SZÜLŐSÉG

A vegetariánizmus káros lehet a fejlődésben lévő gyermekekre

2010. május 10., hétfő 10:22 |

Az erőszakmentes, vegetáriánus étkezés egészséges lehet felnőttek számára, ám egyes esettanulmányok szerint kockázatos lehet gyermekek számára.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány szerint számos olyan étrend, ami a felnőttek számára kifejezetten ajánlott és egészséges – például az alacsony zsírtartalmú tej, a magas rosttarttalmú és alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása - gyermekek számára nem ajánlott,  a túl sok rost például gyermekek esetében oda is vezethet, hogy túl korán telítődik a gyomruk, és a fejlődésben lévő szervezet nem jut elegendő energiához – számukra például inkább a teljes tejet ajánlják az alacsony zsírtartalmú termékek helyett.

Amennyiben tudatos táplálkozásról van szó, akkor elkerülhetőek egyes kockázatok – vegetáriánus gyermekek D, B12 vitaminhiányban, esetleg vas-és kalciumhiányban szenvedhetnek, amelyet pótolni kell esetleg étrend-kiegészítők formájában. Legkritikusabb a helyzet az öt éven aluliaknál, de lányoknál a serdülőkor, amikor a vasraktárak kiürülnek, szintén kritikus időszak lehet, figyelmeztet Helen Wilcock, a British Dietetic Association (brit táplálkozástudományi szervezet) tagja.  A legtöbb gyerek nem eszik sokat, ezért az energiaszegény vegetáriánus ételek esetleg nem tartalmaznak elegendő kalóriát, tanácsos tehát például olajat adni az ételekhez. A másik probléma a fehérje – ha egy gyerek csirkét és/vagy halat eszik, minden szükséges aminosavhoz hozzájut. Fehérje a hüvelyesekben is található, de ezek nem tartalmazzák valamennyi aminosavat – tehát ha a gyerek csirke helyett csak egyfajta babot eszik, akkor hiányt szenvedhet. Így sokkal tudatosabban szükséges az étrendet összeállítani. “Az internetről rengeteg ostobaságot is össze lehet szedni – állítja Wilcox – de ha a vegetáriánus étrend problémákat okoz, akkor sok szülő fordul dietetikushoz, például hozzám is. Legtöbbjük hajlandó változtatni, mivel gyermekük egészségét tartja a legfontosabbnak. Az első figyelmeztető jelek abban nyilvánulnak meg, hogy a gyerek nem fejlődik megfelelően, nem “kicsattanóan egészséges”. Az angolkór és hasonló súlyosabb problémák csak később jönnek.”

Amanda Baker, a Vegan Society (Vegetáriánus Társaság) tagja szerint számos gyermek követ rossz étrendet, ám nem mind vegetáriánus, vagy más korlátozó étrend követője, egyszerűen csak rosszul vagy egyoldalúan táplálkozik. Szerinte a vegetáriánus szülők többsége az átlagnál sokkal tudatosabban táplálkozik, otthon főz gondosan összeállított étrendet. Természetesen hibák mindenütt előfordulnak, minden étrendben, de a vegetáriánusok inkább hajlamosak az ideális napi ötszöri étkezési rendet tartani, miközben például kevesebb sót és transz-zsírt fogyasztanak másoknál. Szerinte a vegetáriánusok sokszor a  félretájékoztatott szakemberek (étrend-tanácsadók, háziorvosok, szociális segítők stb) áldozatai is lehetnek. “Minden háziorvosnak írtunk, hogy félreértések miatt a szülők nyomásnak legyenek kitéve olyan emberek által, akik valóban aggódnak gyermekeik egészsége miatt, miközben nem áll rendelkezésükre elegendő információ, vagy vannak dolgok, amiket nem megfelelően értelmeznek.”

A Lewisham városban (UK) dolgozó  szociális munkások sikertelenül küzdöttek egy ötéves fiú  állami gondozásba vételéért, amikor úgy tűnt, a fiú angolkórban szenved. A család az öröklődő asztmával indokolta, miért nem fogyasztanak tejtermékeket, de szerintük amúgy ők nem vegetáriánusok, mivel halat fogyasztanak. A szülők azt is elérték, hogy a gyermek lekerüljön a “veszélyeztetett” kiskorúak listájáról.

(A Guardian nemrég megjelent cikke alapján)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.10 14:34:54Aurin

  Rosa
  én is csatlakozom Hozzád.
  koleszban, meg a munkahelyeken is mindig én voltam az ügyeletes zabagép.
  a folytonos evés...nym...

 • 2010.05.10 14:38:00druantia

  Kerékbilincs, az én gyerekem minden, az asztalon lévő húsféléről megkérdezi, hogy milyen állat húsa. Szerintem nála már itt megbukott a mutatvány... A rágással nálunk nincs baj (ő már azért négy éves lesz), hiszen a sárgarépát pl. simán elropogtatja. Úgy kell kicsavarni a kezéből, hogy legalább megtisztíthassam.

 • 2010.05.10 14:39:53Starlark

  Aurin: Bezony:) Vegyes étrend a legjobb.
  Persze egyéb egészségügyi problémákat leszámítva mikor diétázni kell.

 • 2010.05.10 14:44:54Aurin

  Starlark nekem a fenti módszer bejött
  :-D.
  törekszem az egyensúlyra. eddig egész jól megy :-D
  (mondjuk a fent említett kolbász bizony meg tud ingatni)

 • 2010.05.10 14:46:50kerekbilincs

  2010.05.10 14:38:00druantia
  Szívás. Én azzal biztatnám magam, hogy ez majd elmúlik... :) Talán egy ügyes pedagógus, pszichológus mondana trükköt. Óvodásoknak szóló kiadvány (egészséges táplálkozás) előkészítésekor dolgoztunk pszichológusokkal, ők úgy döntöttek, elmondjuk, miből van a sonka.

 • 2010.05.10 14:48:30druantia

  Az én gyerekem falusi gyerek. Teljesen jól viseli az olyan témákat, mint élet, halál, stb. Ő ebben nő fel, nem meglepetés számára, hogy a hús állatból van. Csak ugye nagy állatbarát a fickó...

 • 2010.05.10 14:51:25Animacs

  2010.05.10 11:57:34calvin&hobbes
  pontosan ez volt nalam is. egeszen kicsi koromtol kezdve egyszeruen undorodtam a hustol (a 70es evek vegen, 80as evek elejen sehol nem volt szo hus nem evesrol, meg egyebkent sem erdekelt 5-6 evesen kulonoskeppen a divat...a csaladban mindenki evett hust, nem is tudtak, h. vannak hust nem evo emberek.) mikor 6 evesen megkerdeztek, h. de miert nem akarom megenni, azt mondtam, h. mert az jut eszembe, h. ez valaha elt. soha senki nem mondott nekem ilyet elotte. akkor kirohogtek, aztan anyukam a meszesedese miatt atvaltott vegetarianus etrendre, azota senki nem mondogatja nekem sem...
  gyerekem nincs, de vegetarianus szuloktol azt hallottam, h. felajanljak neki a hust is. de nem mindeyik eszi meg. mint en se akartam soha.

 • 2010.05.10 14:52:19kerekbilincs

  2010.05.10 14:48:30druantia
  Persze, hogy tudja, azért kérdezi meg. Nem is erre értettem. Hanem arra, hogy a tapasztalatok szerint általában elfogadják, hogy állatból van - pedig ált. állatbarátok a gyerekek. Szóval biztos egyszer meg lehetne találni a hidat. Bár lehet, hogy majd csak az idő segít.

 • 2010.05.10 14:54:23Rosa Rugosa

  "Óvodásoknak szóló kiadvány (egészséges táplálkozás) előkészítésekor dolgoztunk pszichológusokkal, ők úgy döntöttek, elmondjuk, miből van a sonka."

  Ez azért borzasztó, szerintem. Mármint, hogy miért kéne esetleg nem elmondani?
  Ez a mai társadalom borzalmas képmutatása.
  Attól, hogy megeszed, attól még szeretheted, amíg tartod és lehetsz neki jó gazdája... csak valahogy itt kezd az egyik oldal a kíméletlen brutálius nagyüzemi vágóhíd oldalára állni, a másik oldal meg a szegény kis érző állatokéra.
  A növényt nem sajnálja, aki ilyen érző szívű?

  Egy baráti család, aki szintén nagyvárosiból váltott tanyasi életformára.
  A malac bejárt a lakásba, szerette a túró rudit is, de végül is azért vették, hogy megegyék. Ő volt az első.
  Persze ennél lényegesen könnyebb brutál módon levágott állatokból készült csini szalámikat venni, de ne csapjuk be magunkat...

 • 2010.05.10 14:56:49Rosa Rugosa

  Ja és én sem szeretem a húst, de a házi kolbász, vagy a sonka az olyan, amiről nem mondanék le.

 • 2010.05.10 15:02:37hajni35

  A fiam gyakorlatilag egyáltalán nem eszik húst. (zöldséget sem) Elég idegesítő. Vidéken élünk, a szüleimtől rendszeresen érkezik a házi malac, házi kapirgálós csirke, kacsa, gyöngytyúk, friss, holtágból fogott hal, stb, és egyszerűen semmit meg nem eszik. Az oviban sem. Egyedüli húskészítmény amit megeszik,abból is csak keveset, a S.ga füstli, S.ga füstölt sajtos párizsi, és gyulai májas. Ennyi. És csak ezek a márkák, tehát másféle sajtos párizsi nem játszik. Szeretek főzni, tudok is. Éppen ezért kapok totál frászt, amikor pl. a gyöngytyúkleves helyett margarinos kenyeret nyammog. Oviban szintén azon él. Ja, a rizst meg a krumplipürét megeszi, meg a főtt tésztát is, de pl. a milánóit már nem, mert húsos. Akkor sem, ha leturmixolom a szószt, hogy ne látszódjon benne a darált hús. Vérképe rendben, az idegeim kevésbé...

 • 2010.05.10 15:04:38kerekbilincs

  RR,
  nonono. A kérdés nem ilyen egyszerű. Annak aki falun él, persze tök mindegy, benne van-e. De annak, aki nem, nem biztos, hogy a képes füzetecske az első, amiben szembesülnie kell ezzel. Nem azért, mert képmutató a világ, hanem mert más az élettér, más a környezet, stb. Ezért volt kérdés. Nincs módjában hozzászokni, megismerni stb.

 • 2010.05.10 15:10:31Rosa Rugosa

  Hát nem tudom, az állatkertbe mindenki el tud menni és ott pl. van valami tábla is, hogy miből mi készül.
  A falusi gyerekek se látják a folyamatos mészárlást, mi sem tartunk disznót, de pl. veszünk húst akkor tudják miből van.
  Ha lát egy sült csirkét az asztalon ebédre, egy óvodás, akkor azért el lehet mondani neki, hogy mi az ott, nem?
  Gondolom ilyet a városban is esznek.

 • 2010.05.10 15:14:41sony

  Picinger: Pont így voltam az első terhességemnél. Végül kiegyeztünk a védőnővel heti 20 dkg hússal, ami nagyjából egy ujjnyi naponta. A paradicsomos húsgombóc jött be például, sok paradicsomszósszal, a McDonalds-os csirkeszendvics, tehát az olyan ételek, amikben sok körítés mellett van kevés hús, jól elrejtve. A gyerkőc, elfogultság nélkül állíthatom, tökéletes darab lett :) Még mindig nem nagyon szereti a húst, csak csipegeti, de állítólag az oviban megeszi a többiekkel, így nincs gond.

 • 2010.05.10 15:14:48kerekbilincs

  2010.05.10 15:10:31Rosa Rugosa
  Nyílván ti sem az asztalnál mutatjátok, hogy igen, ez a finom Eszterházy Riskából készült! Jó, hogy most másik hentes vágta, kevesebbet nyüszített szegény! :D
  Én is falusi gyerek voltam, egész más kinn látni az udvaron, stb. nem beszéltünk róla, mindenki feldolgozza, beépíti a saját tempójában. Engem sem ébresztettek fel disznóvágáskor, kül. egész nap csak sírtam volna, meg nem ettem volna belőle. Aztán csak megszoktam.

 • 2010.05.10 15:15:21bajor gizella

  milyen szép is lenne ha a kis füzetbe úgy a la natúrbe beraknnak egy csirkekeltetőt a ddónyi méertű csirkefejekkel, a mosgáképtelen pulykákkal, ahogy beteszik őket a nyaktekerőbe. meg ahogy ráteszik a tömőgépet. és a végeremény meg anyu éessavanyúcsirkéje.
  szerintem aki lelki kérdést csinál a húsevésből, az mi a picsát kezdene valami ütős filozófiai kéréssel? értelmetlen meberhalál, betegségek, háborúk afrika stb.
  ez a hozzáteszek egy bolog morzsát az univerzumhoz és gaia is boldog lesz tőle, nekem valahogy sosem volt értelmezhető.
  a hús állatból van. mert egyszersmint felelős lettél azért amit megszelídettél ugye.
  a világon nagyjából mindenol esznek húst. még az evolúció elejénél megmaradt törzsek is, akiket általában imádni szoktak a kutatók mert ők olyan tiszták vagy mi.
  ha nekem le kellene állítanom a húsról valakit a 21. században ezeket monanám:
  szebb lesz a bőröd, csontosabb leszel, fogysz, de ha visszatértsz a húsra meghízol, génkezelt mosogatórongy ami teli van szarral, könnyen megromlik és macerás megcsinálni.

 • 2010.05.10 15:21:54januar18

  2010.05.10 13:37:27Picinger
  A terhesség első 30 hetében én is így voltam a hússal. Előtte ettem húst, minden kaját szeretek, igyekeztem változatosan enni.Elég sokáig hánytam is, jóformán kakaós csigán és fehér lisztes, fehér cukros pékárun éltem a terhesség alatt. Nem így terveztem, de egyszerűen nem bírtam mást enni. A szoptatás alatt is rosszul voltam a hústól, alig tudtam néha egy kis halat magamba erőszakolni.
  A kislányom makk egészséges, a fogaim sínylették meg ezt az egészet.
  Nekem is rengetegen jöttek azzal, hogy ilyenkor mennyire egészségesen és kiegyensúlyozottan KELL táplálkozni, hogy a gyerek egészséges legyen. De mit tud tenni az ember, ha NEM BÍR másképp enni? Kérdeztem a dokimat, aki azt mondta, hogy nekem lesznek hiánybetegségeim, a gyereknek semmi baja nem lesz.

 • 2010.05.10 15:21:54Rosa Rugosa

  Kerékbilincs, itt az a kérdés, ha megkérdezi, mit eszik -mert megkérdezi- akkor mit mondasz neki?

  Miért jó, ha azt hiszi, a sonka egy IZÉ, mint ha tudja, hogy az hús, jelen esetben a disznó húsa.
  Vagy a grillcsirke, az nem a pipi, amit látott a könyvben?

 • 2010.05.10 15:22:56januar18

  Gyerekkel az ölemben gépelek: szóval terhesség/szoptatás előtt ettem mindent, terhesen a cukros, lisztes vackokat. Most, hogy már nem szoptatok és nem vagyok terhes sem, megint mindent szeretek. :)

 • 2010.05.10 15:24:23Rosa Rugosa

  Azért egy disznóvágást végignézni, meg azzal szembesülni, hogy a rántott hús a disznó nevű állatból van, az nem ugyanaz, szerintem.

 • 2010.05.10 15:40:36gjuci

  A szalonna módjával nem rossz a gyereknek, mert az idegek körüli mielinsejtekhez jól jön a koleszterin. Nekem pszichológus azt mondta, hogy ha változatos ételek vannak az asztalon, akkor a gyerek hosszú távon azokból fog enni. Vannak gyerekek, akik akár hetekig-hónapokig "rosszul" étkeznek, de hosszú távon kiegyenlítődik. Szóval szerintem érdemes kitenni az asztalra mindig nyers zöldségeket, kockára vágott sajtokat, ilyesmiket, és el-elveszeget idővel a gyerek belőle. A pszichológus továbbá azt mondja, ha valamire ráparázik a szülő és erőlteti, az pontosan az ellenkező hatást váltja ki a gyereknél. Olyanokat lehet mondani, hogy "De jó lesz, ha már majd X-et is fogsz enni!"

 • 2010.05.10 15:40:51Kipikopii

  Ha esetleg erre jar egy szakerto (pl. huhhh), akkor lenne egy kerdesem: az eredeti cikk konkretan 5 ev alattiakrol beszel, amikor azt irja, hogy: ""For example, semi-skimmed milk, low-fat foods and high-fibre foods may be best for adults, but under-fives need full-fat dairy produce, while high-fibre roughage can fill them up too quickly, so they don't eat enough nutritious food."

  Nekem ez ujdonsag, mert eddig mindenhol azt hallottam, hogy 3 ev utan semmi szukseg a zsiros tejre, sot kifejezetten ajanlatos atterni az alacsony zsirtartalmu etelre. Ezen kivul szinten ajanlas a napi 3-5 adag gyumolcs-zoldseg, ami szinten eleg sok rostot jelent.

  Szoval, azt mindig is tudtam, hogy a vegan, vegetarianus etkezes nem jo a gyerekeknek, de ez a mostani ajanlas meg a lo masik oldalanak tunik.

 • 2010.05.10 15:46:17negatívka

  Azt tudtátok, h egyes magevő madárfajok (pl pintyek) a fiókákat kukaccal etetik? Mikor a fiókák felnőnek, maguktól áttérnek a növényevő életmódra.

 • 2010.05.10 15:57:30folichonne

  Fura.
  Nagyon rossz evő gyerek voltam, de mégis azokat az evéseket élveztem leginkább (és emlékszem rájuk a mai napig is), amikor kaja közben meséltek a tányéron lévő állatról. Borsos tokány falatozása közben anyukám olyan mesét mondott, hogy apu elment délelőtt a henteshez, találkozott ezzel-azzal, nagyival, szomszéd nénivel, majd végül találkozott magával a tehénnel, diskuráltak valamiről és végül idekerült a tányérunkra. Mikor olajos halat ettünk (imádtam), azt mesélték el, hogyan kerül a halacska a tengerből a konzervdobozba.
  Lehet azért nem zavart, mert rendszeresen láttam csirkevágást, kacsatömést, disznóvágást....
  Fura.

 • 2010.05.10 16:02:36Picinger

  sony, január18

  köszi :)

 • 2010.05.10 17:28:02kurutty

  Ha már mondta valaki, akkor szorri: a Vegan Society (vegansociety.com) nem Vegetáriánus Társaság (az a Vegetarian Society (vegsoc.org)). A vegánok nem esznek sem tojást, sem tejterméket, a vegetáriánusok igen.

 • 2010.05.10 17:32:57kurutty

  Na, látom rögtön az első komment pontosítja a fogalmat, el is dugultam.

 • 2010.05.10 19:20:32csimota

  Idén disznóvágáson voltunk a 2.5 évessel, meg a picúrral. Gyerek nem látta a leölést, de fennhangon rikoltotta végig sz utcán:2Meghal a malac!!!"
  Látta függeni, amikor két kérdése volt: "Hol van a malac anyukája? hol van az apukája?" Erre oroszlánkirályosan elmagyaráztuk neki az élet körforgását. :) Megértette.
  Mentünk, hogy megnézzük miből lesz a szalonna és a kolbász, amit katonázik a papákkal.

  Négy hónapra rá megkérdeztem, tanulandó, hogy miből is van a hús, közölte: "Malacból. Miből még? Disznóból. És még? Malac lábából."
  Nyáron megyünk csirkét kopasztani.

  Nehogy már a tehén is a végén lila legyen.. Apropó! "Anya? Miért van a tehénnek olyan nagy cicije? Ott van a sok tej, amit megiszol. Az finom!"

 • 2010.05.10 19:50:11evaandrea

  Druantia,
  örülj, hogy a fiad ilyen egészséges, és jó ízlésű!
  Ne aggódj, tudja, mire van szüksége, és egészséges marad.
  Másrészt az emberek/gyerekek különbözőek, és az ízlések is változnak.

 • 2010.05.10 20:02:37evaandrea

  Elég hülyeség ez a vita," tudományosan" alátámasztva mindkét oldalról, indulatokkal telve egymás lesajnálása ill meggyőzése...
  Egyik oldalon sincs igazság.
  Az egyik embernek˛gyereknek van szüksége húsra, a másiknak meg kifejezetten káros, tehát egyáltalán nincs...És mindketten működhetnek tökéletesen, lehetnek makkegészségesek. A szervezet"tudja" mire van szüksége, ha ezt követjük, nem lehet bajunk.
  Abból annál inkább, ha erőszakolunk bármilyen ételt.A szervezet védekezik.(köp, undorodik, hány...)
  Egyik véglet híve sem vagyok.
  Talán az a legértelmesebb megoldás, ha a csecsemőnket mindenféle egészséges étellel kínáljuk, és eldöntheti, mit szeret, mit nem.
  Vegetariánus szülők is próbálkoznak a hússal, hátha a gyerek szereti....és a húsevők is elfogadják, ha a gyerekük ízlése más, és nem akar húst enni...

 • 2010.05.10 20:08:20ági anyu

  Mondjuk sok újdonságot nem olvastam ... kb. ezeket tanultam 15 éve az egyetemen táplálkozásbiológiából

 • 2010.05.10 20:12:31evaandrea

  A négy fiam közül egy úgy döntött 5 éves korában, ő nem eszik húst, mert utálja.
  Elfogadtam. Egészségesen fejlődött mindig, szellemileg átlagon felüli, 5-6 tárgyból versenyzett sokszor országos szinten is, testileg is rendben, izmos, magas, erős, bár vékony.Lelkileg erősebb általában a kortársainál. Nem mondom, hogy azért, mert nem eszik húst, hisz a testvérei is ilyenek, pedig ők esznek húst.
  Egyetlen "hibája" a 3 hónapos kora óta meglévő ekcémája, bár anyatejes gyerek...
  A kedvenc étele a nagymamája húslevese, és egyszer biztosan megkóstolja majd a rántott húst is, mert jó az illata, de még nem vitte rá a lélek. 20 éves.

 • 2010.05.10 20:12:37druantia

  Evaandrea, annak tényleg örülök, hogy amíg más gyerek a boltban csokiért üvölt, az enyém uborkát akar :). Azért ehetne kicsit változatosabban is. Az ízlése pedig nem mindig tökéletes. A múltkor pl. egy tál reszelt sajt volt az ebédje. Kecsappal. Új ízeket nagyon nehéz kipróbáltatni vele, de képes volt tavaly átszökni a szomszédhoz és lelegelni a szederbokrát. Őszintén remélem, hogy igazad van és tudja, mi kell a szervezetének...

 • 2010.05.10 20:18:21ági anyu

  2010.05.10 15:15:21bajor gizella
  Mondjuk egy átlag magyar vágóhíd látványa nem való mindenkinek.

 • 2010.05.10 22:33:18Animacs

  2010.05.10 15:02:37hajni35
  én pontosan ilyen gyerek voltam...sőt, a mai napig válogatós vagyok, de ma már direkt kényszerítem magam arra, h. változatosa(bb)an egyek. de sokáig én is vajaskenyéren, meg krumplin éltem. rizst szintén megettem, zöldségeket nem nagyon, pár kivételével, húst meg totál elutasítottam.

 • 2010.05.10 22:55:07Vakmacska

  kurutty, hamu ősz fejemre, én nem tudtam, hogy létezik a magyar nyelvben ilyen szó. Dacára annak, hogy mint mondtam 5 évet magam is leéltem hús nélkül, tudtam mi az hogy lakto-vegetáriánus, meg ovo-lakto meg mittomén, így magyarul hogy vegán az életben nem láttam, oszt ez okozott fejtörést, hogy mi a búsnak fordítsam akkor.

 • 2010.05.10 23:01:31evaandrea

  Druantia,

  általában úgy szokott lenni, hogy időszakonként változik, mi a kedvenc.
  A fiad vasért ment a szomszédba, ugyanis a szeder kitűnő vasforrás c-vitaminnal kombinálva, szóval felszívódik, és nem hús...
  Szerintem bízz benne.

 • 2010.05.10 23:34:49lieveling

  Imádok enni és főzni is (szerencsére nem látszik meg rajtam). Még nem aktuális a gyerek-kérdés, de sokat gondolkodtam azon, hogy mi lesz, ha a kölyök majd válogat. Nekem is volt egy csomó "mumus-kajám", amiket nem szerettem, de mióta főzök, azóta van bennem valamiféle szeretet meg tisztelet az alapanyagok iránt. Szóval arra gondoltam, hogy nem jó módszer vajon a gyerekkel együtt főzni? És még az egész picivel is: például arrébbrakatni egy darab valamit a deszkáról egy tányérra, ezerrel hangsúlyozni, hogy ő most segített Anyának főzni. Például ha nem szereti a husit, felvágni és ő rakja oda Apának a tányérra. Akkor nem fogja ugyanúgy megszeretni, "amit főzött", mint ahogy én felnőtt koromban mindent megszerettem, amit főztem? Próbálta már valaki?

 • 2010.05.10 23:49:12herbivore

  Vakmacska,

  és nem lehetne valahogy módosítani a cikkben a vegetáriánus szót vegánra? vagy legalább "szigorú vegetáriánusra"?

  óriási a különbség aközött, ha az ember csak húst nem eszik, és ha semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyaszt
  vegánként tényleg nagyon oda kell figyelni, mit eszik az ember, ovo-lakto vegetáriánusként azért elég jól el lehet lenni hiánybetegségek nélkül

  (én nem eszem húst, se halat, de tojást és tejtermékeket igen
  terhesen és most a szoptatás alatt olyan vitamint szedek, amihez van külön halolaj kapszula
  a terhességem alatt végig riogattak, hogy mi lesz így velem meg a babával
  a laborjaim rendben voltak, a végén vasat kellett csak szednem, a gyerek négy és fél kiló lett)

  azért szoktam szeretni a cikkeidet, mert mindig ott vannak a hivatkozások és odafigyelsz a fontos részletekre
  kérlek, ezt tedd meg itt is
  köszi

 • 2010.05.11 00:02:38tildy:)

  2010.05.10 23:34:49lieveling
  NEm fogja megszeretni.
  Én például alig eszem zöldségeket. MErt nem szeretem őket. Van pár kivétel (paprika, uborka, hagyma, retek és saláta/káposzta keverék) , de a nagy részét nem eszem meg a zöldségeknek, ahogy gyerekkoromban sem.

  Szóval nem fogja az ilyen "átvágással" megszeretni, szerintem.

 • 2010.05.11 00:13:26no comment 01

  Tildy: valamikor a nem szeretem azonosul a nem tetszik a kinézete..gyerekszemszögből..sokszor csak azért mondják rá, hogy fúj..mert nem szimpi nekik amit a tányéron látnak..egyébként tényleg hatásos..amit ők csinálnak..velünk meg is eszik..erre van egy konkrét példám is a fiam utálta a spenótot..nem rég együtt csináltuk..segített belereszelni a fokhagymát.beleönteni a tejszínt..megkavargatta egy kicsit és mindjárt imádta..azóta is eszi..:)

 • 2010.05.11 00:16:30lieveling

  Én mindent így szerettem meg, csak épp magamtól. És szívesen fogok "játszani" az étellel (amit nekem nem volt szabad kiskoromban), mert szerintem egy virágalakú sonka sokkal coolabb, mint a néégyszögletes. :))

 • 2010.05.11 00:21:19no comment 01

  ha viszont itt már egészséges életmódról van szó..akkor valaki segítsen nekem tanácsokkal..mindjárt 18éves a lányom..és vagy nyolcvan kiló..nem eszik annyit,hogy ekkora testsúlya legyen..hónapokra kimarad a vérzése..eddig hormonvizsgálat kipipálva..oksa..az eredmény..jelenleg pajzsmirigyvizsgálat..közepén vagyunk..azért nem értem a dolgot,mert én ennyi idősen disznóvágásokon nőttem fel..vagy pacalt ettem még vacsira is..és egy gramm súlyfeleslegem se volt..ő..tizedannyi zsírt fogyaszt..és eszik..mint én valaha..lehet, hogy tényleg csak genetika..??

 • 2010.05.11 07:02:25Starlark

  No comment: Pedig így leírva ez simán tiroxin alul termelésnek tűnik.
  Sajnos saját tapasztalat...

 • 2010.05.11 08:01:18Auguszta Romanova_2

  TIzedannyi zsirt...jojo es szenhidrat>?
  mert az jobban hizlal.

 • 2010.05.11 08:43:05Auguszta Romanova_2

  Vagyis nem jobban hizlel,hanem epp elegge hizlal.

 • 2010.05.11 10:00:09farkasokkal tancolo

  No comment, PCO?

 • 2010.05.11 10:35:40babó

  lieveling

  hát ötletnek jó, de nem garancia. lányom négy éves, közepesen válogatós, gyakran főzünk együtt, szeret segíteni. de pl volt olyan, hogy csináltunk valami újdonságot, segített, örült, hogy hű de szép, meg jó meg illatos, aztán evett egy falatot és közölte hogy nem finom. :(( pedig jó volt. volt, hogy ránézett valamire és azt mondta, hogy nem. meg sem kóstolta, csak nem tetszett neki.
  nem erőltetem. max kétféle kajából lehet választani, ebből egyik általában olyan, amit többé-kevésbé szeret. ha egyik sem jön be, sorry, de nem állok neki harmadikat csinálni.

  az meg azért vicces, hogy jöttök azzal a néhány példával, hogy egy-egy gyerek nem eszi meg a húst. ergo milyen szuper dolog is az. hát kérem, aki utálja, annak tényleg nem szabad erőltetni, oda kell figyelni, hogy azon kívül mit eszik, de azért az az apró többség aki szereti, kaphason már...

 • 2010.05.11 12:34:37pantufül

  2010.05.10 14:04:04Vakmacska

  Értelek, végül is vitaindítónak jó volt a cikk.

  Most sajnos nincs időm, csak annyit fűznék még hozzá, hogy aki rántott sajton, rántott gombán él vegetáriánusként, annál ez a "fellángolás" hamar el fog múlni. Mellesleg a szervezetének sem használ ezzel az egésszel. Az indiai konyhából rengetek ötletet meríthetnek a kezdők. De ha valaki csak megízlelné, hogy milyen változatosan, ízletesen lehet vegetáriánus ételeket főzni, rendeljen a vegafutártól. (www.vegafutar.hu). Sok húsevő is rendel tőlük, naggggon finom. Egy próbálkozást biztosan megér...

 • 2010.05.11 12:46:55bajor gizella

  pont tegnap csömörlöttem meg a kajától. ha nem lennék ennyire labilis totál bombázó lehetnék. csak sajnos van olyan nap, amikor szó szerint a hányás kerülget ha ételről van szó, bármilyenről. napokig csak gyümölcsöt és gyümölcslevet eszem, aztán meg kolbászt és nokedlit. nem tudom hogy ez miért van, nem vagyok nádszál annyi szent. ne kövessetek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta