha egy gyerek csirkét és/vagy halat eszik, minden szükséges aminosavhoz hozzájut. Fehérje a hüvelyesekben is található, de ezek nem tartalmazzák valamennyi aminosavat – tehát ha a gyerek csirke helyett csak egyfajta babot eszik, akkor hiányt szenvedhet. Így sokkal tudatosabban szükséges az étrendet összeállítani. “Az internetről rengeteg ostobaságot is össze lehet szedni – állítja Wilcox – de ha a vegetáriánus étrend problémákat okoz, akkor sok szülő fordul dietetikushoz, például hozzám is. Legtöbbjük hajlandó változtatni, mivel gyermekük egészségét tartja a legfontosabbnak. Az első figyelmeztető jelek abban nyilvánulnak meg, hogy a gyerek nem fejlődik megfelelően, nem “kicsattanóan egészséges”. Az angolkór és hasonló súlyosabb problémák csak később jönnek.”

Amanda Baker, a Vegan Society (Vegetáriánus Társaság) tagja szerint számos gyermek követ rossz étrendet, ám nem mind vegetáriánus, vagy más korlátozó étrend követője, egyszerűen csak rosszul vagy egyoldalúan táplálkozik. Szerinte a vegetáriánus szülők többsége az átlagnál sokkal tudatosabban táplálkozik, otthon főz gondosan összeállított étrendet. Természetesen hibák mindenütt előfordulnak, minden étrendben, de a vegetáriánusok inkább hajlamosak az ideális napi ötszöri étkezési rendet tartani, miközben például kevesebb sót és transz-zsírt fogyasztanak másoknál. Szerinte a vegetáriánusok sokszor a  félretájékoztatott szakemberek (étrend-tanácsadók, háziorvosok, szociális segítők stb) áldozatai is lehetnek. “Minden háziorvosnak írtunk, hogy félreértések miatt a szülők nyomásnak legyenek kitéve olyan emberek által, akik valóban aggódnak gyermekeik egészsége miatt, miközben nem áll rendelkezésükre elegendő információ, vagy vannak dolgok, amiket nem megfelelően értelmeznek.”

A Lewisham városban (UK) dolgozó  szociális munkások sikertelenül küzdöttek egy ötéves fiú  állami gondozásba vételéért, amikor úgy tűnt, a fiú angolkórban szenved. A család az öröklődő asztmával indokolta, miért nem fogyasztanak tejtermékeket, de szerintük amúgy ők nem vegetáriánusok, mivel halat fogyasztanak. A szülők azt is elérték, hogy a gyermek lekerüljön a “veszélyeztetett” kiskorúak listájáról.

(A Guardian nemrég megjelent cikke alapján)

Oszd meg másokkal is!
Mustra